**Public Health**
ေလပြျခင္း (Bloating) က က်န္းမာေရး ျပႆနာ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ မ်ိဳး႐ိုး ဗီဇႏွင့္ ေဆးဝါးမ်ား ေသာက္သံုး ေနရျခင္း စေသာ အေၾကာင္းရင္း မ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္လည္း ကြ်ႏု္ပ္တို႔ စားလိုက္တဲ့ အစားအစာေတြ ေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ကြ်ႏု္ပ္တို႔ဟာ က်န္းမာ ေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ အစားအစာေတြကို စားေသာ္လည္း ပန္းေဂၚဖီစိမ္းနဲ႔ ႏို႔စတဲ့ အစားအစာ တခ်ိဳ႕ေၾကာင့္ ေလပြျခင္းကို ျဖစ္ေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္မွာ သက္ေသာင့္ သက္သာ မရွိဘဲ မအီမသာ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒီမွာေတာ့ ေလပြျခင္းကိုျဖစ္ေစတဲ့ အစားအစာ ၆ ခုကို ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။
(၁) ပန္းေဂၚဖီစိမ္း
ဗီတာမင္ေတြ၊ အမွ်င္ေတြ အျပည့္ပါေသာ္လည္း ပန္း ေဂၚဖီစိမ္းက ေလပြျခင္းကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း ကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း စားျခင္းျဖင့္ အစာေျခစနစ္အတြင္း ဓာတ္ေငြ႕ ထုတ္လႊတ္မႈ ေလွ်ာ့ခ်ပါ။
(၂) သဘာဝမဟုတ္တဲ့အခ်ိဳေတြ
ကယ္လိုရီ မတက္ေစေသာ္လည္း ေလပြျခင္းကိုျဖစ္ ေစတဲ့ သၾကားဓာတ္ အယ္လ္ကိုေဟာေတြ ပါဝင္ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သဘာဝ မဟုတ္တဲ့ အခ်ိဳတုေတြစားသံုးျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ၊ ဒါမွမဟုတ္ လံုးဝ ေရွာင္လိုက္ပါ။
(၃) ပီေကဝါးျခင္း
ပီေကဝါးျခင္းက အစာေၾကေစၿပီး သြားေတြကို ျဖဴေစေသာ္လည္း အပိုေလေတြကို အစာေျခစနစ္ လမ္း ေၾကာင္းထဲသို႔ မ်ိဳခ်မိသလိုျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပီေကကို ျဖည္းျဖည္းဝါးၿပီး အပိုေလေတြဝင္လာမႈ ေလွ်ာ့ခ်ပါ။
(၄) ပန္းေဂၚဖီ
အရသာရွိၿပီး က်န္းမာေစတဲ့ ပန္းေဂၚဖီဟာ အရမ္း ေကာင္းတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျဖစ္ၿပီး တစ္ႏွစ္ပတ္လံုးလည္း ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အဲဒီဟင္းသီးဟင္းရြက္က ဗိုက္ထဲမွာ စူးစူး ေအာင့္ေအာင့္ ျဖစ္တဲ့ ေဝဒနာမ်ိဳးကိုလည္း ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေတြ သက္သာေစဖို႔ တျဖည္းျဖည္းခ်င္းဝါးစားပါ သို႔မဟုတ္ ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
(၅) ကာဗြန္ထည့္ထားတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ အမ်ိိဳးမ်ိဳး
တခ်ိဳ႕နာမည္ႀကီး ဆိုဒါေတြက အစာေျချခင္းမွာ ကူညီေသာ္လည္း ေလပြျခင္းကိုလည္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ သင့္ရဲ႕ အစာေျခစနစ္ လမ္းေၾကာင္းကို ထိန္းသိမ္းဖို႔အတြက္ အျမႇဳပ္ေတြပါတဲ့ အရည္ေတြ ေသာက္ျခင္းကို ကန္႔သတ္ပါ။
(၆) ႏို႔
ဗီတာမင္ေတြ၊ အာဟာရေတြ အမ်ားႀကီးျပည့္ ေနေသာ္လည္း ႏို႔က ေလပြျခင္းကိုျဖစ္ေစတဲ့ အဓိကအစား အစာတစ္ခုပါ။ Lactose ႏို႔၊ သၾကား မပါတဲ့ ႏို႔ဒါမွမဟုတ္ Almond ႏို႔ကို ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ႏို႔ရဲ႕အရသာ မေပ်ာက္ ေစဘဲေသာက္သံုးႏိုင္ပါတယ္။
Ref:Health Digest
ေမမြန္ေက်ာ္
