*** မိႈမ်ားမ်ားစားပါက ရင္သားကင္ဆာ မျဖစ္ႏိုင္…….
လတ္ဆတ္ေသာမိႈမ်ား စားသံုးျခင္းသည္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့နည္းက်ဆင္းေစေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေထာက္ခံခဲ့ၾကသည္။ သုေတသန ေလ့လာမႈစစ္တမ္းမ်ားအရ ေန႔စဥ္မႈိစားသံုးျခင္းျဖင့္ ရင္သား ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ အဖုအႀကိတ္မ်ား ထြက္လာႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးလိုက္ေၾကာင္း သိရသည္။ မိႈအ ေျခာက္မ်ားတြင္ ရင္သားကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္မႈစြမ္းရည္ အနည္းငယ္က်ဆင္းေနတတ္ၿပီး ရင္သားကင္ဆာ ၿခိမ္းေျခာက္မႈကို (၅၀)ရာခိုင္ႏႈန္းမွ်သာ ဟန္႔တားႏိုင္ခ်ိန္တြင္ လတ္ဆတ္ေသာမိႈမ်ားက (၆၄)ရာခိုင္ႏႈန္းထိ တား ဆီးႏိုင္ေၾကာင္း တရုတ္သုေတသန ပညာရွင္မ်ားကေတြ႕ရွိခဲ့သည္။
ထိုရလဒ္ကို ဆက္လက္စီစစ္ၿပီးေနာက္ အခ်ိဳ႕ေသာ မိႈစားမ်ားသည့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ ရင္သားကင္ဆာ ဟန္႔တားႏိုင္ေျခသည္ (၉၀)ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ထိုးတက္သြားေၾကာင္း ဆရာ၀န္မ်ားက ေျပာၾကားခဲ့ၾကသည္။ ႏိုင္ငံတကာ ကင္ဆာဂ်ာနယ္တြင္ ေရးသားေဖာ္ျပမႈအရ မိႈစားျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာကို တားဆီးႏိုင္ျခင္းဆိုသည္မွာ သက္ေသမရွိေသးဘဲ အတည္ျပဳခ်က္ လိုအပ္ေနေသးေၾကာင္း ပါရွိသည္။ သို႔ေသာ္လည္း ဓာတ္ခြဲခန္း စမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ မိႈအတြင္းရွိ ဓာတ္ပစၥည္း်ားသည္ ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ အႀကိတ္မ်ားကို ဖ်က္ဆီးတတ္သည့္ ဂုဏ္သတၱိ အထင္အရွားရွိေနၿပီး လူ၏ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္တစ္ခုလံုးကို လံႈ႕ေဆာ္ေပးေၾကာင္း သိရွိလာရသည္။ အျခားအေထာက္အထားမ်ားအရ မိႈသည္ ရင္သားကင္ဆာ တိုက္ဖ်က္မႈ ေဆး၀ါးမ်ားႏွင့္ အာနိသင္အတူတူရွိၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ Oestrogenဟိုမုန္းမ်ား ထြက္လာျခင္းကို ပိတ္ပင္ေပးေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ကယ္လီဖိုးနီးယားမွ ပညာရွင္မ်ားသည္ ၿပီးခဲ့ေသာလအတြင္းက တစ္ေန႔မိႈႏွစ္ႀကိမ္စားပါက တစ္လအတြင္း ကင္ဆာတားဆီးႏိုင္မႈ သဘာ၀စြမ္းရည္ သိသိသာသာ တိုးျမင့္လာေၾကာင္း ေထာက္ခံထားၾကသည္။ ဩစေၾတးလ်ႏိုင္ငံရွိ အေနာက္ဩစေၾတးလ် တကၠသိုလ္က စမ္းသပ္ေတြ႕ရွိမႈအရ ၿဗိတိန္တြင္ ႏွစ္စဥ္အမ်ိဳးသမီး (၄၀၀၀၀)မွ် ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားခ်ိန္တြင္ တရုတ္ႏွင့္ အေရွ႕ဖ်ားေဒသႏိုင္ငံမ်ားမွ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ပြားသူ အမ်ိဳးသမီးဦးေရ က်ဆင္းလာမႈၾကား အဓိကကြာျခားမႈမွာ မိႈစားသည့္ အေလ့အထပင္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ အၾကမ္းဖ်င္းအားျဖင့္ မိႈမ်ားမ်ားစားသည့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ ကင္ဆာႀကိတ္မျဖစ္ႏိုင္ဟုပင္ သတ္မွတ္ႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားကဆိုသည္။ ေဆးပညာဆိုင္ရာ သုေတသန စာတမ္းတစ္ခုကလည္း မိႈပမာဏမ်ားျပားစြာ စားသုံးေလေလ၊ ကင္ဆာျဖစ္ၿပီးႏွင့္ မျဖစ္ခင္ အေျခအေနႏွစ္ခုလံုးအတြက္ အက်ိဳးရွိေလေလဟု ေဖာ္ျပထားေၾကာင္း သတင္းရရွိသည္။
