>
+Public Health+
သံလြင္ဆီအသန္႔ဟာ ကမၻာမွာ အေက ်ာ္ၾကားဆုံးအစားအစာ ခုနစ္မ်ဳိးထဲက တစ္မ်ဳိးအပါအဝင္ပဲျဖစ္ပါတယ္။ က ်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညႊတ္ျပီး မီးဖိုေခ်ာင္မွာ မရိွမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ဆီတစ္မ်ဳိးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဝယ္ယူတဲ့ေနရာမွာ သတိထားရဲ႕မယ့္အခ်က္ေတြ ရိွပါတယ္။ အတုအပ၊ က ်န္းမာေရးနဲ႔ မညီညြတ္တဲ့ ဆီ အစရိွတဲ့ မွားယြင္းမႈေတြ ျဖစ္မသြားေအာင္ သတိေပးတဲ့အေနနဲ႔ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
၁။ ပလတ္စတစ္ဗူး သို႔မဟုတ္ ေျပာင္ေနတဲ့ဖန္ဗူးေတြနဲ႔ ထည့္ထားတဲ့ သံလြင္ဆီ။
သံလြင္ဆီအသန္႔ရဲ႕ အႏၱရာယ္အရိွဆုံး ရန္သူမွာ ေအာက္ဆီဂ်င္နဲ႔ ေနေရာင္ပဲျဖစ္ပါတယ္။
ပလတ္စတစ္ဗူး သို႔မဟုတ္ ဖန္ဗူးထဲထည့္ထားတဲ့ သံလြင္ဆီကို သင္ဝယ္မိတယ္ဆိုရင္ အထဲမွာရိွေနတဲ့ဆီမွာ အႏၱရာယ္ ရိွႏိုင္ပါတယ္။ အဆင့္ျမင့္တဲ့ သံလြင္ဆီေတြဟာ စိမ္းနက္ေရာင္ သို႔မဟုတ္ ညိွမဲေရာင္ ပုလင္းေတြနဲ႔ ေရာင္းခ်ထားတာေတြ႕ရပါလိမ့္မယ္။
၂။ သင့္အိမ္က သံလြင္ဆီကို ပူေနတဲ့ေနရာမွာ ထားျခင္း။
အိမ္မွာသုံးတဲ့ဆီကို မီးဖိုနား သို႔မဟုတ္ ေနေရာင္တိုက္ရိုက္က ်တဲ့ေနရာမွာ ထားရင္ ပိုးမႊားေတြရိွလာႏိုင္ျပီး ဆီရဲ႕အရသာ ထိခိုက္သြားေစႏိုင္ပါတယ္။ မီးဖိုခန္းထဲက ေၾကာင္အိမ္ထဲမွာပဲ သိမ္းထားသင့္ပါတယ္။
၃။ အရည္အေသြးကို အေရာင္အလိုက္ အကဲျဖတ္ျခင္း။
တခ်ဳိ႕ေစ်းဝယ္တဲ့သူေတြက ဆီရဲ႕အရည္အေသြးကို အေရာင္အလိုက္ေရြးခ်ယ္ အကဲျဖတ္တတ္ၾကပါတယ္။ အေရာင္ဟာ သံလြင္ပင္ကို ရိတ္သိမ္းခဲ့တဲ့အခ်ိန္နဲ႔ အဆီထုတ္ခဲ့တဲ့အခ်ိန္ေတြကို ေဖာ္ျပတဲ့အရာ သက္သက္ပဲျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒါေၾကာင့္ အေရာင္အနည္းငယ္ ကြဲျပားျခင္းေၾကာင့္ အဲဒီဆီကို ေလ ်ွာ ့မတြက္မိဖို႔ သတိထားသင့္ပါတယ္။
၄။ ဆီအမ်ဳိးအစား တစ္ခုတည္းကို အစားအေသာက္ အားလုံးအတြက္အသုံးျပဳဖို႔ ကိုက္ညီတယ္လို႔ ယူဆျခင္း။
သံလြင္ဆီ အမ်ဳိးအစားအမ်ားၾကီးအထပ္လိုက္ တင္ထားတဲ့ စင္နားေရာက္လာျပီဆိုရင္ အမ်ားအားျဖင့္ အလယ္အလတ္ေစ်းႏႈန္းကို ဆြဲယူၾကတာမ်ားပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ဝယ္ထားတဲ့ ဆီတစ္မ်ဳိးတည္းကိုပဲ ဘာပဲခ်က္ခ်က္ အသုံးျပဳတတ္ၾကပါတယ္။ ဒီလိုဆိုရင္ေတာ့ အာမခံထားတဲ့ သံလြင္ဆီေတြကိုပဲ ေရြးခ်ယ္ အသုံးျပဳသင့္ပါတယ္။ အိမ္မွာလုပ္တဲ့ အသုပ္ေတြဆိုရင္ေတာ့ သံလြင္ဆီက ေတာက္ပေနမွ ျဖစ္တာမို႔ တစ္မ်ဳိးတည္းနဲ႔အားလုံးက အဆင္ေျပေကာင္းေျပပါလိမ့္မယ္။
