+Public Health+
ဆံသားကလည္းအသားအေရလိုပဲ ကိုယ္တြင္းက ်န္းမာေရးအေျခအေနကို
ေဖာ္ျပေပးေနတဲ့အရာတစ္ခုပါ။
ဆံသားမွာဖဲြ႕စည္းထားတဲ့ ဆဲလ္ေတြကိုလည္း ေန႔စဥ္အာဟာရျဖည့္တင္းေပးဖို႔လိုပါတယ္။
ဆံသားအတြက္ျဖည့္ဆည္းေပးသင့္တဲ့အာဟာရဓာတ္ေတြကဘာေတြလဲ
ဆိုတာၾကည့္လိုက္ရေအာင္ပါ။
**ပ႐ိုတင္း**
ဆံပင္တစ္ပင္ခ်င္းစီအတြက္ အေရးပါဆံုးေသာ အာဟာရဓာတ္ပါ။ ပ႐ိုတင္းဓာတ္
လံုေလာက္ေအာင္မစားဘူးဆိုရင္
ဆံပင္ကြ်တ္တာနဲ႔ ဆံပင္ပါးတာေတြအပါအဝင္
ဆံသားျပႆနာေတြရင္ဆိုင္ရႏိုင္ပါတယ္။ ဆံပင္မက ်ြတ္ေစခ်င္ဘူး
ဆိုရင္ေတာ့
ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ငါး၊ ၾကက္သား၊ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ အခြံမာသီးေတြစားသံုးေပးပါ။
**သံဓာတ္**
ဆံသားအတြက္မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ သတၳဳဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါ။ သံဓာတ္အရမ္းနည္းေနရင္
ဆံပင္က ်ြတ္နိူင္ပါတယ္။
ေနာက္တစ္ခ်က္က သံဓာတ္အဆမတန္နည္းေနမယ္ဆိုရင္ ေသြးအားနည္းေဝဒနာကိုခံစားရႏိုင္ပါတယ္။ကိုက္လန္၊
ဟင္းႏုႏြယ္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊
ဆလတ္ရြက္တို႔လိုမ်ိဳး အစိမ္းေရာင္ရွိၿပီး သံဓာတ္ပါဝင္တဲ့အစားအစာေတြကိုစားသံုးေပးလို ့
ရပါတယ္။ ၾကက္သား၊ ငါးနဲ႔ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးလည္း စားသံုးေပးလို႔ရပါတယ္။
**Omega 3 fatty acids**
ျပင္ပအစားအေသာက္ေတြကေနပဲရရွိႏိုင္တဲ့ အဆီဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါ။ ဦးေရျပားေပၚကဆဲလ္ေတြမွာေတြ႕ရတတ္တဲ့အဆီ
တစ္မ်ိဳးပါ။ ဦးေရျပားနဲ႔ဆံသားအစိုဓာတ္ကိုထိန္းေပးပါတယ္။
ငါး၊ ဖရံုေစ့၊ အခြံမာသီး
ေတြနဲ႔ ေထာပတ္သီးေတြကေန ရရွိႏိုင္ပါတယ္။
**ဇင့္**
ဇင့္ဓာတ္အားနည္းေနမယ္ဆိုရင္ ဆံသားေတြမွာ ပရိုတင္းဓာတ္ေျပာင္းလဲမႈ
ျဖစ္ၿပီး ဆံပင္က ်ြတ္တာ၊ အျမစ္မခိုင္တာမ်ိဳး ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဆံပင္အသစ္
ထြက္လာရင္ လည္း ခပ္ျမန္ျမန္က ်ြတ္သြားတာမ်ိဳးျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဆံပင္လည္း
ျဖဴေစႏိုင္ပါတယ္။ အေစ့အဆန္ေတြ၊ အခြံမာသီးေတြ၊ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ပဲပိစပ္ေတြလို
မ်ိဳး အစားအေသာက္ေတြ စားသံုးေပးလို႔ရပါတယ္။
**Vitamin C**
ဗီတာမင္စီ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕သံဓာတ္စုပ္ယူႏိုင္စြမ္းကိုတိုးတက္ေစႏိုင္ပါတယ္။
ဗီတာမင္စီၾကြယ္ဝတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကိုစားသံုးတဲ့အခါသံဓာတ္ပါတဲ့
အစားအစာေတြနဲ႔တဲြစား ေပးသင့္ပါတယ္။
လိေမၼာ္သီး၊ ကီဝီသီး၊ မာလကာသီး၊
စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ သေဘၤာသီးနဲ႔ ကန္စြန္းဥတို႔မွာ ဗီတာမင္စီ
ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ေနပါတယ္။
မေအးသီမြန္
[ref: www.Practo.com.]
ကုမုျဒာ
No comments:
Post a Comment