- ၿမိန္-
အရြက္အဖ်ား အႏုေလးေတြကို လက္ညွဳိးနဲ႔ လက္မထိပ္ေလးေတြကို အသံုးျပဳလို႔ ဆိတ္ကာ ဖဲ့လိုက္တယ္။ ၿပီးမွ ရိုးတိုင္ကို ကိုင္လို႔ အရြက္ေတြကို တစ္ရြက္ခ်င္း သြက္သြက္ေလး ေျခြခ်လိုက္တယ္။ ၿပီးမွ ရိုးတိုင္တေလွ်ာက္ကို လက္နဲ႔ ခပ္သာသာဖိေခ်ၿပီး အရိုးေလးေတြ ခပ္မြမြေလး ေၾကသြားမွ လက္တစ္ဆစ္ခန္႔စီ ဆတ္ခနဲ ဆတ္ခနဲ ခ်ဳိးလို႔ နေဘးနားက ၀ါးဇကာထဲ ထည့္လိုက္တယ္။ ဒီလိုနဲ႔ လယ္ကန္စြန္းရြက္ ခၽြန္ခၽြန္ေလး နွစ္စီးစာက ေျခြလို႔ ၿပီးသြားတယ္။ သစ္သားစားပြဲ၀ိုင္း အပုေလးေပၚမွာေတာ့ စံုစီနဖာ ဟင္းရြက္မ်ဳိးစံုနဲ႔ ေနရာျပည့္လို႔။ ကန္စြန္း ၿပီးေတာ့ ဘူးညြန္႔အစည္းကို မေနာ္က ယူလိုက္တယ္။ လတ္ဆတ္လိုက္တဲ့ ဘူးညြန္႔ေတြ။ ကဗ်ာဆန္တဲ့ ဘူးညြန့္ေတြလို႔ပဲ ေခၚလိုက္ခ်င္မိေသး။ အစိမ္းေရာင္အရြက္ ဖားဖားေတြၾကားက အညြန္႔ေလးေတြ စပလိမ္လို ေကြ႕လိပ္လို႔ ၀ဲေခြ က်ေနပံုက တကယ့္ကို ကဗ်ာဆန္တဲ့ အလွ။ မေနာ္က ဘူးရြက္၊ ဘူးညြန္႔ေလးေတြကို ေျခြ၊ ဖဲ့၊ ဆိတ္၊သင္လို႔ ၀ါးဇကာထဲက ကန္စြန္းရြက္ နေဘးမွာ ေနရာခ်လိုက္ေလတယ္။
ၿပီးေတာ့ အလွည့္က်တဲ့ စားပြဲပုေလးအေပၚက ပဲညြန္႔အစည္းကို ယူလို႔ ခ်ည္ထားတဲ့ ႏွီးစကို ျဖည္လိုက္တယ္။ “ ပဲညြန္႔က သိပ္ခ်ဳိတာ..၊ ႏုတာေလးပဲ ေရြးထည့္ရမယ္..၊ ကၽြန္မတို႔ ရြာမွာဆို အလကားပဲတင္း ရတဲ့ အရြက္ေတြ..၊ ဒီမွာ ၀ယ္စားေနရေတာ့ အရမ္းကို အ့ံၾသၿပီး ႏွေမ်ာမိတာ..” မေနာ္က ပါးစပ္က ေျပာလည္းေျပာ၊ လက္က သိုးသိုးသြက္သြက္နဲ႔ ပဲညြန္႔တစ္စီးကို ေျခြသြားလိုက္တာမ်ား တစ္ခဏေလးသာ။ ပဲညြန္႔ ေျခြၿပီးသားေလးလဲ သြားေပဦးေတာ့ ၀ါးဇကာထဲက ဘူးညြန္႔ရြက္ေတြရဲ႕ နေဘးကို။ ၀ါးဇကာက ဒီအရြက္သံုးမ်ဳိးနဲ႔တင္ ေနရာလပ္မရွိ ျပည့္သြားေလၿပီ။
မေနာ္က ဆင့္ေပၚမွာ ေမွာက္ထားတဲ့ ဒန္အိုးလြတ္ တစ္လံုးကို ယူလိုက္တယ္။ ဒီတစ္ခါေတာ့ အေျခြခံရမွာက ဟင္းႏုႏြယ္။ “ဟင္းႏုႏြယ္က စိတ္ရွည္လက္ရွည္ ေခၽြယူရတာမ်ဳိး..၊ ေရလဲ ႏိုင္ႏုိုင္ေဆးယူမွ..၊ မဟုတ္ရင္ သဲက တရွပ္ရွပ္နဲ႔ အရသာပ်က္ေရာ..၊ ကၽြန္မ အေမက သူ႔ကို စိမ္းစိမ္းအိအိေလးမ်ား ေၾကာ္ေကၽြးရင္ သိပ္ႀကိဳက္ရွာတာ” လို႕ ေျပာရင္း အေမကို သတိရသြားပံု ရေလတယ္။ ေျခြၿပီးသား ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ ထည့္ထားတဲ့ ဒန္အိုးထဲကို ေရေလာင္းထည့္လို႔ ခဏေဘးမွာ ဖယ္ထားလိုက္တယ္။
