ဘဝအဓိပၸာယ္ရွာေဖြျခင္း ထက္ ဆက္လက္ရွင္သန္ျခင္းက ေရွးက်သည္ဆိုသည့္ စကားရွိခဲ့ ဖူးသည္။ေလာကႀကီးတြင္ လူသား တိုင္း ကိုယ္ျပဳသမွ် ကိုယ္တာဝန္ ယူၾကမည္ဆိုလွ်င္ … မေျပာင္း လဲေသာကမၻာႀကီးတြင္ အခ်ိန္ တိုင္း ေျပာင္းလဲေနၾကသည့္ လူ သားမ်ား …”ေခတ္တစ္ေခတ္တိုင္း အဲဒီေခတ္ရဲ႕ သူရဲေကာင္းေတြ ေမြးထုတ္ ေပးတယ္ဆိုတဲ့စကား သတိရၾကပါရဲ႕လား”ဟု ေမး လိုက္ခ်င္သူက ကိုယ္ကိုယ္တိုင္ ျဖစ္ေနမည္ဆိုပါက…
**ျပတိုက္**
ျပတိုက္ ဟု ဆိုလိုက္လွ်င္ အားလံုး၏ မ်က္လံုးထဲတြင္ ေရွးေဟာင္း ပစၥည္းမ်ား စုၿပံဳ ထည့္ထားသည့္ ေနရာတစ္ခုကို ေျပးျမင္လိုက္ၾကမည္ ျဖစ္၏။ ယခု ျပတိုက္သည္ ထိုကဲ့သို႔ ေသာ ျပတိုက္မ်ိဳးမဟုတ္ …။၁၉၃ဝ ျပည့္ႏွစ္ ျမန္မာႏိုင္ငံ ၏ မႏၲေလးတိုင္းေဒသႀကီးရွိ ပင္လယ္ ေရမ်က္ႏွာျပင္အထက္ ၃၅၃၈ ေပ အျမင့္၌ တည္ရွိေသာ ေမၿမိဳ႕ (သို႔) ျပင္ဦးလြင္ၿမိဳ႕တြင္ ‘ဦးဘတူ’ဆိုသူက ေကာ္ဖီႏွင့္ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားအား အစပ်ိဳးေပး ခဲ့သည္။”အဲဒီအခ်ိန္က အဂၤလိပ္ ေခတ္ေပါ့။ အဘေတာင္ မေမြး ေသး ပါဘူး။ အေဖတို႔ ျပန္ေျပာျပ တာပါ။ ဦးဘတူက ေကာ္ဖီပင္ ေတြနဲ႔ အိႏၵိယပညာရွင္ေတြ ေခၚ လာၿပီး စတင္စိုက္ပ်ိဳးခဲ့တာေပါ့” ဟု ေကာ္ဖီပင္ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ စတင္ စိုက္ပ်ိဳးခဲ့သူအေၾကာင္း ကို ရွင္းျပေနသူက ေကာ္ဖီသီး မွည့္ကို အမိႈက္ကင္းစင္ေအာင္ ေရြးထုတ္ေနသည့္ အသက္ ၇ဝ နီးပါးအရြယ္ရွိ အဘိုး ‘ဦးေကာ္ဖီ’ ျဖစ္သည္။
၁၉၅၇ ခုႏွစ္တြင္ ဦးဘတူ သည္ ဂ်ာမနီႏိုင္ငံ ဏမသဘေအ ကုမၸဏီမွ ဝယ္ယူသည့္ ေကာ္ဖီ ေလွာ္စက္ ၂ လံုးျဖင့္ ျပင္ဦးလြင္ ၿမိဳ႕တြင္ ေကာ္ဖီစက္႐ံုကို တည္ ေထာင္ ခဲ့ေလ သည္။ေကာ္ဖီမႈန္႔ကို B.T Brother Co., Ltd အမွတ္တံဆိပ္ျဖင့္ စီးပြားျဖစ္ထုတ္လုပ္ၿပီး ျမန္မာ ျပည္သူမ်ားအၾကား ေကာ္ဖီရနံ႕ ေမြးပ်ံ႕ေစခဲ့သည္မွာ ယေန႔ အခ်ိန္ ဆိုလွ်င္ ႏွစ္ေပါင္း ၈ဝ ေက်ာ္ ခဲ့ၿပီ။”အဘကို ဒီေကာ္ဖီၿခံမွာ ေမြးလို႔၊ ၿပီးေတာ့ အခုခ်ိန္ထိ ေကာ္ဖီသီးခူး၊ ေကာ္ဖီသီးေရြး၊ ေကာ္ဖီခင္းထဲမွာ ႀကီးျပင္းလာလို႔ ဦးေကာ္ဖီလို႔ေခၚၾကတယ္” ဟု အဘက ဆိုသည္။၁၉၆၅ ခုႏွစ္တြင္ ေကာ္ဖီ ၿခံႏွင့္ ေကာ္ဖီစက္႐ံုကို ျပည္သူ ပိုင္သိမ္းခဲ့ၿပီး ဆြမ္းအုပ္တံဆိပ္ျဖင့္ ေကာ္ဖီမႈန္႔ ထုတ္ခဲ့သည္။ ၁၉၉၄ ခုႏွစ္တြင္ ေရႊျခေသၤ့ (Golden Lion) အမွတ္ တံဆိပ္ျဖင့္ ထုတ္လုပ္ ခဲ့သည္။”ဒီေကာ္ဖီၿခံက ႏွစ္ေပါင္းမ်ား စြာ ၾကာၿပီဆိုေတာ့ ဒီၿခံမွာက ေကာ္ဖီ ထုတ္လုပ္တာ နဲ႔ပတ္သက္ၿပီး အေဆာက္အအံုေတြကလည္း ရွိ ေတာ့ ႏိုင္ငံျခားသားေတြ လာလာ ၾကည့္ၾကတယ္။ ေကာ္ဖီျပတိုက္ေပါ့။ ဒီမွာရွိတဲ့ ေကာ္ဖီပင္နဲ႔အတူ တြဲ စိုက္ရတဲ့ အပင္ ေတြပဲၾကည့္။ ဘယ္ ေလာက္ သက္တမ္းရွိၿပီလဲ ဆိုတာ ျပတဲ့သေဘာနဲ႔ အပင္ႀကီးေတြ ျဖစ္ေနတာေလ” ဟု အတိတ္လမ္း ေဟာင္း ျပန္ေျပာင္း လြမ္းဆြတ္ ေျပာျပသူက အဘဦးေကာ္ဖီ ျဖစ္ သည္။
**ကုန္းျမင့္ေကာ္ဖီ၊ ေျမနိမ့္ေကာ္ဖီ**
ေကာ္ဖီပင္ကို ပင္လယ္ေရ မ်က္ႏွာျပင္အထက္ ေပ ၃ဝဝဝ ေက်ာ္တြင္ စိုက္ပ်ိဳးလွ်င္ ကုန္းျမင့္ ေကာ္ဖီ၊ အျမင့္ေပ ၂ဝဝဝ ေအာက္ ေဒသမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးလွ်င္ ေျမနိမ့္ ေကာ္ဖီဟု သတ္မွတ္ၾကသည္။ေကာ္ဖီႏွင့္ပတ္သက္၍ ဒ႑ာရီ တစ္ပုဒ္တြင္ နာမက်န္းျဖစ္ေနသူ တစ္ေယာက္ကို ဘုရားသခင္က မည္းနက္ေသာအရည္ကို ေသာက္ သံုးျခင္းျဖင့္ သင့္ေရာဂါဘယမ်ား ေပ်ာက္ကင္းေစမည္ဟု ေျပာၿပီး မည္းနက္ေသာ အရည္တစ္ခြက္ေပး ေတာ္မူသည္။ ထိုမည္းနက္ေသာ အရည္ကို ေသာက္သံုးၿပီး ေန ေကာင္းလာ႐ံုမက လန္းဆန္းမႈမ်ား ျပန္လည္ရရွိလာေၾကာင္း၊ ထိုအခ်ိန္ မွစ၍ ကမၻာ့ေကာ္ဖီ စတင္လာ ေၾကာင္း အဘက ၾကားဖူးသမွ် ေကာ္ဖီအေၾကာင္း ေျပာျပသည္။
