+Public Health+
ပရိုတင္းဓာတ္ လြန္ကဲစြာ စားသံုးေနျခင္းဟာ ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးျခင္းလိုပဲ
က ်န္းမာေရးကို လြန္မင္းစြာ ထိခိုက္ႏိုင္တယ္။
ကယ္လီဖိုးနီးယားမွ
တကၠသိုလ္ေက ်ာင္းသားေက ်ာင္းသူမ်ား၏ ေလ့လာမႈမ်ားအရဆိုရင္ ပရိုတင္းဓာတ္
(အသားဓာတ္) လြန္ကဲစြာ စားသံုးျခင္းဟာ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္လာႏိုင္ေခ်ကို
ျမင့္တက္လာႏိုင္တယ္လို႕ သိရပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ သက္လတ္ပိုင္း
အရြယ္ေတြမွာ ဆိုရင္ ပိုျပီးေတာ့ စိုးရိမ္ဖြယ္ရာေကာင္းတယ္လို႕ သူတိုရဲ႕ေလ့လာမႈ
မ်ားအျပီး အစီရင္ခံမွာ ေဖာ္ျပခဲ့ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဒီဆိုးက ်ဳိးဟာ သက္ၾကီးပိုင္း
အရြယ္ေတြကို ထိခိုက္ႏိုင္မႈမရွိႏိုင္ဘူးလို႕ ဆိုပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ၾသစေၾတးလ ်နိူ္င္ငံ
ဆစ္ဒနီတကၠသိုလ္မွ ေက ်ာင္းသားေက ်ာင္းသူမ်ားကလည္း ပရိုတင္းဓာတ္ နဲ႕
ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္တို႕ အေၾကာင္းကို ၾကြက္မ်ားႏွင့္ သုေတသန ျပဳလုပ္ခဲ့ျပီးေတာ့
ပရိုတင္းဓာတ္နည္းပါးျခင္း နဲ႕ ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္ ျမင့္မားျခင္းက အက ်ဳိးေက ်းဇူး
မ်ားေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့တယ္လို႕ သိရပါေသးတယ္။
ကယ္လီဖိုးနီးယား တကၠသိုလ္
မွ ျပဳလုပ္ေလ့လာခဲ့တဲ့ အေမရိကန္မွာ လူေပါင္း ၆၈၀၀ ေက ်ာ္ကို သုေတသန
ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ စစ္တမ္းတစ္ခုမွာဆိုရင္ေတာ့ အသက္ ၅၀ႏွင့္အထက္ လူေတြဟာ
တစ္ေန႕ကို ပရိုတင္းဓာတ္ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို
ေလးၾကိမ္ထက္မနည္း စားသံုးေၾကာင္း သိရွိခဲ့ရျပီး တစ္ေန႕ကို ႏွစ္ၾကိမ္မွ်သာ
စားသံုးသူေတြထက္ပိုျပီးေတာ့ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေခ်နဲ႕ ေသဆံုးႏိုင္ေခ်
ျမင့္မားေနေၾကာင္း ေလ့လာေတြရွိခဲ့ရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္လည္း အသက္ ၆၅
ႏွစ္ႏွင့္အထက္ လူၾကီးေတြမွာဆိုရင္ေတာ့ ပရိုတင္းၾကြယ္၀စြာ စားသံုးမႈဟာ
ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ၆၀ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ေလ ်ွာ ့ခ် ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ရျပီး
ကင္ဆာေၾကာင့္ ေသဆံုးမႈကို ၂၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ ်ွာ ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း စစ္တမ္းမွာ
ေဖာ္ျပခဲ့ပါတယ္။
ဆစ္ဒနီတကၠသိုလ္က ၾကြက္ေတြကို ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္