“ ဆူးပုတ္ရြက္ ေျခြၿပီးရင္ ေျခြစရာၿပီးၿပီ.. ” လို႔ ေျပာရင္း ဆူးပုတ္ရြက္ ႏုႏုေလးေတြကို အစည္းလိုက္ ေရအရင္ ေဆးလိုက္တယ္။ ၿပီးမွ အစူးေလးေတြကို သတိထားလို႔ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ သပ္ခ်ကာ ေျခြထည့္ေလတယ္။ “ ဆူးပုတ္က အနံ႔သာဆိုးတာ၊ ေခၽြရတာသာ လက္၀င္တာ၊ စားရတာ ေမႊးၿပီး ေကာင္းမွေကာင္း၊ ေနာက္.. စားပြဲေပၚမွာ ေတြ႔ရတဲ့ ပင္စည္မွာ ေဖာ့အျဖဴေလးေတြ ကပ္ေနသလို အျမစ္မႊားေလးေတြပါလွ်က္က အရြက္ေသးေသးေလးေတြနဲ႔ ဟင္းရြက္တစ္စည္း က်န္ေနေလေတာ့ “ အဲ့ဒါ ဘာေခၚလည္း မေနာ္..၊ အဲ့ဒါေရာ ထည့္ခ်က္မွာလား..” လို႔ ေမးေတာ့ “ အဲ့ဒါက ခ်က္စားဖို႔ မဟုတ္ဘူး။ ၿပီးေတာ့ သိမယ္.. ဘာအတြက္လည္း..ဆိုတာ ” ..ဆိုၿပီး ကၽြန္မရဲ႕ စိတ္၀င္စားေနမွဳကို အရွိန္ျမင့္ေလေအာင္ ပေဟ႒ိဖြက္လိုက္တယ္။
ကၽြန္မ စိတ္ပါလက္ပါ ထိုင္ၾကည့္ေနမိတာ။ မီးဖိုထဲမွာ ဒီေန႔တစ္ရက္ သူကိုယ္တိုင္ အစအဆံုး စီမံၿပီး လွ်ာလည္သြားေအာင္ ခ်က္ေကၽြးပါ့မယ္ဆိုတဲ့ မေနာ္ရဲ႕ ဟင္း၊ မေနာ္ရဲ႕ လက္ရာ။ ကၽြန္မ အရမ္းကို စိတ္၀င္စားေနမိတာ။ ပံုမွန္က အိမ္မွာ အေမက ဟင္းရံ စီစဥ္သူ၊ ကၽြန္မက ေစ်း၀ယ္၊ မေနာ္က ကၽြန္မ၀ယ္လာသမွ် ဒိုင္ခံခ်က္သူ။ ဒီတစ္ခါ အေမ့ကို မေနာ္က “ ေဒၚေလး ခံတြင္းပ်က္ေနတယ္ဆို၊ တစ္ေန႔ တစ္ေန႔ အသား ငါးေတြ စားေနရတာ ညည္းေငြ႕ေရာေပါ့..၊ ကၽြန္မ တစ္ရက္ေလာက္ ဟင္းရံစီစဥ္ၿပီး ကၽြန္မတို႔ ေတာဟင္း ခ်က္ေကၽြးပါ့မယ္.. ၊ ကၽြန္မ ခ်က္တဲ့ဟင္း တစ္ရက္ေလာက္ စားၾကည့္..၊ မၿမိန္ရင္ ႀကိဳက္သလိုေျပာ..” ။
ဒါနဲ႔ပဲ ကၽြန္မတို႔ ဒီတနဂၤေႏြတစ္ရက္အတြက္ ဟင္းရံကို မေနာ္ရဲ႕ လက္ထဲ ၀ကြက္အပ္လိုက္တာ။ သူ..ေစ်းက ျပန္လာေလေတာ့ လက္ဆြဲျခင္းတစ္ခုလံုး ဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ ေဗာင္းသလံ လွ်ံလို႔။ ေစ်းျခင္းေတာင္းထဲက ပစၥည္းေတြ တစ္ခုျခင္း ထုတ္ေတာ့ ဟင္းရြက္ေတြ ေအာက္က ငါးဘဲျဖဴ ေသးေသးေလးေတြက တစ္ထုတ္၊ ငါးပေနာ္ အရြယ္ေတာ္က ၂ေကာင္၊ ငါးပိရည္ႀကိဳက နည္းနည္း၊ ဒညင္း၀က္လည္းပါေသး၊ မွ်စ္၀ါေသးေသး ဆံုတိုေလးေတြ၊ ခရမ္းျပဳပ္သီးေလးေတြ၊ ကုလားေအာ္ ငရုပ္ကႏွစ္ေတာင့္္။
ေစ်းျခင္းေတာင္း ခ်ခ်ျခင္း မေနာ္က ငါးဘဲျဖဴေလးေတြကို ႏွီးဇကာအေဟာင္းထဲ ထည့္လို႔ ပြတ္တိုက္လိုက္တယ္။ အ့ံၾသဖြယ္ရာ တစ္ေအာင့္ေလာက္ ပြတ္တိုက္ၿပီးလို႔ ေရေဆးခ် လိုက္ေရာ ငါးအက်ည္းခြံ ေသးေသးေလးေတြက ဓားနဲ႔ ခၽြတ္စရာမလိုေတာ့ဘဲ ေရနဲ႔ေမ်ာပါသြားေတာ့တာ။ ၿပီးမွ ဓားဦးခၽြန္ေလးနဲ႔ တစ္ေကာင္စီ စိတ္ရွည္လက္ရွည္ ၀မ္းဗုိက္ေဖာက္၊ ဗိုက္ထဲက အညစ္အေၾကး ကလီစာေတြကို ဓားဦးေလးနဲ႔ ဖိလို႔ ဆြဲထုတ္။ တစ္ေကာင္ၿပီးတစ္ေကာင္ လုပ္သြားလိုက္တာမ်ား ၾကည့္လို႔ေတာင္ ေကာင္းလွေသး။ အားလံုး ဗိုက္ေဖာက္ၿပီးေတာ့ ေရအသန္႔နဲ႔ ထပ္ေဆး၊ ဆား၊ နႏြင္း၊ အခ်ဳိမွဳန္႔ နည္းနည္းနဲ႔ နယ္ထားလိုက္တယ္။ ၿပီးေတာ့ ငါးပေနာ္ႏွစ္ေကာင္ကိုလဲ အက်ည္းထိုး၊ ဓားနဲ႔ပါးပါးမႊမ္း၊ တစ္ေကာင္ကို ငန္ျပာရည္ နည္းနည္းနဲ႔႔ ျပဳတ္လိုက္ထားလိုက္တယ္။
