Thursday, April 24, 2014

==လူထုက်န္းမာေရး (ခေရပင္၏ေဆးဖက္ဝင္အစြမ္း)==

**Public Health**

 ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ားအလိုအရ အေခါက္သည္ခ်ိဳ၏။ ခါး၏။ ေအး၏။ ႏွလံုးကို အား႐ွိေစ၏။ ၀မ္းမီးကိုပြားေစ၏။ ေရာဂါပိုးတို႕ကို ႏိုင္၏။ သြားဖံုးေရာဂါမ်ား၌ အက်ိဳးျပဳ၏။ သည္းေျခေဖာက္ျပန္ျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။ အသီးသည္ အူကို တြန္႕႐ႈံ႕ေစ၏။ ႏႈတ္ကိုၿမိန္ေစ၏။ သြားတို႕ကုိ ခိုင္ေစ၏။ ခ်ဳပ္၏။ သလိပ္ သည္းေျခကိုႏို္င္၏။ အေစ့သည္ လႈပ္ေနေသာ သြားတို႕ကို ခိုင္ေစ၏။ ႐ွဴေသာ္ ေခါင္းကုိက္ျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။

၁။ခေရပြင့္ကို တစ္ညလံုးေရစိမ္၍ နံနက္တြင္ထို စိမ္ရည္ကိုစစ္ၿပီး ကေလးအားတိုက္လွ်င္ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါေပ်ာက္၏။

၂။ခေရပြင့္အစိုကို မီးယပ္ျဖဴေရာဂါႏွင့္ သြားေရာဂါ အတြက္ အသံုးျပဳ၏။

၃။ခေရပြင့္အေျခာက္ကို သနပ္ခါးျဖင့္ ေရာေသြးလိမ္းက အပူေၾကာင့္ျဖစ္ေသာမိတ္နာ၊ ယားနာမ်ား အျမန္ေပ်ာက္ကင္း၏။ ၄။အေခါက္ျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္ျခင္းျဖင့္ လည္းေကာင္း၊ အပြင့္ကုိ႐ွဴျခင္းျဖင့္လည္းေကာင္း၊ အသီးကိုစားျခင္းျဖင့္လည္းေကာင္း ႏွလံုးေရာဂါကို ေပ်ာက္ေစ၏။

၅။ခေရေခါက္၊ဆီးျဖဴေခါက္၊႐ွားေခါက္ ၃ မ်ိဳးျပဳတ္၍ငံုေပးျခင္းျဖင့္ ပါးစပ္၌ မက္ခ႐ုေပါက္ျခင္း၊ သြားဖံုး ေရာင္ျခင္း၊ ပါးစပ္၌အပူေလာင္ျခင္း၊ ေရစီးကမ္းၿပိဳ ျဖစ္ျခင္းစေသာ ခံတြင္းနာအားလံုး ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။

 ၆။အေခါက္ကုိျပဳတ္၍ ဖန္ေဆးရည္အျဖစ္ အသံုးျပဳႏို္င္သည္။

 ၇။အဆက္မျပတ္သြားေသာ ၀မ္းေရာဂါအတြက္ အေစ့ကို ေရေအးႏွင့္ ေသြးေသာက္ျခင္း၊ ခေရသီးအမွည့္၏ အသားကုိစားေပးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏို္င္သည္။

 ၈။ကေလးမ်ား အပူအေၾကာင္းခံ၍ ရာသီအကူးအေျပာင္းတြင္ ေခ်ာင္းဆိုးပါက ခေရပြင့္ လတ္လတ္ ၁က်ပ္ ၈ပဲသားကို ေရတစ္ဖန္ခြတ္ႏွင့္ တစ္ညစိမ္ထားပါ။ နံနက္တြင္ စစ္ယူျပီး တိုက္ေကြ်း ပါ။ ၇ - ရက္ဆက္၍ တိုက္ေကြ်းပါက သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။

၉။ မီးယပ္ျဖဴဆင္းေရာဂါကို ခေရပြင့္လတ္လတ္ ၃မတ္သား၊ ဗာဒံေစ့ ၃ေစ့၊ သၾကားခဲ ၃ပဲသား ေရာ၍ နံနက္တၾကိမ္ ညတၾကိမ္ ၄ ပဲသားခန္ ့ေရာဂါႏွင့္ ခ်င့္ခ်ိန္၍ တိုက္ေကြ်းႏိုင္ပါသည္။ ထုိေဆးကို ပင္ ဓါတ္ပ်က္ေရာဂါ၊ သြားလွဳပ္၊ သြားနဲ ့ျခင္းတို ့ကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစ ပါသည္။

၁၀။ ၀မ္းေလ်ာ၀မ္းပ်က္ ေရာဂါတြင္ ခေရသီးကို အသံုးျပဳႏိုင္သည္။ ခေရသီးမွည့္၏ အသားကို အႏွစ္တိုက္၍ စားပါက ၾကာျမင့္ေသာ ဝမ္းေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။

က်န္းမာရႊင္လန္းၾကပါေစ ။

+လြမ္းငယ္(တိုင္းရင္းေဆးနည္းမွတ္စုမ်ား)+

No comments:

Post a Comment