**Public Health**
အိမ္ရွင္မမ်ားသည္ ဆန္ေဆးရည္အားစြန့္ပစ္တတ္ၾကပါသည္။ဆန္ေဆးရည္သည္(သံုးတတ္သူမ်ားအဖို႔)သြန္ပစ္စရာမလိုေအာင္ အသံုးဝင္လွပါသည္။ ထိုအသံုးဝင္မႈမ်ားအား စာေရးသူက လက္ဆင့္ကမ္းတင္ျပပါမည္။
အိမ္ရွင္မမ်ားအေနျဖင့္ သားစိမ္းငါးစိမ္းမ်ား ကိုင္တြယ္ခုတ္ထစ္ရာတြင္ လက္၌ညီွနံ႔မ်ားစြဲေနတတ္ပါသည္။ထိုညီွနံ႔မ်ားသည္ ေတာ္ရံုတန္ရံုႏွင့္ အလြယ္တကူေပ်ာက္မသြားတတ္ပါ။ ထို႔ျပင္ ျမန္္မာတို႔၏ ထမင္းဝိုင္း၌ ငါးပိရည္၊ငါးပိေၾကာ္၊ငါးျပာရည္ခ်က္ကဲ့သို႕ေသာ
ဟင္းမ်ားပါတတ္သည္။ ထိုဟင္းမ်ားႏွင့္စားသံုးၾကသည့္အခါ အားလံုးလိုလိုပင္ အားပါးတရ နယ္စားတတ္ၾကပါသည္။ ထိုသို႕စားသံုးၾက
ရာတြင္လက္၌၎အနံ႔မ်ားစြဲေနတတ္သည္။ ထိုအနံ႔မ်ားေပ်က္ေစရန္အတြက္လူတိုင္းလိုလိုပင္ဆပ္ျပာမ်ားႏွင့္ ဆးေၾကာတတ္ၾကပါသည္။ ထိုအခါဆပ္ျပာအနံ႔ကတျခား ၊ လက္တြင္စြဲေနေသာအနံ႔ကတျခား ျဖစ္ေနတတ္ပါသည္။
ထိုသို႔မျဖစ္ေစရန္အတြက္ ေျဖရွင္းနည္းမွာ ဆန္ေဆးရည္ပင္ျဖစ္ပါသည္။ ဆန္ေဆးရာတြင္ရရွိလာေသာ ဆန္ေဆးရည္အားသြန္မပစ္ဘဲ အိုးထဲတြင္ ထည့္ထားပါ။ အထက္တြင္တင္ျပထားခဲ့သည့္အတိုင္း သားစိမ္း၊ငါးစိမ္း၊ငံျပာရည္နံ႔ နံေနေသာလက္အား ဆန္ေဆးရည္ထည့္ ထားေသာအိုးထဲသို႔ႏွစ္၍ ပြတ္သပ္ေဆးေၾကာလိုက္ပါ။
ျပီးမွစင္ၾကယ္ေသာေရႏွင့္ ေဖာေဖာသီသီေလာင္းခ်ျပီး ေဆးလိုက္ပါ။ မေကာင္းေသာအနံ႔အသက္မ်ားေပ်က္ကင္းသြားပါလိမ့္မည္။ ဆန္ေဆးရည္တြင္ ပထမဆံုးေဆး၍ရေသာ ဆန္ေဆးရည္ေနာက္ေနာက္ သည္ပိုမို အာနိသင္ရိွသည္။
ေနာက္ထပ္ဆန္ေဆးရည္ကိုအသံုးျပဳနည္းတစ္ခုမွာ ေက်းလက္အလွဴမ်ားတြင္ ငရုတ္သီးေၾကာ္အားေထာင္း ထားသည့္ အစပ္ဟင္းတစ္ခြက္ထည့္တတ္ပါသည္။ ထိုအခါစားဖိုမႈးမ်ားႏွင့္ ကူညီလုပ္ကိုင္သူမ်ားမွာ ငရုတ္သီးကိုကိုင္တြယ္ၾကရပါသည္။ ငရုတ္သီးအားၾကာၾကာကိုင္တြယ္ရပါက လက္တြင္ပူစပ္ေနတတ္ပါသည္။ ထိုအခါတြင္လက္အား ဆန္ေဆးရည္ထဲသို႔(၃)မိနစ္ခန္႔စိမ္၍ ပြတ္သပ္ေဆးေၾကာလိုက္ပါ။ ပူစပ္ေသာခံစားမႈုမ်ား ေပ်ာက္သြားပါလိမ့္မည္။
ထို႔အျပင္ဆန္ေဆးရည္အား တိုင္းရင္းသမားေတာ္မ်ားသည္လည္း ေဆးလိမ္းေဆးေသာက္ရာတြင္ အသံုးျပဳတတ္ၾကပါသည္။
