>
+Public Health+
အသက္အရြယ္မေရြးမၾကာခဏစားသုံး ေပးသင့္ၿပီး က ်န္းမာေရးကိုမ်ားစြာအေထာက္ အကူျပဳေသာဒန္႔သလြန္အေၾကာင္းကို ျမဝတီ စာဖတ္ ပရိသတ္မ်ား သိရိွေစရန္ အတြက္ ေဒါက္တာခင္ေမာင္လြင္ (FAME) ႏွင့္ ျမဝတီအဖြဲ႕ေတြ႕ဆုံေမးျမန္းမႈကို ေဖာ္ျပလိုက္ရပါသည္-
ေမး။ ။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ျမန္မာလူမ်ဳိးေတြ မၾကာခဏဆိုသလို ႏွစ္ၿခိဳက္စြာစားသံုးေလ့ရွိတဲ့ ဒန္႔သလြန္ရြက္ဟင္းခါးတို႔၊ ဒန္႔သလြန္သီးတို႔ရဲ႕ အပင္ဟာ ဘယ္လိုမ်ဳိးအပင္လည္း ဆိုတာ အရင္ဆံုးရွင္းျပေပးပါခင္ဗ်ာ။
ေျဖ။ ။ ဒန္႔သလြန္ပင္ကို ႐ုကၡေဗဒအရ Moringa oleifera လို႔ေခၚပါတယ္။ အဂၤလိပ္ လိုကေတာ့ Horseradish tree ဒါမွမဟုတ္ Drumstick tree လို႔ေခၚၾကပါတယ္။
ဒန္႔သလြန္ပင္ကိုေတာ့ ကြၽန္ေတာ္တို႔ျမန္မာ လူမ်ဳိးအေတာ္မ်ားမ်ား ျမင္ဖူးၾကၿပီးျဖစ္မွာပါ။ သူဟာအပင္ႀကီးမ်ဳိးျဖစ္ၿပီး ဆရာတို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံလို Tropical weather ရွိတဲ့ ေဒ သေတြ မွာ ေကာင္းေကာင္းေပါက္ေရာက္ ပါတယ္။ သူ႕ရဲ႕မူရင္းေဒသကေတာ့ အိႏၵိယ ႏိုင္ငံျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ ေဒသအေတာ္ မ်ားမ်ားမွာ စိုက္လို႔ရပါတယ္။ ဆရာတို႔ရဲ႕ ျပင္ဦးလြင္ၿခံမွာ အပင္ ၂၂ဝ စိုက္ထားပါတယ္။ သူဟာေရႀကိဳက္ေပမယ့္ ေရဝပ္တာ ေတာ့မႀကိဳက္ပါဘူး။ ေျမႀကီးရဲ႕ စံကေတာ့ စံ ၆ ဒသမ ၃ ကေန စံ ၇ ဒသမ သုညကို ႀကိဳက္ ပါတယ္။ စတင္စိုက္ပ်ဳိးတဲ့ အခ်ိန္က ေနစၿပီး ႏွစ္ႏွစ္သား ဆိုရင္စၿပီး အသီးေတြ အရြက္ေတြ ခူးလို႔ရပါၿပီ။ အာဟာရ တန္ဖိုးျမင့္မားၿပီး ေဆးဖက္ဝင္တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ သဘာဝ ေဆးပညာအရ တစ္ေန႔တျခား ေရပန္းစားလာတဲ့ အပင္ ျဖစ္ပါတယ္။
ေမး။ ။ ဒန္႔သလြန္အရြက္မွာ ဘယ္လိုမ်ဳိး အာဟာရဓာတ္ေတြပါသလဲဆိုတာ သိပါရေစ။
ေျဖ။ ။ဒန္႔သလြန္တစ္ပင္လံုးမွာ အာဟာရ ဓာတ္ပါဝင္မႈ အမ်ားဆံုးကေတာ့ အရြက္ျဖစ္ပါတယ္။ ေဆးဖက္ဝင္အာနိသင္ေတြလည္း အေတာ္မ်ားမ်ား ပါဝင္ေန တာ ေတြ႕ရပါတယ္။
အဓိကပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြအေနနဲ႔-
(က) ပ႐ိုတင္းဓာတ္- အမိုင္ႏိုအက္စစ္ အေတာ္မ်ားမ်ား ပါဝင္ပါတယ္။အထူးသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္က ်န္းမာ ေရးအတြက္ မ႐ွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ Essential Amino Acid ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မို႔လို႔ သက္သတ္လြတ္စားတဲ့သူ ေတြဟာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္မခ်ဳိ႕တဲ့ရ ေလေအာင္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ေတြကို မၾကာခဏ စားေပးသင့္ပါတယ္။အရြက္စုစုေပါင္းအေလးခ်ိန္ရဲ႕ ၉ ဒသမ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္းပါဝင္ေတာ့ အရြက္ထဲမွာ ေတာ့ အေတာ္ေလး မ်ားတယ္လို႔ ေျပာႏိုင္ပါတယ္။
(ခ) ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္- စုစုေပါင္း အေလးခ်ိန္ရဲ႕ ၈ ဒသမ ၂၈ ရာခိုင္ ႏႈန္းပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ခြန္ အားကိုျပည့္ၿဖိဳးေစၿပီး သက္လံု
ေကာင္းေစပါတယ္။
(ဂ) ဗီတာမင္အေနနဲ႔ အရြက္အစို ၁ဝဝ ဂရမ္စားခဲ့ရင္ ဗီတာမင္စီက ၅၁ ဒသမ ၇ဝ မီလီဂရမ္ရရွိၿပီး ဗီတာ မင္ထဲမွာေတာ့ အမ်ားဆံုးပါဝင္မႈ ျဖစ္ပါတယ္။ က ်န္ဗီတာမင္အေနနဲ႔ ႏိုင္ယာစင္ (B3) က၂ ဒသမ၂ မီလီဂရမ္ နဲ႔ ဘီစစ္ ၁ ဒသမ ၂ မီလီဂရမ္ တို႔ပါဝင္ပါတယ္။ တျခား ဗီတာမင္ေတြလည္း နည္းနည္းစီ ပါဝင္ေနပါေသးတယ္။
(ဃ) သတၱဳဓာတ္အေနနဲ႔ အမ်ားဆံုး ပါဝင္တာက ပိုတက္စီယမ္ျဖစ္ၿပီး အရြက္အစို ၁ဝဝ ဂရမ္မွာ ၃၃၇ မီလီဂရမ္ပါဝင္ပါတယ္။ ဒုတိယ အေနနဲ႔ ကယ္ဆီယမ္က ၁၈၅ မီလီဂရမ္၊ တတိယအေနနဲ႔ မဂၢနီ စီယမ္ ၁၄၇ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ပါ တယ္။
(င) ေနာက္ဆံုးအေရးအႀကီးဆံုးပါဝင္ တဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြကေတာ့ Phytochemicals လို႔ေခၚတဲ့ ေဆးဖက္ဝင္ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
အရြက္မွာ ပါဝင္တဲ့ ေဆးဖက္ဝင္ ပစၥည္းေတြကေတာ့ ကင္ဆာေရာဂါ ကိုကာကြယ္ တိုက္ဖ်က္ႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့ Thiocarbamate နဲ႔ Iso-thiocyanate ေရာဂါပိုးမႊားေတြ ကို တိုက္ခိုက္ႏိုင္စြမ္းရိွတဲ့ Glucosinolate နဲ႔ Pterygospermin ေသြးေၾကာေတြကို ေကာင္း မြန္ေအာင္ ျပဳလုပ္ ေပးတဲ့ Quercetin နဲ႔ Rutin အင္တီေအာက္ဆီဒင့္ အာနိသင္ေပးတဲ့ Kaempferol နဲ႔ Chlorogenic acid အစရိွတဲ့ ဓာတ္ ပစၥည္းေတြ ပါဝင္ေနပါတယ္။
ေမး။ ။ အရြက္မွာပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ ေတြဟာ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္ရင္ ဆံုး႐ႈံးမႈရိွ ပါသလား။ ဟင္းခါးလုပ္ေသာက္ၾကတာ မွာေရာ အပူၾကာၾကာ ေပးမိရင္ အာဟာရ ဓာတ္ဆံုး႐ံႈးမႈရိွႏိုင္ပါသလား ဆရာ။