”ေကာ္ဖီသီးမွည့္က နီရဲေန ေတာ့ ခ်ယ္ရီသီးလိ႔ု ေခၚၾကတယ္။ အဲဒီအသီးကိုခူး၊ ၿပီးေတာ့ အမိႈက္ ကင္းေအာင္ ေရြးထုတ္ရတယ္။ ေနာက္ေကာ္ဖီသီးကို ေရစိမ္ၿပီး ေရ ေပၚသီးေတြဖယ္ရတယ္။ ေရျမဳပ္သီး ေတြကိုပဲ အခြံခြၽတ္ၿပီး ၄၈ နာရီ ၾကာအခ်ဥ္ေဖာက္ရတယ္။ အခ်ဥ္ ေဖာက္ၿပီးရင္ ေကာ္ဖီဆန္ေတြကို အက်ိအခြၽဲကုန္ေအာင္ ေရနဲ႔ေဆး ရတယ္။ ေရေဆးၿပီး ေကာ္ဖီဆန္ ေတြကို သံဆန္ခါမွာ ျပန္ထည့္ၿပီး အေျခာက္လွန္းရတယ္။ အဲဒါေတြ က အဘတို႔လုပ္ငန္းစဥ္ေပါ့” ဟု ေကာ္ဖီပင္မွ ေကာ္ဖီေစ့ရေအာင္ ျပဳလုပ္ပံု အဆင့္ဆင့္ကို ရွင္းျပ သည္။
**ေတာင္ကတံုး ေသွ်ာင္ထံုးမည္**
ေကာ္ဖီပင္စိုက္ပ်ိဳးရာတြင္ မိုး ေရခ်ိန္ ၅ဝ လက္မအထက္ရရွိရန္လို အပ္ၿပီး ေျမနီအမ်ိဳးအစားျဖစ္ရန္ လည္း လိုအပ္လွသည္။ ေကာ္ဖီပင္ ႏွင့္အတူ အရိပ္ရအပင္ တြဲဖက္ စိုက္ ပ်ိဳးရျခင္းေၾကာင့္ ေတာင္ကတံုးမ်ား ျပန္လည္ ေသွ်ာင္ထံုးႏိုင္ေစမည့္ သစ္ေတာမ်ား ျပန္လည္ျဖစ္ထြန္း ျခင္း၊ ေကာ္ဖီေစ့မွ ႏိုင္ငံျခားဝင္ေငြ ရရွိေစႏိုင္ ျခင္းစသည့္ အက်ိဳးတရား မ်ားစြာျဖင့္ အက်ိဳးျဖစ္ေစသည့္ ႏွစ္ ရွည္ပင္ ျဖစ္သည္။”အဘတို႔ရဲ႕ ‘ေခ်ာင္းေကြ႕’ ေကာ္ဖီၿခံဆို လူတိုင္းသိၾကတယ္။ အဘတို႔ အေဖေခတ္က ဒီေကာ္ဖီ ၿခံမွာ လုပ္လာၾကတာဆိုေတာ့ မ်ိဳး ဆက္အလိုက္ လုပ္ျဖစ္ၾကတာ။ ေကာ္ဖီၿခံမွာပဲ အိမ္သေဘာမ်ဳိး ေန ၾကတယ္။ ဒီၿခံမွာပဲ ေျပးလႊားကစား ႀကီးျပင္းလာတာေပါ့။ ဝင္ေငြ က ေတာ့ စားေလာက္တယ္ေပါ့။ ေကာ္ ဖီပင္ေတြၾကားမွာ ႀကီးျပင္းလာေတာ့ ဝင္ေငြက အေရးမႀကီးပါဘူး။ ေကာ္ ဖီသီး နီရဲရဲေလးေတြ ျမင္ေနရရင္ ေနေရာင္မေတြ႕ ရလည္း အေရး မႀကီးပါဘူး။ ေပ်ာ္ေနတာပဲ။ ေကာ္ဖီ ပင္ စိုက္တတ္တဲ့ ပညာရွင္ဆိုတာ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ လက္ခ်ိဳးေရလို႔ ရ တယ္။ မလြယ္ဘူး။ အဘကေတာ့ ‘ေကာ္ဖီ အရသာသည္ လူကို လန္း ေစ႐ံုမက ႏွလံုးသားပါ လန္းေစ တယ္’လို႔ ေျပာခဲ့သူကို အရမ္း ေလးစားတယ္ကြာ” ဟု အဘက ေကာ္ဖီၿခံ၌ ငယ္စဥ္ကတည္းက ယခုအခ်ိန္ ထိ အလုပ္လုပ္ ျဖစ္ေနပံု ကို ေျပာျပသည္။
