*** က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ အစာကိုစားၿပီး ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္လွ်င္ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါျဖစ္မႈေလ်ာ့ပါး…
(ေပက်င္း၊ ၾသဂုတ္လ ၁၅-ရက္)
က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ အစားအစာကိုစားၿပီး ကိုယ္လက္ေလ့က်င့္ခန္းကို တိုးၿပီးလုပ္ေဆာင္လွ်င္ အသက္အရြယ္ေထာက္လာေသာအခါ စိတ္ဓါတ္က်ဆင္းမႈကို ေလ်ာ့ပါးသြားေစသည္ဟု ေဖာ္ျပထားသည့္ သုေတသနတစ္ခုမွာ
ၾသဂုတ္လ ၁၃-ရက္ေန႔ ေန႔စြဲထုတ္စာေစာင္၌ ေဖာ္ျပသည္။ ပထမ သုေတသနျပဳေလ့လာရာတြင္ နယူးေယာက္ၿမိဳ႕ရွိ အသက္ႀကီးပိုင္း (၁၈၈၀)ဦးကို ကိုလံဘီယာတကၠသိုလ္ေဆးပညာဌာနမွ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါ သက္ႀကီးပိုင္းဦးေနွာက္ ဥာဏ္သုေတသနအဖြဲ႔က ကာလရွည္ေလ့လာေစာင့္ၾကည့္ကာ သုေတသနျပဳခဲ့ၾကသည္။ သစ္သီး၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးႏွင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ အဆီဓါတ္တို႔ပါရွိေသာ အစာကို အဓိကထားၿပီးစားသံုးကာ ကိုယ္လက္က်န္းမာေရး လုပ္ေဆာင္လွ်င္ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါျဖစ္နိုင္ဖြယ္ အေျခအေနမွာ ေလ်ာ့နည္းသြားသည့္အခ်က္ကို ေလ့လာေတြ႔ရွိခဲ့သည္။ (ဆင္ဟြာ)
**(Public Health)**
*** က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ အစာကိုစားၿပီး ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္လွ်င္ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါျဖစ္မႈေလ်ာ့ပါး…
(ေပက်င္း၊ ၾသဂုတ္လ ၁၅-ရက္)
က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ အစားအစာကိုစားၿပီး ကိုယ္လက္ေလ့က်င့္ခန္းကို တိုးၿပီးလုပ္ေဆာင္လွ်င္ အသက္အရြယ္ေထာက္လာေသာအခါ စိတ္ဓါတ္က်ဆင္းမႈကို ေလ်ာ့ပါးသြားေစသည္ဟု ေဖာ္ျပထားသည့္ သုေတသနတစ္ခုမွာ
ၾသဂုတ္လ ၁၃-ရက္ေန႔ ေန႔စြဲထုတ္စာေစာင္၌ ေဖာ္ျပသည္။ ပထမ သုေတသနျပဳေလ့လာရာတြင္ နယူးေယာက္ၿမိဳ႕ရွိ အသက္ႀကီးပိုင္း (၁၈၈၀)ဦးကို ကိုလံဘီယာတကၠသိုလ္ေဆးပညာဌာနမွ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါ သက္ႀကီးပိုင္းဦးေနွာက္ ဥာဏ္သုေတသနအဖြဲ႔က ကာလရွည္ေလ့လာေစာင့္ၾကည့္ကာ သုေတသနျပဳခဲ့ၾကသည္။ သစ္သီး၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးႏွင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ အဆီဓါတ္တို႔ပါရွိေသာ အစာကို အဓိကထားၿပီးစားသံုးကာ ကိုယ္လက္က်န္းမာေရး လုပ္ေဆာင္လွ်င္ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါျဖစ္နိုင္ဖြယ္ အေျခအေနမွာ ေလ်ာ့နည္းသြားသည့္အခ်က္ကို ေလ့လာေတြ႔ရွိခဲ့သည္။ (ဆင္ဟြာ)


No comments:
Post a Comment