Public Health
ယခုအခါ ႏို ့မႈန္ ့တြင္ မယ္လမင္းဓါတ္ ပါရွိေသာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ၿပီး ကေလးငယ္ အမ်ားအျပား ဆီး လမ္းေၾကာင္းႏွင့္ အသည္းတြင္ ေက်ာက္တည္ျခင္းႏွင့္ အျခား ျပင္းထန္ဖ်ားျခင္းမ်ား ျဖစ္ပြားရေၾကာင္း သတင္းစာ မ်ားတြင္ ေဖာ္ျပၾကပါသည္။
မယ္လမင္း သည္ သာမန္အားျဖင့္ ႏို ့ႏွင့္ ႏို ့ထြက္ပစၥည္းတြင္ မဆိုသေလာက္ မသိရ သေလာက္သာ ထုတ္လုပ္မႈ အဆင့္ဆင့္တြင္ ေရာစပ္ပါ၀င္လာေသာ ဓါတ္ပစၥည္းအျဖစ္ေတြ ့ရပါသည္။
အစားအစာမ်ားတြင္ မယ္လမင္းဓါတ္ 2.5 mg/kg ႏို ့မႈန္ ့တစ္ကီလိုဂရမ္တြင္ မယ္လမင္းဓါတ္ 2.5 g ပါရွိပါက က်န္းမာေရးအတြက္ မထိခိုက္ႏိုင္ဟု ထိုင္းက်န္း မာေရးဌာန အစာႏွင့္ ေဆး၀ါးဌာနမွ ထုတ္ျပန္ထားပါသည္။ ယခု အခ်ိဳ ့ေသာအစာမ်ား ေခ်ာကလက္ ႏို ့မႈန္ ့မ်ားတြင္ မယ္လမင္းဓါတ္ 34.37 mg/kg ၃၄.၃၇ မီလီဂရမ္ခန္႔ႏို႔မႈန္႔(မုန္႔တစ္ကီလုိဂရမ္တြင္ ပါရွိေနေသာ အစာမ်ားစား ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေဘးဥပါဒ္အႀကီးအက်ယ္ျဖစ္ေစပါသည္။
ႏို ့တြင္သာမာန္အားျဖင့္ မယ္လမင္းဓါတ္ပါရွိျခင္း လံုး၀မရွိပါ။ သို ့ေသာ္ထုတ္လုပ္ျခင္းအဆင့္ဆင့္၊ ခ်က္ျပဳတ္ထားသို ျခင္းအဆင့္ဆင့္မွ ေရာစပ္ပါ၀င္လာျခင္းသာ ျဖစ္ႏိုင္ပါသည္။ သို ့ေသာ္ယခုအခါ မယ္လမင္းကို ႏုိ ့ႏွင့္ႏို ့ထြက္ပစၥည္း မ်ား၊ ႏို႔မႈန္႔မ်ိဳးစံုမ်ားတြင္ အေလးခ်ိန္တုိးေအာင္၊ အေရာင္အေသြးလွေအာင္၊ ပ်စ္ခဲမႈရွိေအာင္၊ ေသာက္သံုးသူမ်ား အရ သာရွိေအာင္ ေသာက္သံုးမႈၾကာရွည္လာပါက ၀ၿဖိဳးလာျခင္း၊ ေျခလက္ေတာင့္တင္းျပည့္ၿဖိဳးလာ၍ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးလာျခင္းတုိ ့ျဖစ္ေစပါသည္။
မယ္လမင္းပါေသာ ႏို ့၊ ႏို ့မႈန္ ့ႏွင့္ အစားအစာကို စားသံုးမိပါ အစာအိမ္မွ အက္ဆစ္ႏွင့္ အစာေခ်ရည္၊သည္းေျခရည္ တို ့က ေခ်ဖ်က္ေသာေၾကာင့္ အနည္းငယ္မွ်ေသာ မယ္လမင္းဓါတ္မ်ား ေသြးအတြင္း အဟာရဓါတ္မ်ားႏွင့္အတူ ေရာက္ရွိသြားပါသည္။ အသည္းတြင္ သိုေလွာင္ထားျခင္းႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္အႏွံ ့ၾကြက္သား၊ အရိုးမ်ားသို ့အျခားအဟာရ ဓါတ္မ်ားႏွင့္ အတူပ်ံ ့ႏွံ ့သြားျခင္းမ်ားျဖစ္ေပၚလာပါသည္။ ထို ့ေနာက္ အျခားအဟာရဓါတ္မ်ားနည္းတူ ေက်ာက္ကပ္ မွ တဆင့္ ဆီးႏွင့္အတူ ဆီးအိမ္မွ တဆင့္စြန္ ့ထုတ္လိုက္ပါသည္။ ထုိမယ္လမင္းမ်ားစြာပါေသာ အစာကိုစားသံုးျခင္း ျဖင့္ အစာအိမ္ႏွင့္အူလမ္းေၾကာင္းတြင္ အစာအဟာရစုပ္ယူမႈ ခ်ိဳ ့ယြင္းပ်က္ျပားျခင္း (Malabsorption Syndrome) အစာအိမ္ေရာဂါ ၊ ၀မ္းပ်က္၀မ္းပ်က္ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ပါသည္။
