င႐ုတ္ေကာင္းဆိုတာ အိမ္ရွင္မမ်ားႏွင့္ရင္းႏွီးၿပီးသား ဟင္းခတ္မႈန္႔ တစ္မ ်ဳးိ ပါ။ မ်ားေသာအားျဖင ့္ ဆနျ္ပဳတ၊္ စြပ ျ္ပဳတ္ဟငး္ ခ်ဳိန ႔ဲ ဟငး္ ခါးေတြမွ ာ င႐ုတ္ေကာင္း မႈန္ ့့ေလးျဖဴးၿပးီ ေသာက္သ းုံတတၾ္ကပါတယ။္ ႀကဳိက္ႏွစ္သက္ မယ္ဆိုရင ္ ဟငး္ ေတြေ ပၚကေနလညး္ ျဖဴးၿပးီ စားသးုံ ႏိူင္ပ ါတယ။္ အသးုံ ၀င္ သေလာက ္ ေဆးစြမ း္ ထက္တဲ့င႐ုတ္ေကာင္း အေၾကာငး္ နညး္ နညး္ ေျပာျပ ခ်င္ပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္းရ႕ဲ မူလ ဇာတိကအိႏိယကပါ။ မ်ဳးိ စိတ္ေပါငး္ ေျမာကျ္မား စြာရၿိွပးီ ႏွစ္ရွည္ ခံတံဲ့ႏြယ္ပင္မ ်ဳးိ ျဖစ္တဲ့အ ျပင ္ သ႔ူ မွာအဖပုိ င၊္ အမပိုင္န႔ဲ အဖို အမႏွစ္မ်ဳိးပါ၀င္တဲ့ အပင္ဆိုၿပီး ရွိပါတယ္။ အရြက္ေတြက ကြမ္းရြက္နဲ႔ ဆင္တူပါတယ္။ အခုိင္လိုက္အသီးသီးၿပီး အေရာင္ကအစိမ္းရင့္ေရာင္ရွိပါ တယ။္ မွည့္ တ့ဲအခါ လိေမာ္ ေ ရာင္ကေန အနီေရာင္ကိုေျပာငး္သြားၿပးီ အသးီ တစ္ခိုင္မွာ အသးီ ေပါငး္ ၂၀ ကေန ၅၀ အထိပ ါ၀င္တတ္တယ္လို ့ သိရပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္းက ုိ ရခိုင္ျပည္နယ္၊ ကရင္ျပည္နယ္န႔ ဲ တနသာၤ ရီကမး္ ႐ုိး တန္းေတြမွာ အဓိကစိုက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္ပါတယ္။ အစိုဓာတ္ေကာင္းစြာရရွိ ၿပီး ေရအလြန္မ၀ပ္တဲ့ ေျမမ်ဳိးျဖစ္တဲ့ သဲႏုန္းေျမ၊ ႏုန္းတင္ေျမႏု၊ ေျမနီ၊ ဂ၀ံေျမန ႔ဲ သဲ၀ နး္ ေတာင္ေစာငး္ ၊ ေတာင္ကုနု း္ ေတြ မွာေကာငး္ ေကာငး္ ျဖစ္ထြန း္ တယ္လို ့ဆိုပ ါတယ။္ အသးီ ေတြကိုတစ္ႏွစ္မွာႏွစႀ္ကိမိ ္ တေပါငး္လန ႔ဲ ကဆုနု ္ လေတြမွာ ခူးဆြတ္ေပးရပါတယ္။ ဆြတ္ခူးၿပီးသား သီးခိုင္ေတြကို အညႇာ ေႁခြၿပီး ေနျပင္းျပင္းမွာ ေျခာက္ေနေလာက္လွန္းၿပီးရင္ေတာ့ အနက္ေရာင္ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ေတြကုိ ရရွိၿပီျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ားအလိုအရေတာ့ င႐ုတ္ေကာင္းဟာစပ္တယ္၊ ပူ တယ၊္ ဒါေၾကာင့္၀မး္ မးီကိုေတာက္ေစပါတယ။္ ႏႈတ္ ကုိျမိန္ေစၿပးီ ေလသလိပိ ္ က ုိ ေၾကေစတဲ့အျပင ္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ ်ား ႏိူထြက္ေကာငး္ ေစပါတယ။္ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့အမႈန္ ့ ကို ပ်ားရည္နဲ ့လ်က္ရင ္ ေခ်ာငး္ ဆးုိ ေရာဂါ၊ ပနး္ နာ၊ ရင္က်ပ္ေ ရာဂါေတြကို ေပ်ာက္ကငး္ ေစပါတယ။္ ႏြယ္ ခ်ဳိနဲ ့ေရာၿပးီ လ်က္ေပး