*** မိတ္ကပ္ႏွင့္ အလွကုန္ပစၥည္းမ်ား သတိျပဳသုံးစြဲသင့္……..
မိန္းကေလးမ်ားအေနႏွင့္ မိတ္ကပ္ႏွင့္ အျခားအလွကုန္ ပစၥည္းမ်ား အသံုးျပဳေနမႈသည္ ကိုယ့္ကိုယ္ကို လုပ္ႀကံေနမႈတစ္ခုျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသီတစ္ဦးက ေၾကညခဲ့သည္။ Toxic Beautyဆိုေသာ စာအုပ္ကို ေရးသားခဲ့သည့္ ေဆးပညာဂ်ာနယ္လစ္ ေဒါင္န္မဲလိုရွစ္ပ္က အဆိုပါအေၾကာင္းအရာ အေသးစိတ္ကုိ သူမ၏ စာအုပ္အတြင္း ထည့္သြင္းေဖာ္ျပထားသည္။ ၿဗိတိန္ရွိ အမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ အလွကုန္မ်ား ၀ယ္ယူရန္အတြက္ တစ္ႏွစ္လ်င္ ေပါင္စတာလင္ (၆.၅)ဘီလ်ံထိ အသံုးျပဳေနၿပီး ထိုအေျခအေနသည္ အဆိပ္ကို စလင္းဘတ္ထဲ ထည့္ထားျခင္းႏွင့္ အတူတူပင္ျဖစ္ေၾကာင္း မဲလိုရွစ္ပ္ကဆိုသည္။ သူမ၏ စာအုပ္အတြင္း အလွကုန္ အမ်ိဳးအစားအလိုက္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစမႈကို အေသးစိတ္ ေဖာ္ျပထားေၾကာင္း သိရွိရသည္။ ဥပမာအားျဖင့္ ဆံပင္အေျခာက္ခံစက္၏ ေလမႈတ္အားသည္ ျပင္ပမွ ေရာဂါပိုးမ်ားႏွင့္ မလိုလားအပ္ေသာ အရာမ်ားကို ႏူးညံ့ေသာ ဦးေရျပားအား ေဖာက္ထြင္းျဖတ္သန္းၿပီး အတြင္းသို႔ ၀င္ေရာက္ေစႏိုင္ေၾကာင္း မဲလိုရွစ္္ပ္ကဆိုသည္။ ထို႔အျပင္ ၿဗိတိန္ႏွင့္ အေမရိကန္တြင္ အသံုးမ်ားေသာ ဆံပင္ဆိုးေဆးမ်ား၊ ဂ်ာမနီ၊ ျပင္သစ္ႏွင့္ ဆီြဒင္တို႔တြင္ နာမည္ႀကီးေနေသာ ဆံပင္ဆိုးေဆး အခ်ိဳ႕တို႔သည္ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ႏိုင္ေစသည့္ ဓာတုေဗဒ ပစၥည္းမ်ား အမ်ားအျပား အသံုးျပဳထားေၾကာင္း Toxic Beautyတြင္ ေရးသားထားသည္။ ဥပမာအားျဖင့္ PPDေခၚ အရာတစ္မ်ိဳးသည္ ဆိုးေဆးမ်ားတြင္ ပါ၀င္ေလ့ရွိၿပီး ၎ေၾကာင့္ ဦးေခါင္းေရွ႕ဘက္ႏွင့္ နားတို႔တြင္ ကိုက္ခဲနာက်င္မႈမ်ား ျဖစ္ေစတတ္ေၾကာင္း သိရသည္။ ထို႔အျပင္ အလွကုန္မ်ား အသံုးျပဳျခင္းေၾကာင့္ ဓာတ္မတည့္ယားယံျခင္း ခံစားေနရသူဦးေရမွာ ယခင္ႏွစ္မ်ားက ႏွစ္ဆေက်ာ္အထိ တိုးျမင့္လာေၾကာင္းလည္း စာအုပ္တြင္ ေထာက္ျပေဆြးေႏြးထားသည္။ ထို႔အတူ မိတ္ကပ္ႏွင့္ အျခားေသာ အလွျပင္ အသံုးအေဆာင္မ်ားတြင္လည္း အေရျပားကို သက္ေရာက္မႈမ်ား ျဖစ္ေစတတ္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါအထိ ဆိုးက်ိဳးမ်ား ျဖစ္ပြားေစရန္ ဦးတည္သြားေလ့ရွိေၾကာင္း သိရွိရသည္။
