-လူထုက်န္းမာေရး (ခ်ယ္ရီသီးစားသုံးျခင္းသည္အဆစ္အမ်က္ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈေလ်ာ့က်ႏုိင္)-
**Public Health**
ခ်ယ္ရီသီး စားသုံးျခင္းသည္ အဆစ္အမ်က္ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့က်ေစ ေၾကာင္း အေမရိကန္က်န္းမာေရးသုေတသနပညာရွင္မ်ား၏ သုေတသနျပဳခ်က္ တစ္ရပ္၌ ေဖာ္ျပထားသည္။ခ်ယ္ရီသီး တြင္ ပါဝင္ေသာဓာတ္မ်ားက အဆစ္အမ်က္ေရာင္ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့နည္းေစသည္ကိ ုအဆုိပါေဝဒနာရွင္မ်ားျဖင့္ လက္ေတြ ႕ သုေတသနျပဳခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။ အဆစ္အမ်က္ ေရာင္ေရာဂါ ခံစားေနရသူမ်ား ကို ႏွစ္ရက္ေက်ာ္မွ် ခ်ယ္ရီသီးမ်ားစားသုံးေစခဲ့ၿပီး စစ္ေဆးခဲ့ရာ ေရာဂါျဖစ္ ပြားမႈ ၃ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းသြားေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္ဟု သုေတသန ျပဳခ်က္၌ ေဖာ္ျပထားသည္။ ခ်ယ္ရီ သီးစားသုံးျခင္းေၾကာင့္ အဆုိပါေဝဒနာရွင္ မ်ားတြင္ အဆစ္အမ်က္မ်ားေရာင္ရမ္းမႈ၊နာက်င္ကိုက္ခဲမႈ၊ အ႐ုိးအဆစ္ခ်ိတ္ဆက္မႈ ေနရာမ်ားတြင္ ခံစားရမႈမ်ားကို သက္သာေစေၾကာင္း အေမရိကန္ႏု ိင္ငံ ေဘာ္စတြန္ တကၠသိုလ္မွ က်န္းမာေရးဆုိင္ရာ သုေတသနပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားသည္။ အဆစ္အမ်က္ေရာင္ေရာဂါသည္ကမၻာတစ္ဝန္း ၁ဝဝ လွ်င္ တစ္ဦးခန္႔ ျဖစ္ပြားတတ္ေလ့ရွိၿပီး အထူးသျဖင့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားသည္ အမ်ဳိးသားမ်ားထက္ ပိုမို ျဖစ္ပြားတတ္ေၾကာင္း ၄င္းတို႔၏ သုေတသနျပဳခ်က္၌ ေဖာ္ျပထားသည္။အေမရိ ကန္ႏုိင္ငံ ေဘာ္စတြန္တကၠသိုလ္မွ သုေတသနပညာရွင္မ်ားက အသက္ ၅၄ ႏွစ္ ေက်ာ္အရြယ္ရွိ အဆစ္အမ်က္ေရာင္ေဝဒနာရွင္ ၆၃၃ ဦးအား တစ္ႏွစ္ေက်ာ္ ၾကာ သုေတသနျပဳခဲ့ရာ ခ်ယ္ရီသီးစားသုံးျခင္းသည္ အဆစ္အမ်က္ေရာင္ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈအား ၃ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းက်ဆင္းေစေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကျခင္းျဖစ္ သည္။ခ်ယ္ရီသီး တစ္ႀကိမ္စားသုံးလွ်င္အနည္းဆုံး ၁ဝ လုံးမွ ၁၂ လုံးအထိ စားသုံးျခင္းျဖစ္သည္။ ခ်ယ္ရီသီးတြင္ပါဝင္ေသာ ဓာတ္မ်ားက ခႏၶာကိုယ္ရွိေသြးမ်ား အတြင္းပါဝင္ေသာ ယူရစ္အက္စစ္ဓာတ္အေနအထားမ်ားကို ထိန္းေပးသည္။ ယူရစ္အက္စစ္ပမာဏ မ်ားလြန္းျခင္းသည္လည္း အဆစ္အမ်က္ေရာင္ ေရာဂါကိုျဖစ္ ပြားရန္ တြန္းအားေပးသည္။ထို႔ေၾကာင့္ ခ်ယ္ရီသီး စားသုံးေပး ပါက အဆု ိပါေရာဂါျဖစ္ ပြားမႈေလ်ာ့က်ေစေၾကာင္း အေမရိကန္က်န္းမာေရး သုေတသနပညာရွင္မ်ား၏ သုေတသနျပဳခ်က္၌ေဖာ္ျပထားျခင္းျဖစ္သည္။ (႐ုိက္တာ)
စုစည္းဘာသာျပန္ - ေ၀ယံဦး