၅။ လြန္ကဲတဲ့အပူခ်ိန္မွာ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း။
အပူခ်ိန္ဟာ လိုအပ္တာထက္ လြန္ကဲေနတယ္ဆိုရင္ေတာ့ သင္အသုံးျပဳတဲ့ သံလြင္ဆီ အရသာ ပ်က္ဆီးသြားႏိုင္ပါတယ္။ အပူခ်ိန္ ၃၆၀ ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္ထက္ မ်ားျပီး ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း မလုပ္သင့္ပါဘူး။
၆။ အခ်ိန္အၾကာၾကီးသိမ္းထားျခင္း။
သံလြင္ဆီကို ခရားအိုးလိုက္ဝယ္ျပီးေတာ့ ႏွစ္နဲ႔ခ်ီျပီးသိမ္းထားျခင္းေတြကို မလုပ္သင့္ပါဘူး။ ဆီအသန္႔ေတြဟာ ၂၄လခန္႔ပဲ ထားသင့္ပါတယ္။ အရသာပ်က္ဆီးသြားတဲ့သံလြင္ဆီေတြဟာ က ်န္းမာေရးနဲ႔လည္း မညီညြတ္ေတာ့တာမို႔ သုံးသင့္သေလာက္နဲ႔ ဝယ္ယူစုေဆာင္းထားသင့္ပါတယ္။
Credit:Trend Myanma
+Public Health+
သံလြင္ဆီအသန္႔ဟာ ကမၻာမွာ အေက ်ာ္ၾကားဆုံးအစားအစာ ခုနစ္မ်ဳိးထဲက တစ္မ်ဳိးအပါအဝင္ပဲျဖစ္ပါတယ္။ က ်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညႊတ္ျပီး မီးဖိုေခ်ာင္မွာ မရိွမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ဆီတစ္မ်ဳိးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဝယ္ယူတဲ့ေနရာမွာ သတိထားရဲ႕မယ့္အခ်က္ေတြ ရိွပါတယ္။ အတုအပ၊ က ်န္းမာေရးနဲ႔ မညီညြတ္တဲ့ ဆီ အစရိွတဲ့ မွားယြင္းမႈေတြ ျဖစ္မသြားေအာင္ သတိေပးတဲ့အေနနဲ႔ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
၁။ ပလတ္စတစ္ဗူး သို႔မဟုတ္ ေျပာင္ေနတဲ့ဖန္ဗူးေတြနဲ႔ ထည့္ထားတဲ့ သံလြင္ဆီ။
သံလြင္ဆီအသန္႔ရဲ႕ အႏၱရာယ္အရိွဆုံး ရန္သူမွာ ေအာက္ဆီဂ်င္နဲ႔ ေနေရာင္ပဲျဖစ္ပါတယ္။
ပလတ္စတစ္ဗူး သို႔မဟုတ္ ဖန္ဗူးထဲထည့္ထားတဲ့ သံလြင္ဆီကို သင္ဝယ္မိတယ္ဆိုရင္ အထဲမွာရိွေနတဲ့ဆီမွာ အႏၱရာယ္ ရိွႏိုင္ပါတယ္။ အဆင့္ျမင့္တဲ့ သံလြင္ဆီေတြဟာ စိမ္းနက္ေရာင္ သို႔မဟုတ္ ညိွမဲေရာင္ ပုလင္းေတြနဲ႔ ေရာင္းခ်ထားတာေတြ႕ရပါလိမ့္မယ္။
၂။ သင့္အိမ္က သံလြင္ဆီကို ပူေနတဲ့ေနရာမွာ ထားျခင္း။
အိမ္မွာသုံးတဲ့ဆီကို မီးဖိုနား သို႔မဟုတ္ ေနေရာင္တိုက္ရိုက္က ်တဲ့ေနရာမွာ ထားရင္ ပိုးမႊားေတြရိွလာႏိုင္ျပီး ဆီရဲ႕အရသာ ထိခိုက္သြားေစႏိုင္ပါတယ္။ မီးဖိုခန္းထဲက ေၾကာင္အိမ္ထဲမွာပဲ သိမ္းထားသင့္ပါတယ္။
