+Public Health+
**မီးဖိုေခ်ာင္**
အိမ္တိုင္းမွာ ေရျမဳပ္တံုးေတြနဲ႔ ပန္းကန္ေဆးအဖတ္ေတြ သံုးၾကပါတယ္။
ေရျမဳပ္တံုးေတြဟာ သန္႔ရွင္းေအာင္ မထားရင္ေတာ့ အဆိပ္တစ္ခုလို
သင့္က ်န္းမာေရးကို ထိခိုက္မႈေတြ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ေရျမဳပ္တံုးေတြကို
သံုးတဲ့အခါ သန္႔ရွင္းေအာင္ ထားသင့္ပါတယ္။
အစားအစာတုိင္းဟာ သူတို႔နဲ႔ နီးနီးကပ္ကပ္ ရွိေနတာေၾကာင့္ အထူး သတိျပဳ
သင့္ပါတယ္။ ေရျမဳပ္တံုးေတြနဲ႔ ပတ္သတ္ၿပီး Dos and Don’ts ေတြကို မွ်ေ၀ခ်င္ပါတယ္။
**ေရျမဳပ္တံုးကို ေန႔စဥ္ သန္႔ရွင္းပါ**
ဘတ္တီးရီးယား ၉၉% ကို ေရျမဳပ္တံုးေတြမွာ အမ်ားဆံုး ေတြ႔ရေၾကာင္း
USDA ရဲ႕ သုေတသန ပညာရွင္ေတြက ေျပာပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေရစိုေနတဲ့
ေရျမဳပ္တံုးေတြမွာ ပိုၿပီး ျဖစ္ပြားတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရျမဳပ္တံုးေတြကို
ေန႔စဥ္ သန္႔ရွင္းၿပီး ေျခာက္ေအာင္ ထားပါ။ ျဖစ္ႏုိင္ရင္ ေနပူျပၿပီး ပိုးေသေအာင္ လုပ္ပါ။
ေဆးရင္လည္း ေရေႏြးထဲမွာ တစ္မိနစ္ေလာက္ စိမ္ထားၿပီးမွ
ေရေႏြးနဲ႔ ေဆးပါ။
*တစ္ခုကို အၾကာႀကီး မသံုးပါနဲ႔*
ေရျမဳပ္တံုး၊ ပန္းကန္ေဆးဖတ္ေတြကို တစ္ခုကိုပဲ အၾကာႀကီး သံုးျခင္းကို
ေရွာင္ပါ။ ျဖစ္ႏုိင္ရင္ ၂ပတ္ တစ္ခါ လဲေပးပါ။ သန္႔ရွင္းေအာင္ ထားတဲ့
ေရျမဳပ္တံုးနဲ႔ ပန္းကန္ေဆးဖတ္ေတြဟာ အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္းကို
ကာကြယ္ေပး ႏုိင္ပါတယ္။
*ေျခာက္ေသြ႔တဲ့ ေနရာမွာ သိမ္းပါ*
အၿမဲ စိုစြတ္ေနတဲ့ ပန္းကန္ေဆးတဲ့ ေနရာမွာ မထားပါန႔ဲ။ ျဖစ္ႏုိင္ရင္
ပန္းကန္ေဆးတဲ့ အဖတ္နဲ႔ ခံုေတြ သန္႔ွရွင္းတဲ့ အဖတ္ကို ခြဲထားပါ။
ေျခာက္ေသြ႔တဲ့ ေနရာမွာ ထားပါ။ စိုစြတ္ေနျခင္းဟာ ပိုးမႊားေတြ ေပါက္ဖြားဖို႔
အခြင့္အေရး ေပးသလို ျဖစ္ေနပါတယ္။
*အသားစိမ္း အရည္ေတြကို မသုတ္ပါနဲ႔*
အသားေတြ ငါးေတြကေန ထြက္တဲ့ အရည္ေတြကို ပန္းကန္ေဆးတဲ့
အဖတ္ ဒါမွမဟုတ္ ေရျမဳပ္တံုးေတြနဲ႔ မသုတ္ပါနဲ႔။ သူ႔အစား စကၠဴ၊ တစ္ရွဴးေတြနဲ႔
သုတ္ပါ။ ေရာဂါပိုးေတြ ကိန္းေအာင္းႏုိင္တဲ့ အတြက္ ေရွာင္ရွားသင့္ပါတယ္။
*စားပြဲခံုနဲ႔ မီးဖိုခံုေတြကို မသုတ္ပါနဲ႔*
စားပြဲခံုေတြနဲ႔ မီးဖိုတင္တဲ့ ခံုေတြ အေပၚမွာ ညစ္ပတ္တဲ့ အခါ ပန္းကန္ေဆးတဲ့
ေရျမဳပ္တံုးေတြနဲ႔ မသုတ္ပါနဲ႔။ သပ္သပ္စီ ခြဲထားသင့္ပါတယ္။ ဘတ္တီးရီးယား
ေတြ ၀င္ေရာက္ဖို႔ အခြင့္အလမ္း ပိုမ်ားတာမို႔ ညစ္ပတ္တဲ့ အခါ သန္႔ရွင္းဖို႔
သပ္သပ္စီ ခြဲထားပါ။
*လက္သုပ္ပု၀ါေတြကိုလည္း သန္႔ရွင္းေအာင္ထားပါ*
မီးဖိုထဲမွာ သုတ္တဲ့ လက္သုပ္ပု၀ါေတြနဲ႔ လက္ခု၀တ္ေတြကို သန္႔ရွင္းေအာင္
ထားေပးပါ။ ပံုမွန္ ေလ ်ွာ္ဖြပ္ၿပီး ေျခာက္ေသြ႔ေနေအာင္ ထားျခင္းဟာ
သင့္က ်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါတယ္။
copy @ myfoodmyanmar
လြင္ျပင္
No comments:
Post a Comment