ရဲေခါင္ေျပာက္က်ား ေခ်ေဂြဗားရား က်ဆံုးခဲ့ရေသာ ၁၉၆၇ ခုႏွစ္ ေအာက္တိုဘာလ ၉ ရက္ေန႕ကို ဂုဏ္ျပဳေသာအားျဖင့္ ၂၀၀၈ ခုႏွစ္၊ ေအာက္တိုဘာ ၉ ရက္ေန႔မွစ၍ အဖိႏွိပ္ခံျမန္မာျပည္သားမ်ားအတြက္ ရည္ရြယ္လ်က္ ျမန္မာျပည္သားဘေလာ့ဂ္ကို အမွတ္တရ တင္ဆက္လိုက္ပါသည္။ ** ခြန္အားမွ်ေ၀... တို႔တေတြသည္... မလြဲမေသြ ျပည္သူေတြအတြက္... **

Saturday, July 2, 2016

=လူထုက ်န္းမာေရး(အရြယ္ သံုးပါးအတြက္ အိုင္အိုဒင္းဆား)=

>
+Public Health+
ဆားကို ဓာတုေဗဒနည္းျဖင့္ ခြဲျခမ္းစိတ္ျဖာၾကည့္မယ္ ဆိုရင္ ကလို႐ိုက္ အိုင္းယြန္းနဲ႔ ဆိုဒီယမ္ အိုင္းယြန္းတို႔ ေပါင္းစပ္ထားတဲ့ ဆိုဒီယမ္ကလို႐ိုက္ သတၱဳဓာတ္ေပါင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္။ ဆားကို ေယဘုယ ် အားျဖင့္ ဆားၾကမ္း၊ စားပြဲတင္ဆားနဲ႔ အိုင္အိုဒင္းဆား ဆိုၿပီး သံုးမ်ဳိးခြဲျခား ထားပါတယ္။ ပင္လယ္ေရက ရရွိၿပီး သဘာဝအတိုင္း မျပဳျပင္ရေသးတဲ့ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း ရွတတရွိတဲ့ ဆားခဲႀကီးကို ဆားၾကမ္းလို႔ ့ေခၚပါတယ္။ အဲဒီ ဆားၾကမ္းခဲႀကီးေတြကို အေရာင္ခြၽတ္ေဆး သံုးၿပီး ျဖဴေဖြးသန္႔စင္ေစကာ ႏူးညံ့မႈန္႔ညက္ေနေအာင္ စက္နဲ႔ႀကိတ္ထားတာ ကိုေတာ့ စားပြဲတင္ဆားလို႔ ေခၚပါတယ္။ ဆားငန္ရည္ ဒါမွမဟုတ္ ဆားၾကမ္းကို အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ ျဖည့္စြက္ၿပီး အျဖဴေရာင္ ဆားပံုေဆာင္ခဲေလးေတြ အျဖစ္ ျပဳျပင္ထားတာကို အိုင္အိုဒင္း ဆားလို႔ ေခၚပါတယ္။ သူကေတာ့ စားပြဲတင္ဆားေလာက္ မႏူးညံ့ပါဘူး။ တစ္နည္းအားျဖင့္ ဆိုရရင္ အိုင္အိုဒင္းဆား ဆိုတာ မိမိတို႔ စားေနက ် အိမ္သံုးဆား အပံု တစ္သိန္းမွာ အိုင္အိုဒင္း အာဟာရ သံုးပံုခန္႔ (ပါသည္ဆို႐ံုမွ်) ျဖည့္ထားတဲ့ ဆား ျဖစ္ပါတယ္။ စားေနက ်အိမ္သံုးဆားနဲ႔ အေရာင္အဆင္း၊ အနံ႔၊ အရသာ ကြဲျပားျခားနားမႈ မရွိပါဘူး။

တခ်ဳိ႕ ႏိုင္ငံေတြမွာေတာ့ အိုင္အိုဒင္းဆားကို ပန္းေရာင္၊ မီးခိုးေရာင္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ ပံုေဆာင္ခဲေလးေတြ အျဖစ္ ေတြ ့ျမင္ႏိုင္ပါတယ္။ *အိုင္အိုဒင္းဆားကို ဘာေၾကာင့္ စားသံုးသင့္* အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ဟာ သက္ေစာင့္ဓာတ္ (သတၱဳဓာတ္) တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အိုင္အိုဒင္း ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းကို သိုင္းရိြဳက္ဂလင္းမွာ သိုေလွာင္ထားေလ့ ရွိတာေၾကာင့္ အိုင္အိုဒင္းဟာ သိုင္းရိြဳက္ဂလင္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေတြနဲ႔ သိုင္းရိြဳက္ဆဲလ္ ျဖစ္တည္မႈအတြက္ အသံုးဝင္ပါတယ္။ ယေန႔ ကမၻာေပၚမွာ အိုင္အိုဒင္းခ်ဳိ႕တဲ့သူ ဦးေရ သန္း ၂ဝဝဝ ခန္႔ ရွိတယ္လို႔ ၾသစေၾတးလ ် ႏိုင္ငံရွိ MNT Knowledge Centre က ဆိုပါတယ္။ ေန႔စဥ္ အိုင္အိုဒင္း လိုအပ္ခ်က္ ပမာဏက အရြယ္ေရာက္ၿပီးသူ တစ္ဦး အတြက္ ၁၅ဝ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ ျဖစ္ၿပီး ကိုယ္ဝန္ေဆာင္နဲ႔ ႏို႔တိုက္မိခင္ေတြမွာ ေန႔စဥ္ ၂၂ဝ မွ ၂၉ဝ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ လိုအပ္ ပါတယ္။ ကေလးငယ္ေတြ ပံုမွန္ႀကီးထြားေရး၊ ဥာဏ္ရည္ထက္ျမက္ေရးနဲ႔ လူႀကီး၊ လူငယ္၊ လူရြယ္ အားလံုး က ်န္းမာေရး အတြက္ အိုင္အိုဒင္း အာဟာရကို လံုေလာက္စြာ ရရွိေစဖို႔ အိုင္အိုဒင္းဆားကို ေန႔စဥ္ စားသံုးၾကဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အိုင္အိုဒင္းဆား ေန႔စဥ္ စားသံုး႐ံုနဲ႔ အိုင္အိုဒင္း အာဟာရ လြန္ကဲမႈ မျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါဘူး။ ျမန္မာႏိုင္ငံ တစ္ဝန္းလံုး ဘယ္ေဒသမွာ မဆို အစားအစာ တစ္မ်ဳိးတည္း ကေန အိုင္အိုဒင္း အာဟာရ လံုေလာက္စြာ ရရွိဖို႔ မေသခ်ာပါဘူး။ အိုင္အို ဒင္းပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြ ကေတာ့-ေကာက္ပဲသီးႏွံ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီးဝလံ၊ အသား၊ ငါး၊ ႏို ့၊ ဥ စတဲ့ အစားအစာေတြ ထဲမွာ အိုင္အိုဒင္း အနည္းငယ္စီ ပါဝင္ပါတယ္။ ပင္လယ္ငါး၊ ပုစြန္၊ ေက ်ာက္ပြင့္စတဲ့ ပင္လယ္ကေန ထြက္ရွိတဲ့ အစားအစာေတြ ထဲမွာ အိုင္အိုဒင္း အာဟာရ ပိုမို ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ 


