-လူထုက်န္းမာေရး(တစ္ေန႔ ပန္းသီးႏွစ္လံုးစားျခင္းျဖင့္အမ်ဳိးသမီးမ်ား ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ႏုိင္)-
**Public Health**တစ္ေန႔လွ်င္ ပန္းသီးႏွစ္လံုးစားျခင္းသည္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား၏ ကိုလက္စထေရာပါဝင္မႈကို ေလ်ာ့ပါးေစႏုိင္ၿပီးႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္သည္ဟု ေလ့လာမႈတစ္ခုက ေဖာ္ျပသည္။ပန္းသီးသည္ ေသြးဆံုးခ်ိန္(ဓမၼတာ) ၿပီးဆံုးသြားၿပီး ေသာ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ ျဖစ္ေပၚသည့္ ေသြးအဆီမ်ားအား သိသာထင္ရွားစြာ ေလ်ာ့နည္းေစသည္ကိုသုေတသနပညာရွင္မ်ားက ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကသည္။ ထုိ အမ်ဳိးသမီးမ်ားသည္ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္းျဖစ္ႏုိင္ေျခအမ်ားဆံုးရွိသည့္ အုပ္စုျဖစ္ေၾကာင္း ေဒးလီးေမးလ္သတင္းစာက ၿပီးခဲ့သည့္ ၾကာသပေတးေန႔တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့သည္။ပန္းသီးမ်ားကို ေန႔စဥ္သတ္မွတ္ထားသည့္ ႏႈန္းအတိုင္း ေျခာက္လၾကာ စားသံုးျခင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိ ကိုလက္စထေရာကို ေလးပံုတစ္ပံုခန္႔ သိသာစြာ ေလ်ာ့က်ေစသည္။ သိပ္သည္းဆ ေလ်ာ့နည္းသည့္ လိုင္ပိုပ႐ုိတင္းဟုေခၚသည့္ အဆီႏွင့္ ပ႐ိုတင္းေပါင္းစပ္ထားေသာ ပစၥည္း(သို႔)ဆုိးရြားသည့္ ကိုလက္စထေရာမ်ားကို ႀကီးမားစြာ ေလ်ာ့က်ေစျခင္းျဖစ္သည္။ ယင္းလုိင္ပိုပ႐ုိတင္းသည္ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ား၏ နံရံကို ခ်ဳိးတက္လာသကဲ့သုိ႔ထူလာသည္။ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ား ယင္းသို႔ နံရံထူလာျခင္း ေၾကာင့္ အသက္အႏၲရာယ္ကို ၿခိမ္းေျခာက္သည့္ ႏွလံုးႏွင့္ဦးေႏွာက္အနီးတြင္ ေသြးခဲမႈကို ပိုမိုျဖစ္ပြားေစႏုိင္သည္။ယခင္ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ျဖစ္သည့္ ပန္းသီးစားသံုးျခင္းသည္ ႏွလံုးအတြက္ ေကာင္းမြန္ေစသည္ဆိုေသာ ေတြ႕ရွိခ်က္ကို အေမရိကန္ႏိုင္ငံ ဖေလာ္ရီဒါတကၠသိုလ္မွသုေတသီမ်ားကထပ္ဆင့္ေထာက္ခံေသာ ေနာက္ဆံုးေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ျဖစ္သည္။ (အင္တာနက္) ဘာသာျပန္ - ေမာင္ေဇာ္
-လူထုက်န္းမာေရး(တစ္ေန႔ ပန္းသီးႏွစ္လံုးစားျခင္းျဖင့္အမ်ဳိးသမီးမ်ား ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ႏုိင္)-
**Public Health**တစ္ေန႔လွ်င္ ပန္းသီးႏွစ္လံုးစားျခင္းသည္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား၏ ကိုလက္စထေရာပါဝင္မႈကို ေလ်ာ့ပါးေစႏုိင္ၿပီးႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္သည္ဟု ေလ့လာမႈတစ္ခုက ေဖာ္ျပသည္။ပန္းသီးသည္ ေသြးဆံုးခ်ိန္(ဓမၼတာ) ၿပီးဆံုးသြားၿပီး ေသာ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ ျဖစ္ေပၚသည့္ ေသြးအဆီမ်ားအား သိသာထင္ရွားစြာ ေလ်ာ့နည္းေစသည္ကိုသုေတသနပညာရွင္မ်ားက ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကသည္။ ထုိ အမ်ဳိးသမီးမ်ားသည္ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္းျဖစ္ႏုိင္ေျခအမ်ားဆံုးရွိသည့္ အုပ္စုျဖစ္ေၾကာင္း ေဒးလီးေမးလ္သတင္းစာက ၿပီးခဲ့သည့္ ၾကာသပေတးေန႔တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့သည္။ပန္းသီးမ်ားကို ေန႔စဥ္သတ္မွတ္ထားသည့္ ႏႈန္းအတိုင္း ေျခာက္လၾကာ စားသံုးျခင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိ ကိုလက္စထေရာကို ေလးပံုတစ္ပံုခန္႔ သိသာစြာ ေလ်ာ့က်ေစသည္။ သိပ္သည္းဆ ေလ်ာ့နည္းသည့္ လိုင္ပိုပ႐ုိတင္းဟုေခၚသည့္ အဆီႏွင့္ ပ႐ိုတင္းေပါင္းစပ္ထားေသာ ပစၥည္း(သို႔)ဆုိးရြားသည့္ ကိုလက္စထေရာမ်ားကို ႀကီးမားစြာ ေလ်ာ့က်ေစျခင္းျဖစ္သည္။ ယင္းလုိင္ပိုပ႐ုိတင္းသည္ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ား၏ နံရံကို ခ်ဳိးတက္လာသကဲ့သုိ႔ထူလာသည္။ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ား ယင္းသို႔ နံရံထူလာျခင္း ေၾကာင့္ အသက္အႏၲရာယ္ကို ၿခိမ္းေျခာက္သည့္ ႏွလံုးႏွင့္ဦးေႏွာက္အနီးတြင္ ေသြးခဲမႈကို ပိုမိုျဖစ္ပြားေစႏုိင္သည္။ယခင္ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ျဖစ္သည့္ ပန္းသီးစားသံုးျခင္းသည္ ႏွလံုးအတြက္ ေကာင္းမြန္ေစသည္ဆိုေသာ ေတြ႕ရွိခ်က္ကို အေမရိကန္ႏိုင္ငံ ဖေလာ္ရီဒါတကၠသိုလ္မွသုေတသီမ်ားကထပ္ဆင့္ေထာက္ခံေသာ ေနာက္ဆံုးေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ျဖစ္သည္။ (အင္တာနက္) ဘာသာျပန္ - ေမာင္ေဇာ္
No comments:
Post a Comment