အသည္းကို အျခာအဟာရဓါတ္မ်ားႏွင့္ အတူေရာက္ရွိ သိုေလွာင္ထားသည့္အခါ အသည္းၾကြတ္ျခင္း၊ အသည္း ေရာက္ျခင္း၊ အသည္း၏လုပ္ငန္းမ်ား ပ်က္ဆီးျခင္းႏွင့္ သည္းေျခေက်ာက္တည္ျခင္းမ်ားျဖစ္ေစပါသည္။
ေသြးႏွင့္အတူ ခႏၶာကိုယ္အႏွံ႔သြားေသာအခါ အေရးႀကီးေသာ ဦးေဏွာက္၊ အာရံုေၾကာ၊ ႏွလံုး၊ အဆုတ္ႏွင့့္ ၾကြက္ သား မ်ားတြင္ အနည္က်ျခင္း၊ စုပံုျခင္းမ်ားျဖစ္ေပၚၿပီး မေဖာ္ျပႏိုင္ေလာက္ေသာ ေနာက္ဆက္တြဲဆိုးက်ိဳးမ်ားျဖစ္ ေပၚလာပါ သည္။
ခႏၶာကိုယ္၏ ကိုယ္ခံအားစနစ္၏ တုံ႔့ျပန္မႈေၾကာင့္ မလိုလားအပ္ေသာ ဆိုးက်ိဳးမ်ိဳးစံုခံစားရၿပီး ကုမရေသာနာတာ ရွည္ေရာဂါမ်ား Auto immune disease ျဖစ္ေပၚခံစားရေစပါသည္။
ခႏၶာကုိယ္ေသြးထဲမွ ေက်ာက္ကပ္ကတဆင့္ အျခားစြန႔့္ပစ္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္အတူ ဆီးႏွင့္အတူ စြန္႔ထုတ္လိုက္ေသာ မယ္လမင္းမ်ားက ေက်ာက္တည္ျခင္းကို ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ ဆီးအိမ္ ဆီးလမ္းေၾကာင္းတေလွ်ာက္ ျဖစ္ေပၚေစတတ္ပါ သည္။ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိ မယ္လမင္းမ်ားမွ မဆိုစေလာက္သာ ဆီးႏွင့္အတူစြန္ ့ထုတ္ျခင္းခံရပါသည္။
က်န္ရွိေသာ စုပံုလာေသာ မယ္လမင္းမ်ားေၾကာင့္ ၀ၿဖိဳးလာျခင္း၊ အေလးခ်ိန္တိုးလာျခင္း၊ ၾကြက္သားမ်ားတင္းလာ ျခင္း တုိ႔ကိုေတြ ့ရပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အသားတိုး၀က္မ်ား ၾကက္မ်ားႏွင့္ ငါးမ်ားတြင္ အေလးခ်ိန္တိုးရန္ အသား ဓါတ္တိုးရန္ တိရစၦာန္အစားအစာမ်ားတြင္ မယ္လမင္းကိုေရာစပ္လာၾကပါသည္။ ၀က္သား၊ အမဲသား၊ ၾကက္သား၊ ၾကက္ဥႏွင့္ငါးမ်ားတြင္ပါမႀကံဳစဖူး မယ္လမင္းဓါတ္မ်ားတိုးတိုးပါလာၾကသည္မွာ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ရသည္အထိ ျဖစ္ပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ တရုတ္မွတင္ပို ့ေသာ ၾကက္ဥမ်ားတြင္ မယ္လမင္းဓါတ္လြန္ကဲ၍ ေဟာင္ေကာင္္မွ မွာယူမႈ ရပ္ဆိုင္းခ့ဲရပါသည္။