 *အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္ေသာ ေရာဂါမ်ား*

 အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ပ်က္စီးမႈနဲ႔ ေႏွးေကြးမႈကို ကမၻာတစ္ဝန္း ရင္ဆိုင္ေနရ ပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ေတြမွာ အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ကိုယ္ဝန္ ပ်က္က ်ျခင္း၊ ကေလး အေသေမြးျခင္း၊ လမေစ့ဘဲ ကေလးေမြးျခင္း၊ ေပါင္မျပည့္တဲ့ ကေလးေမြးျခင္း၊ မသန္စြမ္းတဲ့ ကေလးေမြးျခင္း၊ စိတ္ပိုင္းဆုိင္ရာ ခ်ဳိ႕ယြင္းၿပီး ဥာဏ္ရည္မမီေသာ ကေလးေမြးျခင္း၊ အရပ္ပုၿပီး သက္ႀကီးပံုစံ ကေလးမ်ား ေမြးျခင္းတို႔ ျဖစ္တတ္ ပါတယ္။ ကေလးငယ္ေတြမွာ အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ႀကီးထြားမႈ ပံုမွန္ မရွိဘဲ အရပ္ ပုေနျခင္း၊ ဥာဏ္ထိုင္းျခင္း၊ သြက္လက္ ဖ်တ္လတ္မႈ မရွိ ထံုထိုင္း ေႏွးေကြးျခင္း၊ ေမြးရာပါ ေရာဂါမ်ား အျပင္ လည္ပင္းႀကီး ေရာဂါလည္း ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ လူႀကီးေတြမွာ အိုင္အိုဒင္းခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ေတာ့ ေသြးထဲမွာ အိုင္အိုဒင္း ေလ်ာ့နည္းၿပီး လည္ပင္းႀကီး ေရာဂါ ျဖစ္ေစပါတယ္။
  (ကမၻာတစ္ဝန္း လူဦးေရ သန္း ၂ဝဝ မွ ၃ဝဝ ၾကား လည္ပင္းႀကီးေရာဂါကို ခံစားေနရ ပါတယ္)
 ဒူးေခါင္း အ႐ိုးအဆစ္ ႀကီးျခင္း၊ သြက္လက္ ဖ်တ္လတ္မႈ မရွိ ထံုထိုင္း ေႏွးေကြးျခင္းနဲ႔ သက္လံု မေကာင္းဘဲ ပင္ပန္း ႏြမ္းနယ္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ေစ ႏုိင္ပါတယ္။ 

*အငန္ဓာတ္ကို ဆင္ဆင္ျခင္ျခင္ မွီဝဲသင့္* 

က ်န္းမာေရးႏွင့္ အားကစား ႐ႈေထာင့္က ၾကည့္မယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ဆားဟာ အပူဓာတ္ အေနနဲ႔ လူေတြကို ေကာင္းက ်ဳိး ျပဳႏိုင္လို႔ လူတစ္ဦး အတြက္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ဆား (ဆိုဒီယမ္ ကလို႐ိုက္) ပမာဏဟာ အသက္အရြယ္ အလိုက္ ၁၅ဝဝ မီလီဂရမ္ ကေန ၂၃ဝဝ မီလီဂရမ္မွ် လိုအပ္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏထက္ ပိုၿပီး အငန္ဓာတ္ကို မစားသံုးမိဖို႔ သတိျပဳသင့္ပါတယ္။ က ်န္းမာေရးႏွင့္ အားကစား ဝန္ႀကီးဌာန ေအာက္မွာ ရွိတဲ့ အမ်ဳိးသား အာဟာရ ဖြံ႕ၿဖိဳးေရးႏွင့္ သုေတသန ဌာနနဲ႔ ကုလသမဂၢ ဆိုင္ရာ ကေလးမ်ား အေထာက္အပံ့ အဖြဲ႕တို႔က အိုင္အိုဒင္းဆား တစ္မ်ဳိးတည္း ကိုသာ စားသံုးၾကဖို႔၊ အငန္ဓာတ္ ကဲတဲ့ အစားအစာမ်ား အျပင္ ငန္တဲ့ ဟင္းလ  ်ာစားသံုးမႈ ေလ ်ွာ ့ခ်ၾကဖို႔၊ ထမင္း စားပြဲေပၚမွာ ဆားပုလင္း ထားၿပီး ဆားအပိုထည့္ စားေသာက္တတ္တဲ့ အက်င့္မ်ဳိး မလုပ္ၾကဖို႔ တိုက္တြန္း ႏႈိးေဆာ္ ထားပါတယ္။ ။

