** ဆန္ျဖဴ ဆန္ေခ်ာ စားသံုးမႈမ်ားလွ်င္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ပြားေစနုိင္ **
(နယူးေယာက္၊ ဇြန္လ ၁၉-ရက္)
ဆန္ျဖဴ ဆန္ေခ်ာအစား ဂ်ဳံၾကမ္းေပါင္မုန္႔ကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ပြားမႈမွ သံုးပံုတစ္ပံုေလ်ာ့က်နုိင္ မည္ျဖစ္ေၾကာင္း အေမရိကန္ က်န္းမာေရးစစ္တမ္းေကာက္ယူသူမ်ားက ေျပာၾကားသည္။ ဆန္ျဖဴ ဆန္ေခ်ာ မ်ားမ်ား စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ေသြးထဲတြင္ သၾကားဓာတ္မ်ားလာၿပီး ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ပြားလာနုိင္ေၾကာင္း ဟား ဗတ္သကၠသိုလ္မွ သုေတသီမ်ားက ေျပာၾကားသည္။ ဆန္လံုးညိဳႏွင့္ အျခားေသာ ဂ်ဳံႏွင့္လုပ္ေသာ အစားအစာ မ်ားသည္ ဂလူးကို႔စ္ပါ၀င္မႈ နည္းသျဖင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ အစားအစာမ်ားျဖစ္ေၾကာင္း ၄င္းတို႔က ေျပာၾကား သည္။
အေမရိကန္နုိင္ငံတြင္ ဆန္ျဖဴ ဆန္ေခ်ာ စားသံုးေသာ လူႏွစ္သိန္းနီးပါးကို ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အဆင့္ (၂)ႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေနမႈအေပၚ အေျခခံလ်က္ သုေတသနျပဳ ေလ့လာခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။ တစ္ပတ္လွ်င္ ဆန္ျဖဴ ဆန္ေခ်ာ ဂရမ္ (၁၅၀)စားသံုးသူမ်ားထက္ တစ္လ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တစ္လံုးစာ စားသံုးသူမ်ားႏွင့္ ႏႈိင္းယွဥ္ၾကည့္ရာ ဆန္ျဖဴ ဆန္ေခ်ာ စားသံုးမႈမ်ားသူမွာ ဆီးခ်ဳိျဖစ္ရန္ ၁၇-ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမ်ားသည္ကို ေလ့လာေတြ႔ရွိရသည္ဟု ဆုိသည္။ (အင္တာနက္)
** စုစည္းဘာသာျပန္- ေကာင္းျမတ္သူ **
** Public Health **
** ဆန္ျဖဴ ဆန္ေခ်ာ စားသံုးမႈမ်ားလွ်င္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ပြားေစနုိင္ **
(နယူးေယာက္၊ ဇြန္လ ၁၉-ရက္)
ဆန္ျဖဴ ဆန္ေခ်ာအစား ဂ်ဳံၾကမ္းေပါင္မုန္႔ကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ပြားမႈမွ သံုးပံုတစ္ပံုေလ်ာ့က်နုိင္ မည္ျဖစ္ေၾကာင္း အေမရိကန္ က်န္းမာေရးစစ္တမ္းေကာက္ယူသူမ်ားက ေျပာၾကားသည္။ ဆန္ျဖဴ ဆန္ေခ်ာ မ်ားမ်ား စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ေသြးထဲတြင္ သၾကားဓာတ္မ်ားလာၿပီး ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ပြားလာနုိင္ေၾကာင္း ဟား ဗတ္သကၠသိုလ္မွ သုေတသီမ်ားက ေျပာၾကားသည္။ ဆန္လံုးညိဳႏွင့္ အျခားေသာ ဂ်ဳံႏွင့္လုပ္ေသာ အစားအစာ မ်ားသည္ ဂလူးကို႔စ္ပါ၀င္မႈ နည္းသျဖင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ အစားအစာမ်ားျဖစ္ေၾကာင္း ၄င္းတို႔က ေျပာၾကား သည္။
အေမရိကန္နုိင္ငံတြင္ ဆန္ျဖဴ ဆန္ေခ်ာ စားသံုးေသာ လူႏွစ္သိန္းနီးပါးကို ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အဆင့္ (၂)ႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေနမႈအေပၚ အေျခခံလ်က္ သုေတသနျပဳ ေလ့လာခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။ တစ္ပတ္လွ်င္ ဆန္ျဖဴ ဆန္ေခ်ာ ဂရမ္ (၁၅၀)စားသံုးသူမ်ားထက္ တစ္လ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တစ္လံုးစာ စားသံုးသူမ်ားႏွင့္ ႏႈိင္းယွဥ္ၾကည့္ရာ ဆန္ျဖဴ ဆန္ေခ်ာ စားသံုးမႈမ်ားသူမွာ ဆီးခ်ဳိျဖစ္ရန္ ၁၇-ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမ်ားသည္ကို ေလ့လာေတြ႔ရွိရသည္ဟု ဆုိသည္။ (အင္တာနက္)
** စုစည္းဘာသာျပန္- ေကာင္းျမတ္သူ **
No comments:
Post a Comment