-လူထုက်န္းမာေရး(အစာစားၿပီးတုိင္း ခ်က္ခ်င္းသြားမတုိက္သင့္)-
**Public Health**
ေန႔စဥ္ လူအမ်ားအျပားသည္ တစ္ေန႔တာအတြက္ လုိအပ္သည့္အႀကိမ္အေရအတြက္ထက္ပို၍ သြားကုိ တုိက္ေလ့ရွိၾကရာ အထူးသျဖင့္ ခ်ဳိအီေသာအစားအစာမ်ားကုိ စားၿပီးခ်ိန္တြင္ သြားတုိက္ေလ့ရွိၾကသည္။သုိ႔ေသာ္ သြားကုိလုိအပ္သည္ထက္ပို၍ တုိက္ျခင္းသည္ ေကာင္းက်ဳိးထက္ဆုိးက်ဳိးပုိ ဖစ္ေစသည္ဟု သြားဆရာဝန္မ်ားက သတိေပးထားသည္။အစာစားၿပီးေနာက္ (သုိ႔မဟုတ္) ေကာ္ဖီေသာက္ၿပီးေနာက္ နာရီဝက္အခ်ိန္အတြင္း သြားတုိက္ပါက သြားကုိထိခုိက္ပ်က္စီးေစႏုိင္ သည္ဟု ဆုိသည္။ေဆာ္ဒါ(သုိ႔မဟုတ္)အခ်ဳိရည္ေသာက္သုံးသည့္အခါ အက္စစ္ဓာတ္သည္ သြား၏အေပၚယံေၾကြသားအလႊာႏွင့္ အတြင္းသားတုိ႔ကုိတုိက္စားသည္။ အခ်ိန္မတုိင္ေသးမီ (သုိ႔မဟုတ္)အစာစားၿပီးေနာက္ မိနစ္ ၂ဝအတြင္း သြားတုိက္ပါက သြားအေပၚယံေၾကြသား အလႊာႏွင့္ အတြင္းသားထဲသုိ႔ အက္စစ္ဓာတ္ပုိမုိနက္႐ႈိင္းစြာ ဝင္ေရာက္ႏုိင္ၿပီး သြားကုိပုိမုိလ်င္ျမန္စြာပ်က္စီး ေစသည္ဟု ဆုိသည္။
သြားတုိက္ျခင္းျဖင့္ အက္စစ္ဓာတ္ကုိ သြားအေပၚယံေၾကြသားအလႊာႏွင့္ အတြင္းသားထဲသုိ႔ ပုိမုိနက္႐ိႈင္းစြာအမွန္တကယ္ ဝင္ေရာက္ေစႏုိင္သည္ဟု အေမရိကန္သြား ဘက္ဆုိင္ရာအသင္းဥကၠ႒ေဒါက္တာေဟာင္းဝါ့ဒ္အာရ္ဂမ္ဘဲလ္က ေျပာၾကားသည္။ အခ်ဳိရည္ေသာက္ သုံးၿပီးေနာက္မိနစ္ ၂ဝ အတြင္း သြားတုိက္ပါကသြားကုိ သိသိသာသာ ပ်က္စီးေစႏုိင္ေသာ္လည္း ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ကဲ့သုိ႔ေသာအစာ စားသုံးၿပီးေနာက္မိနစ္ ၃ဝ ေစာင့္ဆုိင္းၿပီး သြားတုိက္ပါက ဆုိးက်ဳိးျဖစ္ေပၚမႈမ်ားကုိေရွာင္ရွားႏုိင္သည္ဟု ဆုိသည္။သြားအတြင္းသား မ်က္ႏွာျပင္မ ကာကြယ္ေရးအတြက္ အစားအတစ္ခုခုစားၿပီးေနာက္ သြားတုိကအနည္းဆုံး နာရီဝက္မွ တစ္နာရ ေစာင့္ခုိင္းဖုိ႔လုိသည္ဟု သုေတေသေလ့လာခ်က္တြင္ ေဖာ္ျပသည္။ (အင္တာနက္)