 Written by ေရႊတည္

 +ျမ၀တီ+

+Public Health+
ဆားကို ဓာတုေဗဒနည္းျဖင့္ ခြဲျခမ္းစိတ္ျဖာၾကည့္မယ္ ဆိုရင္ ကလို႐ိုက္ အိုင္းယြန္းနဲ႔ ဆိုဒီယမ္ အိုင္းယြန္းတို႔ ေပါင္းစပ္ထားတဲ့ ဆိုဒီယမ္ကလို႐ိုက္ သတၱဳဓာတ္ေပါင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္။ ဆားကို ေယဘုယ ် အားျဖင့္ ဆားၾကမ္း၊ စားပြဲတင္ဆားနဲ႔ အိုင္အိုဒင္းဆား ဆိုၿပီး သံုးမ်ဳိးခြဲျခား ထားပါတယ္။ ပင္လယ္ေရက ရရွိၿပီး သဘာဝအတိုင္း မျပဳျပင္ရေသးတဲ့ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း ရွတတရွိတဲ့ ဆားခဲႀကီးကို ဆားၾကမ္းလို႔ ့ေခၚပါတယ္။ အဲဒီ ဆားၾကမ္းခဲႀကီးေတြကို အေရာင္ခြၽတ္ေဆး သံုးၿပီး ျဖဴေဖြးသန္႔စင္ေစကာ ႏူးညံ့မႈန္႔ညက္ေနေအာင္ စက္နဲ႔ႀကိတ္ထားတာ ကိုေတာ့ စားပြဲတင္ဆားလို႔ ေခၚပါတယ္။ ဆားငန္ရည္ ဒါမွမဟုတ္ ဆားၾကမ္းကို အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ ျဖည့္စြက္ၿပီး အျဖဴေရာင္ ဆားပံုေဆာင္ခဲေလးေတြ အျဖစ္ ျပဳျပင္ထားတာကို အိုင္အိုဒင္း ဆားလို႔ ေခၚပါတယ္။ သူကေတာ့ စားပြဲတင္ဆားေလာက္ မႏူးညံ့ပါဘူး။ တစ္နည္းအားျဖင့္ ဆိုရရင္ အိုင္အိုဒင္းဆား ဆိုတာ မိမိတို႔ စားေနက ် အိမ္သံုးဆား အပံု တစ္သိန္းမွာ အိုင္အိုဒင္း အာဟာရ သံုးပံုခန္႔ (ပါသည္ဆို႐ံုမွ်) ျဖည့္ထားတဲ့ ဆား ျဖစ္ပါတယ္။ စားေနက ်အိမ္သံုးဆားနဲ႔ အေရာင္အဆင္း၊ အနံ႔၊ အရသာ ကြဲျပားျခားနားမႈ မရွိပါဘူး။

