ေထာပတ္သီးရဲ႕ နဂိုမူလ ေပါက္ေရာက္ရာေနရာက အေမရိကန္အလယ္ပိုင္းနဲ႔ မက္ဆီကိုႏိုင္ငံကျဖစ္ၿပီး ေထာပတ္ပင္တစ္ပင္မွာ မီတာ၂ဝထိ ျမင့္မားႏိုင္ပါတယ္။ ေထာပတ္ပင္ရဲ႕ အရြက္က ၁၂~၂၅ စင္တီမီတာထိ ရွိႏိုင္ၿပီး စိမ္းဝါေရာင္ ပန္းပြင့္ေလးေတြ ပြင့္ပါတယ္။ ပန္းပြင့္ေတြက အလြန္ေသးငယ္ၿပီး ဝ.၅~ ၁ စင္တီမီတာေလာက္ပဲ ရွိပါတယ္။ အရြယ္ေရာက္ ေထာပတ္ပင္တစ္ပင္က တစ္ႏွစ္မွာ ေထာပတ္သီးအလံုးေရ ၁၂ဝထိ သီးႏိုင္ပါတယ္။
ရင့္မွည့္ၿပီျဖစ္တဲ့ ေထာပတ္သီးတစ္လံုးရဲ႕အသားဟာ ႏူးညံ့ၿပီး အနံ႔အရသာန႔ဲ ျပည့္စံုပါတယ္။ ေထာပတ္သီးမွာ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အဆီဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ အဆီဓာတ္ေတြမ်ားလြန္းတဲ့အတြက္ တခ်ဳိ႕က ေထာပတ္သီးကို မႀကိဳက္ၾကပါဘူး။ ေထာပတ္သီးထဲမွာ တစ္ျခားပါဝင္တဲ့ (Fiber,Folate,Magnesium,Acid)ေတြက ခႏၶာကိုယ္မွာရွိတဲ့ ပိုလွ်ံ ကိုလက္စထေရာေတြကို ဖယ္ရွားေပးသလို ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပးတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ Fiber(အမွ်င္)ေၾကာင့္ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
အေပၚက စာေတြက အင္တာနက္မွာဖတ္ရတဲ့ ေထာပတ္သီးအေၾကာင္းေလးပါ။ ဒီလိုေဆာင္းရာသီ ေရာက္ၿပီဆိုရင္ ကြၽန္မတို႔ေတာင္ႀကီးမွာ ေထာပတ္သီး လႈိင္လိႈင္ထြက္ပါၿပီ။ ေထာပတ္သီးက အမ်ဳိးအစားမ်ားတယ္ဆိုေပမယ့္ ေတာင္ႀကီးမွာ အခြံအညိဳေရာင္နဲ႔ အစိမ္းေရာင္ကို အမ်ားဆံုး ေတြ႔ရေလ့ရွိတယ္။ အစိမ္းေရာင္မွာ ဘဲဥပံုနဲ႔ ရွည္ေမွ်ာေမွ်ာပံုဆိုၿပီး ရွိပါေသးတယ္။ ေတာေတာင္ေရေျမ ရာသီဥတုနဲ႔လိုက္ၿပီး အမ်ဳိးအစားေတြ ကြဲျပားသြားတယ္လို႔ထင္ပါတယ္။
ေထာပတ္သီးတိုင္းက စားလို႔ေကာင္းတာ မဟုတ္ပါဘူး။ တခ်ဳိ႕က အမွ်င္မ်ားၿပီး တခ်ဳိ႕က အသားမစီးဘဲ ေပါ့ရြတ္ရြတ္ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