တစ္ဆက္ထဲမွာ မီးေသြးမီးဖိုေအာက္က ေလ၀င္ေပါက္မွာ က်ေနတဲ့ ျပာပူထဲ ကုလားေအာ္ ႏွစ္ေတာင့္နဲ႔ ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥေလာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ နည္းနည္း ပစ္ထည့္ထားလိုက္ေသး တယ္။ ကၽြန္မကိုလဲ ဘာမွ ၀င္ကူ လုပ္ခြင့္မေပးပဲ ” ၾကည့္ခ်င္ရင္ ေဘးကေနသာ ၿငိမ္ၿငိမ္ ၾကည့္ေန.. ” ဆိုေတာ့ သူ ဇယ္ဆက္သလို လုပ္ေနတာေတြကို ကၽြန္မမွာ မ်က္ေျချပတ္မခံႏုိင္ပဲ လိုက္ၾကည့္ေနမိတယ္။ သားႀကီး၊ ငါးႀကီး မယ္မယ္ရရ ဘာမွမပါလာတဲ့ ေစ်းျခင္းေထာင္းထဲက ဟင္းလွ်ာေတြနဲ႔ ကၽြန္မတို႔ကို မေနာ္တစ္ေယာက္ ဘယ္လိုဘယ္ပံုမ်ား ထမင္းၿမိန္ေလေအာင္ လက္စြမ္းျပမလည္းဆိုတာ မဟာဒယားႀကီးကို စိတ္၀င္စားေနမိေတာ့တာ။ “ မေနာ္… တကယ္ စားေကာင္းမွာ ေသခ်ာတယ္ေနာ္..” လို႔ ကၽြန္မက သူ႔ရဲ႕ဆြဲေဆာင္မွဳ မရွိေလတဲ့ ဟင္းလွ်ာေတြကို ၾကည့္ၿပီးေျပာေလေတာ့ “ ေၾသာ္.. ဒါေၾကာင့္ မၿပီးခင္ ဗမာမျမင္ေစနဲ႔လို႔ ေျပာတာ ..” ဆိုၿပီး ကၽြန္မကို ၿပံဳးေစ့ေစ့နဲ႔ စေလေတာ့ “ ေကာင္းၿပီ.. ကၽြန္မ တကယ္ စားေကာင္းရင္ ဟိုေန႔က မေနာ္က လွတယ္လို႔ေျပာတဲ့ လမ္းထိပ္စတိုးဆိုင္က တရုပ္ပိတ္ ၀မ္းဆက္အစေလး ကၽြန္မမုန္႔ဘိုးနဲ႔ ၀ယ္ေပးမယ္.. ဘယ့္ႏွယ့္လဲ.. ” လို႔ ကၽြန္မ စိမ္ေခၚလိုက္မိတယ္။ မေနာ္ကေတာ့ ဘာမွ မေျပာ။ ၿပံဳးတံု႔တံု႔နဲ႔သာ။
တကယ္ေတာ့ မေနာ္ကို ကၽြန္မကိုယ္တိုင္ သြားေခၚခဲ့ရတာ။ ကၽြန္မ တကၠသိုလ္ေက်ာင္း စတက္ေတာ့ အေမကလဲ အလုပ္တစ္ဖက္နဲ႔ဆိုေတာ့ အိမ္မွာ အိမ္အလုပ္လဲ ကူရေအာင္၊ ကၽြန္မလဲ အေဖာ္ရေလေအာင္ အိမ္အကူတစ္ေယာက္ေလာက္ေတာ့ ရွာမွဆိုလို႔ အေမ့မိတ္ေဆြ တစ္ေယာက္ရဲ႕ အႀကံေပးခ်က္နဲ႕ အလံုမစ္ရွင္ေက်ာင္းလမ္းမွာ အိမ္အကူ သြားရွာခဲ့ပါတယ္။ ေရာက္သြားေတာ့ အလုပ္ လာေခၚသူေတြကို တန္းစီၿပီီး ထိုင္ေစာင့္ေနသူေတြထဲမွာ မေနာ္ကို ကၽြန္မ မ်က္စိက်သြားရပါတယ္။ ဒူးဆစ္အထိ ရွည္လွ်ားနက္ေမွာင္တဲ့ ဆံပင္ကို အုန္းဆီရႊဲေနေအာင္ လူးလို႔၊ နဖူးအေျပာင္သိမ္းကာ စည္းထားလွ်က္၊ မ်က္လံုးျပဴးျပဴး၊ မ်က္ႏွာက်၀ိုင္း၀ိုင္း၊ နဖူးျပင္ က်ယ္က်ယ္၊ အရပ္ခပ္ျပတ္ျပတ္နဲ႕ ရိုးသားပြင့္လင္းတဲ့ ဟန္ပန္ရွိတဲ့ ဗုဒၶဘာသာ ကိုးကြယ္သူ၊ က်န္းမာသန္စြမ္းတဲ့ ေက်းလက္ ကရင္တိုင္းရင္းသူ မေနာ္ကို ကၽြန္မ စိတ္ႀကိဳက္ ေရြးေခၚယူခဲ့ပါတယ္။ ကြၽန္မေရြးတာမွန္ခဲ့ပါတယ္။ မေနာ္ရဲ႕ နာမည္အရင္းက “ ေနာ္ခရီးေမ ”၊ ျမစ္၀ကၽြန္းေပၚ ေတာင္ပို႔ႀကီးလို႔ ေခၚတဲ့ ကရင္လူမ်ဳိးေတြ အမ်ားစုေနတဲ့ ေက်းရြာေလးက။ မေနာ္က ကၽြန္မထက္ အသက္၆ႏွစ္ေတာင္ ႀကီးတယ္။ အစသန္တဲ့ ကၽြန္မ၊ မိန္းကေလး အေဖာ္မရွိေလတဲ့ ကၽြန္မအတြက္ စိတ္ရွည္တဲ့ မေနာ္က တကယ့္ အေဖာ္ေကာင္း တစ္ေယာက္ပါ။ မေနာ္ကလဲ အဆင့္အတန္း မခြဲျခားတတ္တဲ့၊ ပြင့္လင္းေဖာ္ေရြတဲ့ ကၽြန္မတို႕မိသားစုကို မၾကာခင္မွာပဲ ခင္တြယ္လာခဲ့ပါတယ္။ အခုတစ္ေလာ ခံတြင္းပ်က္ေနတယ္လို႔ အေမညည္းလိုက္တာကို ၾကားၿပီး ဒီေန႔ေတာ့ မေနာ္တစ္ေယာက္ သူ႕စိတ္ႀကိဳက္ လက္စြမ္းျပေနေလၿပီ။