အိမ္ရွင္မမ်ား ဆန္ေဆးရည္ကို အေလအလႊင့္မရွိေအာင္ အသံုးျပဳႏိုင္ၾကပါရန္ တင္ျပလိုက္ပါသည္။
ေနာက္ထပ္တင္ျပခ်င္သည့္ အိမ္ရွင္မမ်ားသိမွတ္စရာ နည္းလမး္တစ္ခုမွာ အိမ္တိုင္းတြင္ ေရေႏြးၾကိဳသည့္ဒန္အိုးမ်ား ရွိတတ္ၾကပါသည္။ ၎ဒန္အိုးမ်ား ရက္၊လ ၾကာေသာအခါ ဒန္အိုး၏အတြင္းဘက္ေအာက္ေျခတြင္ ေရခ်ိဳးမ်ား ကပ္ေနတတ္ပါသည္။၎ေရခ်ိဳးမ်ားဒန္အိုးထဲ တြင္ ထူထဲစြာကပ္ေနပါက ေရေႏြးအိုးက်ိဳရာတြင္ မီးအရိွန္သည္ ေရေႏြးခိ်ဳးကို ျဖတ္သန္းေနရသည့္အတြက္ ေရေႏြးဆူပြက္ရန္ၾကာျမင့္ေန တတ္သည္။
၎ေရခိ်ဳးမ်ား ကြာက်သြားေစရန္နည္းလမ္းမွာ ေရေႏြးအိုးကိ်ဳသည့္ဒန္အိုးအား ေရမပါဘဲ မီးဖိုေပၚတြင္ တည္လိုက္ပါ။ ထို႔ေနာက္ မိမိလို အပ္မည္ထင္သေလာက္ သံပုရာသီးကိုစိတ္ျခမ္းလိုက္ပါ။ မီးဖိုေပၚတြင္တင္ထားေသာဒန္အိုးအား (၃) မိနစ္ခန္႔ရွိလ်ွင္ ခ်ျပီး အရန္သင့္ခြဲ ထားေသာသံပုရာစိတ္မ်ားအား အရည္ညွစ္၍ ဒန္အိုးထဲထည့္လိုက္ပါ။ ထုိအခါ ေရေႏြးခ်ိဳးႏွင့္ သံပုရာရည္ထိေတြ႕ျပီး ခဏအၾကာ ေရခိ်ဳး မ်ား ကြာသြားသည္ကိုေတြ႕ရပါလိမ့္မည္။
** MTZK**
**Public Health**
အိမ္ရွင္မမ်ားသည္ ဆန္ေဆးရည္အားစြန့္ပစ္တတ္ၾကပါသည္။ဆန္ေဆးရည္သည္(သံုးတတ္သူမ်ားအဖို႔)သြန္ပစ္စရာမလိုေအာင္ အသံုးဝင္လွပါသည္။ ထိုအသံုးဝင္မႈမ်ားအား စာေရးသူက လက္ဆင့္ကမ္းတင္ျပပါမည္။
အိမ္ရွင္မမ်ားအေနျဖင့္ သားစိမ္းငါးစိမ္းမ်ား ကိုင္တြယ္ခုတ္ထစ္ရာတြင္ လက္၌ညီွနံ႔မ်ားစြဲေနတတ္ပါသည္။ထိုညီွနံ႔မ်ားသည္ ေတာ္ရံုတန္ရံုႏွင့္ အလြယ္တကူေပ်ာက္မသြားတတ္ပါ။ ထို႔ျပင္ ျမန္္မာတို႔၏ ထမင္းဝိုင္း၌ ငါးပိရည္၊ငါးပိေၾကာ္၊ငါးျပာရည္ခ်က္ကဲ့သို႕ေသာ
ဟင္းမ်ားပါတတ္သည္။ ထိုဟင္းမ်ားႏွင့္စားသံုးၾကသည့္အခါ အားလံုးလိုလိုပင္ အားပါးတရ နယ္စားတတ္ၾကပါသည္။ ထိုသို႕စားသံုးၾက
ရာတြင္လက္၌၎အနံ႔မ်ားစြဲေနတတ္သည္။ ထိုအနံ႔မ်ားေပ်က္ေစရန္အတြက္လူတိုင္းလိုလိုပင္ဆပ္ျပာမ်ားႏွင့္ ဆးေၾကာတတ္ၾကပါသည္။ ထိုအခါဆပ္ျပာအနံ႔ကတျခား ၊ လက္တြင္စြဲေနေသာအနံ႔ကတျခား ျဖစ္ေနတတ္ပါသည္။