-လူထုက်န္းမာေရး(အစာစားၿပီးတုိင္း ခ်က္ခ်င္းသြားမတုိက္သင့္)-
**Public Health**
ေန႔စဥ္ လူအမ်ားအျပားသည္ တစ္ေန႔တာအတြက္ လုိအပ္သည့္အႀကိမ္အေရအတြက္ထက္ပို၍ သြားကုိ တုိက္ေလ့ရွိၾကရာ အထူးသျဖင့္ ခ်ဳိအီေသာအစားအစာမ်ားကုိ စားၿပီးခ်ိန္တြင္ သြားတုိက္ေလ့ရွိၾကသည္။သုိ႔ေသာ္ သြားကုိလုိအပ္သည္ထက္ပို၍ တုိက္ျခင္းသည္ ေကာင္းက်ဳိးထက္ဆုိးက်ဳိးပုိ ဖစ္ေစသည္ဟု သြားဆရာဝန္မ်ားက သတိေပးထားသည္။အစာစားၿပီးေနာက္ (သုိ႔မဟုတ္) ေကာ္ဖီေသာက္ၿပီးေနာက္ နာရီဝက္အခ်ိန္အတြင္း သြားတုိက္ပါက သြားကုိထိခုိက္ပ်က္စီးေစႏုိင္ သည္ဟု ဆုိသည္။ေဆာ္ဒါ(သုိ႔မဟုတ္)အခ်ဳိရည္ေသာက္သုံးသည့္အခါ အက္စစ္ဓာတ္သည္ သြား၏အေပၚယံေၾကြသားအလႊာႏွင့္ အတြင္းသားတုိ႔ကုိတုိက္စားသည္။ အခ်ိန္မတုိင္ေသးမီ (သုိ႔မဟုတ္)အစာစားၿပီးေနာက္ မိနစ္ ၂ဝအတြင္း သြားတုိက္ပါက သြားအေပၚယံေၾကြသား အလႊာႏွင့္ အတြင္းသားထဲသုိ႔ အက္စစ္ဓာတ္ပုိမုိနက္႐ႈိင္းစြာ ဝင္ေရာက္ႏုိင္ၿပီး သြားကုိပုိမုိလ်င္ျမန္စြာပ်က္စီး ေစသည္ဟု ဆုိသည္။
သြားတုိက္ျခင္းျဖင့္ အက္စစ္ဓာတ္ကုိ သြားအေပၚယံေၾကြသားအလႊာႏွင့္ အတြင္းသားထဲသုိ႔ ပုိမုိနက္႐ိႈင္းစြာအမွန္တကယ္ ဝင္ေရာက္ေစႏုိင္သည္ဟု အေမရိကန္သြား ဘက္ဆုိင္ရာအသင္းဥကၠ႒ေဒါက္တာေဟာင္းဝါ့ဒ္အာရ္ဂမ္ဘဲလ္က ေျပာၾကားသည္။ အခ်ဳိရည္ေသာက္ သုံးၿပီးေနာက္မိနစ္ ၂ဝ အတြင္း သြားတုိက္ပါကသြားကုိ သိသိသာသာ ပ်က္စီးေစႏုိင္ေသာ္လည္း ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ကဲ့သုိ႔ေသာအစာ စားသုံးၿပီးေနာက္မိနစ္ ၃ဝ ေစာင့္ဆုိင္းၿပီး သြားတုိက္ပါက ဆုိးက်ဳိးျဖစ္ေပၚမႈမ်ားကုိေရွာင္ရွားႏုိင္သည္ဟု ဆုိသည္။သြားအတြင္းသား မ်က္ႏွာျပင္မ ကာကြယ္ေရးအတြက္ အစားအတစ္ခုခုစားၿပီးေနာက္ သြားတုိကအနည္းဆုံး နာရီဝက္မွ တစ္နာရ ေစာင့္ခုိင္းဖုိ႔လုိသည္ဟု သုေတေသေလ့လာခ်က္တြင္ ေဖာ္ျပသည္။ (အင္တာနက္)
No comments:
Post a Comment