“ ကဲ.. စခ်က္ၿပီေ၀့…” လို႔ မေနာ္က အသံေပးၿပီး ငရုပ္သီး၊ ၾကက္သြန္ကို ေမႊးလာတဲ့အထိ ဆီသတ္လိုက္ၿပီး ခုနႏွပ္ထားတဲ့ ငါးဘဲျဖဴမ်ားကို ဆီသတ္ ဒယ္အိုးထဲထည့္လို႔ လက္ႏွီးေလးနဲ႔ ဒယ္အိုးကို လွဳပ္လိုက္၊ အဖံုးေလးအုပ္လိုက္နဲ႔၊ တေအာင့္ေနေတာ့ မက်ည္းရည္ ပ်စ္ပ်စ္ေလးဆမ္းလို႔ ဆားျပား၊ အခ်ဳိမွဳန္႔ ထည့္ၿပီး နံနံပင္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလးေတြကို လက္နဲ႔ ႏွစ္ပိုင္းခ်ဳိးျဖတ္လို႔ အေပၚက အုပ္ျဖဴးကာ ဒယ္အိုးေလးကို လွဳပ္ေပးျပန္ပါတယ္။ ငါးအိုးဆီျပန္လို႔ မေျခာက္ခင္မွာ ခုန ျပဳတ္ထားတဲ့ ငါးပေနာ္ကို အရိုးသင္ပါတယ္။ ခဏၾကာေတာ့ ငါးဘဲျဖဴ အိုးကပ္ဟင္းေလးက ဆီသံ တဖ်စ္ဖ်စ္ျမည္လာကာ ေမႊးလာပါတယ္။
ငါးဘဲျဖဴဟင္း က်က္ေလေတာ့ ငါးျပဳတ္ရည္အိုး မီးဖိုေပၚျပန္တင္ၿပီး၊ ခုနက အရိုးႏႊံထားတဲ့ ငါးပေနာ္အသားမ်ား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္ထားတာကို ပြက္ပြက္ဆူလာတဲ့ ျပဳတ္ရည္အိုးထဲကို ပစ္ထည့္လိုက္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ သင္ထားတဲ့ ကန္စြမ္းရြက္၊ ဘူးညြန္႔၊ ဟင္းႏုႏြယ္နဲ႔ ပဲညြန္႔တို႔ကို ကရင္လို သီခ်င္းတစ္ပုဒ္ ပါးစပ္က ညည္းလွ်က္က ဟင္းအိုးထဲ ပစ္ထည့္ျပန္တယ္။ ဟင္းအိုးပြက္လို႔ ဟင္းရြက္ေတြ နူးလာခ်ိန္ ေစာင့္ေနတုန္းမွာ ဘယ္ကရွာလာမွန္းမသိတဲ့ ၀ါးသီတံတစ္ေခ်ာင္းကို က်န္တဲ့ ငါးပေနာ္တစ္ေကာင္ကို ပါးစပ္ကေန အၿမွီးထိေအာင္လ်ဴိလို႔ ငါးကင္ဖို႔ ျပင္ပါေလတယ္။ ဟင္းရြက္ျပဳတ္အိုး ပြက္လာခ်ိန္မွာ အေပါ့အငန္ျမည္းလို႔ ငရုပ္ေကာင္းေလွာ္ခတ္၊ ဆူးပုတ္ရြက္ကို ေနာက္ဆံုးဘိတ္ ပစ္ထည့္ၿပီး အဖံုးအုပ္ကာ ဖိုေပၚမွ ခ်လိုက္ပါေတာ့တယ္။
ဆူးပုတ္ရြက္ ရနံ႔ေလးေမႊးလာေတာ့ ကၽြန္မဗိုက္ထဲ ဂြီခနဲေတာင္ ျမည္လာပါတယ္။ အိမ္ေရွ႕ကေန အေဖ့ရဲ႕ “ ေမႊးတယ္ေဟ့.. က်က္တာနဲ႕ စားမယ္ေနာ္ ” လို႔ ေျပာလိုက္သံ ၾကားလိုက္လို႔လားမသိ။ မေနာ္က ခ်က္ေနတာကို အရွိန္ျမွင့္လိုက္ေလတယ္။ ခုန သီထားတဲ့ ငါးကင္တံကို မီးဖိုေပၚမွာ ဟိုသည္လွည့္လို႔ ကင္တယ္။ တခဏေနေတာ့ ငါးကင္နံ႕ေမႊးေမႊးက ႏွာ၀ကို လာကလူေလတယ္။ “ အဲ့ဒီ ငါးကင္က ဘာလုပ္ဖို႔လဲ ” ေမးေတာ့ ငပိရည္ေဖ်ာ္မွာဆိုပဲ။ အရြယ္ေတာ္ ဟင္းပန္းကန္ တစ္လံုးယူၿပီး အရိုးထြင္ထားတဲ့ ငါးကင္၊ ခုနက ျပာပူမွာ မီးအုံးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ကုလားေအာ္ငရုပ္ေတာင့္တို႔ကို လက္နဲ႔ ပယ္ပယ္နယ္နယ္ ေရာသမကာ ဖိေခ်ပါေတာ့တယ္။ ေက်နပ္ေလာက္ေအာင္ ဖိေခ်ၿပီးေတာ့မွ ေစာေစာက က်ဳိထားတဲ့ ငပိရည္က်ဳိကို အေပၚကေန ေလာင္းထည့္တယ္။ ငပိတို႔စရာ ႀကိဳက္တဲ့ ကၽြန္မအတြက္ ငါးမီးဖုတ္ငပိရည္ေဖ်ာ္ စိမ္းျမျမရဲ႕ ေမႊးရနံ႔က စိတ္ကို မထိမ္းႏိုင္ေတာ့ေလၿပီမို႔ လွ်ာဖ်ားတေလွ်ာက္ လွ်ံတက္လာတဲ့ သြားရည္ကို လည္ေခ်ာင္းထဲကို ဂလုဆို ၿမိဳခ်ပစ္လိုက္ရပါတယ္။ စိတ္ကို ဘယ္လိုမွ မထိမ္းႏိုင္ေတာ့တာနဲ႔ ပန္းကန္ေတြ ေရေဆးလို႔ ထမင္းကို ႀကိဳတင္ ခူးခပ္ထားလိုက္ႏွင့္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ မေနာ္က ဆီဒယ္အိုး မီးဖိုေပၚတင္လို႔ ဒညင္း၀က္ကို အျခမ္းေလးေတြျခမ္းၿပီး မီးလက္က်န္ေလးနဲ႔ ဆီပူထိုးကာ ေၾကာ္ေနပါၿပီ။
ကၽြန္မလဲ ထမင္းခူးၿပီးတာနဲ႔ ငါးဘဲျဖဴ မက်ည္းႏွစ္အိုးကပ္ခ်က္ကို ပန္းကန္နဲ႔ထည့္။ အလယ္ေသာက္ ပန္းကန္ႀကီးထဲမွာ ငါးပေနာ္ ဟင္းရြက္စံု ဟင္းခ်ဳိ ပူပူေလာင္ေလာင္ကို ခပ္။ ငါးမီးဖုတ္ ငပိရည္ေဖ်ာ္ ေမႊးေမႊးနဲ႔ မေနာ္ယူလာေပးတဲ့ ဒညင္း၀က္ေၾကာ္ပန္းကန္ကို ေနရာခ်။ တစ္ခ်ိန္ထဲမွာ “ အေမေရ.. စားလို႔ရၿပီ ” လို႔ အိမ္ေရွ႕ကို လွမ္းေအာ္လိုက္တယ္။ ကၽြန္မတို႔ မိသားစု ေလးေယာက္ ထမင္း၀ိုင္းမွာ ေနရာယူလိုက္ခ်ိန္မွာ မေနာ္က တို႔စရာဆိုၿပီး ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ လာခ်ေပးလို႔ ၾကည့္လိုက္ေတာ့ မွ်စ္ျပဳတ္ ၀ါ၀ါေလးေတြနဲ႔အတူ စစခ်င္းတုန္းက ကၽြန္မက ဒါ ဘာအရြက္ေတြလဲလို႔ ေမးခဲ့ရတဲ့့ အရြက္ေလးေတြကို ရိုးတံနဲ႔အတူ အစိမ္းလိုက္ အေလာေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ ထည့္ထားတာ ေတြ႔ရေလတယ္။ “ ဒါ.. ထိကရုန္းရြက္ေလ..၊ ကၽြန္မတို႔ ရြာမွာဆို ေပါခ်င္းေသာခ်င္း..၊ ဒီအတိုင္း ေပါက္ေနတာ၊ ငပိေဖ်ာ္နဲ႔ တို႔စားရင္ ခံတြင္းၿမိန္ၿပီး ေဆးဘက္လဲ ၀င္တယ္ ” လို႔ မေနာ္က ေျပာျပေလေတာ့ ကၽြန္မတို႔ မိသားစုရဲ႕ လက္ေတြက တို႔စရာ ပန္ကန္းေပၚမွာ ရစ္၀ဲလို႔ သြားျပန္ပါတယ္။
ကၽြန္မတို႔မိသားစု ေလးေယာက္ စကား မေျပာႏိုင္ၾကေတာ့ပါဘူး။ ငါးဘဲျဖဴ အိုးကပ္ဟင္းရဲ႕ အရသာက အရိုးပါ ၀ါးစားလို႔ လွ်ာမွာ အရသာ စြဲၿငိေနပါတယ္။ ထိကရုန္း အရြက္ေတြကို ထမင္းထဲ ျမဳပ္၊ ငပိေဖ်ာ္ စပ္စပ္နဲ႔ တဂၽြမ္းဂၽြမ္းတို႔၊ ဒညင္း၀က္ေလး ကိုက္လိုက္၊ မွ်စ္ကေလး ျမဳပ္တို႔လိုက္နဲ႔ ရွဴးရွဴးရွဲရွဲနဲ႔ စပ္လာေတာ့ ဆူးပုတ္ရြက္နံ႔ သင္းေနတဲ့ ငရုပ္ေကာင္းႏိုင္ႏုိုင္နဲ႔ ဟင္းရြက္စုံ ျပဳတ္ရည္ပူပူကို တရွဴးရွဴး မွဳတ္ေသာက္။ ထမင္းလုပ္ေတြက တစ္လုပ္ၿပီး တစ္လုပ္ အေသာ မသတ္ႏိုင္ေတာ့။ ေခြၽးသီးေခြၽးေပါက္ေတြက