** မုန္လာဥတြင္ပါေသာ နုိက္ထရိတ္ဓာတ္ ေသြးတုိးျခင္းကို က်ဆင္းေစနုိင္ဟုဆို **
(နယူးေယာက္၊ ဇြန္လ ၂၉-ရက္)
မုန္လာဥတြင္ပါ၀င္ေသာ နုိက္ထရိတ္ဓာတ္သည္ ေသြးတိုးျခင္းကို က်ဆင္းေစနုိင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေျပာၾကားသည္။ မုန္လာဥကို ဟင္းခ်က္၍ စားသံုးသည္ျဖစ္ေစ၊ နုိက္ထရိတ္ေဆးျပားမ်ား ေသာက္သံုး သည္ျဖစ္ေစ ေသြးတုိးက်ေစနိုင္ေၾကာင္း အေမရိကန္ႏွလံုးႏွင့္ ေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေဆးဂ်ာနယ္၌ ေဖာ္ျပသည္။
နုိက္ထရိတ္ဓာတ္သည္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တို႔တြင္ အမ်ားဆံုးပါ၀င္တတ္သည္။ မုန္လာဥတြင္ နုိက္ထရိတ္ဓာတ္မ်ား ပါ၀င္ေနသျဖင့္ ႏွလံုးႏွင္ဆိုင္ေသာေရာဂါမ်ား ကုသရာ၌ ပိုမိုထိေရာက္စြာ ကုသနုိင္လိမ့္မည္ဟု သုေတသီမ်ားက ေမွ်ာ္လင့္ထားသည္။ ကမၻာေပၚတြင္ အရြယ္ေရာက္သူ ၂၅-ရာခုိင္ႏႈန္းမွာ ႏွလံုးႏွင့္ ဆုိင္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားလ်က္ရွိသည္။ ၂၀၂၅ ခုႏွစ္အေရာက္တြင္ ထို႔ထက္ပိုလာနုိင္သည္ဟု ဆိုသည္။ (အင္တာနက္)
** စုစည္းဘာသာျပန္- ေကာင္ျမတ္သူ **
** Public Health **
** မုန္လာဥတြင္ပါေသာ နုိက္ထရိတ္ဓာတ္ ေသြးတုိးျခင္းကို က်ဆင္းေစနုိင္ဟုဆို **
(နယူးေယာက္၊ ဇြန္လ ၂၉-ရက္)
မုန္လာဥတြင္ပါ၀င္ေသာ နုိက္ထရိတ္ဓာတ္သည္ ေသြးတိုးျခင္းကို က်ဆင္းေစနုိင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေျပာၾကားသည္။ မုန္လာဥကို ဟင္းခ်က္၍ စားသံုးသည္ျဖစ္ေစ၊ နုိက္ထရိတ္ေဆးျပားမ်ား ေသာက္သံုး သည္ျဖစ္ေစ ေသြးတုိးက်ေစနိုင္ေၾကာင္း အေမရိကန္ႏွလံုးႏွင့္ ေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေဆးဂ်ာနယ္၌ ေဖာ္ျပသည္။
နုိက္ထရိတ္ဓာတ္သည္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တို႔တြင္ အမ်ားဆံုးပါ၀င္တတ္သည္။ မုန္လာဥတြင္ နုိက္ထရိတ္ဓာတ္မ်ား ပါ၀င္ေနသျဖင့္ ႏွလံုးႏွင္ဆိုင္ေသာေရာဂါမ်ား ကုသရာ၌ ပိုမိုထိေရာက္စြာ ကုသနုိင္လိမ့္မည္ဟု သုေတသီမ်ားက ေမွ်ာ္လင့္ထားသည္။ ကမၻာေပၚတြင္ အရြယ္ေရာက္သူ ၂၅-ရာခုိင္ႏႈန္းမွာ ႏွလံုးႏွင့္ ဆုိင္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားလ်က္ရွိသည္။ ၂၀၂၅ ခုႏွစ္အေရာက္တြင္ ထို႔ထက္ပိုလာနုိင္သည္ဟု ဆိုသည္။ (အင္တာနက္)
** စုစည္းဘာသာျပန္- ေကာင္ျမတ္သူ **
No comments:
Post a Comment