Monday, July 24, 2017

=လူထုက ်န္းမာေရး(ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေခ် အမ်ားဆံုး အစားအစာအေၾကာင္း..သင္သိပါသလား)=

+Public Health+ 
လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား အထူးသျဖင့္ ကေလးေတြက ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ၀က္အူေခ်ာင္း ေတြကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။ ဒီၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ၀က္အူေခ်ာင္းေတြက ခႏၶာကိုယ္အတြက္
 မေကာင္းတဲ့ အစားအစာေတြပါ။ ဒါေပမယ့္ မ်ိဳးရိုးစဥ္ဆက္အလိုက္ မွားယြင္းစြာ
စားသံုးေနၾကပါေသးတယ္။ မနက္ဆိုရင္ ေပါင္မုန္ ႔နဲ႔ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊
 ၀က္အူေခ်ာင္းေတြကို မနက္စာ အျဖစ္စားသံုးေနၾကတုန္းပါဘဲ။

တစ္ညလံုး အစာမရွိတဲ့ အစာအိမ္အတြက္ ပထမဆံုးရရွိလာတဲ့ အစားအစာက
၀က္အူေခ်ာင္း ေတြဆိုေတာ့ က ်န္းမာေရးအတြက္ အရမ္းထိခိုက္ပါတယ္။
ကင္ဆာ ေရာဂါဆိုင္ရာ သုေတသနအဖြဲ႔က တစ္ေန႔ကို ၾကက္အူေခ်ာင္း
 သို႔မဟုတ္ ၀က္အူေခ်ာင္း တစ္ေခ်ာင္းစားရင္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားႏိုင္ေခ်
၂၁ ရာခိုင္ႏႈန္း အထိ ျမင့္တက္ႏိုင္တယ္လုိ႔ ဆိုပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို တစ္ေခ်ာင္းထက္
ပိုစားရင္ ေသြးကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်ပိုမ်ားပါတယ္။ အူေခ်ာင္းေတြထဲမွာ Nitrates နဲ႔
Nitrites ဓာတ္ေတြပါ၀င္ၿပီး Amines ဓာတ္နဲ႔ ေရာၿပီး ဓာတ္ျပဳကာ Nitrosamines
ဓာတ္ေတြ ထြက္လာပါတယ္။ အဲ့ဒီ ဓာတ္ေတြက ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားဖို႔
လုပ္ေဆာင္ေပးႏိုင္တဲ့ ဓာတ္ေတြျဖစ္ၿပီး ရွင္သန္ေနတဲ့ တစ္ရွဴးေတြမွာ
အႀကိတ္ေလးေတြ ျဖစ္ေပၚေစဖို႔ အားေပးပါတယ္။ ၾကာရွည္ခံေအာင္ 
ထည့္သြင္းထားတဲ့ ဓာတုပစၥည္းေတြ နဲ႔ တျခား ဓာတ္ေတြကလည္း 
အႀကိတ္ေတြကို ပြားလာေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။ တခါတေလ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊
 ၀က္အူေခ်ာင္း လို႔ ဘဲ နာမည္တပ္ထားေပမယ့္ တျခား သတၱ၀ါေတြရဲ႕ 
အသားေတြ၊ တိရစာၦန္ေတြရဲ႕ ေျခေထာက္ေတြကို ႀကိတ္ၿပီး ျပဳလုပ္ထားတာမ်ိဳး
လည္းရွိပါတယ္။ ကင္ဆာ သုေတသနဌာန ရဲ႕ ေကာက္ယူစမ္းသပ္ထားတဲ့ 
၀က္အူေခ်ာင္းတစ္ခုမွာ ၾကြက္ေျခေထာက္ ေတြ၊ တျခား တိရစာၦန္ေတြရဲ႕ 
အသားေတြပါ ေရာႀကိတ္ၿပီး ျပဳလုပ္ထားတာေတြ ေတြ႔ရပါတယ္။ 
ဒါေၾကာင့္ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ၀က္အူေခ်ာင္း တို႔ကို မစားခင္ ျပန္စဥ္းစားၾကည့္ပါ။ 
က ်န္းမာတဲ့ ဘ၀ကိုပိုင္ဆိုင္ဖို႔အတြက္ စဥ္းစားဆင္ျခင္စြာျဖင့္ ၾကက္အူေခ်ာင္း ၊ 
၀က္အူေခ်ာင္းတုိ႔ကို စားသံုးၾကပါ။ 

Credit: myfoodmyanmar 

လြင္ျပင္

No comments:

Post a Comment