**Public Health**
အာဟာရတန္ဖိုးမရိွဘဲ အလြယ္တကူ ျပင္ဆင္ၿပီး ေရာင္းခ်တဲ့ အစားအစာေတြကို Junk Food လုိ႔ ေခၚပါတယ္။ ဒီေန႔ေခတ္မွာ Junk Food ေတြဟာ အလြန္ကိုေပါမ်ားၿပီး အလြယ္တူရႏိုင္တဲ့ အတြက္ မၾကာခဏ ဆိုသလို စားမိတတ္ၾကပါတယ္။ Junk Food ေတြဟာ အရသာလည္းရိွၿပီး အျပင္အဆင္ ထုပ္ပိုးပံုေတြနဲ႔ ေရာင္းခ်တဲ့ ဆိုင္ေတြ ကလည္း လွပေခတ္မီတဲ့ အတြက္ ဒီေန႔ေခတ္ လူငယ္ေတြအၾကားမွာ Junk Food ေတြ စားသံုးတာ၊ Junk Food ေရာင္းတဲ့ ဆိုင္ေတြမွာ ထုိင္တာမ်ိဳးေတြဟာ ဒီေန႔ေခတ္ရဲ႕ စတိုင္လ္ တစ္ခုလုိေတာင္ ျဖစ္ေနပါတယ္။
အခ်ိဳရည္၊ ဒိုးနပ္မုန္႔၊ ကိတ္မုန္႔၊ ဟမ္ဘာဂါ၊ ေဟာ့ေဒါ့၊ ပီဇာ၊ ဘီစကြတ္၊ အာလူးေၾကာ္၊ ေရခဲမုန္႔၊ ေရခဲေခ်ာင္းစတဲ့ အျမန္စာေတြဟာ Junk Food ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီမုန္႔ပဲ သေရစာေတြဟာ အာဟာရတန္ဖိုး မရိွ႐ံုသာမက အၿမဲစားေနရင္ ေရရွည္မွာ သင့္က်န္းမာေရးကို ထိခုိက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ Junk Food ေတြမွာ အဆီ၊ ဆားနဲ႔ သၾကားေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ အရသာရိွေနတာျဖစ္ၿပီး သင့္က်န္းမာေရး အတြက္ေတာ့ အႏၲရာယ္ေပးႏိုင္တဲ့ အရာေတြပါ။
**အဆီဓာတ္ပါဝင္မႈ မ်ားလြန္းျခင္း**
ဟမ္ဘာဂါ၊ ပီဇာ၊ ၾကက္ေၾကာ္၊ အာလူးေၾကာ္နဲ႔ ငါးမုန္႔ေၾကာ္လိုမ်ိဳး Junk Food ေတြမွာ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫႊတ္တဲ့ ျပည့္ဝဆီေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ သင္စားတဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ ျပည့္ဝဆီေတြ ပါဝင္မႈမ်ားလြန္းရင္ က်န္းမာေရးထိခုိက္ေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္တုိးကာ တျဖည္းျဖည္းဝလာႏိုင္ပါတယ္။ အဝလြန္ျခင္းေၾကာင့္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ထိခုိက္ေစၿပီး တျခားေရာဂါ အမ်ားအျပားကိုလည္းျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။ အဝလြန္ေနတဲ့သူေတြကုိ ေလ့လာၾကည့္တဲ့အခါ Junk Food ေတြကို စဲြစဲြလမ္းလမ္း စားေသာက္တတ္သူေတြ ျဖစ္ေနတာကို ေတြ႕ရိွရပါတယ္။
**ဆားပါဝင္မႈ မ်ားလြန္းျခင္း**
Junk Food ေတြမွာ ဆားအမ်ားအျပား ပါဝင္တတ္ပါတယ္။ ေပါင္မုန္႔၊ ေကြကာ၊ ဘီစကြတ္နဲ႔ ကိတ္မုန္႔ေတြမွာ ဆားအမ်ားအျပား ပါဝင္ၿပီးသားပါ။ ဒါေၾကာင့္ Junk Food ေတြ စားရင္ လိုအပ္တာထက္ပိုၿပီး ဆားအမ်ားအျပား စားမိေနပါတယ္။ ဆားမ်ားမ်ားစားရင္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏုိင္ပါတယ္။
**သၾကားပါဝင္မႈ မ်ားလြန္းျခင္း**
အခ်ိဳရည္၊ ဘီစကြတ္၊ ကိတ္မုန္႔၊ ေရခဲေခ်ာင္းနဲ႔ ေရခဲမုန္႔ေတြမွာ သၾကားအမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အရသာ ရိွေနတာပါ။ ဒါေပမယ့္ သၾကားအမ်ားႀကီးစားရင္ အဝလြန္ျခင္း၊ သြားပိုးစားျခင္းနဲ႔ တျခားေရာဂါ အမ်ားအျပားကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
**ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၳဳဓာတ္မ်ား မပါဝင္ျခင္း**
Junk Food ေတြမွာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ အစာေတြနဲ႔ အစိမ္းစားရတဲ့ အစာေတြမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၳဳဓာတ္လိုမ်ိဳး အာဟာရဓာတ္ေတြ မပါဝင္ပါဘူး။ ခႏၶာကိုယ္ဟာ က်န္းမာေရးေကာင္းဖို႔နဲ႔ ေရာဂါပိုးေတြကို ခုခံတိုက္ခိုက္တဲ့ ကိုယ္ခံအားစနစ္အတြက္ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၲဳဓာတ္ေတြကို လိုအပ္ပါတယ္။ Junk Food ေတြကုိပဲ အၿမဲစားေနၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫႊတ္တဲ့ အစာေတြကို မစားျဖစ္သူေတြဟာ မၾကာခဏ နာမက်န္းျဖစ္တတ္ပါတယ္။
တာရွည္ခံထိန္းေဆးႏွင့္ ဆိုးေဆးမ်ား ပါဝင္ျခင္း
ပါကင္လွလွနဲ႔ ထုပ္ပိုးထားတဲ့ Junk Food ေတြမွာ တာရွည္ခံထိန္းေဆးေတြနဲ႔ အေရာင္ဆိုးေဆးေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေတြက ေရရွည္မွာ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အႏၲရာယ္ ရိွပါတယ္။
**အိုမင္းေစျခင္း**
Junk Food ေတြဟာ အိုမင္းတဲ့ျဖစ္စဥ္ကို ျမန္ေစႏုိင္ပါတယ္။ Junk Food ေတြကိုပဲ အၿမဲစားေနရင္ အာဟာရလံုေလာက္ေအာင္ မရရိွေတာ့ဘဲ ခႏၶာကိုယ္ကို အိုမင္းၿပီးေရာဂါေတြ ျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္တုိးပစၥည္း (Free Radicals) ေတြ ပိုထြက္ေစတာေၾကာင့္ပါ။ Junk Food ေတြကို အမ်ားအားျဖင့္ ကေလးေတြ၊ ဆယ္ေက်ာ္သက္ေတြနဲ႔ လူငယ္ေတြက အမ်ားဆံုး စားတတ္ၾကပါတယ္။ Junk Food ေတြကို တစ္ခါတရံစားတာက ျပႆနာမရိွေပမယ့္ အၿမဲမစားသင့္တဲ့အေၾကာင္း အႀကံျပဳေဖာ္ျပလုိက္ ရပါတယ္။
http://www.myanmarnewszone.comမွ မွ်ေ၀ပါသည္။
**Public Health**
အာဟာရတန္ဖိုးမရိွဘဲ အလြယ္တကူ ျပင္ဆင္ၿပီး ေရာင္းခ်တဲ့ အစားအစာေတြကို Junk Food လုိ႔ ေခၚပါတယ္။ ဒီေန႔ေခတ္မွာ Junk Food ေတြဟာ အလြန္ကိုေပါမ်ားၿပီး အလြယ္တူရႏိုင္တဲ့ အတြက္ မၾကာခဏ ဆိုသလို စားမိတတ္ၾကပါတယ္။ Junk Food ေတြဟာ အရသာလည္းရိွၿပီး အျပင္အဆင္ ထုပ္ပိုးပံုေတြနဲ႔ ေရာင္းခ်တဲ့ ဆိုင္ေတြ ကလည္း လွပေခတ္မီတဲ့ အတြက္ ဒီေန႔ေခတ္ လူငယ္ေတြအၾကားမွာ Junk Food ေတြ စားသံုးတာ၊ Junk Food ေရာင္းတဲ့ ဆိုင္ေတြမွာ ထုိင္တာမ်ိဳးေတြဟာ ဒီေန႔ေခတ္ရဲ႕ စတိုင္လ္ တစ္ခုလုိေတာင္ ျဖစ္ေနပါတယ္။
အခ်ိဳရည္၊ ဒိုးနပ္မုန္႔၊ ကိတ္မုန္႔၊ ဟမ္ဘာဂါ၊ ေဟာ့ေဒါ့၊ ပီဇာ၊ ဘီစကြတ္၊ အာလူးေၾကာ္၊ ေရခဲမုန္႔၊ ေရခဲေခ်ာင္းစတဲ့ အျမန္စာေတြဟာ Junk Food ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီမုန္႔ပဲ သေရစာေတြဟာ အာဟာရတန္ဖိုး မရိွ႐ံုသာမက အၿမဲစားေနရင္ ေရရွည္မွာ သင့္က်န္းမာေရးကို ထိခုိက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ Junk Food ေတြမွာ အဆီ၊ ဆားနဲ႔ သၾကားေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ အရသာရိွေနတာျဖစ္ၿပီး သင့္က်န္းမာေရး အတြက္ေတာ့ အႏၲရာယ္ေပးႏိုင္တဲ့ အရာေတြပါ။
