*** အသားကင္စားသူမ်ားသည္ ပန္ကရိကႏွင့္ ဆိုင္ေသာ ကင္ဆာပိုၿပီးျဖစ္နိုင္ဟု ဆို….
(၀ါရွင္တန္၊ ဇြန္ ၂ရက္)
အကင္ဆိုင္မ်ားမွ အသားကင္မ်ားကို စားျခင္းသည္ ပန္ကရိယႏွင့္ဆိုင္ေသာ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို တိုး ေစသည္ဟု ေလ့လာမႈတခုတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။ အသားကိုကင္၍ျဖစ္ေစ၊ (၀ါ)ေၾကာ္ခ်က္၍ျဖစ္ေစ စားျခင္း သည္ ကင္ဆာျဖစ္ျခင္းႏွင့္ ဆက္စပ္ေနသည္ကို ျပည္သူ႕က်န္းမာေရးဌာန (မိုင္နီဆိုတာ တကၠသိုလ္)မွ တြဲဖက္ပါ ေမာကၡ ကာရီစတင္အန္ဒါဆင္က ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ကာစီနိုဂ်င္ဟု ေခၚေသာ ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ ျဒပ္ေပါင္းသည္ အသားကိုက္င္သည့္ ေၾကာ္သည့္အခါတြင္ ဖြဲ႕စည္းျဖစ္ေပၚေစနိုင္ၿပီး အသားမ်ားကို ျပဳတ္၍(၀ါ)ခ်က္၍စားလွ်င္ မရရွိေပ။
အန္ဒါဆင္ႏွင့္အဖြဲ႕က ယင္းတို႔၏ ေလ့လာ့မႈတြင္ အသားစားသံုးသူ(၆၂၅၈၁)ဦး၏ စားေသာက္မႈပံုစံမ်ားကို ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။ ေလ့လာသူတို႔သည္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ ကိုလက္စတေရာ၊ သားအိမ္ကင္ဆာ အစိတ္အပိုင္းမ်ားကို ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။ ေ၀ဒနာရွင္မ်ားကလည္း ယင္းတို႔၏ အသားစားသံုးမႈနည္းလမ္းမ်ာကို ေျပာျပၾကသည္။ အသားကင္တြင္ ကာစီနုိဂ်င္ ဖြဲ႕စည္းမႈအေပၚမူတည္ၿပီး ကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေျခတိုးလာသည္ျဖစ္ရာ အသားေၾကာ္(၀ါ)အသားကင္ကိုစားမည္ဆိုလွ်င္ ေလာင္ကၽြမ္းေနေသာ အပိုင္း(၀ါ) တူးေနေသာ အပိုင္းကို ဖယ္ရွားၿပီး စားသံုးပါက အင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစသည္ဟု ယူဆၾကသည္။ (အင္တာနက္)
(Public Health)
*** အသားကင္စားသူမ်ားသည္ ပန္ကရိကႏွင့္ ဆိုင္ေသာ ကင္ဆာပိုၿပီးျဖစ္နိုင္ဟု ဆို….
(၀ါရွင္တန္၊ ဇြန္ ၂ရက္)
အကင္ဆိုင္မ်ားမွ အသားကင္မ်ားကို စားျခင္းသည္ ပန္ကရိယႏွင့္ဆိုင္ေသာ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို တိုး ေစသည္ဟု ေလ့လာမႈတခုတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။ အသားကိုကင္၍ျဖစ္ေစ၊ (၀ါ)ေၾကာ္ခ်က္၍ျဖစ္ေစ စားျခင္း သည္ ကင္ဆာျဖစ္ျခင္းႏွင့္ ဆက္စပ္ေနသည္ကို ျပည္သူ႕က်န္းမာေရးဌာန (မိုင္နီဆိုတာ တကၠသိုလ္)မွ တြဲဖက္ပါ ေမာကၡ ကာရီစတင္အန္ဒါဆင္က ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ကာစီနိုဂ်င္ဟု ေခၚေသာ ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ ျဒပ္ေပါင္းသည္ အသားကိုက္င္သည့္ ေၾကာ္သည့္အခါတြင္ ဖြဲ႕စည္းျဖစ္ေပၚေစနိုင္ၿပီး အသားမ်ားကို ျပဳတ္၍(၀ါ)ခ်က္၍စားလွ်င္ မရရွိေပ။
အန္ဒါဆင္ႏွင့္အဖြဲ႕က ယင္းတို႔၏ ေလ့လာ့မႈတြင္ အသားစားသံုးသူ(၆၂၅၈၁)ဦး၏ စားေသာက္မႈပံုစံမ်ားကို ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။ ေလ့လာသူတို႔သည္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ ကိုလက္စတေရာ၊ သားအိမ္ကင္ဆာ အစိတ္အပိုင္းမ်ားကို ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။ ေ၀ဒနာရွင္မ်ားကလည္း ယင္းတို႔၏ အသားစားသံုးမႈနည္းလမ္းမ်ာကို ေျပာျပၾကသည္။ အသားကင္တြင္ ကာစီနုိဂ်င္ ဖြဲ႕စည္းမႈအေပၚမူတည္ၿပီး ကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေျခတိုးလာသည္ျဖစ္ရာ အသားေၾကာ္(၀ါ)အသားကင္ကိုစားမည္ဆိုလွ်င္ ေလာင္ကၽြမ္းေနေသာ အပိုင္း(၀ါ) တူးေနေသာ အပိုင္းကို ဖယ္ရွားၿပီး စားသံုးပါက အင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစသည္ဟု ယူဆၾကသည္။ (အင္တာနက္)
No comments:
Post a Comment