၃။ အရည္အေသြးကို အေရာင္အလိုက္ အကဲျဖတ္ျခင္း။
တခ်ဳိ႕ေစ်းဝယ္တဲ့သူေတြက ဆီရဲ႕အရည္အေသြးကို အေရာင္အလိုက္ေရြးခ်ယ္ အကဲျဖတ္တတ္ၾကပါတယ္။ အေရာင္ဟာ သံလြင္ပင္ကို ရိတ္သိမ္းခဲ့တဲ့အခ်ိန္နဲ႔ အဆီထုတ္ခဲ့တဲ့အခ်ိန္ေတြကို ေဖာ္ျပတဲ့အရာ သက္သက္ပဲျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒါေၾကာင့္ အေရာင္အနည္းငယ္ ကြဲျပားျခင္းေၾကာင့္ အဲဒီဆီကို ေလ ်ွာ ့မတြက္မိဖို႔ သတိထားသင့္ပါတယ္။
၄။ ဆီအမ်ဳိးအစား တစ္ခုတည္းကို အစားအေသာက္ အားလုံးအတြက္အသုံးျပဳဖို႔ ကိုက္ညီတယ္လို႔ ယူဆျခင္း။
သံလြင္ဆီ အမ်ဳိးအစားအမ်ားၾကီးအထပ္လိုက္ တင္ထားတဲ့ စင္နားေရာက္လာျပီဆိုရင္ အမ်ားအားျဖင့္ အလယ္အလတ္ေစ်းႏႈန္းကို ဆြဲယူၾကတာမ်ားပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ဝယ္ထားတဲ့ ဆီတစ္မ်ဳိးတည္းကိုပဲ ဘာပဲခ်က္ခ်က္ အသုံးျပဳတတ္ၾကပါတယ္။ ဒီလိုဆိုရင္ေတာ့ အာမခံထားတဲ့ သံလြင္ဆီေတြကိုပဲ ေရြးခ်ယ္ အသုံးျပဳသင့္ပါတယ္။ အိမ္မွာလုပ္တဲ့ အသုပ္ေတြဆိုရင္ေတာ့ သံလြင္ဆီက ေတာက္ပေနမွ ျဖစ္တာမို႔ တစ္မ်ဳိးတည္းနဲ႔အားလုံးက အဆင္ေျပေကာင္းေျပပါလိမ့္မယ္။
၅။ လြန္ကဲတဲ့အပူခ်ိန္မွာ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း။
အပူခ်ိန္ဟာ လိုအပ္တာထက္ လြန္ကဲေနတယ္ဆိုရင္ေတာ့ သင္အသုံးျပဳတဲ့ သံလြင္ဆီ အရသာ ပ်က္ဆီးသြားႏိုင္ပါတယ္။ အပူခ်ိန္ ၃၆၀ ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္ထက္ မ်ားျပီး ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း မလုပ္သင့္ပါဘူး။
၆။ အခ်ိန္အၾကာၾကီးသိမ္းထားျခင္း။
သံလြင္ဆီကို ခရားအိုးလိုက္ဝယ္ျပီးေတာ့ ႏွစ္နဲ႔ခ်ီျပီးသိမ္းထားျခင္းေတြကို မလုပ္သင့္ပါဘူး။ ဆီအသန္႔ေတြဟာ ၂၄လခန္႔ပဲ ထားသင့္ပါတယ္။ အရသာပ်က္ဆီးသြားတဲ့သံလြင္ဆီေတြဟာ က ်န္းမာေရးနဲ႔လည္း မညီညြတ္ေတာ့တာမို႔ သုံးသင့္သေလာက္နဲ႔ ဝယ္ယူစုေဆာင္းထားသင့္ပါတယ္။
Credit:Trend Myanma
Friday, September 30, 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Total Pageviews
Labels
ပညာေပး
(1488)
ကာတြန္းဟာသ
(1343)
ဟာသ
(899)
ေဆာင္းပါး
(822)
ကဗ်ာ
(777)
သတင္း
(533)
.ေဆာင္းပါး
(512)
အက္ေဆး/၀တၳဳတို
(504)
ေၾကာ္ျငာ
(432)
နိုင္ငံတကာထူးျခားသတင္း
(388)
ပညာေပး...