**Public Health**
ေလပြျခင္း (Bloating) က က်န္းမာေရး ျပႆနာ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ မ်ိဳး႐ိုး ဗီဇႏွင့္ ေဆးဝါးမ်ား ေသာက္သံုး ေနရျခင္း စေသာ အေၾကာင္းရင္း မ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္လည္း ကြ်ႏု္ပ္တို႔ စားလိုက္တဲ့ အစားအစာေတြ ေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ကြ်ႏု္ပ္တို႔ဟာ က်န္းမာ ေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ အစားအစာေတြကို စားေသာ္လည္း ပန္းေဂၚဖီစိမ္းနဲ႔ ႏို႔စတဲ့ အစားအစာ တခ်ိဳ႕ေၾကာင့္ ေလပြျခင္းကို ျဖစ္ေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္မွာ သက္ေသာင့္ သက္သာ မရွိဘဲ မအီမသာ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒီမွာေတာ့ ေလပြျခင္းကိုျဖစ္ေစတဲ့ အစားအစာ ၆ ခုကို ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။
(၁) ပန္းေဂၚဖီစိမ္း
ဗီတာမင္ေတြ၊ အမွ်င္ေတြ အျပည့္ပါေသာ္လည္း ပန္း ေဂၚဖီစိမ္းက ေလပြျခင္းကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း ကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း စားျခင္းျဖင့္ အစာေျခစနစ္အတြင္း ဓာတ္ေငြ႕ ထုတ္လႊတ္မႈ ေလွ်ာ့ခ်ပါ။
(၂) သဘာဝမဟုတ္တဲ့အခ်ိဳေတြ
ကယ္လိုရီ မတက္ေစေသာ္လည္း ေလပြျခင္းကိုျဖစ္ ေစတဲ့ သၾကားဓာတ္ အယ္လ္ကိုေဟာေတြ ပါဝင္ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သဘာဝ မဟုတ္တဲ့ အခ်ိဳတုေတြစားသံုးျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ၊ ဒါမွမဟုတ္ လံုးဝ ေရွာင္လိုက္ပါ။
(၃) ပီေကဝါးျခင္း
ပီေကဝါးျခင္းက အစာေၾကေစၿပီး သြားေတြကို ျဖဴေစေသာ္လည္း အပိုေလေတြကို အစာေျခစနစ္ လမ္း ေၾကာင္းထဲသို႔ မ်ိဳခ်မိသလိုျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပီေကကို ျဖည္းျဖည္းဝါးၿပီး အပိုေလေတြဝင္လာမႈ ေလွ်ာ့ခ်ပါ။
(၄) ပန္းေဂၚဖီ
အရသာရွိၿပီး က်န္းမာေစတဲ့ ပန္းေဂၚဖီဟာ အရမ္း ေကာင္းတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျဖစ္ၿပီး တစ္ႏွစ္ပတ္လံုးလည္း ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အဲဒီဟင္းသီးဟင္းရြက္က ဗိုက္ထဲမွာ စူးစူး ေအာင့္ေအာင့္ ျဖစ္တဲ့ ေဝဒနာမ်ိဳးကိုလည္း ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေတြ သက္သာေစဖို႔ တျဖည္းျဖည္းခ်င္းဝါးစားပါ သို႔မဟုတ္ ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
(၅) ကာဗြန္ထည့္ထားတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ အမ်ိိဳးမ်ိဳး
တခ်ိဳ႕နာမည္ႀကီး ဆိုဒါေတြက အစာေျချခင္းမွာ ကူညီေသာ္လည္း ေလပြျခင္းကိုလည္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ သင့္ရဲ႕ အစာေျခစနစ္ လမ္းေၾကာင္းကို ထိန္းသိမ္းဖို႔အတြက္ အျမႇဳပ္ေတြပါတဲ့ အရည္ေတြ ေသာက္ျခင္းကို ကန္႔သတ္ပါ။
(၆) ႏို႔
ဗီတာမင္ေတြ၊ အာဟာရေတြ အမ်ားႀကီးျပည့္ ေနေသာ္လည္း ႏို႔က ေလပြျခင္းကိုျဖစ္ေစတဲ့ အဓိကအစား အစာတစ္ခုပါ။ Lactose ႏို႔၊ သၾကား မပါတဲ့ ႏို႔ဒါမွမဟုတ္ Almond ႏို႔ကို ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ႏို႔ရဲ႕အရသာ မေပ်ာက္ ေစဘဲေသာက္သံုးႏိုင္ပါတယ္။
Ref:Health Digest
ေမမြန္ေက်ာ္
No comments:
Post a Comment