အားလံုးရဲ႕ နဖူးမွာ၊ ႏွာသီးဖ်ား ထိပ္မွာ၊ ႏွဳတ္ခမ္း တစ္၀ိုက္မွာ တြဲရြဲခိုလို႔။ ႏွာရည္မ်ားေတာင္ ယိုလာခ်င္ခ်င္။ ထမင္း၀ိုင္းမွာ လက္ေတြက ရွဳပ္ရွက္ခတ္လို႔ ေနၿပီ။ ဇြန္းေတြ ခလုပ္တိုက္ကုန္ၿပီ။ ဟင္းပန္းကန္ေတြ အေပၚမွာ ကၽြန္မတို႔ လက္ေတြ မနားတမ္း ၀ဲပ်ံေနၾကၿပီ။ မေနာ္ရဲ႕ ေတာဟင္း လက္ရာေအာက္မွာ ကၽြန္မတို႔ မိသားစု ေခါင္းမေဖာ္ႏိုင္ေတာ့ၿပီ။
မေနာ္ကလဲ ၿမိန္ရည္ယွက္ရည္ စားေနတဲ့ ကၽြန္မတို႔ မိသားစုအတြက္ ေခၽြးတလံုးလံုးနဲ႔ စားပြဲ နေဘးကေန ထမင္း၊ ဟင္း လိုအပ္တာေတြ ဒရစပ္ လိုက္ေပးလို႔။ ထမင္းစား နည္းတဲ့ အေမေတာင္ ႏွစ္ပန္းကန္ ေမာက္ေမာက္စားႏိုင္ေလေတာ့ ဒီပြဲမွာ မေနာ္ ႏိုင္ေလၿပီေပါ့။ အသားမပါရင္ မစားတတ္ေလတဲ့ ေမာင္ေလးကလည္း အစားႀကီးတဲ့ ကၽြန္မကို အမွီလိုက္လို႔။ ေနာက္ဆံုးဘိတ္ ဟင္းခ်ဳိတစ္ဇြန္း ခတ္ေသာက္အၿပီး ကၽြန္မရဲ႕ ဗိုက္က တင္းေဖာင္းလို႔ ျပည့္အင့္သြားခ်ိန္ မေနာ္တစ္ေယာက္ ဘာေတြမ်ား လုပ္ေနပါလိမ့္လို႔ မီးဖိုထဲကို လွမ္းၾကည့္လိုက္ေတာ့၊ သူ စားဖို႔ေတာင္ တစ္စိ မက်န္ေတာ့ေအာင္ ေျပာင္သလင္း ခါသြားေလတဲ့ ေလးလံုးခ်က္ ထမင္းအိုးကို ပီတိမ်က္ႏွာနဲ႔ ၿပံဳးၿပံဳးႀကီး ရွိလွ်က္က ကၽြန္မကို လွမ္းျပေလတယ္။
ထမင္းစားၿပီးေတာ့ ကၽြန္မ မ်က္လံုးေတြက ထမင္းဆိပ္တက္ၿပီး ေလးလံအိက်လာတယ္။ အင္း… ထမင္းလံုးစီၿပီးလို႔ တေရးတေမာ ႏိုးလာရင္ေတာ့ လမ္းထိပ္က စတိုးဆိုင္ေလးကို မေနာ္နဲ႔အတူ သြားၿပီး ကတိအတိုင္း ၀ယ္ေပးဦးမွ..။
( “အိပ္မက္ေကာက္ေၾကာင္း” ရသစာစုမ်ားထဲမွာ ပါ၀င္ျဖစ္ခဲ့တဲ့ လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ႏွစ္ေလာက္က ပို႔စ္အေဟာင္းေလးပါ။)
ဆႏၵနဲ႔ဘ၀တစ္ထပ္ထဲက်ၾကပါေစ။
** ျမေသြးနီ**
- ၿမိန္-
အရြက္အဖ်ား အႏုေလးေတြကို လက္ညွဳိးနဲ႔ လက္မထိပ္ေလးေတြကို အသံုးျပဳလို႔ ဆိတ္ကာ ဖဲ့လိုက္တယ္။ ၿပီးမွ ရိုးတိုင္ကို ကိုင္လို႔ အရြက္ေတြကို တစ္ရြက္ခ်င္း သြက္သြက္ေလး ေျခြခ်လိုက္တယ္။ ၿပီးမွ ရိုးတိုင္တေလွ်ာက္ကို လက္နဲ႔ ခပ္သာသာဖိေခ်ၿပီး အရိုးေလးေတြ ခပ္မြမြေလး ေၾကသြားမွ လက္တစ္ဆစ္ခန္႔စီ ဆတ္ခနဲ ဆတ္ခနဲ ခ်ဳိးလို႔ နေဘးနားက ၀ါးဇကာထဲ ထည့္လိုက္တယ္။ ဒီလိုနဲ႔ လယ္ကန္စြန္းရြက္ ခၽြန္ခၽြန္ေလး နွစ္စီးစာက ေျခြလို႔ ၿပီးသြားတယ္။ သစ္သားစားပြဲ၀ိုင္း အပုေလးေပၚမွာေတာ့ စံုစီနဖာ ဟင္းရြက္မ်ဳိးစံုနဲ႔ ေနရာျပည့္လို႔။ ကန္စြန္း ၿပီးေတာ့ ဘူးညြန္႔အစည္းကို မေနာ္က ယူလိုက္တယ္။ လတ္ဆတ္လိုက္တဲ့ ဘူးညြန္႔ေတြ။ ကဗ်ာဆန္တဲ့ ဘူးညြန့္ေတြလို႔ပဲ ေခၚလိုက္ခ်င္မိေသး။ အစိမ္းေရာင္အရြက္ ဖားဖားေတြၾကားက အညြန္႔ေလးေတြ စပလိမ္လို ေကြ႕လိပ္လို႔ ၀ဲေခြ က်ေနပံုက တကယ့္ကို ကဗ်ာဆန္တဲ့ အလွ။ မေနာ္က ဘူးရြက္၊ ဘူးညြန္႔ေလးေတြကို ေျခြ၊ ဖဲ့၊ ဆိတ္၊သင္လို႔ ၀ါးဇကာထဲက ကန္စြန္းရြက္ နေဘးမွာ ေနရာခ်လိုက္ေလတယ္။