(326)
နိုင္ငံတကာ ထူးျခားသတင္း
(321)
ကဗ ်ာ
(279)
နိုင္ငံတကာအျခားသတင္း..
(253)
ကဗ်ာ…
(228)
ပံုျပင္
(220)
ေဆာင္းပါး….
(203)
အက္ေဆး
(191)
ေဘာလံုးဟာသ...။
(156)
သေဘာထားအျမင္
(149)
Cartoon
(145)
သတင္း....
(139)
ကဗ်ာ...
(136)
ကဗ်ာ.....
(132)
ပညာေပး..
(131)
နိုင္ငံတကာ အျခားသတင္း..
(123)
ျပည္တြင္းသတင္း
(118)
သတင္း..။
(114)
သတင္းတို
(111)
သေရာ္စာ…
(106)
ဝတၳဳတို
(105)
၀တၳဳတို
(95)
ဓါတ္ပံုသတင္း
(81)
သတင္း..
(79)
ေပးစာ
(79)
ဘာသာျပန္ ဝတၳဳတို
(75)
ဓာတ္ပံုသတင္း
(72)
ကာတြန္း
(64)
ဓာတ္ပံုသတင္း..။
(64)
သေရာ္စာ
(64)
နိုင္ငံတကာ အျခားသတင္း
(60)
ဓာတ္ပံုသတင္း..
(54)
ေမတၱာစာ
(54)
ေအာက္ေမ့ဘြယ္စာလႊာ
(53)
သတင္း.
(47)
ဘာသာျပန္အက္ေဆး
(46)
္ပံုျပင္
(45)
ကာတြန္းဟာသ-
(44)
ေဘာလံုးဟာသ...
(44)
နိုင္ငံတကာအျခားသတင္း
(43)
-ကာတြန္းဟာသ
(40)
နိင္ငံတကာ အျခားသတင္း
(39)
ကဗ်ာ.
(37)
သတင္းေဆာင္းပါး
(36)
News
(35)
ကာတြန္း ဟာသ
(34)
ပညာေပး)
(33)
ကဗ်ာ(ဟာသ)
(32)
ဟာသကဗ်ာ
(32)
ေအာင္ျမင္ေရးဒႆန
(30)
xပညာေပး)
(29)
ေၾကညာခ်က္
(28)
႐ုပ္သံ သတင္း
(25)
ဂ်ာနယ္
(24)
TV
(23)
နိုင္ငံတကာ အျခားသတင္း.
(23)
ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါး
(20)
ရင္ဖြင့္သံ
(19)
သရဲဇာတ္လမ္း
(19)
္ပံုျပၤင္
(18)
ထုတ္ျပန္ခ်က္
(14)
ဓာတ္ပံု
(13)
ဘာသာျပန္ပံုျပင္
(13)
ဓာတ္ပုံသတင္း
(12)
သတင္းဓါတ္ပံု
(12)
သီခ်င္း
(12)
အင္တာဗ်ဴး
(12)
အေတြးအျမင္
(12)
ဓာတ္ပံုသတင္း.
(11)
ပံုျပၤင္
(11)
အယ္ဒီတာ့ထံေပးစာ
(11)
ဥာဏ္စမ္း
(11)
Photo News
(10)
poem
(10)
ဂ ်ာနယ္
(10)
ဟာသအက္ေဆး
(10)
(က်န္းမာေရး ပညာေပး)
(9)
.
(9)
x ပညာေပး)
(9)
ဘာသာျပန္
(9)
The Article
(8)
ခရီးသြား.ေဆာင္းပါး
(8)
နိူင္ငံတကာအျခားသတင္း
(8)
ဘာသာေရးေဆာင္းပါး
(8)
သတင္း.ေဆာင္းပါး
(8)
ေဗဒင္
(8)
သတင္းတို.
(7)
ဟာသ ဝတၳဳတို
(7)
တေဘာင္
(6)
ကွဗ်ာ
(5)
နိုင္ငံထူးျခားသတင္း
(5)
ဘာသာေရး၊ဓမၼပံုျပင္
(5)
မိန္႔ခြန္း
(5)
သမိုင္းစကား၊ ပန္းစကား
(5)
ဟာသ ဓာတ္ပံု
(5)
အားကစားသတင္း
(5)
song
(4)
ကာတြြန္းဟာသ
(4)
စကားပံု
(4)
ထူးျခားသတင္း
(4)
ပညာေပ;
(4)
သတင္း.တို.