တခ်ဳိ႕ ႏိုင္ငံေတြမွာေတာ့ အိုင္အိုဒင္းဆားကို ပန္းေရာင္၊ မီးခိုးေရာင္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ ပံုေဆာင္ခဲေလးေတြ အျဖစ္ ေတြ ့ျမင္ႏိုင္ပါတယ္။ *အိုင္အိုဒင္းဆားကို ဘာေၾကာင့္ စားသံုးသင့္* အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ဟာ သက္ေစာင့္ဓာတ္ (သတၱဳဓာတ္) တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အိုင္အိုဒင္း ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းကို သိုင္းရိြဳက္ဂလင္းမွာ သိုေလွာင္ထားေလ့ ရွိတာေၾကာင့္ အိုင္အိုဒင္းဟာ သိုင္းရိြဳက္ဂလင္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေတြနဲ႔ သိုင္းရိြဳက္ဆဲလ္ ျဖစ္တည္မႈအတြက္ အသံုးဝင္ပါတယ္။ ယေန႔ ကမၻာေပၚမွာ အိုင္အိုဒင္းခ်ဳိ႕တဲ့သူ ဦးေရ သန္း ၂ဝဝဝ ခန္႔ ရွိတယ္လို႔ ၾသစေၾတးလ ် ႏိုင္ငံရွိ MNT Knowledge Centre က ဆိုပါတယ္။ ေန႔စဥ္ အိုင္အိုဒင္း လိုအပ္ခ်က္ ပမာဏက အရြယ္ေရာက္ၿပီးသူ တစ္ဦး အတြက္ ၁၅ဝ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ ျဖစ္ၿပီး ကိုယ္ဝန္ေဆာင္နဲ႔ ႏို႔တိုက္မိခင္ေတြမွာ ေန႔စဥ္ ၂၂ဝ မွ ၂၉ဝ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ လိုအပ္ ပါတယ္။ ကေလးငယ္ေတြ ပံုမွန္ႀကီးထြားေရး၊ ဥာဏ္ရည္ထက္ျမက္ေရးနဲ႔ လူႀကီး၊ လူငယ္၊ လူရြယ္ အားလံုး က ်န္းမာေရး အတြက္ အိုင္အိုဒင္း အာဟာရကို လံုေလာက္စြာ ရရွိေစဖို႔ အိုင္အိုဒင္းဆားကို ေန႔စဥ္ စားသံုးၾကဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အိုင္အိုဒင္းဆား ေန႔စဥ္ စားသံုး႐ံုနဲ႔ အိုင္အိုဒင္း အာဟာရ လြန္ကဲမႈ မျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါဘူး။ ျမန္မာႏိုင္ငံ တစ္ဝန္းလံုး ဘယ္ေဒသမွာ မဆို အစားအစာ တစ္မ်ဳိးတည္း ကေန အိုင္အိုဒင္း အာဟာရ လံုေလာက္စြာ ရရွိဖို႔ မေသခ်ာပါဘူး။ အိုင္အို ဒင္းပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြ ကေတာ့-ေကာက္ပဲသီးႏွံ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီးဝလံ၊ အသား၊ ငါး၊ ႏို ့၊ ဥ စတဲ့ အစားအစာေတြ ထဲမွာ အိုင္အိုဒင္း အနည္းငယ္စီ ပါဝင္ပါတယ္။ ပင္လယ္ငါး၊ ပုစြန္၊ ေက ်ာက္ပြင့္စတဲ့ ပင္လယ္ကေန ထြက္ရွိတဲ့ အစားအစာေတြ ထဲမွာ အိုင္အိုဒင္း အာဟာရ ပိုမို ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ 


