
**Public Health**
ဓာတ္စာႏွင့္တြဲၿပီး စားသံုးျခင္းဟာ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာႀကီးထြားႏႈန္းကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ေလ့လာသူေတြ က ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ အေမရိကန္ သိပၸံပညာရွင္ေတြကဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ရွိတဲ့ အမ်ိဳးသား၏ အသားစနမူနာ အား ေလ့လာၿပီးေနာက္ ရွာေဖြေတြ႕ ရွိခဲ့ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ သိပၸံပညာရွင္ေတြက ေရာဂါရွိသူ ေတြဟာဓာတ္စာႏွင့္ငါးႀကီးဆီကိုစားၿပီး ေလးပတ္မွ ေျခာက္ပတ္အတြင္း ဆီး က်ိတ္ကင္ဆာ ႀကီးထြားႏႈန္းကို ေလွ်ာ့ ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ငါးႀကီး ဆီကို ျဖည့္စြက္ မစားဘဲ ႐ိုး႐ိုးအဆီ နည္းတဲ့ ဓာတ္စာစားသံုးသူ ေတြမွာ ေတာ့တူညီတဲ့အက်ိဳးကိုမေတြ႕ရပါဘူး။ ကယ္လီဖိုးနီးယားတကၠသိုလ္မွ ေလ့လာသူ ေခါင္းေဆာင္ Prof. William Aronson က “ငါးႀကီးဆီ ကို ျဖည့္စြက္စားသံုးျခင္းဟာ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာရဲ႕ တစ္သွ်ဴးေတြ လ်င္ျမန္စြာ ကြဲျပားျပန္႔ပြားျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါ တယ္။ ဒီလိုျပန္႔ပြားႏႈန္းကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ ေလ၊ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာအျပင္သို႔ ျပန္႔ပြားႏိုင္ေျခအခြင့္အလမ္း နည္းေလ ပဲ ျဖစ္ပါတယ္” လို႔ ေျပာၾကားခဲ့ပါ တယ္။ ယူေကႏိုင္ငံ၌ ႏွစ္စဥ္ အမ်ိဳးသား ၃၆ယဝ၀ဝ ဝန္းက်င္သည္ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာအား ကုသေနရၿပီး ထိုအထဲမွ ၁၀ယဝ၀ဝ ခန္႔ ေသဆံုးေၾကာင္း သိရပါ တယ္။
Ref: dailymail.
**ေမမြန္ေက်ာ္**
**Public Health**
ဓာတ္စာႏွင့္တြဲၿပီး စားသံုးျခင္းဟာ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာႀကီးထြားႏႈန္းကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ေလ့လာသူေတြ က ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ အေမရိကန္ သိပၸံပညာရွင္ေတြကဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ရွိတဲ့ အမ်ိဳးသား၏ အသားစနမူနာ အား ေလ့လာၿပီးေနာက္ ရွာေဖြေတြ႕ ရွိခဲ့ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ သိပၸံပညာရွင္ေတြက ေရာဂါရွိသူ ေတြဟာဓာတ္စာႏွင့္ငါးႀကီးဆီကိုစားၿပီး ေလးပတ္မွ ေျခာက္ပတ္အတြင္း ဆီး က်ိတ္ကင္ဆာ ႀကီးထြားႏႈန္းကို ေလွ်ာ့ ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ငါးႀကီး ဆီကို ျဖည့္စြက္ မစားဘဲ ႐ိုး႐ိုးအဆီ နည္းတဲ့ ဓာတ္စာစားသံုးသူ ေတြမွာ ေတာ့တူညီတဲ့အက်ိဳးကိုမေတြ႕ရပါဘူး။ ကယ္လီဖိုးနီးယားတကၠသိုလ္မွ ေလ့လာသူ ေခါင္းေဆာင္ Prof. William Aronson က “ငါးႀကီးဆီ ကို ျဖည့္စြက္စားသံုးျခင္းဟာ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာရဲ႕ တစ္သွ်ဴးေတြ လ်င္ျမန္စြာ ကြဲျပားျပန္႔ပြားျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါ တယ္။ ဒီလိုျပန္႔ပြားႏႈန္းကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ ေလ၊ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာအျပင္သို႔ ျပန္႔ပြားႏိုင္ေျခအခြင့္အလမ္း နည္းေလ ပဲ ျဖစ္ပါတယ္” လို႔ ေျပာၾကားခဲ့ပါ တယ္။ ယူေကႏိုင္ငံ၌ ႏွစ္စဥ္ အမ်ိဳးသား ၃၆ယဝ၀ဝ ဝန္းက်င္သည္ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာအား ကုသေနရၿပီး ထိုအထဲမွ ၁၀ယဝ၀ဝ ခန္႔ ေသဆံုးေၾကာင္း သိရပါ တယ္။
Ref: dailymail.
**ေမမြန္ေက်ာ္**
No comments:
Post a Comment