** ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ျပည့္၀စြာစားသံုးလွ်င္ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္နုိင္ **
(လန္ဒန္၊ ဇြန္လ ၂၀-ရက္)
လူတို႔၏ ေသြးအတြင္း ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ျပည့္၀စြာ စားသံုးသူမ်ား ေနျဖင့္ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့ က်ေစနုိင္ေၾကာင္း ဥေရာပသုေတသီမ်ားက အႀကံျပဳ တင္ျပထားသည္။ ဘီတာမင္ဘီ- ၆ ႏွင့္ အမိုင္နိုအက္စစ္ ဓာတ္ၾကြယ္၀သူမ်ားသည္ အဆုတ္ကင္တဆာျဖစ္ပြားမႈကို ထက္၀က္ေလ်ာ့က်ုေစနုိင္ေၾကာင္း လူဦးေရ ၄၀၀၀၀၀ အား သုေတသနျပဳဆန္းစစ္ေလ့လာရာမွ သိရသည္။ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ၾကြယ္၀ေစရန္အတြက္ လူတို႔အ ေနျဖင့္ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ငါး သို႔မဟုတ္ အသားတစ္မ်ဳိးမ်ဳိးကို စားသံုးေပးသင့္ေၾကာင္း၊
ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးမႈကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါက ပို၍ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈမွ ကာကြယ္ေပးနုိင္လိမ့္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း အေမရိကန္ေဆးဘက္ဆုိင္ရာအသင္းဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။ ဥေရာပ ၁၀-နိုင္ငံတြင္ လြန္ခဲ့ေသာရွစ္ႏွစ္က ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ၾကြယ္၀စြာ စားသံုးသူမ်ားႏွင့္ မစားသံုးသူမ်ားကို ႏႈိင္းယွဥ္ေလ့လာခဲ့ရာ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ၾကြယ္၀စြာ စားသံုးသူအမ်ားစုမွာ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ နည္းပါးေစေၾကာင္း ေလ့လာေတြရွိခဲ့သည္။ (အင္တာနက္)
** စုစည္းဘာသာျပန္- ေကာင္းျမတ္သူ **
** Public Health **
** ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ျပည့္၀စြာစားသံုးလွ်င္ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္နုိင္ **
(လန္ဒန္၊ ဇြန္လ ၂၀-ရက္)
လူတို႔၏ ေသြးအတြင္း ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ျပည့္၀စြာ စားသံုးသူမ်ား ေနျဖင့္ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့ က်ေစနုိင္ေၾကာင္း ဥေရာပသုေတသီမ်ားက အႀကံျပဳ တင္ျပထားသည္။ ဘီတာမင္ဘီ- ၆ ႏွင့္ အမိုင္နိုအက္စစ္ ဓာတ္ၾကြယ္၀သူမ်ားသည္ အဆုတ္ကင္တဆာျဖစ္ပြားမႈကို ထက္၀က္ေလ်ာ့က်ုေစနုိင္ေၾကာင္း လူဦးေရ ၄၀၀၀၀၀ အား သုေတသနျပဳဆန္းစစ္ေလ့လာရာမွ သိရသည္။ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ၾကြယ္၀ေစရန္အတြက္ လူတို႔အ ေနျဖင့္ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ငါး သို႔မဟုတ္ အသားတစ္မ်ဳိးမ်ဳိးကို စားသံုးေပးသင့္ေၾကာင္း၊
ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးမႈကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါက ပို၍ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈမွ ကာကြယ္ေပးနုိင္လိမ့္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း အေမရိကန္ေဆးဘက္ဆုိင္ရာအသင္းဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။ ဥေရာပ ၁၀-နိုင္ငံတြင္ လြန္ခဲ့ေသာရွစ္ႏွစ္က ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ၾကြယ္၀စြာ စားသံုးသူမ်ားႏွင့္ မစားသံုးသူမ်ားကို ႏႈိင္းယွဥ္ေလ့လာခဲ့ရာ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ၾကြယ္၀စြာ စားသံုးသူအမ်ားစုမွာ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ နည္းပါးေစေၾကာင္း ေလ့လာေတြရွိခဲ့သည္။ (အင္တာနက္)
** စုစည္းဘာသာျပန္- ေကာင္းျမတ္သူ **
No comments:
Post a Comment