 *အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္ေသာ ေရာဂါမ်ား*

 အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ပ်က္စီးမႈနဲ႔ ေႏွးေကြးမႈကို ကမၻာတစ္ဝန္း ရင္ဆိုင္ေနရ ပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ေတြမွာ အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ကိုယ္ဝန္ ပ်က္က ်ျခင္း၊ ကေလး အေသေမြးျခင္း၊ လမေစ့ဘဲ ကေလးေမြးျခင္း၊ ေပါင္မျပည့္တဲ့ ကေလးေမြးျခင္း၊ မသန္စြမ္းတဲ့ ကေလးေမြးျခင္း၊ စိတ္ပိုင္းဆုိင္ရာ ခ်ဳိ႕ယြင္းၿပီး ဥာဏ္ရည္မမီေသာ ကေလးေမြးျခင္း၊ အရပ္ပုၿပီး သက္ႀကီးပံုစံ ကေလးမ်ား ေမြးျခင္းတို႔ ျဖစ္တတ္ ပါတယ္။ ကေလးငယ္ေတြမွာ အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ႀကီးထြားမႈ ပံုမွန္ မရွိဘဲ အရပ္ ပုေနျခင္း၊ ဥာဏ္ထိုင္းျခင္း၊ သြက္လက္ ဖ်တ္လတ္မႈ မရွိ ထံုထိုင္း ေႏွးေကြးျခင္း၊ ေမြးရာပါ ေရာဂါမ်ား အျပင္ လည္ပင္းႀကီး ေရာဂါလည္း ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ လူႀကီးေတြမွာ အိုင္အိုဒင္းခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ေတာ့ ေသြးထဲမွာ အိုင္အိုဒင္း ေလ်ာ့နည္းၿပီး လည္ပင္းႀကီး ေရာဂါ ျဖစ္ေစပါတယ္။
  (ကမၻာတစ္ဝန္း လူဦးေရ သန္း ၂ဝဝ မွ ၃ဝဝ ၾကား လည္ပင္းႀကီးေရာဂါကို ခံစားေနရ ပါတယ္)
 ဒူးေခါင္း အ႐ိုးအဆစ္ ႀကီးျခင္း၊ သြက္လက္ ဖ်တ္လတ္မႈ မရွိ ထံုထိုင္း ေႏွးေကြးျခင္းနဲ႔ သက္လံု မေကာင္းဘဲ ပင္ပန္း ႏြမ္းနယ္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ေစ ႏုိင္ပါတယ္။ 

*အငန္ဓာတ္ကို ဆင္ဆင္ျခင္ျခင္ မွီဝဲသင့္* 

က ်န္းမာေရးႏွင့္ အားကစား ႐ႈေထာင့္က ၾကည့္မယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ဆားဟာ အပူဓာတ္ အေနနဲ႔ လူေတြကို ေကာင္းက ်ဳိး ျပဳႏိုင္လို႔ လူတစ္ဦး အတြက္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ဆား (ဆိုဒီယမ္ ကလို႐ိုက္) ပမာဏဟာ အသက္အရြယ္ အလိုက္ ၁၅ဝဝ မီလီဂရမ္ ကေန ၂၃ဝဝ မီလီဂရမ္မွ် လိုအပ္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏထက္ ပိုၿပီး အငန္ဓာတ္ကို မစားသံုးမိဖို႔ သတိျပဳသင့္ပါတယ္။ က ်န္းမာေရးႏွင့္ အားကစား ဝန္ႀကီးဌာန ေအာက္မွာ ရွိတဲ့ အမ်ဳိးသား အာဟာရ ဖြံ႕ၿဖိဳးေရးႏွင့္ သုေတသန ဌာနနဲ႔ ကုလသမဂၢ ဆိုင္ရာ ကေလးမ်ား အေထာက္အပံ့ အဖြဲ႕တို႔က အိုင္အိုဒင္းဆား တစ္မ်ဳိးတည္း ကိုသာ စားသံုးၾကဖို႔၊ အငန္ဓာတ္ ကဲတဲ့ အစားအစာမ်ား အျပင္ ငန္တဲ့ ဟင္းလ  ်ာစားသံုးမႈ ေလ ်ွာ ့ခ်ၾကဖို႔၊ ထမင္း စားပြဲေပၚမွာ ဆားပုလင္း ထားၿပီး ဆားအပိုထည့္ စားေသာက္တတ္တဲ့ အက်င့္မ်ဳိး မလုပ္ၾကဖို႔ တိုက္တြန္း ႏႈိးေဆာ္ ထားပါတယ္။ ။

 Written by ေရႊတည္

 +ျမ၀တီ+

No comments:

Total Pageviews

Labels

ပညာေပး (1488) ကာတြန္းဟာသ (1343) ဟာသ (899) ေဆာင္းပါး (822) ကဗ်ာ (777) သတင္း (533) .ေဆာင္းပါး (512) အက္ေဆး/၀တၳဳတို (504) ေၾကာ္ျငာ (432) နိုင္ငံတကာထူးျခားသတင္း (388) ပညာေပး... (326) နိုင္ငံတကာ ထူးျခားသတင္း (321) ကဗ ်ာ (279) နိုင္ငံတကာအျခားသတင္း.. (253) ကဗ်ာ… (228) ပံုျပင္ (220) ေဆာင္းပါး…. (203) အက္ေဆး (191) ေဘာလံုးဟာသ...။ (156) သေဘာထားအျမင္ (149) Cartoon (145) သတင္း.... (139) ကဗ်ာ... (136) ကဗ်ာ..... (132) ပညာေပး.. (131) နိုင္ငံတကာ အျခားသတင္း.. (123) ျပည္တြင္းသတင္း (118) သတင္း..။ (114) သတင္းတို (111) သေရာ္စာ… (106) ဝတၳဳတို (105) ၀တၳဳတို (95) ဓါတ္ပံုသတင္း (81) သတင္း.. (79) ေပးစာ (79) ဘာသာျပန္ ဝတၳဳတို (75) ဓာတ္ပံုသတင္း (72) ကာတြန္း (64) ဓာတ္ပံုသတင္း..။ (64) သေရာ္စာ (64) နိုင္ငံတကာ အျခားသတင္း (60) ဓာတ္ပံုသတင္း.. (54) ေမတၱာစာ (54) ေအာက္ေမ့ဘြယ္စာလႊာ (53) သတင္း. (47) ဘာသာျပန္အက္ေဆး (46) ္ပံုျပင္ (45) ကာတြန္းဟာသ- (44) ေဘာလံုးဟာသ... (44) နိုင္ငံတကာအျခားသတင္း (43) -ကာတြန္းဟာသ (40) နိင္ငံတကာ အျခားသတင္း (39) ကဗ်ာ. (37) သတင္းေဆာင္းပါး (36) News (35) ကာတြန္း ဟာသ (34) ပညာေပး) (33) ကဗ်ာ(ဟာသ) (32) ဟာသကဗ်ာ (32) ေအာင္ျမင္ေရးဒႆန (30) xပညာေပး) (29) ေၾကညာခ်က္ (28) ႐ုပ္သံ သတင္း (25) ဂ်ာနယ္ (24) TV (23) နိုင္ငံတကာ အျခားသတင္း. (23) ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါး (20) ရင္ဖြင့္သံ (19) သရဲဇာတ္လမ္း (19) ္ပံုျပၤင္ (18) ထုတ္ျပန္ခ်က္ (14) ဓာတ္ပံု (13) ဘာသာျပန္ပံုျပင္ (13) ဓာတ္ပုံသတင္း (12) သတင္းဓါတ္ပံု (12) သီခ်င္း (12) အင္တာဗ်ဴး (12) အေတြးအျမင္ (12) ဓာတ္ပံုသတင္း. (11) ပံုျပၤင္ (11) အယ္ဒီတာ့ထံေပးစာ (11) ဥာဏ္စမ္း (11) Photo News (10) poem (10) ဂ ်ာနယ္ (10) ဟာသအက္ေဆး (10) (က်န္းမာေရး ပညာေပး) (9) . (9) x ပညာေပး) (9) ဘာသာျပန္ (9) The Article (8) ခရီးသြား.ေဆာင္းပါး (8) နိူင္ငံတကာအျခားသတင္း (8) ဘာသာေရးေဆာင္းပါး (8) သတင္း.ေဆာင္းပါး (8) ေဗဒင္ (8) သတင္းတို. (7) ဟာသ ဝတၳဳတို (7) တေဘာင္ (6) ကွဗ်ာ (5) နိုင္ငံထူးျခားသတင္း (5) ဘာသာေရး၊ဓမၼပံုျပင္ (5) မိန္႔ခြန္း (5) သမိုင္းစကား၊ ပန္းစကား (5) ဟာသ ဓာတ္ပံု (5) အားကစားသတင္း (5) song (4) ကာတြြန္းဟာသ (4) စကားပံု (4) ထူးျခားသတင္း (4) ပညာေပ; (4) သတင္း.