ၿပီးေတာ့ အလွည့္က်တဲ့ စားပြဲပုေလးအေပၚက ပဲညြန္႔အစည္းကို ယူလို႔ ခ်ည္ထားတဲ့ ႏွီးစကို ျဖည္လိုက္တယ္။ “ ပဲညြန္႔က သိပ္ခ်ဳိတာ..၊ ႏုတာေလးပဲ ေရြးထည့္ရမယ္..၊ ကၽြန္မတို႔ ရြာမွာဆို အလကားပဲတင္း ရတဲ့ အရြက္ေတြ..၊ ဒီမွာ ၀ယ္စားေနရေတာ့ အရမ္းကို အ့ံၾသၿပီး ႏွေမ်ာမိတာ..” မေနာ္က ပါးစပ္က ေျပာလည္းေျပာ၊ လက္က သိုးသိုးသြက္သြက္နဲ႔ ပဲညြန္႔တစ္စီးကို ေျခြသြားလိုက္တာမ်ား တစ္ခဏေလးသာ။ ပဲညြန္႔ ေျခြၿပီးသားေလးလဲ သြားေပဦးေတာ့ ၀ါးဇကာထဲက ဘူးညြန္႔ရြက္ေတြရဲ႕ နေဘးကို။ ၀ါးဇကာက ဒီအရြက္သံုးမ်ဳိးနဲ႔တင္ ေနရာလပ္မရွိ ျပည့္သြားေလၿပီ။
မေနာ္က ဆင့္ေပၚမွာ ေမွာက္ထားတဲ့ ဒန္အိုးလြတ္ တစ္လံုးကို ယူလိုက္တယ္။ ဒီတစ္ခါေတာ့ အေျခြခံရမွာက ဟင္းႏုႏြယ္။ “ဟင္းႏုႏြယ္က စိတ္ရွည္လက္ရွည္ ေခၽြယူရတာမ်ဳိး..၊ ေရလဲ ႏိုင္ႏုိုင္ေဆးယူမွ..၊ မဟုတ္ရင္ သဲက တရွပ္ရွပ္နဲ႔ အရသာပ်က္ေရာ..၊ ကၽြန္မ အေမက သူ႔ကို စိမ္းစိမ္းအိအိေလးမ်ား ေၾကာ္ေကၽြးရင္ သိပ္ႀကိဳက္ရွာတာ” လို႕ ေျပာရင္း အေမကို သတိရသြားပံု ရေလတယ္။ ေျခြၿပီးသား ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ ထည့္ထားတဲ့ ဒန္အိုးထဲကို ေရေလာင္းထည့္လို႔ ခဏေဘးမွာ ဖယ္ထားလိုက္တယ္။
“ ဆူးပုတ္ရြက္ ေျခြၿပီးရင္ ေျခြစရာၿပီးၿပီ.. ” လို႔ ေျပာရင္း ဆူးပုတ္ရြက္ ႏုႏုေလးေတြကို အစည္းလိုက္ ေရအရင္ ေဆးလိုက္တယ္။ ၿပီးမွ အစူးေလးေတြကို သတိထားလို႔ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ သပ္ခ်ကာ ေျခြထည့္ေလတယ္။ “ ဆူးပုတ္က အနံ႔သာဆိုးတာ၊ ေခၽြရတာသာ လက္၀င္တာ၊ စားရတာ ေမႊးၿပီး ေကာင္းမွေကာင္း၊ ေနာက္.. စားပြဲေပၚမွာ ေတြ႔ရတဲ့ ပင္စည္မွာ ေဖာ့အျဖဴေလးေတြ ကပ္ေနသလို အျမစ္မႊားေလးေတြပါလွ်က္က အရြက္ေသးေသးေလးေတြနဲ႔ ဟင္းရြက္တစ္စည္း က်န္ေနေလေတာ့ “ အဲ့ဒါ ဘာေခၚလည္း မေနာ္..၊ အဲ့ဒါေရာ ထည့္ခ်က္မွာလား..” လို႔ ေမးေတာ့ “ အဲ့ဒါက ခ်က္စားဖို႔ မဟုတ္ဘူး။ ၿပီးေတာ့ သိမယ္.. ဘာအတြက္လည္း..ဆိုတာ ” ..ဆိုၿပီး ကၽြန္မရဲ႕ စိတ္၀င္စားေနမွဳကို အရွိန္ျမင့္ေလေအာင္ ပေဟ႒ိဖြက္လိုက္တယ္။
ကၽြန္မ စိတ္ပါလက္ပါ ထိုင္ၾကည့္ေနမိတာ။ မီးဖိုထဲမွာ ဒီေန႔တစ္ရက္ သူကိုယ္တိုင္ အစအဆံုး စီမံၿပီး လွ်ာလည္သြားေအာင္ ခ်က္ေကၽြးပါ့မယ္ဆိုတဲ့ မေနာ္ရဲ႕ ဟင္း၊ မေနာ္ရဲ႕ လက္ရာ။ ကၽြန္မ အရမ္းကို စိတ္၀င္စားေနမိတာ။ ပံုမွန္က အိမ္မွာ အေမက ဟင္းရံ စီစဥ္သူ၊ ကၽြန္မက ေစ်း၀ယ္၊ မေနာ္က ကၽြန္မ၀ယ္လာသမွ် ဒိုင္ခံခ်က္သူ။ ဒီတစ္ခါ အေမ့ကို မေနာ္က “ ေဒၚေလး ခံတြင္းပ်က္ေနတယ္ဆို၊ တစ္ေန႔ တစ္ေန႔ အသား ငါးေတြ စားေနရတာ ညည္းေငြ႕ေရာေပါ့..၊ ကၽြန္မ တစ္ရက္ေလာက္ ဟင္းရံစီစဥ္ၿပီး ကၽြန္မတို႔ ေတာဟင္း ခ်က္ေကၽြးပါ့မယ္.. ၊ ကၽြန္မ ခ်က္တဲ့ဟင္း တစ္ရက္ေလာက္ စားၾကည့္..၊ မၿမိန္ရင္ ႀကိဳက္သလိုေျပာ..” ။