စစ္တမ္းမွာေတာ့ ပရိုတင္းဓာတ္ၾကြယ္၀မႈ နဲ႕ ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္ နိမ့္ပါးျခင္းဟာ
အစာစားခ်င္စိတ္ကို ေလ ်ွာ ့က ်ေစျပီးေတာ့ ခႏၶာကိုယ္အ၀လြန္မႈကိုလည္း
ေလ ်ွာ ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ရေပမယ့္ cardiometabolic ေၾကာင့္ ေစာစီးစြာ
ေသဆံုးႏိုင္ေခ်ရွိတယ္လို႕ ထုတ္ျပန္ခဲ့ပါတယ္။ ဒီ သုေတသနမွာဆိုရင္
ဆိုးက ်ဳိးေကာင္းက ်ဳိး ႏွစ္ခု ေရာယွက္ေနျပီးေတာ့
ပရိုတင္းနည္းပါးျခင္းေၾကာင့္ေလည္း သက္တမ္းတိုေတာင္းမႈကို ျဖစ္ေစႏိုင္
ေၾကာင္း သူတို႕ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္ ဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့
ၾကြက္ေတြမွာဆိုရင္ သက္တမ္းရွည္ၾကာစြာ ေနထိုင္ႏိုင္ျပီးေတာ့
ပရိုတင္းနည္းပါးမႈ၊ အစာကို ေလာဘတၾကီးစားသံုးမႈေၾကာင့္ အ၀လြန္
လာမႈရွိတဲ့ ၾကြက္ေတြအတြက္ေတာ့ အႏၱရာယ္ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။
ေလ့လာမႈကို ဦးေဆာင္ခဲ့တဲ့ ပါေမာကၡ Simpson က " ခႏၶာကိုယ္အတြက္
လိုအပ္တဲ့ ကယ္လိုရီေတြဟာ ဘာေတြကို စားသံုးမႈေၾကာင့္ ရရွိလာလဲ
ဆိုတာကို ကၽြန္ေတာ္တို႕ ေလ့လာဖို႕ လိုအပ္ေနပါတယ္။ ဒီ သုေတသနမွာ
ဆိုရင္ ဘယ္လိုအစားအေသာက္ေတြကို စားသံုးျခင္းက ကၽြန္ေတာ္တို႕
အေပၚ ၾကီးစြာေသာ အက ်ဳိးသက္ေရာက္မႈ ရွိႏိုင္လဲဆိုတာကို ေလ့လာခဲ့
တာျဖစ္ျပီးေတာ့ အ၀လြန္မႈ၊ ႏွလံုးက ်န္းမာေရး နဲ႕ metabolic နဲ႕ ပတ္သက္ျပီး
ေတာ့လည္း အက ်ဳံး၀င္ပါတယ္" လို႕ သူတို႕ သုေတသနအေၾကာင္းကို
ရွင္းျပခဲ့ပါေသးတယ္။
ကယ္လီဖိုးနီးယားေတာင္ပိုင္းမွ တကၠသိုလ္တစ္ခုရဲ႕
ပါေမာကၡျဖစ္သူ Longo ကေတာ့ " ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ေတြ၊ ၾကြက္နဲ႕ လူသားေတြကို
ကၽြန္ေတာ္တို႕ ေလ့လာခဲ့ျပီးပါျပီ။ ဒီေလ့လာမႈေတြအျပီးမွာဆိုရင္ ပရိုတင္းဓာတ္
လြန္ကဲစြာ စားသံုးေနျခင္းဟာ ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးျခင္းလိုပဲ က ်န္းမာေရးကို
လြန္မင္းစြာ ထိခိုက္ႏိုင္တယ္လို႕ ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။ အထူးသျဖင့္
သက္လတ္ပိုင္းအရြယ္ေတြဆိုရင္ ပိုျပီးေတာ့ ဆိုးရြားေစပါတယ္" လို႕
ေျပာခဲ့ပါတယ္။
သုေတသနျဖစ္စဥ္ (၂) ခုစလံုးမွာဆိုရင္ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္
ေတြဟာ အမ်ားစုတူညီမႈရွိခဲ့ျပီးေတာ့ သက္ရွိေတြရဲ႕ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္၊ စားေသာက္မႈ
ပံုစံေတြကို အဓိကထား ေလ့လာခဲ့တာျဖစ္ျပီး ခိုင္မာတိက ်တဲ့ သက္ေသေတြကို
လည္း ရရွိခဲ့ေၾကာင္း သိရပါတယ္။
Source : Medicalnewstoday
7Day News Journal
No comments:
Post a Comment