**Public Health**
ႏွလံုးေရာဂါရွိသူမ်ားသည္ အညိဳေရာင္ေခ်ာကလက္ကို ေန႔စဥ္ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ႐ုတ္တရက္ႏွလံုးေဖာက္ျပန္မႈႏွင့္ ေလသင္တုန္းျဖတ္ျခင္း မ်ားကို ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာဆန္းစစ္မႈတစ္ရပ္၌ ေတြ႕ရွိခဲ့ သည္ဟု သုေတသီမ်ားက ထုတ္ေဖာ္ေျပာၾကားသည္။ ၾသစေၾတးလ်ႏုိင္ငံမွ သုေတသီမ်ားသည္ အညိဳေရာင္ ေခ်ာကလက္ကို ေရရွည္စားသံုးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးအေပၚ မည္သုိ႔ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈရွိသည္ကုိ သိရွိရန္ ႏွလံုးေရာဂါရွိသူ ၂ဝ၁၃ ဦးအား ၁ဝ ႏွစ္ကာလအတြင္း ေစာင့္ၾကည့္ေလ့လာခဲ့သည္။ ေလ့လာေတြ႕ရွိ ခ်က္အရ အညိဳေရာင္ေခ်ာကလက္ ေန႔စဥ္စားသံုးသူႏွလံုးေရာဂါရွင္ ၁ဝဝဝဝ ရွိလွ်င္ ၇ဝ အထိ ႐ုတ္တရက္ႏွလံုးေဖာက္ျပန္မႈမွ ကာကြယ္ ႏုိင္ၿပီး ၁၅ ဦးမွာ ေလသင္တုန္းျဖတ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း၊ တစ္ဦးခ်င္း ကုန္က်စရိတ္အေနျဖင့္ လည္း တစ္ႏွစ္အတြင္း ေဒၚလာ ၄ဝ သာ ကုန္က်ေၾကာင္း၊ ေလ့လာဆန္းစစ္ခ်က္တြင္ ပါေသာ အညိဳေရာင္ေခ်ာကလက္သည္ ႏုိ႔(သို႔မဟုတ္) အျဖဴေရာင္ေခ်ာကလက္ႏွင့္ ဆက္စပ္ပတ္သက္မႈမရွိဘဲ ကိုကိုးမႈန္႔ ၆ဝ မွ ၇ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းပါဝင္ေသာ အညိဳေရာင္ ေခ်ာကလက္တစ္မ်ဳိးကိုသာ ၫႊန္းဆုိျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ဆုိသည္။
ယင္းေလ့လာဆန္းစစ္မႈကို ဦးေဆာင္ဦးရြက္ျပဳသူ မဲလ္ဘုန္းမုိနက္(ရွ္)တကၠသိုလ္မွ ခရစၥတိုဖာေရးဇ္က ေတြ႕ရွိ ခ်က္မ်ားအေပၚ ၿခံဳငံုသံုးသပ္ရလွ်င္ ႏွလံုးေရာဂါရွိသူမ်ား အညိဳေရာင္ေခ်ာကလက္ကုိ ေန႔စဥ္ ဆယ္စုႏွစ္တစ္ခုအထိ စားသံုးသြားမည္ဆုိပါက ႏွလံုးေရာဂါအျပင္ ၄င္္းႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေနေသာ ေရာဂါမ်ား သိသိသာသာ က်ဆင္းသြား ႏုိင္မည္ဟု ေကာက္ခ်က္ခ်ႏုိင္ေၾကာင္းေျပာၾကားသည္။ (အင္တာနက္)
** ေဒါက္တာသာစိန္**
လူထုက်န္းမာေရး (အညိဳေရာင္ေခ်ာကလက္ကို ေန့စဥ္စားသံုးျခင္းျဖင့္ႏွလံုးေရာဂါရွိသူမ်ား ေရာဂါသက္သာ
လာေၾကာင္း ေတြ႕ရွိ)
**Public Health**
ႏွလံုးေရာဂါရွိသူမ်ားသည္ အညိဳေရာင္ေခ်ာကလက္ကို ေန႔စဥ္ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ႐ုတ္တရက္ႏွလံုးေဖာက္ျပန္မႈႏွင့္ ေလသင္တုန္းျဖတ္ျခင္း မ်ားကို ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာဆန္းစစ္မႈတစ္ရပ္၌ ေတြ႕ရွိခဲ့ သည္ဟု သုေတသီမ်ားက ထုတ္ေဖာ္ေျပာၾကားသည္။ ၾသစေၾတးလ်ႏုိင္ငံမွ သုေတသီမ်ားသည္ အညိဳေရာင္ ေခ်ာကလက္ကို ေရရွည္စားသံုးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးအေပၚ မည္သုိ႔ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈရွိသည္ကုိ သိရွိရန္ ႏွလံုးေရာဂါရွိသူ ၂ဝ၁၃ ဦးအား ၁ဝ ႏွစ္ကာလအတြင္း ေစာင့္ၾကည့္ေလ့လာခဲ့သည္။ ေလ့လာေတြ႕ရွိ ခ်က္အရ အညိဳေရာင္ေခ်ာကလက္ ေန႔စဥ္စားသံုးသူႏွလံုးေရာဂါရွင္ ၁ဝဝဝဝ ရွိလွ်င္ ၇ဝ အထိ ႐ုတ္တရက္ႏွလံုးေဖာက္ျပန္မႈမွ ကာကြယ္ ႏုိင္ၿပီး ၁၅ ဦးမွာ ေလသင္တုန္းျဖတ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း၊ တစ္ဦးခ်င္း ကုန္က်စရိတ္အေနျဖင့္ လည္း တစ္ႏွစ္အတြင္း ေဒၚလာ ၄ဝ သာ ကုန္က်ေၾကာင္း၊ ေလ့လာဆန္းစစ္ခ်က္တြင္ ပါေသာ အညိဳေရာင္ေခ်ာကလက္သည္ ႏုိ႔(သို႔မဟုတ္) အျဖဴေရာင္ေခ်ာကလက္ႏွင့္ ဆက္စပ္ပတ္သက္မႈမရွိဘဲ ကိုကိုးမႈန္႔ ၆ဝ မွ ၇ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းပါဝင္ေသာ အညိဳေရာင္ ေခ်ာကလက္တစ္မ်ဳိးကိုသာ ၫႊန္းဆုိျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ဆုိသည္။
ယင္းေလ့လာဆန္းစစ္မႈကို ဦးေဆာင္ဦးရြက္ျပဳသူ မဲလ္ဘုန္းမုိနက္(ရွ္)တကၠသိုလ္မွ ခရစၥတိုဖာေရးဇ္က ေတြ႕ရွိ ခ်က္မ်ားအေပၚ ၿခံဳငံုသံုးသပ္ရလွ်င္ ႏွလံုးေရာဂါရွိသူမ်ား အညိဳေရာင္ေခ်ာကလက္ကုိ ေန႔စဥ္ ဆယ္စုႏွစ္တစ္ခုအထိ စားသံုးသြားမည္ဆုိပါက ႏွလံုးေရာဂါအျပင္ ၄င္္းႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေနေသာ ေရာဂါမ်ား သိသိသာသာ က်ဆင္းသြား ႏုိင္မည္ဟု ေကာက္ခ်က္ခ်ႏုိင္ေၾကာင္းေျပာၾကားသည္။ (အင္တာနက္)
** ေဒါက္တာသာစိန္**
No comments:
Post a Comment