ေျဖ။ ။ သာမန္အားျဖင့္ေတာ့ ဒန္႔သလြန္ ရြက္ဟာ ေရေသေသခ်ာခ်ာေဆးၿပီး ဟင္းခါးလုပ္ေသာက္ေလ့ရွိေတာ့ သူ႔မွာပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ ဆံုး႐ံႈးမႈ ရွိ/မရွိ ပညာရွင္ ေတြေလ့လာၿပီးသားျဖစ္ပါတယ္။ ဟင္းခါးကို ပထမအႀကိမ္ ခ်က္စဥ္မွာ အပူခ်ိန္ကို ၾကာၾကာ မေပးဘဲ ေရပြက္ပြက္ဆူၿပီး ၁ဝ မိနစ္ေလာက္ အၾကာမွာ စားမယ္ဆိုရင္ အာဟာရဓာတ္ အျပည့္အဝနီးပါး ရရွိပါတယ္။
ဆက္ၿပီးအပူေပးထားရင္ေတာ့ တခ်ဳိ႕ေသာ အာဟာရဓာတ္ေတြဟာ အပူေၾကာင့္ ပ်က္စီး သြားတတ္ပါတယ္။ ဥပမာ- ဗီတာမင္စီ လိုမ်ဳိးဟာ အပူေပးခ်ိန္ၾကာေလေလ ပိုပ်က္စီး ေလျဖစ္ေတာ့ မီးဖိုေပၚမွာအၾကာႀကီး အပူ မေပးသင့္ပါဘူး။ စားလို႔ရတဲ့ အတိုင္းအတာကိုသာ အပူေပးသင့္ ပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္း ျပန္စားရင္လည္း ပြက္ပြက္ဆူတဲ့အထိ အပူျပန္ မေပးဘဲစားလို႔ေကာင္း႐ံု ခပ္ေႏြးေႏြးသာအပူ ေပးၿပီးစားရပါမယ္။
ေမး။ ။ အဲ့ဒီပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္နဲ႔ ေဆးဖက္ဝင္အာနိသင္ေတြဟာ အရြက္မွာပဲ ပါတာပါလားဆရာ။ တျခားအစိတ္အပိုင္း ေတြျဖစ္တဲ့ ဒန္႔သလြန္သီးတို႔ အသီးထဲမွာပါတဲ့ အေစ့ေတြမွာေရာ ပါဝင္မႈ ရွိ/မရွိ သိခ်င္ ပါတယ္။
ေျဖ။ ။ ဒန္႔သလြန္တစ္ပင္လံုးကေတာ့ ေဆးဖက္ဝင္တယ္လို႔ ေျပာႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ လူေတြစားသံုးေလ့ရိွတာကေတာ့ အရြက္နဲ႔ အသီးသာ ျဖစ္ပါတယ္။ အသီးကို စားမယ္ဆိုရင္လည္း အာဟာရဓာတ္ပါဝင္မႈ နဲ႔ေဆးဖက္ဝင္ပစၥည္းပါဝင္မႈကေတာ့ ရရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။ ႏွစ္မ်ဳိးစလံုးစားရင္ ပိုေကာင္း ပါတယ္။ ပါဝင္တဲ့ပမာဏကေတာ့ အနည္း အမ်ားရွိပါတယ္။ ဥပမာ- ဗီတာမင္စီပါဝင္မႈ ကို ႏႈိင္းယွဥ္ရင္ အရြက္ ၁ဝဝ ဂရမ္မွာ ဗီတာ မင္စီ ၅၁ ဒသမ ၇ဝ မီလီဂရမ္ပါေပမယ့္ အသီးရဲ႕အႏွစ္မွာ ၁၄၁ မီလီဂရမ္ပါဝင္ ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီက ပိုပါတယ္ေပါ့။
ပိုတက္စီယမ္ဆိုရင္ အရြက္မွာ ၃၃၇ မီလီ ဂရမ္ပါဝင္ၿပီး အသီးမွာ ၄၆၁ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ပ႐ိုတင္းပါဝင္မႈက ်ေတာ့ အရြက္ကပိုမ်ားျပန္ေရာ။ အရြက္မွာ ၉ ဒသမ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္းပါဝင္ၿပီး အေစ့က ်ေတာ့ ၂ ဒသမ ၁ ရာခုိင္ႏႈန္းသာပါဝင္တာ ေတြ႕ရပါတယ္။ တျခားအစိတ္အပိုင္းေတြျဖစ္တဲ့ အေစ့တုိ႔၊ အျမစ္တို႔၊ ပင္စည္တို႔ဟာလည္းေဆးဖက္ဝင္ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ ပါဝင္ေနတာေတြ႕ရပါတယ္။
ေမး။ ။ ဒန္႔သလြန္အရြက္ကိုစားရင္ ရရွိႏိုင္တဲ့ က ်န္းမာေရးအက ်ဳိးေက ်းဇူးေတြလည္း သိပါရေစဆရာ။
ေျဖ။ ။ ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို မၾကာခဏ စားရင္ရရွိႏိုင္တဲ့ က ်န္းမာေရးအက ်ဳိးေက ်းဇူးေတြကေတာ့ အမ်ားႀကီးျဖစ္ပါတယ္။ အေရး ပါတဲ့ အက ်ဳိးေက ်းဇူးေေတြအေနနဲ႔ကေတာ့-
(၁) အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းကေန ကာကြယ္ေပးျခင္း၊
(၂) ေရာဂါပိုးမ်ား ႏွိမ္နင္းႏိုင္ျခင္း၊
(၃) ကင္ဆာေရာဂါမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း၊
(၄) ေသြးတိုးႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါမ်ားမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း၊
(၅) ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ သက္သာေစျခင္း၊
(၆) တျခားအေထြေထြအာနိသင္တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။
ေမး။ ။ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈကေန ဘယ္လိုမ်ား ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသလဲဆရာ။
ေျဖ။ ။ခုနကေျပာခဲ့သလိုပါပဲ။ ဒန္႔သလြန္ရြက္ဟာ အာဟာရဓာတ္ျမင့္မားစြာပါတဲ့ အတြက္ မွန္မွန္စားခဲ့ရင္ အာဟာရဓာတ္မခ်ဳိ႕ တဲ့ေအာင္ ကာကြယ္ေပးတဲ့ေနရာမွာ မ်ားစြာ အေထာက္ အကူျပဳပါတယ္။ သူ႔မွာပါဝင္တဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ေတြဟာ ကေလးသူငယ္ေတြနဲ႔ သက္ႀကီး ရြယ္အိုေတြ အတြက္မ်ားစြာ အက ်ဳိးရွိလွပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႔ အခုအခါမွာ အာဟာရဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့တဲ့ေနရာေတြမွာ ဒန္႔သလြန္ပင္ေတြ စိုက္ပ်ဳိးၿပီး လူေတြစားသံုးဖို႔ ကမၻာ့က ်န္းမာေရး အဖြဲ႕က စတင္လုပ္ေဆာင္ေနၿပီျဖစ္ပါတယ္။ ၂ဝဝ၆ ခုႏွစ္မွာ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု မွာရိွတဲ့ Chlorogenic acidရဲ႕ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္အရ အာဖရိကမွာရွိတဲ့ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈကို တိုက္ဖ်က္ရာမွာ ဒန္႔သလြန္ရြက္ဟာ အသင့္ေလ ်ာ္ဆံုး လို႔ဆိုပါတယ္။ အပင္ ၁၈ မ်ဳိးကို ေလ့လာရာမွာ ဒန္႔ သလြန္ပင္က အေကာင္းဆံုးလုိ႔ဆိုပါတယ္။
ေမး။ ။ ေရာဂါပိုးမႊားေတြ ႏွိမ္နင္းႏိုင္တယ္ ဆိုေတာ့ ဘယ္လိုမ်ဳိးေရာဂါပိုးေတြကိုႏွိမ္နင္း ေပးႏိုင္သလဲဆိုတာ သိပါရေစ။