**အဆီဓာတ္ပါဝင္မႈ မ်ားလြန္းျခင္း**
ဟမ္ဘာဂါ၊ ပီဇာ၊ ၾကက္ေၾကာ္၊ အာလူးေၾကာ္နဲ႔ ငါးမုန္႔ေၾကာ္လိုမ်ိဳး Junk Food ေတြမွာ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫႊတ္တဲ့ ျပည့္ဝဆီေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ သင္စားတဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ ျပည့္ဝဆီေတြ ပါဝင္မႈမ်ားလြန္းရင္ က်န္းမာေရးထိခုိက္ေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္တုိးကာ တျဖည္းျဖည္းဝလာႏိုင္ပါတယ္။ အဝလြန္ျခင္းေၾကာင့္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ထိခုိက္ေစၿပီး တျခားေရာဂါ အမ်ားအျပားကိုလည္းျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။ အဝလြန္ေနတဲ့သူေတြကုိ ေလ့လာၾကည့္တဲ့အခါ Junk Food ေတြကို စဲြစဲြလမ္းလမ္း စားေသာက္တတ္သူေတြ ျဖစ္ေနတာကို ေတြ႕ရိွရပါတယ္။
**ဆားပါဝင္မႈ မ်ားလြန္းျခင္း**
Junk Food ေတြမွာ ဆားအမ်ားအျပား ပါဝင္တတ္ပါတယ္။ ေပါင္မုန္႔၊ ေကြကာ၊ ဘီစကြတ္နဲ႔ ကိတ္မုန္႔ေတြမွာ ဆားအမ်ားအျပား ပါဝင္ၿပီးသားပါ။ ဒါေၾကာင့္ Junk Food ေတြ စားရင္ လိုအပ္တာထက္ပိုၿပီး ဆားအမ်ားအျပား စားမိေနပါတယ္။ ဆားမ်ားမ်ားစားရင္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏုိင္ပါတယ္။
**သၾကားပါဝင္မႈ မ်ားလြန္းျခင္း**
အခ်ိဳရည္၊ ဘီစကြတ္၊ ကိတ္မုန္႔၊ ေရခဲေခ်ာင္းနဲ႔ ေရခဲမုန္႔ေတြမွာ သၾကားအမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အရသာ ရိွေနတာပါ။ ဒါေပမယ့္ သၾကားအမ်ားႀကီးစားရင္ အဝလြန္ျခင္း၊ သြားပိုးစားျခင္းနဲ႔ တျခားေရာဂါ အမ်ားအျပားကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
**ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၳဳဓာတ္မ်ား မပါဝင္ျခင္း**
Junk Food ေတြမွာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ အစာေတြနဲ႔ အစိမ္းစားရတဲ့ အစာေတြမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၳဳဓာတ္လိုမ်ိဳး အာဟာရဓာတ္ေတြ မပါဝင္ပါဘူး။ ခႏၶာကိုယ္ဟာ က်န္းမာေရးေကာင္းဖို႔နဲ႔ ေရာဂါပိုးေတြကို ခုခံတိုက္ခိုက္တဲ့ ကိုယ္ခံအားစနစ္အတြက္ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၲဳဓာတ္ေတြကို လိုအပ္ပါတယ္။ Junk Food ေတြကုိပဲ အၿမဲစားေနၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫႊတ္တဲ့ အစာေတြကို မစားျဖစ္သူေတြဟာ မၾကာခဏ နာမက်န္းျဖစ္တတ္ပါတယ္။
တာရွည္ခံထိန္းေဆးႏွင့္ ဆိုးေဆးမ်ား ပါဝင္ျခင္း
ပါကင္လွလွနဲ႔ ထုပ္ပိုးထားတဲ့ Junk Food ေတြမွာ တာရွည္ခံထိန္းေဆးေတြနဲ႔ အေရာင္ဆိုးေဆးေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေတြက ေရရွည္မွာ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အႏၲရာယ္ ရိွပါတယ္။
**အိုမင္းေစျခင္း**
Junk Food ေတြဟာ အိုမင္းတဲ့ျဖစ္စဥ္ကို ျမန္ေစႏုိင္ပါတယ္။ Junk Food ေတြကိုပဲ အၿမဲစားေနရင္ အာဟာရလံုေလာက္ေအာင္ မရရိွေတာ့ဘဲ ခႏၶာကိုယ္ကို အိုမင္းၿပီးေရာဂါေတြ ျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္တုိးပစၥည္း (Free Radicals) ေတြ ပိုထြက္ေစတာေၾကာင့္ပါ။ Junk Food ေတြကို အမ်ားအားျဖင့္ ကေလးေတြ၊ ဆယ္ေက်ာ္သက္ေတြနဲ႔ လူငယ္ေတြက အမ်ားဆံုး စားတတ္ၾကပါတယ္။ Junk Food ေတြကို တစ္ခါတရံစားတာက ျပႆနာမရိွေပမယ့္ အၿမဲမစားသင့္တဲ့အေၾကာင္း အႀကံျပဳေဖာ္ျပလုိက္ ရပါတယ္။
http://www.myanmarnewszone.comမွ မွ်ေ၀ပါသည္။
No comments:
Post a Comment