မယ္လမင္းသည္ အစားအစာတြင္ပါ၀င္ရေသာ အဟာရဓါတ္မဟုတ္ပါ။ ထုတ္လုပ္မႈအဆင့္ဆင့္၊ ထားသိုမႈအဆင့္ ဆင့္အရ ေရာေႏွာပါလာေသာဓါတ္မ်ားသာ ျဖစ္ပါသည္။ စက္မႈလုပ္ငန္းသံုး၊ ပန္းကန္ခြက္ေယာက္ထုတ္လုပ္မႈသံုး ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးသာျဖစ္ပါသည္။
အစားအစာတြင္ အေလးခ်ိန္တိုးေအာင္ ၊ လွပေအာင္၊ ေသာက္သံုးရာတြင္ အရသာရွိေအာင္ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးေအာင္၊ တိရစၦာန္မ်ားအေလးခ်ိန္တိုးေအာင္ တိရစၦာန္အစာတြင္ေရာစပ္လာၾကပါသည္။
အဟာရတန္ဖိုးလံုး၀မရွိဘဲ ေရာဂါေ၀ဒနာမ်ားကို ျဖစ္ေပၚေသဆံုးေစေသာ မယ္လမင္းဓါတ္ပါေသာ ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္း၊ အသား၊ ငါး၊ ဥႏွင့္ မုန္႔မ်ိဳးစံုကိုေရွာင္က်ဥ္ႏိုင္ၾကပါေစ။ သက္ဆိုင္ရာနိုင္ငံမ်ားမွ အာဏာပိုင္မ်ားက မိမိ လူထုအတြက္ သတိေပးတား ျမစ္ျခင္း၊ စစ္ေဆးျခင္းမ်ားျပဳလုပ္လာၾကပါသည္။
ေဒါက္တာ ေက်ာ္ဗလ (မယ္ေတာ္ေဆးခန္း)
မွတ္ခ်က္။ ။ မယ္လမင္းဓါတ္ႏွင့္ပတ္သက္၍ နိုင္ငံတကာ၌ အထူးသတိထားေစာင့္ၾကည့္ေနၾကခ်ိန္တြင္ အခ်ိန္အ ခါႏွင့္ ဆီေလ်ာ္ေသာေေဆာင္းပါးကိုေပးပို႔သည့္ ဆရာေက်ာ္ဗလအား ျမန္မာျပည္သားစာေစာင္ႏွင့္ ဘေလာ့ဂ္မွ အထူးေက်းဇူးတင္ရွိပါေၾကာင္း မွတ္တမ္းတင္အပ္ပါသည္။
6 Nov, 2008
Public Health
ယခုအခါ ႏို ့မႈန္ ့တြင္ မယ္လမင္းဓါတ္ ပါရွိေသာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ၿပီး ကေလးငယ္ အမ်ားအျပား ဆီး လမ္းေၾကာင္းႏွင့္ အသည္းတြင္ ေက်ာက္တည္ျခင္းႏွင့္ အျခား ျပင္းထန္ဖ်ားျခင္းမ်ား ျဖစ္ပြားရေၾကာင္း သတင္းစာ မ်ားတြင္ ေဖာ္ျပၾကပါသည္။
မယ္လမင္း သည္ သာမန္အားျဖင့္ ႏို ့ႏွင့္ ႏို ့ထြက္ပစၥည္းတြင္ မဆိုသေလာက္ မသိရ သေလာက္သာ ထုတ္လုပ္မႈ အဆင့္ဆင့္တြင္ ေရာစပ္ပါ၀င္လာေသာ ဓါတ္ပစၥည္းအျဖစ္ေတြ ့ရပါသည္။
အစားအစာမ်ားတြင္ မယ္လမင္းဓါတ္ 2.5 mg/kg ႏို ့မႈန္ ့တစ္ကီလိုဂရမ္တြင္ မယ္လမင္းဓါတ္ 2.5 g ပါရွိပါက က်န္းမာေရးအတြက္ မထိခိုက္ႏိုင္ဟု ထိုင္းက်န္း မာေရးဌာန အစာႏွင့္ ေဆး၀ါးဌာနမွ ထုတ္ျပန္ထားပါသည္။ ယခု အခ်ိဳ ့ေသာအစာမ်ား ေခ်ာကလက္ ႏို ့မႈန္ ့မ်ားတြင္ မယ္လမင္းဓါတ္ 34.37 mg/kg ၃၄.၃၇ မီလီဂရမ္ခန္႔ႏို႔မႈန္႔(မုန္႔တစ္ကီလုိဂရမ္တြင္ ပါရွိေနေသာ အစာမ်ားစား ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေဘးဥပါဒ္အႀကီးအက်ယ္ျဖစ္ေစပါသည္။