ေျဖ။ ။ ဒန္႔သလြန္ရြက္၊ ဒန္႔သလြန္ေစ့နဲ႔ အပင္ရဲ႕အေခါက္နဲ႔ အျမစ္ေတြရဲ႕ ျပဳတ္ေရကိုဓာတ္ခြဲခန္းမွာ စမ္းသပ္ခ်က္အရ ဗက္တီး ရီးယား အေတာ္မ်ားမ်ားကို ေသေစႏိုင္တယ္ ဆိုတာေတြ႕ရိွရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္မႈိတခ်ိဳ႕နဲ႔ သန္ေကာင္ေတြကိုလည္း ေသေစႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ အဓိကလုပ္ေဆာင္ေပးတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြကေတာ့ Isothiocyanate ၊ Glucosinolate eJY Pterygospermin တို႔ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႔ ခႏၶာကိုယ္မွာ ဗက္တီး ရီးယားပိုးေတြ၊ မႈိစြဲနာေတြ၊ သန္ေကာင္ ေရာဂါေတြရွိခဲ့ရင္ ဒန္႔သလြန္ ရြက္ကို ဟင္းခါး ခ်က္စားခဲ့ရင္ အက ်ဳိးရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။ သိပ္ လိုမွသာ Antibiotic ေတြေသာက္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္တဲ့ေရာဂါအတြက္ ထိေရာက္တဲ့ သဘာဝအစားအစာတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။
မၾကာေသးခင္ကေလ့လာခ်က္ေတြအရ ဒန္႔ သလြန္ပင္ရဲ႕အေခါက္ကေန ထုတ္ယူရရိွတဲ့ အယ္ကာလိြဳက္ ႏွစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Moringine နဲ႔ Moringinine ေတြဟာလည္းပဲ ဗက္တီး ရီးယားပိုးေတြ (both Gram-positive and Gram-negative ) နဲ႔ မိႈစြဲနာေတြကို ေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
ေမး။ ။ ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းအာနိသင္ကိုလည္း ရွင္းျပေပးပါဆရာ။
ေျဖ။ ။ သဘာဝသစ္သီးသစ္ရြက္ေတြမွာ ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္တားဆီးႏိုင္ တဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြပါဝင္ေနတယ္ဆိုတာ သိပၸ ံပညာရွင္ေတြ သိရွိေဖာ္ထုတ္ၿပီးျဖစ္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအထဲမွာ ဒန္႔သလြန္ရြက္ဟာလည္း တစ္ခုအပါအဝင္ျဖစ္ပါတယ္။
၂ဝ၁၄ ခုႏွစ္မွာထုတ္ေဝခဲ့တဲ့ Asian Pacific Journal of Cancer Prevention ရဲ႕ အဆို အရ ဒန္႔သလြန္ရြက္မွာ ကင္ဆာေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ Thiocarbamate ဆိုတဲ့ဓာတ္ပစၥည္းနဲ႔ Isothiocyanate ဆိုတဲ့ဓာတ္ ပစၥည္းေတြပါဝင္ၿပီး သူတို႔ဟာ ကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးတယ္လို႔ သိပၸံနည္းက ် ေလ့ လာေတြ႕ ရွိခဲ့ပါတယ္။
အထူးသျဖင့္ Adenocarcinoma အမ်ိဳးအစားကို ကာကြယ္ေပးတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။
ဒန္႔သလြန္ပင္အျမစ္ကရတဲ့ အဆီအႏွစ္ေတြက ရင္သားကင္ဆာ ကာကြယ္ေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳတယ္လို႔ ကိုရီးယား တကၠသိုလ္ တစ္ခုရဲ႕ ေလ့လာခ်က္အရ သိရပါ တယ္။
ေမး။ ။ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေသြးတိုးေရာဂါရိွသူ ေတြစားရင္ေရာ ဘယ္လိုမ်ဳိးအက်ဳိးရွိပါ သလဲဆရာ။
ေျဖ။ ။ ဒန္႔သလြန္ရြက္ ဟာေသြးထဲမွာရွိတဲ့ အဆီပမာဏကို ေလ ်ွာ ့ခ်ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ ေသြးထဲမွာရိွတဲ့ ကုိလက္စထေရာကိုခ်ေပး တဲ့အတြက္ ႏွလံုးေရာ ဂါ၊ ေသြး တိုးေရာဂါ ေဝဒနာသည္ေတြအတြက္ အက ်ဳိးရွိပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ သူကဆီးရႊင္ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိတဲ့ အတြက္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္က ်ေစဖို႔ အေထာက္ အကူျပဳပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို ေသြးေပါင္က ်ေနသူေတြအေနနဲ႔ မ်ားမ်ား မစားသင့္ပါဘူးလို႔ ပညာရွင္ေတြက အႀကံျပဳ ထားပါတယ္။ အရြက္သာမကဘဲ ဒန္႔သလြန္ ပင္ရဲ႕က ်န္အစိတ္အပိုင္းေတြျဖစ္တဲ့ အသီး၊ အေစ့၊ အေခါက္နဲ႔ အျမစ္ေတြမွာလည္း အခုလိုအာနိသင္ေတြ ရွိပါတယ္။
ေမး။ ။ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳက်ေစတဲ့အာနိသင္ အေၾကာင္းလဲဆက္ေျပာပါဦးဆရာ။
ေျဖ။ ။ ဒါေတာ့သိပ္မဆန္းပါဘူး။ သဘာဝ ေဆးပင္အရြက္ေတြ အေတာ္မ်ားမ်ားဟာ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိကိုထိန္းသိမ္းရာမွာ မ်ားစြာ အေထာက္ အကူျပဳေၾကာင္း သိခဲ့တာၾကာပါၿပီ။ ဒီအထဲမွာ ဒန္႔သလြန္ရြက္ဟာလည္း တစ္ခုအပါအဝင္ျဖစ္ပါတယ္။ ဒန္႔သလြန္ ရြက္မွာပါတဲ့ တာပင္းႏြိဳက္ေတြဟာ ပန္ကရိယမွာရွိတဲ့ အင္ဆူလင္ထုတ္ေပးတဲ့ ဘီတာ ဆဲလ္ေတြကို လႈံ႔ေဆာ္ႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒန္႔သလြန္ ဟင္းခါး ေသာက္ၿပီးရင္ ေသြးထဲမွာရွိတဲ့ ဂလူးကို႔စ္ပမာဏ ေလ ်ွာ ့နည္းသြားတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိသမားေတြ စားသံုးရင္အက ်ဳိးရွိပါတယ္။
ေမး။ ။ တျခားအေထြေထြအာနိသင္ေတြ ကေရာ ဘာေတြမ်ားရွိပါသလဲဆရာ။
ေျဖ။ ။ တျခားက ်န္းမာေရးအေထာက္ အကူျပဳ အက ်ဳိးေက ်းဇူးေတြလည္း ရႏိုင္ပါေသးတယ္။ အဲ့ဒီထဲကအေရးႀကီးတာေတြကို ေျပာရရင္-
- အေရာင္က ်ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိေတာ့ ခႏၶာကိုယ္တြင္းအစိတ္အပိုင္းေတြ ေရာင္တာကိုေလ ်ွာနည္းေစပါတယ္။