**ေကာ္ဖီအႏုပညာ**
ေကာ္ဖီေဖ်ာ္ျခင္းသည္ အႏု ပညာတစ္ရပ္ျဖစ္ေၾကာင္း ကမၻာ့ ေကာ္ဖီပညာရွင္မ်ားက ဆိုသည္။ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္ရာတြင္ ပထမဦးစြာ ေရေႏြး ပူပူျဖင့္ ႏွပ္ျခင္း (Brewing)မွာ အေရးႀကီးဆံုး ျဖစ္၍ ၇ မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ရမည္။ ေကာ္ဖီမႈန္႔သည္ အမႈန္႔ႀကိတ္ၿပီး ၃ ရက္အတြင္း၊ ေလွာ္ၿပီး ၁ ပတ္အတြင္းျဖစ္ရမည္။ ေကာ္ဖီ ေဖ်ာ္မည့္ေရသည္ အလြန္ေစး ေသာ ေရ၊ အလြန္သြက္ေသာ ေရ မျဖစ္ရ။ ေရေႏြးအပူခ်ိန္သည္ ၈ဝ ဒီဂရီစင္တီ ဂရိတ္ႏွင့္ ၉၅ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ ရွိရမည္။ေကာ္ဖီပန္းကန္သည္ ဖန္ (သို႔) ေၾကြပန္းကန္ ျဖစ္ရမည္။ ပလတ္စတစ္ မျဖစ္ရ။ကဲ… ဘယ္ေလာက္ အႏု ပညာဆန္လိုက္သလဲ …။
**ဆက္လက္ရွင္သန္ဖို႔ လိုအပ္သူ**
ဘဝအဓိပၸာယ္ရွာဖို႔ ဆက္ လက္ရွင္သန္ဖို႔ လိုအပ္ေၾကာင္း သိရွိသူ အဘဦးေကာ္ဖီ ‘ျမန္မာ့ ေကာ္ဖီ သမိုင္းအစ ဦးဘတူက’ဟု လာေရာက္ေလ့လာသူမ်ားကို ရွင္းျပရင္း ဘဝေနဝင္ခ်ိန္ကို ခ်ယ္ရီေရာင္ ေကာ္ဖီေစ့မ်ား ေရြးခ်ယ္ရင္း ျဖတ္သန္းေနဦးမည္ ဆိုလွ်င္ …အတိတ္၊ ပစၥဳပၸန္ျပတိုက္ထဲ မွာ လူသားတစ္ေယာက္ မည္ သည့္ အခ်ိန္ထိ ေကာ္ဖီသမိုင္းကို ကမၺည္း မွတ္တမ္း ထုဆစ္ ဖန္ဆင္း အသက္သြင္း ႏိုင္ မလဲ…။(၂ဝ၁၁ ခုႏွစ္ ဇန္နဝါရီ အတြင္း ျမန္မာ့ႏွစ္ရွည္ပင္ႏွင့္ စိုက္ပ်ိဳး ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းမွ တာဝန္ရွိသူမ်ား၊ ပုဂၢလိက ေကာ္ဖီၿခံမ်ားမွ ဖိတ္ၾကားေသာ ျပင္ဦးလြင္ခရီးစဥ္ အမွတ္တရ ေရးဖြဲ႕ပါသည္။)
**ကိုသက္ႏိုင္**
(Popular News)
http://popularmyanmar.com/mpaper/?p=1465