ႏို ့တြင္သာမာန္အားျဖင့္ မယ္လမင္းဓါတ္ပါရွိျခင္း လံုး၀မရွိပါ။ သို ့ေသာ္ထုတ္လုပ္ျခင္းအဆင့္ဆင့္၊ ခ်က္ျပဳတ္ထားသို ျခင္းအဆင့္ဆင့္မွ ေရာစပ္ပါ၀င္လာျခင္းသာ ျဖစ္ႏိုင္ပါသည္။ သို ့ေသာ္ယခုအခါ မယ္လမင္းကို ႏုိ ့ႏွင့္ႏို ့ထြက္ပစၥည္း မ်ား၊ ႏို႔မႈန္႔မ်ိဳးစံုမ်ားတြင္ အေလးခ်ိန္တုိးေအာင္၊ အေရာင္အေသြးလွေအာင္၊ ပ်စ္ခဲမႈရွိေအာင္၊ ေသာက္သံုးသူမ်ား အရ သာရွိေအာင္ ေသာက္သံုးမႈၾကာရွည္လာပါက ၀ၿဖိဳးလာျခင္း၊ ေျခလက္ေတာင့္တင္းျပည့္ၿဖိဳးလာ၍ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးလာျခင္းတုိ ့ျဖစ္ေစပါသည္။
မယ္လမင္းပါေသာ ႏို ့၊ ႏို ့မႈန္ ့ႏွင့္ အစားအစာကို စားသံုးမိပါ အစာအိမ္မွ အက္ဆစ္ႏွင့္ အစာေခ်ရည္၊သည္းေျခရည္ တို ့က ေခ်ဖ်က္ေသာေၾကာင့္ အနည္းငယ္မွ်ေသာ မယ္လမင္းဓါတ္မ်ား ေသြးအတြင္း အဟာရဓါတ္မ်ားႏွင့္အတူ ေရာက္ရွိသြားပါသည္။ အသည္းတြင္ သိုေလွာင္ထားျခင္းႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္အႏွံ ့ၾကြက္သား၊ အရိုးမ်ားသို ့အျခားအဟာရ ဓါတ္မ်ားႏွင့္ အတူပ်ံ ့ႏွံ ့သြားျခင္းမ်ားျဖစ္ေပၚလာပါသည္။ ထို ့ေနာက္ အျခားအဟာရဓါတ္မ်ားနည္းတူ ေက်ာက္ကပ္ မွ တဆင့္ ဆီးႏွင့္အတူ ဆီးအိမ္မွ တဆင့္စြန္ ့ထုတ္လိုက္ပါသည္။ ထုိမယ္လမင္းမ်ားစြာပါေသာ အစာကိုစားသံုးျခင္း ျဖင့္ အစာအိမ္ႏွင့္အူလမ္းေၾကာင္းတြင္ အစာအဟာရစုပ္ယူမႈ ခ်ိဳ ့ယြင္းပ်က္ျပားျခင္း (Malabsorption Syndrome) အစာအိမ္ေရာဂါ ၊ ၀မ္းပ်က္၀မ္းပ်က္ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ပါသည္။
အသည္းကို အျခာအဟာရဓါတ္မ်ားႏွင့္ အတူေရာက္ရွိ သိုေလွာင္ထားသည့္အခါ အသည္းၾကြတ္ျခင္း၊ အသည္း ေရာက္ျခင္း၊ အသည္း၏လုပ္ငန္းမ်ား ပ်က္ဆီးျခင္းႏွင့္ သည္းေျခေက်ာက္တည္ျခင္းမ်ားျဖစ္ေစပါသည္။
ေသြးႏွင့္အတူ ခႏၶာကိုယ္အႏွံ႔သြားေသာအခါ အေရးႀကီးေသာ ဦးေဏွာက္၊ အာရံုေၾကာ၊ ႏွလံုး၊ အဆုတ္ႏွင့့္ ၾကြက္ သား မ်ားတြင္ အနည္က်ျခင္း၊ စုပံုျခင္းမ်ားျဖစ္ေပၚၿပီး မေဖာ္ျပႏိုင္ေလာက္ေသာ ေနာက္ဆက္တြဲဆိုးက်ိဳးမ်ားျဖစ္ ေပၚလာပါ သည္။
ခႏၶာကိုယ္၏ ကိုယ္ခံအားစနစ္၏ တုံ႔့ျပန္မႈေၾကာင့္ မလိုလားအပ္ေသာ ဆိုးက်ိဳးမ်ိဳးစံုခံစားရၿပီး ကုမရေသာနာတာ ရွည္ေရာဂါမ်ား Auto immune disease ျဖစ္ေပၚခံစားရေစပါသည္။