. အင္တီေအာက္ဆီဒင့္အာနိသင္ေပး ပါတယ္။
. အသည္းရဲ႕လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ ပိုေကာင္းေစပါတယ္။ အသည္းေရာင္တာ၊ အသည္းေျခာက္တာေတြ မျဖစ္ ေအာင္ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။
. ေက ်ာက္ကပ္မွာေက ်ာက္မတည္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
.အသက္ႀကီးတဲ့လူေတြမွာ မွတ္ဥာဏ္ခ်ဳိ႕ယြင္းမႈမျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
. ပန္းနာရင္က ်ပ္ကိုသက္သာေစပါတယ္။
ေမး။ ။ ဒန္႔သလြန္ရြက္မဟုတ္ဘဲ အသီး ကိုစားရင္ေရာ အခုလိုအာနိသင္ေတြ ရႏိုင္ပါ သလားဆရာ။
ေျဖ။ ။ ရႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့အရြက္က ေတာ့ အစြမ္းထက္ဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ အသီးရဲ႕ အထဲမွာရွိတဲ့ အႏွစ္ကိုပဲစားစား၊ အေစ့ကိုပဲ စားစား၊ ခုနကေျပာခဲ့တဲ့ အာနိသင္ေတြရႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ရရွိႏိုင္တဲ့အာနိသင္အနည္း အမ်ားေတာ့ ကြာျခားမႈရွိတာေပါ့။
ေမး။ ။ ဆရာ့အေနနဲ႔ ျမဝတီစာဖတ္ ပရိသတ္ႀကီးကို ဘာမ်ားေျပာခ်င္ပါေသး လဲဆရာ။
ေျဖ။ ။ အိမ္ေနာက္ေဖးမွာ ေျမလြတ္ရွိတဲ့ သူေတြအေနနဲ႔ ဒန္႔သလြန္ပင္ကို စုိက္ပ်ဳိးၾက ပါလို႔ တုိက္တြန္းလိုပါတယ္။ ပိုးသတ္ေဆး၊ ဓာတ္ေျမၾသဇာသံုးဖို႔ မလိုလို႔ ေအာ္ဂဲ နစ္ျဖစ္ပါတယ္။
မိသားစုဝင္ေငြ တိုးေစပါတယ္။ အိမ္မွာ ဟင္းခ်က္စားၿပီး ပိုတာေရာင္းလို႔ အလြယ္ တကူရေတာ့ ၁ဝ ပင္ေလာက္ စိုက္ထားရင္ကို ဟင္းရံအတြက္ ပူစရာ မလိုေတာ ့ဘူးေပါ့။ အာလူးနဲ႔ ေရာခ်က္ၿပီး ကေလးေတြကို ေကြၽးသင့္ပါတယ္။ ဒန္႔သလြန္သီးဟာ ကြၽန္ေတာ္ တို႔ႏိုင္ငံမွာ ေပါေပါမ်ားမ်ားရရွိႏိုင္ၿပီး ေစ်းႏႈန္း လည္းခ်ဳိသာတာေၾကာင့္ အသက္အရြယ္
မေရြးမၾကာခဏ စားသံုးေပးသင့္တဲ့ က ်န္းမာေရး အေထာက္အကူျပဳ ဟင္းလ ်ာတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္လို႔ သတင္းေကာင္း ေျပာၾကားပါရေစ။ ။
+ျမ၀တီ+
+Public Health+
အသက္အရြယ္မေရြးမၾကာခဏစားသုံး ေပးသင့္ၿပီး က ်န္းမာေရးကိုမ်ားစြာအေထာက္ အကူျပဳေသာဒန္႔သလြန္အေၾကာင္းကို ျမဝတီ စာဖတ္ ပရိသတ္မ်ား သိရိွေစရန္ အတြက္ ေဒါက္တာခင္ေမာင္လြင္ (FAME) ႏွင့္ ျမဝတီအဖြဲ႕ေတြ႕ဆုံေမးျမန္းမႈကို ေဖာ္ျပလိုက္ရပါသည္-
ေမး။ ။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ျမန္မာလူမ်ဳိးေတြ မၾကာခဏဆိုသလို ႏွစ္ၿခိဳက္စြာစားသံုးေလ့ရွိတဲ့ ဒန္႔သလြန္ရြက္ဟင္းခါးတို႔၊ ဒန္႔သလြန္သီးတို႔ရဲ႕ အပင္ဟာ ဘယ္လိုမ်ဳိးအပင္လည္း ဆိုတာ အရင္ဆံုးရွင္းျပေပးပါခင္ဗ်ာ။
ေျဖ။ ။ ဒန္႔သလြန္ပင္ကို ႐ုကၡေဗဒအရ Moringa oleifera လို႔ေခၚပါတယ္။ အဂၤလိပ္ လိုကေတာ့ Horseradish tree ဒါမွမဟုတ္ Drumstick tree လို႔ေခၚၾကပါတယ္။
ဒန္႔သလြန္ပင္ကိုေတာ့ ကြၽန္ေတာ္တို႔ျမန္မာ လူမ်ဳိးအေတာ္မ်ားမ်ား ျမင္ဖူးၾကၿပီးျဖစ္မွာပါ။ သူဟာအပင္ႀကီးမ်ဳိးျဖစ္ၿပီး ဆရာတို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံလို Tropical weather ရွိတဲ့ ေဒ သေတြ မွာ ေကာင္းေကာင္းေပါက္ေရာက္ ပါတယ္။ သူ႕ရဲ႕မူရင္းေဒသကေတာ့ အိႏၵိယ ႏိုင္ငံျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ ေဒသအေတာ္ မ်ားမ်ားမွာ စိုက္လို႔ရပါတယ္။ ဆရာတို႔ရဲ႕ ျပင္ဦးလြင္ၿခံမွာ အပင္ ၂၂ဝ စိုက္ထားပါတယ္။ သူဟာေရႀကိဳက္ေပမယ့္ ေရဝပ္တာ ေတာ့မႀကိဳက္ပါဘူး။ ေျမႀကီးရဲ႕ စံကေတာ့ စံ ၆ ဒသမ ၃ ကေန စံ ၇ ဒသမ သုညကို ႀကိဳက္ ပါတယ္။ စတင္စိုက္ပ်ဳိးတဲ့ အခ်ိန္က ေနစၿပီး ႏွစ္ႏွစ္သား ဆိုရင္စၿပီး အသီးေတြ အရြက္ေတြ ခူးလို႔ရပါၿပီ။ အာဟာရ တန္ဖိုးျမင့္မားၿပီး ေဆးဖက္ဝင္တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ သဘာဝ ေဆးပညာအရ တစ္ေန႔တျခား ေရပန္းစားလာတဲ့ အပင္ ျဖစ္ပါတယ္။
ေမး။ ။ ဒန္႔သလြန္အရြက္မွာ ဘယ္လိုမ်ဳိး အာဟာရဓာတ္ေတြပါသလဲဆိုတာ သိပါရေစ။
ေျဖ။ ။ဒန္႔သလြန္တစ္ပင္လံုးမွာ အာဟာရ ဓာတ္ပါဝင္မႈ အမ်ားဆံုးကေတာ့ အရြက္ျဖစ္ပါတယ္။ ေဆးဖက္ဝင္အာနိသင္ေတြလည္း အေတာ္မ်ားမ်ား ပါဝင္ေန တာ ေတြ႕ရပါတယ္။
အဓိကပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြအေနနဲ႔-
(က) ပ႐ိုတင္းဓာတ္- အမိုင္ႏိုအက္စစ္ အေတာ္မ်ားမ်ား ပါဝင္ပါတယ္။အထူးသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္က ်န္းမာ ေရးအတြက္ မ႐ွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ Essential Amino Acid ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မို႔လို႔ သက္သတ္လြတ္စားတဲ့သူ ေတြဟာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္မခ်ဳိ႕တဲ့ရ ေလေအာင္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ေတြကို မၾကာခဏ စားေပးသင့္ပါတယ္။အရြက္စုစုေပါင္းအေလးခ်ိန္ရဲ႕ ၉ ဒသမ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္းပါဝင္ေတာ့ အရြက္ထဲမွာ ေတာ့ အေတာ္ေလး မ်ားတယ္လို႔ ေျပာႏိုင္ပါတယ္။