အရင္က ကြၽန္မတို႔ေတာင္ႀကီးအိမ္မွာ ေထာပတ္သီးပင္သံုးပင္ရွိၿပီး အမွ်င္မ်ားတဲ့ ေထာပတ္သီးကို ကြၽန္မတို႔က ေျခလက္လိမ္းၾကပါတယ္။ ေထာပတ္သီးမွာ အဆီဓာတ္မ်ားတ့ဲအတြက္ ေဆာင္းတြင္းအသားပတ္ခ်ိန္မွာ အလွဆီအစား လိမ္းၾကတာျဖစ္တယ္။ အမ်ဳိးမေကာင္းတဲ့ တခ်ဳိ႕ေထာပတ္သီးက မွည့္တာနဲ႔ အထဲကအသားေတြ ညိဳမည္းသြားတတ္တယ္။ ေထာပတ္သီးကို ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီးရင္ မညိဳမည္းေအာင္ သံပရာသီး သုတ္လိမ္းေပးႏိုင္တယ္လို႔ ဖတ္ရဖူးပါတယ္။
ေထာပတ္သီးကို သၾကား ဒါမွမဟုတ္ ႏို႔ဆီနဲ႔ေပါက္ၿပီး စားႏိုင္သလို ေဖ်ာ္ရည္အေနနဲ႔ ေဖ်ာ္ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။ ကြၽန္မေတြ႔ဖူးတဲ့ အေနာက္တိုင္း အစားအစာတစ္ခ်ဳိ႕မွာေတာ့(salad) ေထာပတ္သီးမမွည့္တမွည့္ကို ထည့္သုပ္စားၾကပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ေထာပတ္သီးက သၾကားေတြ ထည့္စရာမလိုေအာင္ ခ်ဳိစိမ့္ေနတတ္တယ္။ အဂၤလန္မွာ ကြၽန္မဝယ္စားဖူးတဲ့ ေထာပတ္သီးက ၾကက္ဥလံုးေလာက္ပဲရွိၿပီး သၾကားေတြ ထည့္စားစရာမလိုပါဘူး။ ေထာပတ္သီးခြံကို ခြါၿပီး ဒီအတိုင္း ကိုက္ကိုက္စားတတ္တဲ့ ကြၽန္မကို အခန္းေဖာ္ရန္ကုန္သူက အံ့ၾသခဲ့တယ္။ အဲဒီေလာက္ထိ ကြၽန္မေထာပတ္သီး ႀကိဳက္ပါတယ္။
**ႏိုင္းႏိုင္းစေန**
ေထာပတ္သီးရဲ႕ နဂိုမူလ ေပါက္ေရာက္ရာေနရာက အေမရိကန္အလယ္ပိုင္းနဲ႔ မက္ဆီကိုႏိုင္ငံကျဖစ္ၿပီး ေထာပတ္ပင္တစ္ပင္မွာ မီတာ၂ဝထိ ျမင့္မားႏိုင္ပါတယ္။ ေထာပတ္ပင္ရဲ႕ အရြက္က ၁၂~၂၅ စင္တီမီတာထိ ရွိႏိုင္ၿပီး စိမ္းဝါေရာင္ ပန္းပြင့္ေလးေတြ ပြင့္ပါတယ္။ ပန္းပြင့္ေတြက အလြန္ေသးငယ္ၿပီး ဝ.၅~ ၁ စင္တီမီတာေလာက္ပဲ ရွိပါတယ္။ အရြယ္ေရာက္ ေထာပတ္ပင္တစ္ပင္က တစ္ႏွစ္မွာ ေထာပတ္သီးအလံုးေရ ၁၂ဝထိ သီးႏိုင္ပါတယ္။
ရင့္မွည့္ၿပီျဖစ္တဲ့ ေထာပတ္သီးတစ္လံုးရဲ႕အသားဟာ ႏူးညံ့ၿပီး အနံ႔အရသာန႔ဲ ျပည့္စံုပါတယ္။ ေထာပတ္သီးမွာ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အဆီဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ အဆီဓာတ္ေတြမ်ားလြန္းတဲ့အတြက္ တခ်ဳိ႕က ေထာပတ္သီးကို မႀကိဳက္ၾကပါဘူး။ ေထာပတ္သီးထဲမွာ တစ္ျခားပါဝင္တဲ့ (Fiber,Folate,Magnesium,Acid)ေတြက ခႏၶာကိုယ္မွာရွိတဲ့ ပိုလွ်ံ ကိုလက္စထေရာေတြကို ဖယ္ရွားေပးသလို ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပးတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ Fiber(အမွ်င္)ေၾကာင့္ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
