**လက္ဖက္ရည္ပုံမွန္ေသာက္သုံးျခင္းျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခေလ်ာ့က်ဟုဆုိ **
တစ္ေန႔လ်င္ လက္ဖက္ရည္ (၃)ခြက္မွ် ပံုမွန္ေသာက္သံုးသည့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္
ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခမွာ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်သြားေၾကာင္း သိရွိရသည္။
အသက္(၅၀)ေအာက္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအေနႏွင့္ တစ္ေန႔အနည္းဆံုး လက္ဖက္ရည္
(၃)ခြက္ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို (၃၇)ရာခိုင္ႏႈန္းထိ
ေလွ်ာ့ခ်ေပးလိုက္သည္ကို ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း အေမရိကန္ႏိုင္ငံ၊ ဖေလာ္ရီဒါျပည္နယ္၊
တမ္ပါၿမိဳ႕ရွိ Moffittကင္ဆာ သုေတသနအသင္းမွ ေဒါက္တာနာဂီကူးမားက ေျပာၾကား
ခဲ့သည္။ ၎သည္ အသက္(၂၀)ႏွစ္ႏွင့္ (၇၄)ႏွစ္ၾကား အမ်ိဳးသမီး (၅၀၀၀)တို႔အား
သုေတသနျပဳလုပ္ၿပီး လက္ဖက္ရည္ႏွင့္ ရင္သားကင္ဆာ ဆက္စပ္မႈကို အေသးစိတ္
ေလ့လာခဲ့သည္။
အမ်ိဳးသမီးမ်ား၏ ေနထိုင္မႈပံုစံႏွင့္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို မွတ္တမ္းတင္ထား
သည့္ ရာဇ၀င္မ်ားကို အေသးစိတ္ ေလ့လာခဲ့ၿပီးေနာက္ လက္ဖက္ရည္မ်ားမ်ား ေသာက္
သံုးသည့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားမွာ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေသာ အႀကိတ္တည္မႈ ပမာဏသည္
သာမန္ထက္ မ်ားစြာ ေလ်ာ့နည္းသြားေၾကာင္း အတည္ျပဳခဲ့သည္။ ရင္သားအတြင္းဘက္ရွိ
ၾကြက္သားအ၀ိုက္မ်ားအတြင္း အျဖစ္မ်ားၿပီး ရုတ္တရက္ ေထာက္လွမ္းသိရွိရန္ ခက္ခဲေသာ
Lobularေခၚ ကင္ဆာအမ်ိဳးအစားအတြက္ လက္ဖက္ရည္ ေသာက္သံုးျခင္းက အလြန္ထိ
ေရာက္စြာ အက်ိဳးျပဳေၾကာင္း၊ အမ်ိဳးသမီး ငယ္ငယ္ရြယ္ရြယ္မ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားတတ္သည့္
Lobularကင္ဆာကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္ရန္ လက္ဖက္ရည္ကို မ်ားမ်ားစားစား ေသာက္သံုးေပး
သင့္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက တိုက္တြန္းခဲ့သည္။ ထုိ႔အျပင္ ကမာၻတလႊားရွိ အမ်ိဳးသမီး
ထုကို ၿခိမ္းေျခာက္ေနသည့္ ရင္သားကင္ဆာ၏ေဘးရန္ကို တားဆီးႏိုင္ရန္ လက္ဖက္ရည္
ေသာက္သံုးသင့္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး ႏိႈးေဆာ္မႈမ်ား ျပဳလုပ္သြားရန္ ျပင္ဆင္ထားသည္ဟု
ေဒါက္တာကူးမားက ထုတ္ေဖာ္ေျပာဆိုသြားသည္။
(အင္တာနက္သတင္း)
Public Health
**လက္ဖက္ရည္ပုံမွန္ေသာက္သုံးျခင္းျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခေလ်ာ့က်ဟုဆုိ **
တစ္ေန႔လ်င္ လက္ဖက္ရည္ (၃)ခြက္မွ် ပံုမွန္ေသာက္သံုးသည့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္
ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခမွာ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်သြားေၾကာင္း သိရွိရသည္။
အသက္(၅၀)ေအာက္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအေနႏွင့္ တစ္ေန႔အနည္းဆံုး လက္ဖက္ရည္
(၃)ခြက္ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို (၃၇)ရာခိုင္ႏႈန္းထိ
ေလွ်ာ့ခ်ေပးလိုက္သည္ကို ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း အေမရိကန္ႏိုင္ငံ၊ ဖေလာ္ရီဒါျပည္နယ္၊
တမ္ပါၿမိဳ႕ရွိ Moffittကင္ဆာ သုေတသနအသင္းမွ ေဒါက္တာနာဂီကူးမားက ေျပာၾကား
ခဲ့သည္။ ၎သည္ အသက္(၂၀)ႏွစ္ႏွင့္ (၇၄)ႏွစ္ၾကား အမ်ိဳးသမီး (၅၀၀၀)တို႔အား
သုေတသနျပဳလုပ္ၿပီး လက္ဖက္ရည္ႏွင့္ ရင္သားကင္ဆာ ဆက္စပ္မႈကို အေသးစိတ္
ေလ့လာခဲ့သည္။
အမ်ိဳးသမီးမ်ား၏ ေနထိုင္မႈပံုစံႏွင့္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို မွတ္တမ္းတင္ထား
သည့္ ရာဇ၀င္မ်ားကို အေသးစိတ္ ေလ့လာခဲ့ၿပီးေနာက္ လက္ဖက္ရည္မ်ားမ်ား ေသာက္
သံုးသည့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားမွာ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေသာ အႀကိတ္တည္မႈ ပမာဏသည္
သာမန္ထက္ မ်ားစြာ ေလ်ာ့နည္းသြားေၾကာင္း အတည္ျပဳခဲ့သည္။ ရင္သားအတြင္းဘက္ရွိ
ၾကြက္သားအ၀ိုက္မ်ားအတြင္း အျဖစ္မ်ားၿပီး ရုတ္တရက္ ေထာက္လွမ္းသိရွိရန္ ခက္ခဲေသာ
Lobularေခၚ ကင္ဆာအမ်ိဳးအစားအတြက္ လက္ဖက္ရည္ ေသာက္သံုးျခင္းက အလြန္ထိ
ေရာက္စြာ အက်ိဳးျပဳေၾကာင္း၊ အမ်ိဳးသမီး ငယ္ငယ္ရြယ္ရြယ္မ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားတတ္သည့္
Lobularကင္ဆာကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္ရန္ လက္ဖက္ရည္ကို မ်ားမ်ားစားစား ေသာက္သံုးေပး
သင့္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက တိုက္တြန္းခဲ့သည္။ ထုိ႔အျပင္ ကမာၻတလႊားရွိ အမ်ိဳးသမီး
ထုကို ၿခိမ္းေျခာက္ေနသည့္ ရင္သားကင္ဆာ၏ေဘးရန္ကို တားဆီးႏိုင္ရန္ လက္ဖက္ရည္
ေသာက္သံုးသင့္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး ႏိႈးေဆာ္မႈမ်ား ျပဳလုပ္သြားရန္ ျပင္ဆင္ထားသည္ဟု
ေဒါက္တာကူးမားက ထုတ္ေဖာ္ေျပာဆိုသြားသည္။
(အင္တာနက္သတင္း)
No comments:
Post a Comment