(ခ) ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္- စုစုေပါင္း အေလးခ်ိန္ရဲ႕ ၈ ဒသမ ၂၈ ရာခိုင္ ႏႈန္းပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ခြန္ အားကိုျပည့္ၿဖိဳးေစၿပီး သက္လံု
ေကာင္းေစပါတယ္။
(ဂ) ဗီတာမင္အေနနဲ႔ အရြက္အစို ၁ဝဝ ဂရမ္စားခဲ့ရင္ ဗီတာမင္စီက ၅၁ ဒသမ ၇ဝ မီလီဂရမ္ရရွိၿပီး ဗီတာ မင္ထဲမွာေတာ့ အမ်ားဆံုးပါဝင္မႈ ျဖစ္ပါတယ္။ က ်န္ဗီတာမင္အေနနဲ႔ ႏိုင္ယာစင္ (B3) က၂ ဒသမ၂ မီလီဂရမ္ နဲ႔ ဘီစစ္ ၁ ဒသမ ၂ မီလီဂရမ္ တို႔ပါဝင္ပါတယ္။ တျခား ဗီတာမင္ေတြလည္း နည္းနည္းစီ ပါဝင္ေနပါေသးတယ္။
(ဃ) သတၱဳဓာတ္အေနနဲ႔ အမ်ားဆံုး ပါဝင္တာက ပိုတက္စီယမ္ျဖစ္ၿပီး အရြက္အစို ၁ဝဝ ဂရမ္မွာ ၃၃၇ မီလီဂရမ္ပါဝင္ပါတယ္။ ဒုတိယ အေနနဲ႔ ကယ္ဆီယမ္က ၁၈၅ မီလီဂရမ္၊ တတိယအေနနဲ႔ မဂၢနီ စီယမ္ ၁၄၇ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ပါ တယ္။
(င) ေနာက္ဆံုးအေရးအႀကီးဆံုးပါဝင္ တဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြကေတာ့ Phytochemicals လို႔ေခၚတဲ့ ေဆးဖက္ဝင္ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
အရြက္မွာ ပါဝင္တဲ့ ေဆးဖက္ဝင္ ပစၥည္းေတြကေတာ့ ကင္ဆာေရာဂါ ကိုကာကြယ္ တိုက္ဖ်က္ႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့ Thiocarbamate နဲ႔ Iso-thiocyanate ေရာဂါပိုးမႊားေတြ ကို တိုက္ခိုက္ႏိုင္စြမ္းရိွတဲ့ Glucosinolate နဲ႔ Pterygospermin ေသြးေၾကာေတြကို ေကာင္း မြန္ေအာင္ ျပဳလုပ္ ေပးတဲ့ Quercetin နဲ႔ Rutin အင္တီေအာက္ဆီဒင့္ အာနိသင္ေပးတဲ့ Kaempferol နဲ႔ Chlorogenic acid အစရိွတဲ့ ဓာတ္ ပစၥည္းေတြ ပါဝင္ေနပါတယ္။
ေမး။ ။ အရြက္မွာပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ ေတြဟာ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္ရင္ ဆံုး႐ႈံးမႈရိွ ပါသလား။ ဟင္းခါးလုပ္ေသာက္ၾကတာ မွာေရာ အပူၾကာၾကာ ေပးမိရင္ အာဟာရ ဓာတ္ဆံုး႐ံႈးမႈရိွႏိုင္ပါသလား ဆရာ။
ေျဖ။ ။ သာမန္အားျဖင့္ေတာ့ ဒန္႔သလြန္ ရြက္ဟာ ေရေသေသခ်ာခ်ာေဆးၿပီး ဟင္းခါးလုပ္ေသာက္ေလ့ရွိေတာ့ သူ႔မွာပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ ဆံုး႐ံႈးမႈ ရွိ/မရွိ ပညာရွင္ ေတြေလ့လာၿပီးသားျဖစ္ပါတယ္။ ဟင္းခါးကို ပထမအႀကိမ္ ခ်က္စဥ္မွာ အပူခ်ိန္ကို ၾကာၾကာ မေပးဘဲ ေရပြက္ပြက္ဆူၿပီး ၁ဝ မိနစ္ေလာက္ အၾကာမွာ စားမယ္ဆိုရင္ အာဟာရဓာတ္ အျပည့္အဝနီးပါး ရရွိပါတယ္။
ဆက္ၿပီးအပူေပးထားရင္ေတာ့ တခ်ဳိ႕ေသာ အာဟာရဓာတ္ေတြဟာ အပူေၾကာင့္ ပ်က္စီး သြားတတ္ပါတယ္။ ဥပမာ- ဗီတာမင္စီ လိုမ်ဳိးဟာ အပူေပးခ်ိန္ၾကာေလေလ ပိုပ်က္စီး ေလျဖစ္ေတာ့ မီးဖိုေပၚမွာအၾကာႀကီး အပူ မေပးသင့္ပါဘူး။ စားလို႔ရတဲ့ အတိုင္းအတာကိုသာ အပူေပးသင့္ ပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္း ျပန္စားရင္လည္း ပြက္ပြက္ဆူတဲ့အထိ အပူျပန္ မေပးဘဲစားလို႔ေကာင္း႐ံု ခပ္ေႏြးေႏြးသာအပူ ေပးၿပီးစားရပါမယ္။
ေမး။ ။ အဲ့ဒီပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္နဲ႔ ေဆးဖက္ဝင္အာနိသင္ေတြဟာ အရြက္မွာပဲ ပါတာပါလားဆရာ။ တျခားအစိတ္အပိုင္း ေတြျဖစ္တဲ့ ဒန္႔သလြန္သီးတို႔ အသီးထဲမွာပါတဲ့ အေစ့ေတြမွာေရာ ပါဝင္မႈ ရွိ/မရွိ သိခ်င္ ပါတယ္။
ေျဖ။ ။ ဒန္႔သလြန္တစ္ပင္လံုးကေတာ့ ေဆးဖက္ဝင္တယ္လို႔ ေျပာႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ လူေတြစားသံုးေလ့ရိွတာကေတာ့ အရြက္နဲ႔ အသီးသာ ျဖစ္ပါတယ္။ အသီးကို စားမယ္ဆိုရင္လည္း အာဟာရဓာတ္ပါဝင္မႈ နဲ႔ေဆးဖက္ဝင္ပစၥည္းပါဝင္မႈကေတာ့ ရရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။ ႏွစ္မ်ဳိးစလံုးစားရင္ ပိုေကာင္း ပါတယ္။ ပါဝင္တဲ့ပမာဏကေတာ့ အနည္း အမ်ားရွိပါတယ္။ ဥပမာ- ဗီတာမင္စီပါဝင္မႈ ကို ႏႈိင္းယွဥ္ရင္ အရြက္ ၁ဝဝ ဂရမ္မွာ ဗီတာ မင္စီ ၅၁ ဒသမ ၇ဝ မီလီဂရမ္ပါေပမယ့္ အသီးရဲ႕အႏွစ္မွာ ၁၄၁ မီလီဂရမ္ပါဝင္ ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီက ပိုပါတယ္ေပါ့။
ပိုတက္စီယမ္ဆိုရင္ အရြက္မွာ ၃၃၇ မီလီ ဂရမ္ပါဝင္ၿပီး အသီးမွာ ၄၆၁ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ပ႐ိုတင္းပါဝင္မႈက ်ေတာ့ အရြက္ကပိုမ်ားျပန္ေရာ။ အရြက္မွာ ၉ ဒသမ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္းပါဝင္ၿပီး အေစ့က ်ေတာ့ ၂ ဒသမ ၁ ရာခုိင္ႏႈန္းသာပါဝင္တာ ေတြ႕ရပါတယ္။ တျခားအစိတ္အပိုင္းေတြျဖစ္တဲ့ အေစ့တုိ႔၊ အျမစ္တို႔၊ ပင္စည္တို႔ဟာလည္းေဆးဖက္ဝင္ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ ပါဝင္ေနတာေတြ႕ရပါတယ္။
ေမး။ ။ ဒန္႔သလြန္အရြက္ကိုစားရင္ ရရွိႏိုင္တဲ့ က ်န္းမာေရးအက ်ဳိးေက ်းဇူးေတြလည္း သိပါရေစဆရာ။
ေျဖ။ ။ ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို မၾကာခဏ စားရင္ရရွိႏိုင္တဲ့ က ်န္းမာေရးအက ်ဳိးေက ်းဇူးေတြကေတာ့ အမ်ားႀကီးျဖစ္ပါတယ္။ အေရး ပါတဲ့ အက ်ဳိးေက ်းဇူးေေတြအေနနဲ႔ကေတာ့-
(၁) အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းကေန ကာကြယ္ေပးျခင္း၊