အေပၚက စာေတြက အင္တာနက္မွာဖတ္ရတဲ့ ေထာပတ္သီးအေၾကာင္းေလးပါ။ ဒီလိုေဆာင္းရာသီ ေရာက္ၿပီဆိုရင္ ကြၽန္မတို႔ေတာင္ႀကီးမွာ ေထာပတ္သီး လႈိင္လိႈင္ထြက္ပါၿပီ။ ေထာပတ္သီးက အမ်ဳိးအစားမ်ားတယ္ဆိုေပမယ့္ ေတာင္ႀကီးမွာ အခြံအညိဳေရာင္နဲ႔ အစိမ္းေရာင္ကို အမ်ားဆံုး ေတြ႔ရေလ့ရွိတယ္။ အစိမ္းေရာင္မွာ ဘဲဥပံုနဲ႔ ရွည္ေမွ်ာေမွ်ာပံုဆိုၿပီး ရွိပါေသးတယ္။ ေတာေတာင္ေရေျမ ရာသီဥတုနဲ႔လိုက္ၿပီး အမ်ဳိးအစားေတြ ကြဲျပားသြားတယ္လို႔ထင္ပါတယ္။
ေထာပတ္သီးတိုင္းက စားလို႔ေကာင္းတာ မဟုတ္ပါဘူး။ တခ်ဳိ႕က အမွ်င္မ်ားၿပီး တခ်ဳိ႕က အသားမစီးဘဲ ေပါ့ရြတ္ရြတ္ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
အရင္က ကြၽန္မတို႔ေတာင္ႀကီးအိမ္မွာ ေထာပတ္သီးပင္သံုးပင္ရွိၿပီး အမွ်င္မ်ားတဲ့ ေထာပတ္သီးကို ကြၽန္မတို႔က ေျခလက္လိမ္းၾကပါတယ္။ ေထာပတ္သီးမွာ အဆီဓာတ္မ်ားတ့ဲအတြက္ ေဆာင္းတြင္းအသားပတ္ခ်ိန္မွာ အလွဆီအစား လိမ္းၾကတာျဖစ္တယ္။ အမ်ဳိးမေကာင္းတဲ့ တခ်ဳိ႕ေထာပတ္သီးက မွည့္တာနဲ႔ အထဲကအသားေတြ ညိဳမည္းသြားတတ္တယ္။ ေထာပတ္သီးကို ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီးရင္ မညိဳမည္းေအာင္ သံပရာသီး သုတ္လိမ္းေပးႏိုင္တယ္လို႔ ဖတ္ရဖူးပါတယ္။
ေထာပတ္သီးကို သၾကား ဒါမွမဟုတ္ ႏို႔ဆီနဲ႔ေပါက္ၿပီး စားႏိုင္သလို ေဖ်ာ္ရည္အေနနဲ႔ ေဖ်ာ္ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။ ကြၽန္မေတြ႔ဖူးတဲ့ အေနာက္တိုင္း အစားအစာတစ္ခ်ဳိ႕မွာေတာ့(salad) ေထာပတ္သီးမမွည့္တမွည့္ကို ထည့္သုပ္စားၾကပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ေထာပတ္သီးက သၾကားေတြ ထည့္စရာမလိုေအာင္ ခ်ဳိစိမ့္ေနတတ္တယ္။ အဂၤလန္မွာ ကြၽန္မဝယ္စားဖူးတဲ့ ေထာပတ္သီးက ၾကက္ဥလံုးေလာက္ပဲရွိၿပီး သၾကားေတြ ထည့္စားစရာမလိုပါဘူး။ ေထာပတ္သီးခြံကို ခြါၿပီး ဒီအတိုင္း ကိုက္ကိုက္စားတတ္တဲ့ ကြၽန္မကို အခန္းေဖာ္ရန္ကုန္သူက အံ့ၾသခဲ့တယ္။ အဲဒီေလာက္ထိ ကြၽန္မေထာပတ္သီး ႀကိဳက္ပါတယ္။
**ႏိုင္းႏိုင္းစေန**
No comments:
Post a Comment