ရင္ေတာ ့ ေလထးုိ ေလေအာင့္နဲ ့ ႏွလုံးတုနု္ ေမာပနး္ ျခငး္ ေ၀ဒနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့နဲ႔ ဘညာခရာေစ့ႏွစ္မ်ဳိးကုိ အမႈန္႔ျပဳလုပ္ၿပီး အသင့္ အတင့္စားသးုံ ပါက ေခးြ ႐းူ ဆိပ္ေျပေစတယ္လို ့သိရပါတယ။္ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ကို ရွိန္းခိုနဲ႔ေရာစားပါက အဆက္မျပတ္သြားတဲ့၀မ္းပ်က္ေရာဂါကို ေပ်ာက္ေစပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္းစားျခင္းဟာ အစာေၾက၊ ေလေၾက၊ ဆးီ ေကာငး္ ေစတဲ့အျပင ္ ၀မး္ ေဖာ၀မး္ ေရာင္နဲ ့လိပ္ေခါငး္ ေရာဂါေတြကို လညး္ ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္တယ္လို႔ မွတ္သားရပါတယ္။
သိပနညး္ က်စမး္ သပ္ခ်က္ေတြအရလညး္ င႐ုတ္ေကာင္းမွာအစြမ း္ ထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္နဲ႔ ဗက္တီးရီးယားဆန္႔က်င္တဲ့ဂုဏ္သတ္ၱိေတြအျပင္ ေရာင္ရမ္းမႈနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါကိုဆန္႔က်င္တဲ့ အစြမ္းေတြပါ၀င္ေနတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္းမွာ သံဓာတ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ မဂ္ၢနိစ္၊ ဗီတာမင္ စီနဲ႔အမွ်င္ဓာတ္တို႔လည္း ပါ၀င္ပါတယ္။ ကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္ ေတြကို ဖယ္ရွာ းေပးႏိုင္ပ ါတယ။္ င႐တု ေ္ ကာငး္ ပါတဲ့ဟငး္ ရည္ကုိ ေသာက္ ရင္ ေခၽြးထြက္မ်ားၿပီး ဆီးသြားေစတာေၾကာင့္ ကိုယ္တြင္းက အဆိပ္ အေတာက္ေတြ ကင္းစင္သြားတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္းမွာ ဗက္တီးရီးယားသတ္တဲ့ ဂုဏ္သတ္ၱိပါ၀င္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ အေသးအမႊား ျပတ္ရွတဲ့ဒဏ္ရာေတြကို င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ ျဖဴးေပးရင္ ေသြးတိတ္ေစၿပီး ပိုးေသကာ အနာက်က္ျမန္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္းအနည္း ငယ္ငံုေပးရင္ ေခ်ာင္းဆိုးၿပီး လည္ေခ်ာင္းယားယံတာ သက္သာပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္းပါတဲ့ ေရေႏြးၾကမ္းကို တစ္ေန႔ႏွစ္ႀကိမ္ေသာက္ေပးရင္ အေအးမိေ၀ဒနာေပ်ာက္ကင္းသြားမွာပါ။ င႐ုတ္ေကာင္းမွာပါ၀င္တဲ့ သဘာ၀ႏွာေစးေပ်ာက္ အာနိသင္ေၾကာင့္ ႏွာေခါင္းပိတ္တာကိုလည္း သက္ သာသြားေစႏိူ င္ေ ၾကာငး္ သိရပါတယ။္
+ဇင္ဇင္မင္းလြင္+ **Public Health**