(၂) ေရာဂါပိုးမ်ား ႏွိမ္နင္းႏိုင္ျခင္း၊
(၃) ကင္ဆာေရာဂါမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း၊
(၄) ေသြးတိုးႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါမ်ားမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း၊
(၅) ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ သက္သာေစျခင္း၊
(၆) တျခားအေထြေထြအာနိသင္တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။
ေမး။ ။ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈကေန ဘယ္လိုမ်ား ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသလဲဆရာ။
ေျဖ။ ။ခုနကေျပာခဲ့သလိုပါပဲ။ ဒန္႔သလြန္ရြက္ဟာ အာဟာရဓာတ္ျမင့္မားစြာပါတဲ့ အတြက္ မွန္မွန္စားခဲ့ရင္ အာဟာရဓာတ္မခ်ဳိ႕ တဲ့ေအာင္ ကာကြယ္ေပးတဲ့ေနရာမွာ မ်ားစြာ အေထာက္ အကူျပဳပါတယ္။ သူ႔မွာပါဝင္တဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ေတြဟာ ကေလးသူငယ္ေတြနဲ႔ သက္ႀကီး ရြယ္အိုေတြ အတြက္မ်ားစြာ အက ်ဳိးရွိလွပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႔ အခုအခါမွာ အာဟာရဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့တဲ့ေနရာေတြမွာ ဒန္႔သလြန္ပင္ေတြ စိုက္ပ်ဳိးၿပီး လူေတြစားသံုးဖို႔ ကမၻာ့က ်န္းမာေရး အဖြဲ႕က စတင္လုပ္ေဆာင္ေနၿပီျဖစ္ပါတယ္။ ၂ဝဝ၆ ခုႏွစ္မွာ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု မွာရိွတဲ့ Chlorogenic acidရဲ႕ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္အရ အာဖရိကမွာရွိတဲ့ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈကို တိုက္ဖ်က္ရာမွာ ဒန္႔သလြန္ရြက္ဟာ အသင့္ေလ ်ာ္ဆံုး လို႔ဆိုပါတယ္။ အပင္ ၁၈ မ်ဳိးကို ေလ့လာရာမွာ ဒန္႔ သလြန္ပင္က အေကာင္းဆံုးလုိ႔ဆိုပါတယ္။
ေမး။ ။ ေရာဂါပိုးမႊားေတြ ႏွိမ္နင္းႏိုင္တယ္ ဆိုေတာ့ ဘယ္လိုမ်ဳိးေရာဂါပိုးေတြကိုႏွိမ္နင္း ေပးႏိုင္သလဲဆိုတာ သိပါရေစ။
ေျဖ။ ။ ဒန္႔သလြန္ရြက္၊ ဒန္႔သလြန္ေစ့နဲ႔ အပင္ရဲ႕အေခါက္နဲ႔ အျမစ္ေတြရဲ႕ ျပဳတ္ေရကိုဓာတ္ခြဲခန္းမွာ စမ္းသပ္ခ်က္အရ ဗက္တီး ရီးယား အေတာ္မ်ားမ်ားကို ေသေစႏိုင္တယ္ ဆိုတာေတြ႕ရိွရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္မႈိတခ်ိဳ႕နဲ႔ သန္ေကာင္ေတြကိုလည္း ေသေစႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ အဓိကလုပ္ေဆာင္ေပးတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြကေတာ့ Isothiocyanate ၊ Glucosinolate eJY Pterygospermin တို႔ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႔ ခႏၶာကိုယ္မွာ ဗက္တီး ရီးယားပိုးေတြ၊ မႈိစြဲနာေတြ၊ သန္ေကာင္ ေရာဂါေတြရွိခဲ့ရင္ ဒန္႔သလြန္ ရြက္ကို ဟင္းခါး ခ်က္စားခဲ့ရင္ အက ်ဳိးရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။ သိပ္ လိုမွသာ Antibiotic ေတြေသာက္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္တဲ့ေရာဂါအတြက္ ထိေရာက္တဲ့ သဘာဝအစားအစာတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။
မၾကာေသးခင္ကေလ့လာခ်က္ေတြအရ ဒန္႔ သလြန္ပင္ရဲ႕အေခါက္ကေန ထုတ္ယူရရိွတဲ့ အယ္ကာလိြဳက္ ႏွစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Moringine နဲ႔ Moringinine ေတြဟာလည္းပဲ ဗက္တီး ရီးယားပိုးေတြ (both Gram-positive and Gram-negative ) နဲ႔ မိႈစြဲနာေတြကို ေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
ေမး။ ။ ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းအာနိသင္ကိုလည္း ရွင္းျပေပးပါဆရာ။
ေျဖ။ ။ သဘာဝသစ္သီးသစ္ရြက္ေတြမွာ ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္တားဆီးႏိုင္ တဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြပါဝင္ေနတယ္ဆိုတာ သိပၸ ံပညာရွင္ေတြ သိရွိေဖာ္ထုတ္ၿပီးျဖစ္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအထဲမွာ ဒန္႔သလြန္ရြက္ဟာလည္း တစ္ခုအပါအဝင္ျဖစ္ပါတယ္။
၂ဝ၁၄ ခုႏွစ္မွာထုတ္ေဝခဲ့တဲ့ Asian Pacific Journal of Cancer Prevention ရဲ႕ အဆို အရ ဒန္႔သလြန္ရြက္မွာ ကင္ဆာေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ Thiocarbamate ဆိုတဲ့ဓာတ္ပစၥည္းနဲ႔ Isothiocyanate ဆိုတဲ့ဓာတ္ ပစၥည္းေတြပါဝင္ၿပီး သူတို႔ဟာ ကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးတယ္လို႔ သိပၸံနည္းက ် ေလ့ လာေတြ႕ ရွိခဲ့ပါတယ္။
အထူးသျဖင့္ Adenocarcinoma အမ်ိဳးအစားကို ကာကြယ္ေပးတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။
ဒန္႔သလြန္ပင္အျမစ္ကရတဲ့ အဆီအႏွစ္ေတြက ရင္သားကင္ဆာ ကာကြယ္ေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳတယ္လို႔ ကိုရီးယား တကၠသိုလ္ တစ္ခုရဲ႕ ေလ့လာခ်က္အရ သိရပါ တယ္။
ေမး။ ။ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေသြးတိုးေရာဂါရိွသူ ေတြစားရင္ေရာ ဘယ္လိုမ်ဳိးအက်ဳိးရွိပါ သလဲဆရာ။