ထိုသို႔မျဖစ္ေစရန္အတြက္ ေျဖရွင္းနည္းမွာ ဆန္ေဆးရည္ပင္ျဖစ္ပါသည္။ ဆန္ေဆးရာတြင္ရရွိလာေသာ ဆန္ေဆးရည္အားသြန္မပစ္ဘဲ အိုးထဲတြင္ ထည့္ထားပါ။ အထက္တြင္တင္ျပထားခဲ့သည့္အတိုင္း သားစိမ္း၊ငါးစိမ္း၊ငံျပာရည္နံ႔ နံေနေသာလက္အား ဆန္ေဆးရည္ထည့္ ထားေသာအိုးထဲသို႔ႏွစ္၍ ပြတ္သပ္ေဆးေၾကာလိုက္ပါ။
ျပီးမွစင္ၾကယ္ေသာေရႏွင့္ ေဖာေဖာသီသီေလာင္းခ်ျပီး ေဆးလိုက္ပါ။ မေကာင္းေသာအနံ႔အသက္မ်ားေပ်က္ကင္းသြားပါလိမ့္မည္။ ဆန္ေဆးရည္တြင္ ပထမဆံုးေဆး၍ရေသာ ဆန္ေဆးရည္ေနာက္ေနာက္ သည္ပိုမို အာနိသင္ရိွသည္။
ေနာက္ထပ္ဆန္ေဆးရည္ကိုအသံုးျပဳနည္းတစ္ခုမွာ ေက်းလက္အလွဴမ်ားတြင္ ငရုတ္သီးေၾကာ္အားေထာင္း ထားသည့္ အစပ္ဟင္းတစ္ခြက္ထည့္တတ္ပါသည္။ ထိုအခါစားဖိုမႈးမ်ားႏွင့္ ကူညီလုပ္ကိုင္သူမ်ားမွာ ငရုတ္သီးကိုကိုင္တြယ္ၾကရပါသည္။ ငရုတ္သီးအားၾကာၾကာကိုင္တြယ္ရပါက လက္တြင္ပူစပ္ေနတတ္ပါသည္။ ထိုအခါတြင္လက္အား ဆန္ေဆးရည္ထဲသို႔(၃)မိနစ္ခန္႔စိမ္၍ ပြတ္သပ္ေဆးေၾကာလိုက္ပါ။ ပူစပ္ေသာခံစားမႈုမ်ား ေပ်ာက္သြားပါလိမ့္မည္။
ထို႔အျပင္ဆန္ေဆးရည္အား တိုင္းရင္းသမားေတာ္မ်ားသည္လည္း ေဆးလိမ္းေဆးေသာက္ရာတြင္ အသံုးျပဳတတ္ၾကပါသည္။
အိမ္ရွင္မမ်ား ဆန္ေဆးရည္ကို အေလအလႊင့္မရွိေအာင္ အသံုးျပဳႏိုင္ၾကပါရန္ တင္ျပလိုက္ပါသည္။
ေနာက္ထပ္တင္ျပခ်င္သည့္ အိမ္ရွင္မမ်ားသိမွတ္စရာ နည္းလမး္တစ္ခုမွာ အိမ္တိုင္းတြင္ ေရေႏြးၾကိဳသည့္ဒန္အိုးမ်ား ရွိတတ္ၾကပါသည္။ ၎ဒန္အိုးမ်ား ရက္၊လ ၾကာေသာအခါ ဒန္အိုး၏အတြင္းဘက္ေအာက္ေျခတြင္ ေရခ်ိဳးမ်ား ကပ္ေနတတ္ပါသည္။၎ေရခ်ိဳးမ်ားဒန္အိုးထဲ တြင္ ထူထဲစြာကပ္ေနပါက ေရေႏြးအိုးက်ိဳရာတြင္ မီးအရိွန္သည္ ေရေႏြးခိ်ဳးကို ျဖတ္သန္းေနရသည့္အတြက္ ေရေႏြးဆူပြက္ရန္ၾကာျမင့္ေန တတ္သည္။
၎ေရခိ်ဳးမ်ား ကြာက်သြားေစရန္နည္းလမ္းမွာ ေရေႏြးအိုးကိ်ဳသည့္ဒန္အိုးအား ေရမပါဘဲ မီးဖိုေပၚတြင္ တည္လိုက္ပါ။ ထို႔ေနာက္ မိမိလို အပ္မည္ထင္သေလာက္ သံပုရာသီးကိုစိတ္ျခမ္းလိုက္ပါ။ မီးဖိုေပၚတြင္တင္ထားေသာဒန္အိုးအား (၃) မိနစ္ခန္႔ရွိလ်ွင္ ခ်ျပီး အရန္သင့္ခြဲ ထားေသာသံပုရာစိတ္မ်ားအား အရည္ညွစ္၍ ဒန္အိုးထဲထည့္လိုက္ပါ။ ထုိအခါ ေရေႏြးခ်ိဳးႏွင့္ သံပုရာရည္ထိေတြ႕ျပီး ခဏအၾကာ ေရခိ်ဳး မ်ား ကြာသြားသည္ကိုေတြ႕ရပါလိမ့္မည္။
** MTZK**
No comments:
Post a Comment