ခႏၶာကုိယ္ေသြးထဲမွ ေက်ာက္ကပ္ကတဆင့္ အျခားစြန႔့္ပစ္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္အတူ ဆီးႏွင့္အတူ စြန္႔ထုတ္လိုက္ေသာ မယ္လမင္းမ်ားက ေက်ာက္တည္ျခင္းကို ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ ဆီးအိမ္ ဆီးလမ္းေၾကာင္းတေလွ်ာက္ ျဖစ္ေပၚေစတတ္ပါ သည္။ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိ မယ္လမင္းမ်ားမွ မဆိုစေလာက္သာ ဆီးႏွင့္အတူစြန္ ့ထုတ္ျခင္းခံရပါသည္။
က်န္ရွိေသာ စုပံုလာေသာ မယ္လမင္းမ်ားေၾကာင့္ ၀ၿဖိဳးလာျခင္း၊ အေလးခ်ိန္တိုးလာျခင္း၊ ၾကြက္သားမ်ားတင္းလာ ျခင္း တုိ႔ကိုေတြ ့ရပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အသားတိုး၀က္မ်ား ၾကက္မ်ားႏွင့္ ငါးမ်ားတြင္ အေလးခ်ိန္တိုးရန္ အသား ဓါတ္တိုးရန္ တိရစၦာန္အစားအစာမ်ားတြင္ မယ္လမင္းကိုေရာစပ္လာၾကပါသည္။ ၀က္သား၊ အမဲသား၊ ၾကက္သား၊ ၾကက္ဥႏွင့္ငါးမ်ားတြင္ပါမႀကံဳစဖူး မယ္လမင္းဓါတ္မ်ားတိုးတိုးပါလာၾကသည္မွာ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ရသည္အထိ ျဖစ္ပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ တရုတ္မွတင္ပို ့ေသာ ၾကက္ဥမ်ားတြင္ မယ္လမင္းဓါတ္လြန္ကဲ၍ ေဟာင္ေကာင္္မွ မွာယူမႈ ရပ္ဆိုင္းခ့ဲရပါသည္။
မယ္လမင္းသည္ အစားအစာတြင္ပါ၀င္ရေသာ အဟာရဓါတ္မဟုတ္ပါ။ ထုတ္လုပ္မႈအဆင့္ဆင့္၊ ထားသိုမႈအဆင့္ ဆင့္အရ ေရာေႏွာပါလာေသာဓါတ္မ်ားသာ ျဖစ္ပါသည္။ စက္မႈလုပ္ငန္းသံုး၊ ပန္းကန္ခြက္ေယာက္ထုတ္လုပ္မႈသံုး ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးသာျဖစ္ပါသည္။
အစားအစာတြင္ အေလးခ်ိန္တိုးေအာင္ ၊ လွပေအာင္၊ ေသာက္သံုးရာတြင္ အရသာရွိေအာင္ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးေအာင္၊ တိရစၦာန္မ်ားအေလးခ်ိန္တိုးေအာင္ တိရစၦာန္အစာတြင္ေရာစပ္လာၾကပါသည္။
အဟာရတန္ဖိုးလံုး၀မရွိဘဲ ေရာဂါေ၀ဒနာမ်ားကို ျဖစ္ေပၚေသဆံုးေစေသာ မယ္လမင္းဓါတ္ပါေသာ ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္း၊ အသား၊ ငါး၊ ဥႏွင့္ မုန္႔မ်ိဳးစံုကိုေရွာင္က်ဥ္ႏိုင္ၾကပါေစ။ သက္ဆိုင္ရာနိုင္ငံမ်ားမွ အာဏာပိုင္မ်ားက မိမိ လူထုအတြက္ သတိေပးတား ျမစ္ျခင္း၊ စစ္ေဆးျခင္းမ်ားျပဳလုပ္လာၾကပါသည္။
ေဒါက္တာ ေက်ာ္ဗလ (မယ္ေတာ္ေဆးခန္း)
မွတ္ခ်က္။ ။ မယ္လမင္းဓါတ္ႏွင့္ပတ္သက္၍ နိုင္ငံတကာ၌ အထူးသတိထားေစာင့္ၾကည့္ေနၾကခ်ိန္တြင္ အခ်ိန္အ ခါႏွင့္ ဆီေလ်ာ္ေသာေေဆာင္းပါးကိုေပးပို႔သည့္ ဆရာေက်ာ္ဗလအား ျမန္မာျပည္သားစာေစာင္ႏွင့္ ဘေလာ့ဂ္မွ အထူးေက်းဇူးတင္ရွိပါေၾကာင္း မွတ္တမ္းတင္အပ္ပါသည္။
No comments:
Post a Comment