*** ငါးတြင္ေတြ ့ရေသာဖက္တီးအက္စစ္အဆီကကင္ဆာအက်ိတ္အခဲကိုေလ်ာ့ပါးေစနိုင္ဟုဆို....
ငါးအဆီတြင္ေတြ ့ရေသာ(အိုမီဂါ-၃)ဖက္တီးအက္စစ္သည္ၾကြက္မ်ား၌ ျဖစ္ေပၚလ်က္ရွိသည့္ကင္ဆာ အရြယ္ အစားကိုေလ်ာ့က်သြားေစသည့္အျပငကင္ဆာကုသရာ၌ေပးရေသာဓာတုေဆး၀ါးမ်ား၏္ ေဘးထြက္ဆိုး
က်ဳိးမ်ားကိုလည္းတားဆီးေပးနိုင္ေၾကာင္းေတြ ့ရွိရသည္ဟုအီဂ်စ္သုေတသီမ်ားကမတ္လ၂ရက္ေန ့မွာထုတ္ျပန္သည္။ဆာမြန္ငါးကဲ့သို ့အစားအစာမ်ားတြင္ပါရွိေသာ ဖက္တီးအက္စစ္ကိုစားသံုးရာ က်န္းမာရးအတြက္အက်ဳိးအာနိသင္ရွိေၾကာင္းေတြ ့ရွိခ်က္ကို ဆဲလ္ေဗးရွင္းဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပသည္။(အင္တာနက္)
(Public Health)
*** မိႈမ်ားမ်ားစားပါက ရင္သားကင္ဆာ မျဖစ္ႏိုင္…….
လတ္ဆတ္ေသာမိႈမ်ား စားသံုးျခင္းသည္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့နည္းက်ဆင္းေစေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေထာက္ခံခဲ့ၾကသည္။ သုေတသန ေလ့လာမႈစစ္တမ္းမ်ားအရ ေန႔စဥ္မႈိစားသံုးျခင္းျဖင့္ ရင္သား ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ အဖုအႀကိတ္မ်ား ထြက္လာႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးလိုက္ေၾကာင္း သိရသည္။ မိႈအ ေျခာက္မ်ားတြင္ ရင္သားကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္မႈစြမ္းရည္ အနည္းငယ္က်ဆင္းေနတတ္ၿပီး ရင္သားကင္ဆာ ၿခိမ္းေျခာက္မႈကို (၅၀)ရာခိုင္ႏႈန္းမွ်သာ ဟန္႔တားႏိုင္ခ်ိန္တြင္ လတ္ဆတ္ေသာမိႈမ်ားက (၆၄)ရာခိုင္ႏႈန္းထိ တား ဆီးႏိုင္ေၾကာင္း တရုတ္သုေတသန ပညာရွင္မ်ားကေတြ႕ရွိခဲ့သည္။
ထိုရလဒ္ကို ဆက္လက္စီစစ္ၿပီးေနာက္ အခ်ိဳ႕ေသာ မိႈစားမ်ားသည့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ ရင္သားကင္ဆာ ဟန္႔တားႏိုင္ေျခသည္ (၉၀)ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ထိုးတက္သြားေၾကာင္း ဆရာ၀န္မ်ားက ေျပာၾကားခဲ့ၾကသည္။ ႏိုင္ငံတကာ ကင္ဆာဂ်ာနယ္တြင္ ေရးသားေဖာ္ျပမႈအရ မိႈစားျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာကို တားဆီးႏိုင္ျခင္းဆိုသည္မွာ သက္ေသမရွိေသးဘဲ အတည္ျပဳခ်က္ လိုအပ္ေနေသးေၾကာင္း ပါရွိသည္။ သို႔ေသာ္လည္း ဓာတ္ခြဲခန္း စမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ မိႈအတြင္းရွိ ဓာတ္ပစၥည္း်ားသည္ ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ အႀကိတ္မ်ားကို ဖ်က္ဆီးတတ္သည့္ ဂုဏ္သတၱိ အထင္အရွားရွိေနၿပီး လူ၏ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္တစ္ခုလံုးကို လံႈ႕ေဆာ္ေပးေၾကာင္း သိရွိလာရသည္။ အျခားအေထာက္အထားမ်ားအရ မိႈသည္ ရင္သားကင္ဆာ တိုက္ဖ်က္မႈ ေဆး၀ါးမ်ားႏွင့္ အာနိသင္အတူတူရွိၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ Oestrogenဟိုမုန္းမ်ား ထြက္လာျခင္းကို ပိတ္ပင္ေပးေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ကယ္လီဖိုးနီးယားမွ ပညာရွင္မ်ားသည္ ၿပီးခဲ့ေသာလအတြင္းက တစ္ေန႔မိႈႏွစ္ႀကိမ္စားပါက တစ္လအတြင္း ကင္ဆာတားဆီးႏိုင္မႈ သဘာ၀စြမ္းရည္ သိသိသာသာ တိုးျမင့္လာေၾကာင္း ေထာက္ခံထားၾကသည္။ ဩစေၾတးလ်ႏိုင္ငံရွိ အေနာက္ဩစေၾတးလ် တကၠသိုလ္က စမ္းသပ္ေတြ႕ရွိမႈအရ ၿဗိတိန္တြင္ ႏွစ္စဥ္အမ်ိဳးသမီး (၄၀၀၀၀)မွ် ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားခ်ိန္တြင္ တရုတ္ႏွင့္ အေရွ႕ဖ်ားေဒသႏိုင္ငံမ်ားမွ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ပြားသူ အမ်ိဳးသမီးဦးေရ က်ဆင္းလာမႈၾကား အဓိကကြာျခားမႈမွာ မိႈစားသည့္ အေလ့အထပင္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ အၾကမ္းဖ်င္းအားျဖင့္ မိႈမ်ားမ်ားစားသည့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ ကင္ဆာႀကိတ္မျဖစ္ႏိုင္ဟုပင္ သတ္မွတ္ႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားကဆိုသည္။ ေဆးပညာဆိုင္ရာ သုေတသန စာတမ္းတစ္ခုကလည္း မိႈပမာဏမ်ားျပားစြာ စားသုံးေလေလ၊ ကင္ဆာျဖစ္ၿပီးႏွင့္ မျဖစ္ခင္ အေျခအေနႏွစ္ခုလံုးအတြက္ အက်ိဳးရွိေလေလဟု ေဖာ္ျပထားေၾကာင္း သတင္းရရွိသည္။
*** မိတ္ကပ္ႏွင့္ အလွကုန္ပစၥည္းမ်ား သတိျပဳသုံးစြဲသင့္……..
မိန္းကေလးမ်ားအေနႏွင့္ မိတ္ကပ္ႏွင့္ အျခားအလွကုန္ ပစၥည္းမ်ား အသံုးျပဳေနမႈသည္ ကိုယ့္ကိုယ္ကို လုပ္ႀကံေနမႈတစ္ခုျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသီတစ္ဦးက ေၾကညခဲ့သည္။ Toxic Beautyဆိုေသာ စာအုပ္ကို ေရးသားခဲ့သည့္ ေဆးပညာဂ်ာနယ္လစ္ ေဒါင္န္မဲလိုရွစ္ပ္က အဆိုပါအေၾကာင္းအရာ အေသးစိတ္ကုိ သူမ၏ စာအုပ္အတြင္း ထည့္သြင္းေဖာ္ျပထားသည္။ ၿဗိတိန္ရွိ အမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ အလွကုန္မ်ား ၀ယ္ယူရန္အတြက္ တစ္ႏွစ္လ်င္ ေပါင္စတာလင္ (၆.