ဘဝအဓိပၸာယ္ရွာေဖြျခင္း ထက္ ဆက္လက္ရွင္သန္ျခင္းက ေရွးက်သည္ဆိုသည့္ စကားရွိခဲ့ ဖူးသည္။ေလာကႀကီးတြင္ လူသား တိုင္း ကိုယ္ျပဳသမွ် ကိုယ္တာဝန္ ယူၾကမည္ဆိုလွ်င္ … မေျပာင္း လဲေသာကမၻာႀကီးတြင္ အခ်ိန္ တိုင္း ေျပာင္းလဲေနၾကသည့္ လူ သားမ်ား …”ေခတ္တစ္ေခတ္တိုင္း အဲဒီေခတ္ရဲ႕ သူရဲေကာင္းေတြ ေမြးထုတ္ ေပးတယ္ဆိုတဲ့စကား သတိရၾကပါရဲ႕လား”ဟု ေမး လိုက္ခ်င္သူက ကိုယ္ကိုယ္တိုင္ ျဖစ္ေနမည္ဆိုပါက…
**ျပတိုက္**
ျပတိုက္ ဟု ဆိုလိုက္လွ်င္ အားလံုး၏ မ်က္လံုးထဲတြင္ ေရွးေဟာင္း ပစၥည္းမ်ား စုၿပံဳ ထည့္ထားသည့္ ေနရာတစ္ခုကို ေျပးျမင္လိုက္ၾကမည္ ျဖစ္၏။ ယခု ျပတိုက္သည္ ထိုကဲ့သို႔ ေသာ ျပတိုက္မ်ိဳးမဟုတ္ …။၁၉၃ဝ ျပည့္ႏွစ္ ျမန္မာႏိုင္ငံ ၏ မႏၲေလးတိုင္းေဒသႀကီးရွိ ပင္လယ္ ေရမ်က္ႏွာျပင္အထက္ ၃၅၃၈ ေပ အျမင့္၌ တည္ရွိေသာ ေမၿမိဳ႕ (သို႔) ျပင္ဦးလြင္ၿမိဳ႕တြင္ ‘ဦးဘတူ’ဆိုသူက ေကာ္ဖီႏွင့္ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားအား အစပ်ိဳးေပး ခဲ့သည္။”အဲဒီအခ်ိန္က အဂၤလိပ္ ေခတ္ေပါ့။ အဘေတာင္ မေမြး ေသး ပါဘူး။ အေဖတို႔ ျပန္ေျပာျပ တာပါ။ ဦးဘတူက ေကာ္ဖီပင္ ေတြနဲ႔ အိႏၵိယပညာရွင္ေတြ ေခၚ လာၿပီး စတင္စိုက္ပ်ိဳးခဲ့တာေပါ့” ဟု ေကာ္ဖီပင္ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ စတင္ စိုက္ပ်ိဳးခဲ့သူအေၾကာင္း ကို ရွင္းျပေနသူက ေကာ္ဖီသီး မွည့္ကို အမိႈက္ကင္းစင္ေအာင္ ေရြးထုတ္ေနသည့္ အသက္ ၇ဝ နီးပါးအရြယ္ရွိ အဘိုး ‘ဦးေကာ္ဖီ’ ျဖစ္သည္။
၁၉၅၇ ခုႏွစ္တြင္ ဦးဘတူ သည္ ဂ်ာမနီႏိုင္ငံ ဏမသဘေအ ကုမၸဏီမွ ဝယ္ယူသည့္ ေကာ္ဖီ ေလွာ္စက္ ၂ လံုးျဖင့္ ျပင္ဦးလြင္ ၿမိဳ႕တြင္ ေကာ္ဖီစက္႐ံုကို တည္ ေထာင္ ခဲ့ေလ သည္။ေကာ္ဖီမႈန္႔ကို B.T Brother Co., Ltd အမွတ္တံဆိပ္ျဖင့္ စီးပြားျဖစ္ထုတ္လုပ္ၿပီး ျမန္မာ ျပည္သူမ်ားအၾကား ေကာ္ဖီရနံ႕ ေမြးပ်ံ႕ေစခဲ့သည္မွာ ယေန႔ အခ်ိန္ ဆိုလွ်င္ ႏွစ္ေပါင္း ၈ဝ ေက်ာ္ ခဲ့ၿပီ။”အဘကို ဒီေကာ္ဖီၿခံမွာ ေမြးလို႔၊ ၿပီးေတာ့ အခုခ်ိန္ထိ ေကာ္ဖီသီးခူး၊ ေကာ္ဖီသီးေရြး၊ ေကာ္ဖီခင္းထဲမွာ ႀကီးျပင္းလာလို႔ ဦးေကာ္ဖီလို႔ေခၚၾကတယ္” ဟု အဘက ဆိုသည္။၁၉၆၅ ခုႏွစ္တြင္ ေကာ္ဖီ ၿခံႏွင့္ ေကာ္ဖီစက္႐ံုကို ျပည္သူ ပိုင္သိမ္းခဲ့ၿပီး ဆြမ္းအုပ္တံဆိပ္ျဖင့္ ေကာ္ဖီမႈန္႔ ထုတ္ခဲ့သည္။ ၁၉၉၄ ခုႏွစ္တြင္ ေရႊျခေသၤ့ (Golden Lion) အမွတ္ တံဆိပ္ျဖင့္ ထုတ္လုပ္ ခဲ့သည္။”ဒီေကာ္ဖီၿခံက ႏွစ္ေပါင္းမ်ား စြာ ၾကာၿပီဆိုေတာ့ ဒီၿခံမွာက ေကာ္ဖီ ထုတ္လုပ္တာ နဲ႔ပတ္သက္ၿပီး အေဆာက္အအံုေတြကလည္း ရွိ ေတာ့ ႏိုင္ငံျခားသားေတြ လာလာ ၾကည့္ၾကတယ္။ ေကာ္ဖီျပတိုက္ေပါ့။ ဒီမွာရွိတဲ့ ေကာ္ဖီပင္နဲ႔အတူ တြဲ စိုက္ရတဲ့ အပင္ ေတြပဲၾကည့္။ ဘယ္ ေလာက္ သက္တမ္းရွိၿပီလဲ ဆိုတာ ျပတဲ့သေဘာနဲ႔ အပင္ႀကီးေတြ ျဖစ္ေနတာေလ” ဟု အတိတ္လမ္း ေဟာင္း ျပန္ေျပာင္း လြမ္းဆြတ္ ေျပာျပသူက အဘဦးေကာ္ဖီ ျဖစ္ သည္။
**ကုန္းျမင့္ေကာ္ဖီ၊ ေျမနိမ့္ေကာ္ဖီ**
ေကာ္ဖီပင္ကို ပင္လယ္ေရ မ်က္ႏွာျပင္အထက္ ေပ ၃ဝဝဝ ေက်ာ္တြင္ စိုက္ပ်ိဳးလွ်င္ ကုန္းျမင့္ ေကာ္ဖီ၊ အျမင့္ေပ ၂ဝဝဝ ေအာက္ ေဒသမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးလွ်င္ ေျမနိမ့္ ေကာ္ဖီဟု သတ္မွတ္ၾကသည္။ေကာ္ဖီႏွင့္ပတ္သက္၍ ဒ႑ာရီ တစ္ပုဒ္တြင္ နာမက်န္းျဖစ္ေနသူ တစ္ေယာက္ကို ဘုရားသခင္က မည္းနက္ေသာအရည္ကို ေသာက္ သံုးျခင္းျဖင့္ သင့္ေရာဂါဘယမ်ား ေပ်ာက္ကင္းေစမည္ဟု ေျပာၿပီး မည္းနက္ေသာ အရည္တစ္ခြက္ေပး ေတာ္မူသည္။ ထိုမည္းနက္ေသာ အရည္ကို ေသာက္သံုးၿပီး ေန ေကာင္းလာ႐ံုမက လန္းဆန္းမႈမ်ား ျပန္လည္ရရွိလာေၾကာင္း၊ ထိုအခ်ိန္ မွစ၍ ကမၻာ့ေကာ္ဖီ စတင္လာ ေၾကာင္း အဘက ၾကားဖူးသမွ် ေကာ္ဖီအေၾကာင္း ေျပာျပသည္။
