ကမၻာတစ္ဝန္း ႏိုင္ငံ အႏွံ႔အျပားမွာ ဗီတာမင္ ဓာတ္မ်ားကို မွ်တပါဝင္ေအာင္ စီမံျပဳလုပ္ထားသည့္ အားေဆးမ်ား၊ အသင့္ စားႏိုင္သည့္ အစားအစာ၊ စည္သြတ္ဘူးမ်ား၊ အခ်ဳိရည္မ်ား၊ အိပ္ေပ်ာ္ေအာင္ စားသည့္ အစားအစာ၊ ခြန္အား ျဖစ္ေစသည့္ ငွက္သိုက္၊ ဂ်င္ဆင္းျမစ္ တုိ႔သည္ ေနရာအႏွံ႔တြင္ ဝယ္ယူႏိုင္ၿပီ ျဖစ္ပါသည္။ ယခုအခါ ႏိုင္ငံအႏွ႔ံ သံုးစြဲေနၾကေသာ ေဟာလစ္၊ အိုဗာတင္း၊ မိုင္လို၊ ေကြကာအုတ္ စသည့္ ခြန္အား တိုးပြားေစေသာ အာဟာရ ေဖ်ာ္ရည္၊ အာဟာရ အမႈန္႔မ်ား က ပံုမွန္ က်န္းမာသူမ်ား အတြက္မူ မလိုပါ။ ေရာဂါ ေပ်ာက္ခါစ နာလန္ထ လူနာမ်ား၊ သက္ႀကီးရြယ္အုိမ်ား အတြက္ အက်ဳိး ရွိႏိုင္ပါသည္။ ကြၽႏ္ုပ္တို႔ ေန႔စဥ္ စားသံုးေနသည့္ ထမင္း၊ ဟင္း၊ အသားငါး၊ ငါးပိ၊ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္၊ တို႔စရာ စသည့္ အစာမ်ားသည္ ကြၽႏ္ုပ္တို႔ လိုအပ္ေသာပ႐ိုတင္းေခၚ အသားဓာတ္၊ ကစီဓာတ္၊ အဆီဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ား ျပည့္စံု လံုေလာက္ေနၿပီ။ အကုန္အက်လည္း သက္သာကာ အာဟာရလည္း ျပည့္မီၾကပါသည္။ ေစ်းႀကီးေပးမွ အားရွိမည္ ဟူ၍မဟုတ္ပါ။ ပါဝင္သင့္ေသာ အာဟာရရွိဖို႔သာ လိုအပ္ပါသည္။ အစားအေသာက္ ေၾကာ္ျငာမ်ားတြင္ အစာကို စားလိုက္႐ံုႏွင့္ ခ်က္ခ်င္းပင္ အားရွိေတာ့မေယာင္၊ အစာကို ေလွ်ာ့စားသျဖင့္ မည္သို႔ အေလးခ်ိန္ ထိန္းႏိုင္သည္ စသျဖင့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ျပည့္စံုေသာ အစီအမံေတြလည္း ပါလာပါသည္။ တိရစၧာန္ေတြနဲ႔ ယွဥ္လိုက္လွ်င္ လူမ်ားသည္ အာဟာရဓာတ္ မ်ဳိးစံု ရွာေဖြ စားေသာက္တတ္ သကဲ့သို႔ အစဥ္အဆက္ ယံုၾကည္ေနၾကေသာ ႀကံ့ခ်ဳိ၊ ေမ်ာက္ေသြး၊ မေရွာ့ျမစ္နဲ႔လင္ဇီးမႈိ စတာေတြကို ယံုၾကည္ သံုးစြဲေနတာေတြ႕ရသည္။ အမွန္က အာဟာရဓာတ္ ျပည့္စံု လံုေလာက္ေနဖို႔ပဲ လိုသည္။ သစ္ၾကားသီးစား၍ ဉာဏ္ေကာင္းသည္ ဆိုတိုင္း သစ္ၾကားသီး၊ ၾကက္ဥ၊ ႏြားႏို႔၊ ေျမပဲနဲ႔ငွက္ေပ်ာသီး စသည္မ်ားကို ေန႔စဥ္ မလိုအပ္ဘဲ စားသံုးေန၍ မျဖစ္ပါ။ အေရးႀကီးသည္က ေန႔စဥ္ စားေသာက္ေနေသာ အဓိက အစားအစာမ်ားမွာ ပ႐ိုတိန္းေခၚတဲ့ အသားဓာတ္၊ ကစီဓာတ္၊ အဆီဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ားႏွင့္ ေရဓာတ္တို႔ မွ်မွ်တတ ပါဝင္ဖို႔၊ ကုန္ခန္းသြားတဲ့ စြမ္းအင္ (Energy) ျဖည့္ဆည္း ေပးႏိုင္မဲ့ ထိုက္သင့္တဲ့ ကယ္လိုရီ ျပည့္စံုဖို႔ပဲ လုိသည္။ လူေနမႈ စနစ္ပံုစံျခင္း မတူသည့္အတြက္ လူမ်ဳိးအလိုက္ စားေသာက္ေသာ အစားအစာမ်ား မတူႏိုင္ပါ။ ျမန္မာလူမ်ဳိးတို႔သည္ တစ္ေန႔သံုးနပ္ စားတတ္ၾကသည္။ နံနက္စာမွာ ပဲျပဳတ္ႏွင့္ ထမင္းေၾကာ္၊ နံျပား၊ အီၾကာေကြး၊ ေပါင္မုန္႔ယိုသုတ္၊ ေကာ္ဖီစသျဖင့္ တင္းတိမ္သမွ် စားတတ္သည္။
ထို႔ေနာက္ ေန႔လယ္စာ ထမင္းကို အဝစားေလ့ ရွိသည္။ ညစာထမင္းကို ည ၇နာရီ-၉နာရီေလာက္မွာ စားၾကသည္။ အမ်ားအားျဖင့္ ပံုမွန္ သံုးႀကိမ္ဆိုလွ်င္ လံုေလာက္ေနပါၿပီ။ ဒီၾကားထဲမွာ ျမန္မာတို႔က သေရစာ စားတတ္ေသးသည္။မိမိကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ဝသည့္ဘက္ ေရာက္ေနရင္ အစားေလွ်ာ့စားရမည္။ မည္သူမဆို ေန႔စဥ္ပံုမွန္ နာရီဝက္ခန္႔ က်န္းမာေရး ေလ့က်င့္ခန္း တစ္မ်ဳိးမ်ဳိး လုပ္သင့္သည္။ ထိုအခါ ကုန္ခန္းသြားေသာ အားအင္အတြက္ အစားအစာစားမွ ေတာ္မည္။ အလုပ္လည္းနည္း၊ ေလ့က်င့္ခန္းလည္း မမွန္ခဲ့လွ်င္ လိုအပ္ေနေသာ ကယ္လိုရီက အဆီျပင္အျဖစ္ သိမ္းဆည္း ထားပါလိမ့္မည္။ ဝလာမည္။ ဝလာခဲ့လွ်င္ အစားေလွ်ာ့ဖို႔၊ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ဖို႔ အားမသန္ဘဲ အဆီခ်ေဆးမ်ား စားၾကျပန္သည္။ ေငြကုန္ၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အပံ့ မျဖစ္ေပ။ သို႔ျဖစ္၍ ေန႔စဥ္မွန္ကန္စြာ ေနထိုင္ စားေသာက္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။
+ျမ၀တီ+
ကမၻာတစ္ဝန္း ႏိုင္ငံ အႏွံ႔အျပားမွာ ဗီတာမင္ ဓာတ္မ်ားကို မွ်တပါဝင္ေအာင္ စီမံျပဳလုပ္ထားသည့္ အားေဆးမ်ား၊ အသင့္ စားႏိုင္သည့္ အစားအစာ၊ စည္သြတ္ဘူးမ်ား၊ အခ်ဳိရည္မ်ား၊ အိပ္ေပ်ာ္ေအာင္ စားသည့္ အစားအစာ၊ ခြန္အား ျဖစ္ေစသည့္ ငွက္သိုက္၊ ဂ်င္ဆင္းျမစ္ တုိ႔သည္ ေနရာအႏွံ႔တြင္ ဝယ္ယူႏိုင္ၿပီ ျဖစ္ပါသည္။ ယခုအခါ ႏိုင္ငံအႏွ႔ံ သံုးစြဲေနၾကေသာ ေဟာလစ္၊ အိုဗာတင္း၊ မိုင္လို၊ ေကြကာအုတ္ စသည့္ ခြန္အား တိုးပြားေစေသာ အာဟာရ ေဖ်ာ္ရည္၊ အာဟာရ အမႈန္႔မ်ား က ပံုမွန္ က်န္းမာသူမ်ား အတြက္မူ မလိုပါ။ ေရာဂါ ေပ်ာက္ခါစ နာလန္ထ လူနာမ်ား၊ သက္ႀကီးရြယ္အုိမ်ား အတြက္ အက်ဳိး ရွိႏိုင္ပါသည္။ ကြၽႏ္ုပ္တို႔ ေန႔စဥ္ စားသံုးေနသည့္ ထမင္း၊ ဟင္း၊ အသားငါး၊ ငါးပိ၊ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္၊ တို႔စရာ စသည့္ အစာမ်ားသည္ ကြၽႏ္ုပ္တို႔ လိုအပ္ေသာပ႐ိုတင္းေခၚ အသားဓာတ္၊ ကစီဓာတ္၊ အဆီဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ား ျပည့္စံု လံုေလာက္ေနၿပီ။ အကုန္အက်လည္း သက္သာကာ အာဟာရလည္း ျပည့္မီၾကပါသည္။ ေစ်းႀကီးေပးမွ အားရွိမည္ ဟူ၍မဟုတ္ပါ။ ပါဝင္သင့္ေသာ အာဟာရရွိဖို႔သာ လိုအပ္ပါသည္။ အစားအေသာက္ ေၾကာ္ျငာမ်ားတြင္ အစာကို စားလိုက္႐ံုႏွင့္ ခ်က္ခ်င္းပင္ အားရွိေတာ့မေယာင္၊ အစာကို ေလွ်ာ့စားသျဖင့္ မည္သို႔ အေလးခ်ိန္ ထိန္းႏိုင္သည္ စသျဖင့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ျပည့္စံုေသာ အစီအမံေတြလည္း ပါလာပါသည္။ တိရစၧာန္ေတြနဲ႔ ယွဥ္လိုက္လွ်င္ လူမ်ားသည္ အာဟာရဓာတ္ မ်ဳိးစံု ရွာေဖြ စားေသာက္တတ္ သကဲ့သို႔ အစဥ္အဆက္ ယံုၾကည္ေနၾကေသာ ႀကံ့ခ်ဳိ၊ ေမ်ာက္ေသြး၊ မေရွာ့ျမစ္နဲ႔လင္ဇီးမႈိ စတာေတြကို ယံုၾကည္ သံုးစြဲေနတာေတြ႕ရသည္။ အမွန္က အာဟာရဓာတ္ ျပည့္စံု လံုေလာက္ေနဖို႔ပဲ လိုသည္။ သစ္ၾကားသီးစား၍ ဉာဏ္ေကာင္းသည္ ဆိုတိုင္း သစ္ၾကားသီး၊ ၾကက္ဥ၊ ႏြားႏို႔၊ ေျမပဲနဲ႔ငွက္ေပ်ာသီး စသည္မ်ားကို ေန႔စဥ္ မလိုအပ္ဘဲ စားသံုးေန၍ မျဖစ္ပါ။ အေရးႀကီးသည္က ေန႔စဥ္ စားေသာက္ေနေသာ အဓိက အစားအစာမ်ားမွာ ပ႐ိုတိန္းေခၚတဲ့ အသားဓာတ္၊ ကစီဓာတ္၊ အဆီဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ားႏွင့္ ေရဓာတ္တို႔ မွ်မွ်တတ ပါဝင္ဖို႔၊ ကုန္ခန္းသြားတဲ့ စြမ္းအင္ (Energy) ျဖည့္ဆည္း ေပးႏိုင္မဲ့ ထိုက္သင့္တဲ့ ကယ္လိုရီ ျပည့္စံုဖို႔ပဲ လုိသည္။ လူေနမႈ စနစ္ပံုစံျခင္း မတူသည့္အတြက္ လူမ်ဳိးအလိုက္ စားေသာက္ေသာ အစားအစာမ်ား မတူႏိုင္ပါ။ ျမန္မာလူမ်ဳိးတို႔သည္ တစ္ေန႔သံုးနပ္ စားတတ္ၾကသည္။ နံနက္စာမွာ ပဲျပဳတ္ႏွင့္ ထမင္းေၾကာ္၊ နံျပား၊ အီၾကာေကြး၊ ေပါင္မုန္႔ယိုသုတ္၊ ေကာ္ဖီစသျဖင့္ တင္းတိမ္သမွ် စားတတ္သည္။
ထို႔ေနာက္ ေန႔လယ္စာ ထမင္းကို အဝစားေလ့ ရွိသည္။ ညစာထမင္းကို ည ၇နာရီ-၉နာရီေလာက္မွာ စားၾကသည္။ အမ်ားအားျဖင့္ ပံုမွန္ သံုးႀကိမ္ဆိုလွ်င္ လံုေလာက္ေနပါၿပီ။ ဒီၾကားထဲမွာ ျမန္မာတို႔က သေရစာ စားတတ္ေသးသည္။မိမိကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ဝသည့္ဘက္ ေရာက္ေနရင္ အစားေလွ်ာ့စားရမည္။ မည္သူမဆို ေန႔စဥ္ပံုမွန္ နာရီဝက္ခန္႔ က်န္းမာေရး ေလ့က်င့္ခန္း တစ္မ်ဳိးမ်ဳိး လုပ္သင့္သည္။ ထိုအခါ ကုန္ခန္းသြားေသာ အားအင္အတြက္ အစားအစာစားမွ ေတာ္မည္။ အလုပ္လည္းနည္း၊ ေလ့က်င့္ခန္းလည္း မမွန္ခဲ့လွ်င္ လိုအပ္ေနေသာ ကယ္လိုရီက အဆီျပင္အျဖစ္ သိမ္းဆည္း ထားပါလိမ့္မည္။ ဝလာမည္။ ဝလာခဲ့လွ်င္ အစားေလွ်ာ့ဖို႔၊ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ဖို႔ အားမသန္ဘဲ အဆီခ်ေဆးမ်ား စားၾကျပန္သည္။ ေငြကုန္ၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အပံ့ မျဖစ္ေပ။ သို႔ျဖစ္၍ ေန႔စဥ္မွန္ကန္စြာ ေနထိုင္ စားေသာက္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။
+ျမ၀တီ+
No comments:
Post a Comment