တို. (4) သေရာ ္စာ (4) ဟာသ- (4) ္ေဆာင္းပါး (4) -ကာတြန္းဟာသ- (3) interview (3) ထုပ္ျပန္ခ်က္ (3) ဓမၼဒါန (3) ဓါတ္ပုံအက္ေဆး (3) ဓာတ္ပံုအက္ေဆး (3) ပညာေပ (3) ဖိတ္စာ (3) ရုပ္သံ (3) သတင္း.တို.။ (3) ဟာသ အင္တာဗ်ဴး (3) ဟာသ. (3) အင္တာဗ်ဴးး (3) အတိုဆုံး၀တၳဳတို (3) အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္ (3) ေဘာလံုးဟာသ. (3) (ဟာသ) (2) By....meepyatite (2) Statement (2) Story (2) With Best Regards (2) aဆာင္းပါ (2) ကန္ေတာ့ခ်ိဳး (2) က်န္းမာေရး ပညာေပး (2) ဇာတ္လမ္းတို (2) ပန္းခ်ီ (2) ပုံျပင္ (2) ဘာသာျပန္ကဗ ်ာ (2) ရုပ္ပံုအေတြး (2) ဟာသပံုျပင္ (2) အစီရင္ခံစာ (2) အမွတ္တရ (2) အေတြး (2) ဦးဦး ေမွာ္ဆရာ (2) ေဆာင္းပါ (2) ျပဇာတ္ (2) (xပညာေပး) (1) (ပညာေပး) (1) ) (1) .... (1) 2010 at 11:22pm (1) =ႏိုင္ငံတကာ အားကစားသတင္းမ်ား (1) Announce (1) By: Sara Yin (က်န္းမာေရး ပညာေပး) (1) By; Silver Moon အင္တာဗ်ဴး (1) General Knowledge (1) Joke (1) Photo Essay (1) Thanks (1) aဆာင္းပါး (1) khana.na155 ကဗ်ာ (1) minkonaing (1) ကဗ်ာ( (1) ကဗ်ာ… By..Blue gyee (1) ကာတြန္းဟာသ <br /> <br /> (1) ကိုယ္တိုင္ေရးကဗ်ာ သီဟသူ (1) ခရီးသြားဆာင္းပါး (1) ခရီးသြားေဆာင္းပါး (1) စကား (1) စကားပုံ (1) စာစု (1) စိုးမိုးေက်ာ္ (ဟာသ) (1) ဆက္သြယ္ရန္ (1) ဓါတ္ပံုအက္ေဆး (1) ဓာတ္ပုံအက္ေဆး (1) ဓာတ္ပံုအေတြး (1) နူတ္ခြန္းဆက္လႊာ (1) (1) ပညာေပ;း (1) မိန္႕ခြန္း (1) ရုပ္ရွင္ (1) သတင္း နွင့္ဟာသ (1) သတင္း.တို (1) သတင္းကဗ်ာ (1) သတင္းသီခ်င္း (1) သေရာ္ကဗ ်ာ (1) ဟသ (1) ဟာသအင္တာဗ်ဴး (1) ဟိုအေၾကာင္း ၊ဒီအေၾကာင္းသူတို ့အေၾကာင္း (1) အဆိုအမိန္႔ (1) အထၳဳပၸတၱိ) (1) အားကစားသတင္းမ်ား (1) အျခားသတင္း (1) ဦးဦး ေမွာ္ဆရာ ပညာေပး.. (1) ုပုံျပင္ (1) ေဆာင္းပါ; (1) ေပးပို ့သူ .. စိုးမိုးေက်ာ္ ဟာသ (1) ေပးပို ့သူ...သက္နိုင္ ကဗ်ာ… (1) ေပးပို ့သူ…greenleave (1) ္ပုံျပင္ (1) (1) ႐ုပ္သံ (1) • Posted by thant zin htwe on ႏုိ၀င္ဘာ 19 (1) …. (1)