*Public Health**
တစ္ေန႔လွ်င္ ေကာ္ဖီေလးခြက္ ေသာက္သံုးျခင္း အားျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို အကာအကြယ္ ေပးႏိုင္ဖြယ္ရွိသည္ဟု သိပၸံပညာရွင္တို႔က ထုတ္ေဖာ္ ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ယခင္က ယံုၾကည္ထားခ်က္အရ ေကာ္ဖီ ေသာက္သံုးျခင္းေၾကာင့္ ရင္တုန္ပန္းတုန္ ျဖစ္ကာ ႏွလံုးေရာဂါ ေဝဒနာကို ျဖစ္ပြားေစသည္ဟု ဆိုေသာ္လည္း သိပၸံပညာရွင္တို႔၏ ေလ့လာ ဆန္းစစ္မႈတြင္ ေကာ္ဖီကို သင့္တင့္မွ်တစြာ ေသာက္သံုးျခင္းက ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမည့္ ေဘးဥပဒ္ကို ေလ်ာ့နည္း က်ဆင္းေစဖြယ္ရွိသည္ဟု ၫႊန္ျပခဲ့ၾကသည္။
သိပၸံပညာရွင္တုိ႔က တစ္ေန႔လွ်င္ ေကာ္ဖီေလးခြက္ႏွင့္အထက္ ေသာက္သံုးေသာ အမ်ဳိးသားႏွင့္ အမ်ဳိးသမီး ၁၃၀၀၀၀ တို႔အား ေလ့လာဆန္းစစ္ၾကည့္ရာတြင္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ေဘးဥပဒ္မွ ၁၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေစသည္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကရသည္။ ၎တို႔ထဲတြင္ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္မွ သံုးခြက္ၾကား ေသာက္သံုးသူမ်ားမွာ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမည့္ ေဘးဥပဒ္မွ ခုနစ္ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေစသည္ဟု ဆိုသည္။
သုေတသန အဖြဲ႕ေခါင္းေဆာင္ ေဒါက္တာ အာသာကလတ္စကီးက ကဖင္းဓာတ္ကို သင့္တင့္စြာ ေသာက္သံုးျခင္းက ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းျခင္းမွ သက္သာရာရေစရန္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ဖြယ္ရွိသည္ဟု ယံုၾကည္လ်က္ရွိသည္ဟု ဆိုသည္။ ေဒါက္တာ ကလတ္စကီးက ဆက္လက္ ေျပာၾကားရာတြင္ လက္ရွိစမ္းသပ္မႈအရ လံုေလာက္ေသာ သက္ေသ အေထာက္အထား ျပသႏိုင္ျခင္း မရွိေသးေသာ္လည္း ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားရျခင္းမွာ ကဖင္းဓာတ္ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္ဟု ဆိုျခင္းမွာ မဟုတ္မမွန္ေၾကာင္း ေျပာၾကားခဲ့သည္။
Ref: Internet
**ေမမြန္ေက်ာ္**
*Public Health**
တစ္ေန႔လွ်င္ ေကာ္ဖီေလးခြက္ ေသာက္သံုးျခင္း အားျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို အကာအကြယ္ ေပးႏိုင္ဖြယ္ရွိသည္ဟု သိပၸံပညာရွင္တို႔က ထုတ္ေဖာ္ ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ယခင္က ယံုၾကည္ထားခ်က္အရ ေကာ္ဖီ ေသာက္သံုးျခင္းေၾကာင့္ ရင္တုန္ပန္းတုန္ ျဖစ္ကာ ႏွလံုးေရာဂါ ေဝဒနာကို ျဖစ္ပြားေစသည္ဟု ဆိုေသာ္လည္း သိပၸံပညာရွင္တို႔၏ ေလ့လာ ဆန္းစစ္မႈတြင္ ေကာ္ဖီကို သင့္တင့္မွ်တစြာ ေသာက္သံုးျခင္းက ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမည့္ ေဘးဥပဒ္ကို ေလ်ာ့နည္း က်ဆင္းေစဖြယ္ရွိသည္ဟု ၫႊန္ျပခဲ့ၾကသည္။
သိပၸံပညာရွင္တုိ႔က တစ္ေန႔လွ်င္ ေကာ္ဖီေလးခြက္ႏွင့္အထက္ ေသာက္သံုးေသာ အမ်ဳိးသားႏွင့္ အမ်ဳိးသမီး ၁၃၀၀၀၀ တို႔အား ေလ့လာဆန္းစစ္ၾကည့္ရာတြင္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ေဘးဥပဒ္မွ ၁၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေစသည္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကရသည္။ ၎တို႔ထဲတြင္ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္မွ သံုးခြက္ၾကား ေသာက္သံုးသူမ်ားမွာ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမည့္ ေဘးဥပဒ္မွ ခုနစ္ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေစသည္ဟု ဆိုသည္။
သုေတသန အဖြဲ႕ေခါင္းေဆာင္ ေဒါက္တာ အာသာကလတ္စကီးက ကဖင္းဓာတ္ကို သင့္တင့္စြာ ေသာက္သံုးျခင္းက ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းျခင္းမွ သက္သာရာရေစရန္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ဖြယ္ရွိသည္ဟု ယံုၾကည္လ်က္ရွိသည္ဟု ဆိုသည္။ ေဒါက္တာ ကလတ္စကီးက ဆက္လက္ ေျပာၾကားရာတြင္ လက္ရွိစမ္းသပ္မႈအရ လံုေလာက္ေသာ သက္ေသ အေထာက္အထား ျပသႏိုင္ျခင္း မရွိေသးေသာ္လည္း ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားရျခင္းမွာ ကဖင္းဓာတ္ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္ဟု ဆိုျခင္းမွာ မဟုတ္မမွန္ေၾကာင္း ေျပာၾကားခဲ့သည္။
Ref: Internet
**ေမမြန္ေက်ာ္**
No comments:
Post a Comment