Monday, December 4, 2017

လူထုက ်န္းမာေရး(ဆံပင္က ်ြတ္သက္သာေစမယ့္အာဟာရဓာတ္တခ်ိဳ႕)

+Public Health+ 
ဆံသားကလည္းအသားအေရလိုပဲ ကိုယ္တြင္းက ်န္းမာေရးအေျခအေနကို
ေဖာ္ျပေပးေနတဲ့အရာတစ္ခုပါ။ ဆံသားမွာဖဲြ႕စည္းထားတဲ့ ဆဲလ္ေတြကိုလည္း ေန႔စဥ္အာဟာရျဖည့္တင္းေပးဖို႔လိုပါတယ္။ ဆံသားအတြက္ျဖည့္ဆည္းေပးသင့္တဲ့အာဟာရဓာတ္ေတြကဘာေတြလဲ
ဆိုတာၾကည့္လိုက္ရေအာင္ပါ။

**ပ႐ိုတင္း**

ဆံပင္တစ္ပင္ခ်င္းစီအတြက္ အေရးပါဆံုးေသာ အာဟာရဓာတ္ပါ။ ပ႐ိုတင္းဓာတ္
 လံုေလာက္ေအာင္မစားဘူးဆိုရင္ ဆံပင္ကြ်တ္တာနဲ႔ ဆံပင္ပါးတာေတြအပါအဝင္
ဆံသားျပႆနာေတြရင္ဆိုင္ရႏိုင္ပါတယ္။ ဆံပင္မက ်ြတ္ေစခ်င္ဘူး ဆိုရင္ေတာ့
 ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ငါး၊ ၾကက္သား၊ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ အခြံမာသီးေတြစားသံုးေပးပါ။


 **သံဓာတ္**

ဆံသားအတြက္မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ သတၳဳဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါ။ သံဓာတ္အရမ္းနည္းေနရင္
ဆံပင္က ်ြတ္နိူင္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခ်က္က သံဓာတ္အဆမတန္နည္းေနမယ္ဆိုရင္ ေသြးအားနည္းေဝဒနာကိုခံစားရႏိုင္ပါတယ္။ကိုက္လန္၊ ဟင္းႏုႏြယ္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊
ဆလတ္ရြက္တို႔လိုမ်ိဳး အစိမ္းေရာင္ရွိၿပီး သံဓာတ္ပါဝင္တဲ့အစားအစာေတြကိုစားသံုးေပးလို ့
ရပါတယ္။ ၾကက္သား၊ ငါးနဲ႔ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးလည္း စားသံုးေပးလို႔ရပါတယ္။

 **Omega 3 fatty acids**

ျပင္ပအစားအေသာက္ေတြကေနပဲရရွိႏိုင္တဲ့ အဆီဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါ။ ဦးေရျပားေပၚကဆဲလ္ေတြမွာေတြ႕ရတတ္တဲ့အဆီ တစ္မ်ိဳးပါ။ ဦးေရျပားနဲ႔ဆံသားအစိုဓာတ္ကိုထိန္းေပးပါတယ္။ ငါး၊ ဖရံုေစ့၊ အခြံမာသီး
ေတြနဲ႔ ေထာပတ္သီးေတြကေန ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ 

**ဇင့္** 

ဇင့္ဓာတ္အားနည္းေနမယ္ဆိုရင္ ဆံသားေတြမွာ ပရိုတင္းဓာတ္ေျပာင္းလဲမႈ
 ျဖစ္ၿပီး ဆံပင္က ်ြတ္တာ၊ အျမစ္မခိုင္တာမ်ိဳး ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဆံပင္အသစ္
ထြက္လာရင္ လည္း ခပ္ျမန္ျမန္က ်ြတ္သြားတာမ်ိဳးျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဆံပင္လည္း
ျဖဴေစႏိုင္ပါတယ္။ အေစ့အဆန္ေတြ၊ အခြံမာသီးေတြ၊ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ပဲပိစပ္ေတြလို
မ်ိဳး အစားအေသာက္ေတြ စားသံုးေပးလို႔ရပါတယ္။ 

**Vitamin C** 

ဗီတာမင္စီ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕သံဓာတ္စုပ္ယူႏိုင္စြမ္းကိုတိုးတက္ေစႏိုင္ပါတယ္။
 ဗီတာမင္စီၾကြယ္ဝတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကိုစားသံုးတဲ့အခါသံဓာတ္ပါတဲ့
အစားအစာေတြနဲ႔တဲြစား ေပးသင့္ပါတယ္။ လိေမၼာ္သီး၊ ကီဝီသီး၊ မာလကာသီး၊
 စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ သေဘၤာသီးနဲ႔ ကန္စြန္းဥတို႔မွာ ဗီတာမင္စီ
ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ေနပါတယ္။ 


 မေအးသီမြန္ 

[ref: www.Practo.com.] 

ကုမုျဒာ

No comments:

Post a Comment