”ေကာ္ဖီသီးမွည့္က နီရဲေန ေတာ့ ခ်ယ္ရီသီးလိ႔ု ေခၚၾကတယ္။ အဲဒီအသီးကိုခူး၊ ၿပီးေတာ့ အမိႈက္ ကင္းေအာင္ ေရြးထုတ္ရတယ္။ ေနာက္ေကာ္ဖီသီးကို ေရစိမ္ၿပီး ေရ ေပၚသီးေတြဖယ္ရတယ္။ ေရျမဳပ္သီး ေတြကိုပဲ အခြံခြၽတ္ၿပီး ၄၈ နာရီ ၾကာအခ်ဥ္ေဖာက္ရတယ္။ အခ်ဥ္ ေဖာက္ၿပီးရင္ ေကာ္ဖီဆန္ေတြကို အက်ိအခြၽဲကုန္ေအာင္ ေရနဲ႔ေဆး ရတယ္။ ေရေဆးၿပီး ေကာ္ဖီဆန္ ေတြကို သံဆန္ခါမွာ ျပန္ထည့္ၿပီး အေျခာက္လွန္းရတယ္။ အဲဒါေတြ က အဘတို႔လုပ္ငန္းစဥ္ေပါ့” ဟု ေကာ္ဖီပင္မွ ေကာ္ဖီေစ့ရေအာင္ ျပဳလုပ္ပံု အဆင့္ဆင့္ကို ရွင္းျပ သည္။
**ေတာင္ကတံုး ေသွ်ာင္ထံုးမည္**
ေကာ္ဖီပင္စိုက္ပ်ိဳးရာတြင္ မိုး ေရခ်ိန္ ၅ဝ လက္မအထက္ရရွိရန္လို အပ္ၿပီး ေျမနီအမ်ိဳးအစားျဖစ္ရန္ လည္း လိုအပ္လွသည္။ ေကာ္ဖီပင္ ႏွင့္အတူ အရိပ္ရအပင္ တြဲဖက္ စိုက္ ပ်ိဳးရျခင္းေၾကာင့္ ေတာင္ကတံုးမ်ား ျပန္လည္ ေသွ်ာင္ထံုးႏိုင္ေစမည့္ သစ္ေတာမ်ား ျပန္လည္ျဖစ္ထြန္း ျခင္း၊ ေကာ္ဖီေစ့မွ ႏိုင္ငံျခားဝင္ေငြ ရရွိေစႏိုင္ ျခင္းစသည့္ အက်ိဳးတရား မ်ားစြာျဖင့္ အက်ိဳးျဖစ္ေစသည့္ ႏွစ္ ရွည္ပင္ ျဖစ္သည္။”အဘတို႔ရဲ႕ ‘ေခ်ာင္းေကြ႕’ ေကာ္ဖီၿခံဆို လူတိုင္းသိၾကတယ္။ အဘတို႔ အေဖေခတ္က ဒီေကာ္ဖီ ၿခံမွာ လုပ္လာၾကတာဆိုေတာ့ မ်ိဳး ဆက္အလိုက္ လုပ္ျဖစ္ၾကတာ။ ေကာ္ဖီၿခံမွာပဲ အိမ္သေဘာမ်ဳိး ေန ၾကတယ္။ ဒီၿခံမွာပဲ ေျပးလႊားကစား ႀကီးျပင္းလာတာေပါ့။ ဝင္ေငြ က ေတာ့ စားေလာက္တယ္ေပါ့။ ေကာ္ ဖီပင္ေတြၾကားမွာ ႀကီးျပင္းလာေတာ့ ဝင္ေငြက အေရးမႀကီးပါဘူး။ ေကာ္ ဖီသီး နီရဲရဲေလးေတြ ျမင္ေနရရင္ ေနေရာင္မေတြ႕ ရလည္း အေရး မႀကီးပါဘူး။ ေပ်ာ္ေနတာပဲ။ ေကာ္ဖီ ပင္ စိုက္တတ္တဲ့ ပညာရွင္ဆိုတာ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ လက္ခ်ိဳးေရလို႔ ရ တယ္။ မလြယ္ဘူး။ အဘကေတာ့ ‘ေကာ္ဖီ အရသာသည္ လူကို လန္း ေစ႐ံုမက ႏွလံုးသားပါ လန္းေစ တယ္’လို႔ ေျပာခဲ့သူကို အရမ္း ေလးစားတယ္ကြာ” ဟု အဘက ေကာ္ဖီၿခံ၌ ငယ္စဥ္ကတည္းက ယခုအခ်ိန္ ထိ အလုပ္လုပ္ ျဖစ္ေနပံု ကို ေျပာျပသည္။