ေျဖ။ ။ ဒန္႔သလြန္ရြက္ ဟာေသြးထဲမွာရွိတဲ့ အဆီပမာဏကို ေလ ်ွာ ့ခ်ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ ေသြးထဲမွာရိွတဲ့ ကုိလက္စထေရာကိုခ်ေပး တဲ့အတြက္ ႏွလံုးေရာ ဂါ၊ ေသြး တိုးေရာဂါ ေဝဒနာသည္ေတြအတြက္ အက ်ဳိးရွိပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ သူကဆီးရႊင္ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိတဲ့ အတြက္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္က ်ေစဖို႔ အေထာက္ အကူျပဳပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို ေသြးေပါင္က ်ေနသူေတြအေနနဲ႔ မ်ားမ်ား မစားသင့္ပါဘူးလို႔ ပညာရွင္ေတြက အႀကံျပဳ ထားပါတယ္။ အရြက္သာမကဘဲ ဒန္႔သလြန္ ပင္ရဲ႕က ်န္အစိတ္အပိုင္းေတြျဖစ္တဲ့ အသီး၊ အေစ့၊ အေခါက္နဲ႔ အျမစ္ေတြမွာလည္း အခုလိုအာနိသင္ေတြ ရွိပါတယ္။
ေမး။ ။ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳက်ေစတဲ့အာနိသင္ အေၾကာင္းလဲဆက္ေျပာပါဦးဆရာ။
ေျဖ။ ။ ဒါေတာ့သိပ္မဆန္းပါဘူး။ သဘာဝ ေဆးပင္အရြက္ေတြ အေတာ္မ်ားမ်ားဟာ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိကိုထိန္းသိမ္းရာမွာ မ်ားစြာ အေထာက္ အကူျပဳေၾကာင္း သိခဲ့တာၾကာပါၿပီ။ ဒီအထဲမွာ ဒန္႔သလြန္ရြက္ဟာလည္း တစ္ခုအပါအဝင္ျဖစ္ပါတယ္။ ဒန္႔သလြန္ ရြက္မွာပါတဲ့ တာပင္းႏြိဳက္ေတြဟာ ပန္ကရိယမွာရွိတဲ့ အင္ဆူလင္ထုတ္ေပးတဲ့ ဘီတာ ဆဲလ္ေတြကို လႈံ႔ေဆာ္ႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒန္႔သလြန္ ဟင္းခါး ေသာက္ၿပီးရင္ ေသြးထဲမွာရွိတဲ့ ဂလူးကို႔စ္ပမာဏ ေလ ်ွာ ့နည္းသြားတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိသမားေတြ စားသံုးရင္အက ်ဳိးရွိပါတယ္။
ေမး။ ။ တျခားအေထြေထြအာနိသင္ေတြ ကေရာ ဘာေတြမ်ားရွိပါသလဲဆရာ။
ေျဖ။ ။ တျခားက ်န္းမာေရးအေထာက္ အကူျပဳ အက ်ဳိးေက ်းဇူးေတြလည္း ရႏိုင္ပါေသးတယ္။ အဲ့ဒီထဲကအေရးႀကီးတာေတြကို ေျပာရရင္-
- အေရာင္က ်ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိေတာ့ ခႏၶာကိုယ္တြင္းအစိတ္အပိုင္းေတြ ေရာင္တာကိုေလ ်ွာနည္းေစပါတယ္။
. အင္တီေအာက္ဆီဒင့္အာနိသင္ေပး ပါတယ္။
. အသည္းရဲ႕လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ ပိုေကာင္းေစပါတယ္။ အသည္းေရာင္တာ၊ အသည္းေျခာက္တာေတြ မျဖစ္ ေအာင္ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။
. ေက ်ာက္ကပ္မွာေက ်ာက္မတည္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
.အသက္ႀကီးတဲ့လူေတြမွာ မွတ္ဥာဏ္ခ်ဳိ႕ယြင္းမႈမျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
. ပန္းနာရင္က ်ပ္ကိုသက္သာေစပါတယ္။
ေမး။ ။ ဒန္႔သလြန္ရြက္မဟုတ္ဘဲ အသီး ကိုစားရင္ေရာ အခုလိုအာနိသင္ေတြ ရႏိုင္ပါ သလားဆရာ။
ေျဖ။ ။ ရႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့အရြက္က ေတာ့ အစြမ္းထက္ဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ အသီးရဲ႕ အထဲမွာရွိတဲ့ အႏွစ္ကိုပဲစားစား၊ အေစ့ကိုပဲ စားစား၊ ခုနကေျပာခဲ့တဲ့ အာနိသင္ေတြရႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ရရွိႏိုင္တဲ့အာနိသင္အနည္း အမ်ားေတာ့ ကြာျခားမႈရွိတာေပါ့။
ေမး။ ။ ဆရာ့အေနနဲ႔ ျမဝတီစာဖတ္ ပရိသတ္ႀကီးကို ဘာမ်ားေျပာခ်င္ပါေသး လဲဆရာ။
ေျဖ။ ။ အိမ္ေနာက္ေဖးမွာ ေျမလြတ္ရွိတဲ့ သူေတြအေနနဲ႔ ဒန္႔သလြန္ပင္ကို စုိက္ပ်ဳိးၾက ပါလို႔ တုိက္တြန္းလိုပါတယ္။ ပိုးသတ္ေဆး၊ ဓာတ္ေျမၾသဇာသံုးဖို႔ မလိုလို႔ ေအာ္ဂဲ နစ္ျဖစ္ပါတယ္။
မိသားစုဝင္ေငြ တိုးေစပါတယ္။ အိမ္မွာ ဟင္းခ်က္စားၿပီး ပိုတာေရာင္းလို႔ အလြယ္ တကူရေတာ့ ၁ဝ ပင္ေလာက္ စိုက္ထားရင္ကို ဟင္းရံအတြက္ ပူစရာ မလိုေတာ ့ဘူးေပါ့။ အာလူးနဲ႔ ေရာခ်က္ၿပီး ကေလးေတြကို ေကြၽးသင့္ပါတယ္။ ဒန္႔သလြန္သီးဟာ ကြၽန္ေတာ္ တို႔ႏိုင္ငံမွာ ေပါေပါမ်ားမ်ားရရွိႏိုင္ၿပီး ေစ်းႏႈန္း လည္းခ်ဳိသာတာေၾကာင့္ အသက္အရြယ္
မေရြးမၾကာခဏ စားသံုးေပးသင့္တဲ့ က ်န္းမာေရး အေထာက္အကူျပဳ ဟင္းလ ်ာတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္လို႔ သတင္းေကာင္း ေျပာၾကားပါရေစ။ ။
+ျမ၀တီ+
Sunday, September 11, 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Total Pageviews
Labels
ပညာေပး
(1488)
ကာတြန္းဟာသ
(1343)
ဟာသ
(899)
ေဆာင္းပါး
(822)
ကဗ်ာ
(777)
သတင္း
(533)
.ေဆာင္းပါး
(512)
အက္ေဆး/၀တၳဳတို
(504)
ေၾကာ္ျငာ
(432)
နိုင္ငံတကာထူးျခားသတင္း
(388)
ပညာေပး...
(326)
နိုင္ငံတကာ ထူးျခားသတင္း
(321)
ကဗ ်ာ
(279)
နိုင္ငံတကာအျခားသတင္း..
(253)
ကဗ်ာ…
(228)
ပံုျပင္
(220)
ေဆာင္းပါး….
(203)
အက္ေဆး
(191)
ေဘာလံုးဟာသ...။
(156)
သေဘာထားအျမင္
(149)
Cartoon
(145)
သတင္း....
(139)
ကဗ်ာ...
(136)
ကဗ်ာ.....
(132)
ပညာေပး..
(131)
နိုင္ငံတကာ အျခားသတင္း..
(123)
ျပည္တြင္းသတင္း
(118)
သတင္း..။
(114)
သတင္းတို
(111)
သေရာ္စာ…
(106)
ဝတၳဳတို
(105)
၀တၳဳတို
(95)
ဓါတ္ပံုသတင္း
(81)
သတင္း..