၅)ဘီလ်ံထိ အသံုးျပဳေနၿပီး ထိုအေျခအေနသည္ အဆိပ္ကို စလင္းဘတ္ထဲ ထည့္ထားျခင္းႏွင့္ အတူတူပင္ျဖစ္ေၾကာင္း မဲလိုရွစ္ပ္ကဆိုသည္။ သူမ၏ စာအုပ္အတြင္း အလွကုန္ အမ်ိဳးအစားအလိုက္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစမႈကို အေသးစိတ္ ေဖာ္ျပထားေၾကာင္း သိရွိရသည္။ ဥပမာအားျဖင့္ ဆံပင္အေျခာက္ခံစက္၏ ေလမႈတ္အားသည္ ျပင္ပမွ ေရာဂါပိုးမ်ားႏွင့္ မလိုလားအပ္ေသာ အရာမ်ားကို ႏူးညံ့ေသာ ဦးေရျပားအား ေဖာက္ထြင္းျဖတ္သန္းၿပီး အတြင္းသို႔ ၀င္ေရာက္ေစႏိုင္ေၾကာင္း မဲလိုရွစ္္ပ္ကဆိုသည္။ ထို႔အျပင္ ၿဗိတိန္ႏွင့္ အေမရိကန္တြင္ အသံုးမ်ားေသာ ဆံပင္ဆိုးေဆးမ်ား၊ ဂ်ာမနီ၊ ျပင္သစ္ႏွင့္ ဆီြဒင္တို႔တြင္ နာမည္ႀကီးေနေသာ ဆံပင္ဆိုးေဆး အခ်ိဳ႕တို႔သည္ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ႏိုင္ေစသည့္ ဓာတုေဗဒ ပစၥည္းမ်ား အမ်ားအျပား အသံုးျပဳထားေၾကာင္း Toxic Beautyတြင္ ေရးသားထားသည္။ ဥပမာအားျဖင့္ PPDေခၚ အရာတစ္မ်ိဳးသည္ ဆိုးေဆးမ်ားတြင္ ပါ၀င္ေလ့ရွိၿပီး ၎ေၾကာင့္ ဦးေခါင္းေရွ႕ဘက္ႏွင့္ နားတို႔တြင္ ကိုက္ခဲနာက်င္မႈမ်ား ျဖစ္ေစတတ္ေၾကာင္း သိရသည္။ ထို႔အျပင္ အလွကုန္မ်ား အသံုးျပဳျခင္းေၾကာင့္ ဓာတ္မတည့္ယားယံျခင္း ခံစားေနရသူဦးေရမွာ ယခင္ႏွစ္မ်ားက ႏွစ္ဆေက်ာ္အထိ တိုးျမင့္လာေၾကာင္းလည္း စာအုပ္တြင္ ေထာက္ျပေဆြးေႏြးထားသည္။ ထို႔အတူ မိတ္ကပ္ႏွင့္ အျခားေသာ အလွျပင္ အသံုးအေဆာင္မ်ားတြင္လည္း အေရျပားကို သက္ေရာက္မႈမ်ား ျဖစ္ေစတတ္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါအထိ ဆိုးက်ိဳးမ်ား ျဖစ္ပြားေစရန္ ဦးတည္သြားေလ့ရွိေၾကာင္း သိရွိရသည္။
*** ငါးတြင္ေတြ ့ရေသာဖက္တီးအက္စစ္အဆီကကင္ဆာအက်ိတ္အခဲကိုေလ်ာ့ပါးေစနိုင္ဟုဆို....
ငါးအဆီတြင္ေတြ ့ရေသာ(အိုမီဂါ-၃)ဖက္တီးအက္စစ္သည္ၾကြက္မ်ား၌ ျဖစ္ေပၚလ်က္ရွိသည့္ကင္ဆာ အရြယ္ အစားကိုေလ်ာ့က်သြားေစသည့္အျပငကင္ဆာကုသရာ၌ေပးရေသာဓာတုေဆး၀ါးမ်ား၏္ ေဘးထြက္ဆိုး
က်ဳိးမ်ားကိုလည္းတားဆီးေပးနိုင္ေၾကာင္းေတြ ့ရွိရသည္ဟုအီဂ်စ္သုေတသီမ်ားကမတ္လ၂ရက္ေန ့မွာထုတ္ျပန္သည္။ဆာမြန္ငါးကဲ့သို ့အစားအစာမ်ားတြင္ပါရွိေသာ ဖက္တီးအက္စစ္ကိုစားသံုးရာ က်န္းမာရးအတြက္အက်ဳိးအာနိသင္ရွိေၾကာင္းေတြ ့ရွိခ်က္ကို ဆဲလ္ေဗးရွင္းဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပသည္။(အင္တာနက္)
No comments:
Post a Comment