-လူထုက်န္းမာေရး (ခ်ယ္ရီသီးစားသုံးျခင္းသည္အဆစ္အမ်က္ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈေလ်ာ့က်ႏုိင္)-
**Public Health**
ခ်ယ္ရီသီး စားသုံးျခင္းသည္ အဆစ္အမ်က္ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့က်ေစ ေၾကာင္း အေမရိကန္က်န္းမာေရးသုေတသနပညာရွင္မ်ား၏ သုေတသနျပဳခ်က္ တစ္ရပ္၌ ေဖာ္ျပထားသည္။ခ်ယ္ရီသီး တြင္ ပါဝင္ေသာဓာတ္မ်ားက အဆစ္အမ်က္ေရာင္ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့နည္းေစသည္ကိ ုအဆုိပါေဝဒနာရွင္မ်ားျဖင့္ လက္ေတြ ႕ သုေတသနျပဳခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။ အဆစ္အမ်က္ ေရာင္ေရာဂါ ခံစားေနရသူမ်ား ကို ႏွစ္ရက္ေက်ာ္မွ် ခ်ယ္ရီသီးမ်ားစားသုံးေစခဲ့ၿပီး စစ္ေဆးခဲ့ရာ ေရာဂါျဖစ္ ပြားမႈ ၃ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းသြားေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္ဟု သုေတသန ျပဳခ်က္၌ ေဖာ္ျပထားသည္။ ခ်ယ္ရီ သီးစားသုံးျခင္းေၾကာင့္ အဆုိပါေဝဒနာရွင္ မ်ားတြင္ အဆစ္အမ်က္မ်ားေရာင္ရမ္းမႈ၊နာက်င္ကိုက္ခဲမႈ၊ အ႐ုိးအဆစ္ခ်ိတ္ဆက္မႈ ေနရာမ်ားတြင္ ခံစားရမႈမ်ားကို သက္သာေစေၾကာင္း အေမရိကန္ႏု ိင္ငံ ေဘာ္စတြန္ တကၠသိုလ္မွ က်န္းမာေရးဆုိင္ရာ သုေတသနပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားသည္။ အဆစ္အမ်က္ေရာင္ေရာဂါသည္ကမၻာတစ္ဝန္း ၁ဝဝ လွ်င္ တစ္ဦးခန္႔ ျဖစ္ပြားတတ္ေလ့ရွိၿပီး အထူးသျဖင့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားသည္ အမ်ဳိးသားမ်ားထက္ ပိုမို ျဖစ္ပြားတတ္ေၾကာင္း ၄င္းတို႔၏ သုေတသနျပဳခ်က္၌ ေဖာ္ျပထားသည္။အေမရိ ကန္ႏုိင္ငံ ေဘာ္စတြန္တကၠသိုလ္မွ သုေတသနပညာရွင္မ်ားက အသက္ ၅၄ ႏွစ္ ေက်ာ္အရြယ္ရွိ အဆစ္အမ်က္ေရာင္ေဝဒနာရွင္ ၆၃၃ ဦးအား တစ္ႏွစ္ေက်ာ္ ၾကာ သုေတသနျပဳခဲ့ရာ ခ်ယ္ရီသီးစားသုံးျခင္းသည္ အဆစ္အမ်က္ေရာင္ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈအား ၃ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းက်ဆင္းေစေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကျခင္းျဖစ္ သည္။ခ်ယ္ရီသီး တစ္ႀကိမ္စားသုံးလွ်င္အနည္းဆုံး ၁ဝ လုံးမွ ၁၂ လုံးအထိ စားသုံးျခင္းျဖစ္သည္။ ခ်ယ္ရီသီးတြင္ပါဝင္ေသာ ဓာတ္မ်ားက ခႏၶာကိုယ္ရွိေသြးမ်ား အတြင္းပါဝင္ေသာ ယူရစ္အက္စစ္ဓာတ္အေနအထားမ်ားကို ထိန္းေပးသည္။ ယူရစ္အက္စစ္ပမာဏ မ်ားလြန္းျခင္းသည္လည္း အဆစ္အမ်က္ေရာင္ ေရာဂါကိုျဖစ္ ပြားရန္ တြန္းအားေပးသည္။ထို႔ေၾကာင့္ ခ်ယ္ရီသီး စားသုံးေပး ပါက အဆု ိပါေရာဂါျဖစ္ ပြားမႈေလ်ာ့က်ေစေၾကာင္း အေမရိကန္က်န္းမာေရး သုေတသနပညာရွင္မ်ား၏ သုေတသနျပဳခ်က္၌ေဖာ္ျပထားျခင္းျဖစ္သည္။ (႐ုိက္တာ)
စုစည္းဘာသာျပန္ - ေ၀ယံဦး
No comments:
Post a Comment