င႐ုတ္ေကာင္းဆိုတာ အိမ္ရွင္မမ်ားႏွင့္ရင္းႏွီးၿပီးသား ဟင္းခတ္မႈန္႔ တစ္မ ်ဳးိ ပါ။ မ်ားေသာအားျဖင ့္ ဆနျ္ပဳတ၊္ စြပ ျ္ပဳတ္ဟငး္ ခ်ဳိန ႔ဲ ဟငး္ ခါးေတြမွ ာ င႐ုတ္ေကာင္း မႈန္ ့့ေလးျဖဴးၿပးီ ေသာက္သ းုံတတၾ္ကပါတယ။္ ႀကဳိက္ႏွစ္သက္ မယ္ဆိုရင ္ ဟငး္ ေတြေ ပၚကေနလညး္ ျဖဴးၿပးီ စားသးုံ ႏိူင္ပ ါတယ။္ အသးုံ ၀င္ သေလာက ္ ေဆးစြမ း္ ထက္တဲ့င႐ုတ္ေကာင္း အေၾကာငး္ နညး္ နညး္ ေျပာျပ ခ်င္ပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္းရ႕ဲ မူလ ဇာတိကအိႏိယကပါ။ မ်ဳးိ စိတ္ေပါငး္ ေျမာကျ္မား စြာရၿိွပးီ ႏွစ္ရွည္ ခံတံဲ့ႏြယ္ပင္မ ်ဳးိ ျဖစ္တဲ့အ ျပင ္ သ႔ူ မွာအဖပုိ င၊္ အမပိုင္န႔ဲ အဖို အမႏွစ္မ်ဳိးပါ၀င္တဲ့ အပင္ဆိုၿပီး ရွိပါတယ္။ အရြက္ေတြက ကြမ္းရြက္နဲ႔ ဆင္တူပါတယ္။ အခုိင္လိုက္အသီးသီးၿပီး အေရာင္ကအစိမ္းရင့္ေရာင္ရွိပါ တယ။္ မွည့္ တ့ဲအခါ လိေမာ္ ေ ရာင္ကေန အနီေရာင္ကိုေျပာငး္သြားၿပးီ အသးီ တစ္ခိုင္မွာ အသးီ ေပါငး္ ၂၀ ကေန ၅၀ အထိပ ါ၀င္တတ္တယ္လို ့ သိရပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္းက ုိ ရခိုင္ျပည္နယ္၊ ကရင္ျပည္နယ္န႔ ဲ တနသာၤ ရီကမး္ ႐ုိး တန္းေတြမွာ အဓိကစိုက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္ပါတယ္။ အစိုဓာတ္ေကာင္းစြာရရွိ ၿပီး ေရအလြန္မ၀ပ္တဲ့ ေျမမ်ဳိးျဖစ္တဲ့ သဲႏုန္းေျမ၊ ႏုန္းတင္ေျမႏု၊ ေျမနီ၊ ဂ၀ံေျမန ႔ဲ သဲ၀ နး္ ေတာင္ေစာငး္ ၊ ေတာင္ကုနု း္ ေတြ မွာေကာငး္ ေကာငး္ ျဖစ္ထြန း္ တယ္လို ့ဆိုပ ါတယ။္ အသးီ ေတြကိုတစ္ႏွစ္မွာႏွစႀ္ကိမိ ္ တေပါငး္လန ႔ဲ ကဆုနု ္ လေတြမွာ ခူးဆြတ္ေပးရပါတယ္။ ဆြတ္ခူးၿပီးသား သီးခိုင္ေတြကို အညႇာ ေႁခြၿပီး ေနျပင္းျပင္းမွာ ေျခာက္ေနေလာက္လွန္းၿပီးရင္ေတာ့ အနက္ေရာင္ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ေတြကုိ ရရွိၿပီျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ားအလိုအရေတာ့ င႐ုတ္ေကာင္းဟာစပ္တယ္၊ ပူ တယ၊္ ဒါေၾကာင့္၀မး္ မးီကိုေတာက္ေစပါတယ။္ ႏႈတ္ ကုိျမိန္ေစၿပးီ ေလသလိပိ ္ က ုိ ေၾကေစတဲ့အျပင ္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ ်ား ႏိူထြက္ေကာငး္ ေစပါတယ။္ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့အမႈန္ ့ ကို ပ်ားရည္နဲ ့လ်က္ရင ္ ေခ်ာငး္ ဆးုိ ေရာဂါ၊ ပနး္ နာ၊ ရင္က်ပ္ေ ရာဂါေတြကို ေပ်ာက္ကငး္ ေစပါတယ။္ ႏြယ္ ခ်ဳိနဲ ့ေရာၿပးီ လ်က္ေပး ရင္ေတာ ့ ေလထးုိ ေလေအာင့္နဲ ့ ႏွလုံးတုနု္ ေမာပနး္ ျခငး္ ေ၀ဒနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့နဲ႔ ဘညာခရာေစ့ႏွစ္မ်ဳိးကုိ အမႈန္႔ျပဳလုပ္ၿပီး အသင့္ အတင့္စားသးုံ ပါက ေခးြ ႐းူ ဆိပ္ေျပေစတယ္လို ့သိရပါတယ။္ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ကို ရွိန္းခိုနဲ႔ေရာစားပါက အဆက္မျပတ္သြားတဲ့၀မ္းပ်က္ေရာဂါကို ေပ်ာက္ေစပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္းစားျခင္းဟာ အစာေၾက၊ ေလေၾက၊ ဆးီ ေကာငး္ ေစတဲ့အျပင ္ ၀မး္ ေဖာ၀မး္ ေရာင္နဲ ့လိပ္ေခါငး္ ေရာဂါေတြကို လညး္ ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္တယ္လို႔ မွတ္သားရပါတယ္။
သိပနညး္ က်စမး္ သပ္ခ်က္ေတြအရလညး္ င႐ုတ္ေကာင္းမွာအစြမ း္ ထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္နဲ႔ ဗက္တီးရီးယားဆန္႔က်င္တဲ့ဂုဏ္သတ္ၱိေတြအျပင္ ေရာင္ရမ္းမႈနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါကိုဆန္႔က်င္တဲ့ အစြမ္းေတြပါ၀င္ေနတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္းမွာ သံဓာတ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ မဂ္ၢနိစ္၊ ဗီတာမင္ စီနဲ႔အမွ်င္ဓာတ္တို႔လည္း ပါ၀င္ပါတယ္။ ကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္ ေတြကို ဖယ္ရွာ းေပးႏိုင္ပ ါတယ။္ င႐တု ေ္ ကာငး္ ပါတဲ့ဟငး္ ရည္ကုိ ေသာက္ ရင္ ေခၽြးထြက္မ်ားၿပီး ဆီးသြားေစတာေၾကာင့္ ကိုယ္တြင္းက အဆိပ္ အေတာက္ေတြ ကင္းစင္သြားတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္းမွာ ဗက္တီးရီးယားသတ္တဲ့ ဂုဏ္သတ္ၱိပါ၀င္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ အေသးအမႊား ျပတ္ရွတဲ့ဒဏ္ရာေတြကို င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ ျဖဴးေပးရင္ ေသြးတိတ္ေစၿပီး ပိုးေသကာ အနာက်က္ျမန္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္းအနည္း ငယ္ငံုေပးရင္ ေခ်ာင္းဆိုးၿပီး လည္ေခ်ာင္းယားယံတာ သက္သာပါတယ္။ င႐ုတ္ေကာင္းပါတဲ့ ေရေႏြးၾကမ္းကို တစ္ေန႔ႏွစ္ႀကိမ္ေသာက္ေပးရင္ အေအးမိေ၀ဒနာေပ်ာက္ကင္းသြားမွာပါ။ င႐ုတ္ေကာင္းမွာပါ၀င္တဲ့ သဘာ၀ႏွာေစးေပ်ာက္ အာနိသင္ေၾကာင့္ ႏွာေခါင္းပိတ္တာကိုလည္း သက္ သာသြားေစႏိူ င္ေ ၾကာငး္ သိရပါတယ။္
+ဇင္ဇင္မင္းလြင္+
No comments:
Post a Comment