(4)
သေရာ ္စာ
(4)
ဟာသ-
(4)
္ေဆာင္းပါး
(4)
-ကာတြန္းဟာသ-
(3)
interview
(3)
ထုပ္ျပန္ခ်က္
(3)
ဓမၼဒါန
(3)
ဓါတ္ပုံအက္ေဆး
(3)
ဓာတ္ပံုအက္ေဆး
(3)
ပညာေပ
(3)
ဖိတ္စာ
(3)
ရုပ္သံ
(3)
သတင္း.တို.။
(3)
ဟာသ အင္တာဗ်ဴး
(3)
ဟာသ.
(3)
အင္တာဗ်ဴးး
(3)
အတိုဆုံး၀တၳဳတို
(3)
အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္
(3)
ေဘာလံုးဟာသ.
(3)
(ဟာသ)
(2)
By....meepyatite
(2)
Statement
(2)
Story
(2)
With Best Regards
(2)
aဆာင္းပါ
(2)
ကန္ေတာ့ခ်ိဳး
(2)
က်န္းမာေရး ပညာေပး
(2)
ဇာတ္လမ္းတို
(2)
ပန္းခ်ီ
(2)
ပုံျပင္
(2)
ဘာသာျပန္ကဗ ်ာ
(2)
ရုပ္ပံုအေတြး
(2)
ဟာသပံုျပင္
(2)
အစီရင္ခံစာ
(2)
အမွတ္တရ
(2)
အေတြး
(2)
ဦးဦး ေမွာ္ဆရာ
(2)
ေဆာင္းပါ
(2)
ျပဇာတ္
(2)
(xပညာေပး)
(1)
(ပညာေပး)
(1)
)
(1)
....
(1)
2010 at 11:22pm
(1)
=ႏိုင္ငံတကာ အားကစားသတင္းမ်ား
(1)
Announce
(1)
By: Sara Yin (က်န္းမာေရး ပညာေပး)
(1)
By; Silver Moon အင္တာဗ်ဴး
(1)
General Knowledge
(1)
Joke
(1)
Photo Essay
(1)
Thanks
(1)
aဆာင္းပါး
(1)
khana.na155 ကဗ်ာ
(1)
minkonaing
(1)
ကဗ်ာ(
(1)
ကဗ်ာ… By..Blue gyee
(1)
ကာတြန္းဟာသ <br /> <br />
(1)
ကိုယ္တိုင္ေရးကဗ်ာ သီဟသူ
(1)
ခရီးသြားဆာင္းပါး
(1)
ခရီးသြားေဆာင္းပါး
(1)
စကား
(1)
စကားပုံ
(1)
စာစု
(1)
စိုးမိုးေက်ာ္ (ဟာသ)
(1)
ဆက္သြယ္ရန္
(1)
ဓါတ္ပံုအက္ေဆး
(1)
ဓာတ္ပုံအက္ေဆး
(1)
ဓာတ္ပံုအေတြး
(1)
နူတ္ခြန္းဆက္လႊာ
(1)
ပ
(1)
ပညာေပ;း
(1)
မိန္႕ခြန္း
(1)
ရုပ္ရွင္
(1)
သတင္း နွင့္ဟာသ
(1)
သတင္း.တို
(1)
သတင္းကဗ်ာ
(1)
သတင္းသီခ်င္း
(1)
သေရာ္ကဗ ်ာ
(1)
ဟသ
(1)
ဟာသအင္တာဗ်ဴး
(1)
ဟိုအေၾကာင္း ၊ဒီအေၾကာင္းသူတို ့အေၾကာင္း
(1)
အဆိုအမိန္႔
(1)
အထၳဳပၸတၱိ)
(1)
အားကစားသတင္းမ်ား
(1)
အျခားသတင္း
(1)
ဦးဦး ေမွာ္ဆရာ ပညာေပး..
(1)
ုပုံျပင္
(1)
ေဆာင္းပါ;
(1)
ေပးပို ့သူ .. စိုးမိုးေက်ာ္ ဟာသ
(1)
ေပးပို ့သူ...သက္နိုင္ ကဗ်ာ…
(1)
ေပးပို ့သူ…greenleave
(1)
္ပုံျပင္
(1)
ြ
(1)
႐ုပ္သံ
(1)
• Posted by thant zin htwe on ႏုိ၀င္ဘာ 19
(1)
….
(1)
No comments:
Post a Comment