(79)
ေပးစာ
(79)
ဘာသာျပန္ ဝတၳဳတို
(75)
ဓာတ္ပံုသတင္း
(72)
ကာတြန္း
(64)
ဓာတ္ပံုသတင္း..။
(64)
သေရာ္စာ
(64)
နိုင္ငံတကာ အျခားသတင္း
(60)
ဓာတ္ပံုသတင္း..
(54)
ေမတၱာစာ
(54)
ေအာက္ေမ့ဘြယ္စာလႊာ
(53)
သတင္း.
(47)
ဘာသာျပန္အက္ေဆး
(46)
္ပံုျပင္
(45)
ကာတြန္းဟာသ-
(44)
ေဘာလံုးဟာသ...
(44)
နိုင္ငံတကာအျခားသတင္း
(43)
-ကာတြန္းဟာသ
(40)
နိင္ငံတကာ အျခားသတင္း
(39)
ကဗ်ာ.
(37)
သတင္းေဆာင္းပါး
(36)
News
(35)
ကာတြန္း ဟာသ
(34)
ပညာေပး)
(33)
ကဗ်ာ(ဟာသ)
(32)
ဟာသကဗ်ာ
(32)
ေအာင္ျမင္ေရးဒႆန
(30)
xပညာေပး)
(29)
ေၾကညာခ်က္
(28)
႐ုပ္သံ သတင္း
(25)
ဂ်ာနယ္
(24)
TV
(23)
နိုင္ငံတကာ အျခားသတင္း.
(23)
ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါး
(20)
ရင္ဖြင့္သံ
(19)
သရဲဇာတ္လမ္း
(19)
္ပံုျပၤင္
(18)
ထုတ္ျပန္ခ်က္
(14)
ဓာတ္ပံု
(13)
ဘာသာျပန္ပံုျပင္
(13)
ဓာတ္ပုံသတင္း
(12)
သတင္းဓါတ္ပံု
(12)
သီခ်င္း
(12)
အင္တာဗ်ဴး
(12)
အေတြးအျမင္
(12)
ဓာတ္ပံုသတင္း.
(11)
ပံုျပၤင္
(11)
အယ္ဒီတာ့ထံေပးစာ
(11)
ဥာဏ္စမ္း
(11)
Photo News
(10)
poem
(10)
ဂ ်ာနယ္
(10)
ဟာသအက္ေဆး
(10)
(က်န္းမာေရး ပညာေပး)
(9)
.
(9)
x ပညာေပး)
(9)
ဘာသာျပန္
(9)
The Article
(8)
ခရီးသြား.ေဆာင္းပါး
(8)
နိူင္ငံတကာအျခားသတင္း
(8)
ဘာသာေရးေဆာင္းပါး
(8)
သတင္း.ေဆာင္းပါး
(8)
ေဗဒင္
(8)
သတင္းတို.
(7)
ဟာသ ဝတၳဳတို
(7)
တေဘာင္
(6)
ကွဗ်ာ
(5)
နိုင္ငံထူးျခားသတင္း
(5)
ဘာသာေရး၊ဓမၼပံုျပင္
(5)
မိန္႔ခြန္း
(5)
သမိုင္းစကား၊ ပန္းစကား
(5)
ဟာသ ဓာတ္ပံု
(5)
အားကစားသတင္း
(5)
song
(4)
ကာတြြန္းဟာသ
(4)
စကားပံု
(4)
ထူးျခားသတင္း
(4)
ပညာေပ;
(4)
သတင္း.တို.
(4)
သေရာ ္စာ
(4)
ဟာသ-
(4)
္ေဆာင္းပါး
(4)
-ကာတြန္းဟာသ-
(3)
interview
(3)
ထုပ္ျပန္ခ်က္
(3)
ဓမၼဒါန
(3)
ဓါတ္ပုံအက္ေဆး
(3)
ဓာတ္ပံုအက္ေဆး
(3)
ပညာေပ
(3)
ဖိတ္စာ
(3)
ရုပ္သံ
(3)
သတင္း.တို.။
(3)
ဟာသ အင္တာဗ်ဴး
(3)
ဟာသ.
(3)
အင္တာဗ်ဴးး
(3)
အတိုဆုံး၀တၳဳတို
(3)
အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္
(3)
ေဘာလံုးဟာသ.
(3)
(ဟာသ)
(2)
By....meepyatite
(2)
Statement
(2)
Story
(2)
With Best Regards
(2)
aဆာင္းပါ
(2)
ကန္ေတာ့ခ်ိဳး
(2)
က်န္းမာေရး ပညာေပး
(2)
ဇာတ္လမ္းတို
(2)
ပန္းခ်ီ
(2)
ပုံျပင္
(2)
ဘာသာျပန္ကဗ ်ာ
(2)
ရုပ္ပံုအေတြး
(2)
ဟာသပံုျပင္
(2)
အစီရင္ခံစာ
(2)
အမွတ္တရ
(2)
အေတြး
(2)
ဦးဦး ေမွာ္ဆရာ
(2)
ေဆာင္းပါ
(2)
ျပဇာတ္
(2)
(xပညာေပး)
(1)
(ပညာေပး)
(1)
)
(1)
....
(1)
2010 at 11:22pm
(1)
=ႏိုင္ငံတကာ အားကစားသတင္းမ်ား
(1)
Announce
(1)
By: Sara Yin (က်န္းမာေရး ပညာေပး)
(1)
By; Silver Moon အင္တာဗ်ဴး
(1)
General Knowledge
(1)
Joke
(1)
Photo Essay
(1)
Thanks
(1)
aဆာင္းပါး
(1)
khana.na155 ကဗ်ာ
(1)
minkonaing
(1)
ကဗ်ာ(
(1)
ကဗ်ာ… By..Blue gyee
(1)
ကာတြန္းဟာသ <br /> <br />
(1)
ကိုယ္တိုင္ေရးကဗ်ာ သီဟသူ
(1)
ခရီးသြားဆာင္းပါး
(1)
ခရီးသြားေဆာင္းပါး
(1)
စကား
(1)
စကားပုံ
(1)
စာစု
(1)
စိုးမိုးေက်ာ္ (ဟာသ)
(1)
ဆက္သြယ္ရန္
(1)
ဓါတ္ပံုအက္ေဆး
(1)
ဓာတ္ပုံအက္ေဆး
(1)
ဓာတ္ပံုအေတြး
(1)
နူတ္ခြန္းဆက္လႊာ
(1)
ပ
(1)
ပညာေပ;း
(1)
မိန္႕ခြန္း
(1)
ရုပ္ရွင္
(1)
သတင္း နွင့္ဟာသ
(1)
သတင္း.တို
(1)
သတင္းကဗ်ာ
(1)
သတင္းသီခ်င္း
(1)
သေရာ္ကဗ ်ာ
(1)
ဟသ
(1)
ဟာသအင္တာဗ်ဴး
(1)
ဟိုအေၾကာင္း ၊ဒီအေၾကာင္းသူတို ့အေၾကာင္း
(1)
အဆိုအမိန္႔
(1)
အထၳဳပၸတၱိ)
(1)
အားကစားသတင္းမ်ား
(1)
အျခားသတင္း
(1)
ဦးဦး ေမွာ္ဆရာ ပညာေပး..
(1)
ုပုံျပင္
(1)
ေဆာင္းပါ;
(1)
ေပးပို ့သူ .. စိုးမိုးေက်ာ္ ဟာသ
(1)
ေပးပို ့သူ...သက္နိုင္ ကဗ်ာ…
(1)
ေပးပို ့သူ…greenleave
(1)
္ပုံျပင္
(1)
ြ
(1)
႐ုပ္သံ
(1)
• Posted by thant zin htwe on ႏုိ၀င္ဘာ 19
(1)
….
(1)
No comments:
Post a Comment