**ေကာ္ဖီအႏုပညာ**
ေကာ္ဖီေဖ်ာ္ျခင္းသည္ အႏု ပညာတစ္ရပ္ျဖစ္ေၾကာင္း ကမၻာ့ ေကာ္ဖီပညာရွင္မ်ားက ဆိုသည္။ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္ရာတြင္ ပထမဦးစြာ ေရေႏြး ပူပူျဖင့္ ႏွပ္ျခင္း (Brewing)မွာ အေရးႀကီးဆံုး ျဖစ္၍ ၇ မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ရမည္။ ေကာ္ဖီမႈန္႔သည္ အမႈန္႔ႀကိတ္ၿပီး ၃ ရက္အတြင္း၊ ေလွာ္ၿပီး ၁ ပတ္အတြင္းျဖစ္ရမည္။ ေကာ္ဖီ ေဖ်ာ္မည့္ေရသည္ အလြန္ေစး ေသာ ေရ၊ အလြန္သြက္ေသာ ေရ မျဖစ္ရ။ ေရေႏြးအပူခ်ိန္သည္ ၈ဝ ဒီဂရီစင္တီ ဂရိတ္ႏွင့္ ၉၅ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ ရွိရမည္။ေကာ္ဖီပန္းကန္သည္ ဖန္ (သို႔) ေၾကြပန္းကန္ ျဖစ္ရမည္။ ပလတ္စတစ္ မျဖစ္ရ။ကဲ… ဘယ္ေလာက္ အႏု ပညာဆန္လိုက္သလဲ …။
**ဆက္လက္ရွင္သန္ဖို႔ လိုအပ္သူ**
ဘဝအဓိပၸာယ္ရွာဖို႔ ဆက္ လက္ရွင္သန္ဖို႔ လိုအပ္ေၾကာင္း သိရွိသူ အဘဦးေကာ္ဖီ ‘ျမန္မာ့ ေကာ္ဖီ သမိုင္းအစ ဦးဘတူက’ဟု လာေရာက္ေလ့လာသူမ်ားကို ရွင္းျပရင္း ဘဝေနဝင္ခ်ိန္ကို ခ်ယ္ရီေရာင္ ေကာ္ဖီေစ့မ်ား ေရြးခ်ယ္ရင္း ျဖတ္သန္းေနဦးမည္ ဆိုလွ်င္ …အတိတ္၊ ပစၥဳပၸန္ျပတိုက္ထဲ မွာ လူသားတစ္ေယာက္ မည္ သည့္ အခ်ိန္ထိ ေကာ္ဖီသမိုင္းကို ကမၺည္း မွတ္တမ္း ထုဆစ္ ဖန္ဆင္း အသက္သြင္း ႏိုင္ မလဲ…။(၂ဝ၁၁ ခုႏွစ္ ဇန္နဝါရီ အတြင္း ျမန္မာ့ႏွစ္ရွည္ပင္ႏွင့္ စိုက္ပ်ိဳး ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းမွ တာဝန္ရွိသူမ်ား၊ ပုဂၢလိက ေကာ္ဖီၿခံမ်ားမွ ဖိတ္ၾကားေသာ ျပင္ဦးလြင္ခရီးစဥ္ အမွတ္တရ ေရးဖြဲ႕ပါသည္။)
**ကိုသက္ႏိုင္**
(Popular News)
http://popularmyanmar.com/mpaper/?p=1465
No comments:
Post a Comment