ဒါနဲ႔ပဲ ကၽြန္မတို႔ ဒီတနဂၤေႏြတစ္ရက္အတြက္ ဟင္းရံကို မေနာ္ရဲ႕ လက္ထဲ ၀ကြက္အပ္လိုက္တာ။ သူ..ေစ်းက ျပန္လာေလေတာ့ လက္ဆြဲျခင္းတစ္ခုလံုး ဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ ေဗာင္းသလံ လွ်ံလို႔။ ေစ်းျခင္းေတာင္းထဲက ပစၥည္းေတြ တစ္ခုျခင္း ထုတ္ေတာ့ ဟင္းရြက္ေတြ ေအာက္က ငါးဘဲျဖဴ ေသးေသးေလးေတြက တစ္ထုတ္၊ ငါးပေနာ္ အရြယ္ေတာ္က ၂ေကာင္၊ ငါးပိရည္ႀကိဳက နည္းနည္း၊ ဒညင္း၀က္လည္းပါေသး၊ မွ်စ္၀ါေသးေသး ဆံုတိုေလးေတြ၊ ခရမ္းျပဳပ္သီးေလးေတြ၊ ကုလားေအာ္ ငရုပ္ကႏွစ္ေတာင့္္။
ေစ်းျခင္းေတာင္း ခ်ခ်ျခင္း မေနာ္က ငါးဘဲျဖဴေလးေတြကို ႏွီးဇကာအေဟာင္းထဲ ထည့္လို႔ ပြတ္တိုက္လိုက္တယ္။ အ့ံၾသဖြယ္ရာ တစ္ေအာင့္ေလာက္ ပြတ္တိုက္ၿပီးလို႔ ေရေဆးခ် လိုက္ေရာ ငါးအက်ည္းခြံ ေသးေသးေလးေတြက ဓားနဲ႔ ခၽြတ္စရာမလိုေတာ့ဘဲ ေရနဲ႔ေမ်ာပါသြားေတာ့တာ။ ၿပီးမွ ဓားဦးခၽြန္ေလးနဲ႔ တစ္ေကာင္စီ စိတ္ရွည္လက္ရွည္ ၀မ္းဗုိက္ေဖာက္၊ ဗိုက္ထဲက အညစ္အေၾကး ကလီစာေတြကို ဓားဦးေလးနဲ႔ ဖိလို႔ ဆြဲထုတ္။ တစ္ေကာင္ၿပီးတစ္ေကာင္ လုပ္သြားလိုက္တာမ်ား ၾကည့္လို႔ေတာင္ ေကာင္းလွေသး။ အားလံုး ဗိုက္ေဖာက္ၿပီးေတာ့ ေရအသန္႔နဲ႔ ထပ္ေဆး၊ ဆား၊ နႏြင္း၊ အခ်ဳိမွဳန္႔ နည္းနည္းနဲ႔ နယ္ထားလိုက္တယ္။ ၿပီးေတာ့ ငါးပေနာ္ႏွစ္ေကာင္ကိုလဲ အက်ည္းထိုး၊ ဓားနဲ႔ပါးပါးမႊမ္း၊ တစ္ေကာင္ကို ငန္ျပာရည္ နည္းနည္းနဲ႔႔ ျပဳတ္လိုက္ထားလိုက္တယ္။
တစ္ဆက္ထဲမွာ မီးေသြးမီးဖိုေအာက္က ေလ၀င္ေပါက္မွာ က်ေနတဲ့ ျပာပူထဲ ကုလားေအာ္ ႏွစ္ေတာင့္နဲ႔ ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥေလာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ နည္းနည္း ပစ္ထည့္ထားလိုက္ေသး တယ္။ ကၽြန္မကိုလဲ ဘာမွ ၀င္ကူ လုပ္ခြင့္မေပးပဲ ” ၾကည့္ခ်င္ရင္ ေဘးကေနသာ ၿငိမ္ၿငိမ္ ၾကည့္ေန.. ” ဆိုေတာ့ သူ ဇယ္ဆက္သလို လုပ္ေနတာေတြကို ကၽြန္မမွာ မ်က္ေျချပတ္မခံႏုိင္ပဲ လိုက္ၾကည့္ေနမိတယ္။ သားႀကီး၊ ငါးႀကီး မယ္မယ္ရရ ဘာမွမပါလာတဲ့ ေစ်းျခင္းေထာင္းထဲက ဟင္းလွ်ာေတြနဲ႔ ကၽြန္မတို႔ကို မေနာ္တစ္ေယာက္ ဘယ္လိုဘယ္ပံုမ်ား ထမင္းၿမိန္ေလေအာင္ လက္စြမ္းျပမလည္းဆိုတာ မဟာဒယားႀကီးကို စိတ္၀င္စားေနမိေတာ့တာ။ “ မေနာ္… တကယ္ စားေကာင္းမွာ ေသခ်ာတယ္ေနာ္..” လို႔ ကၽြန္မက သူ႔ရဲ႕ဆြဲေဆာင္မွဳ မရွိေလတဲ့ ဟင္းလွ်ာေတြကို ၾကည့္ၿပီးေျပာေလေတာ့ “ ေၾသာ္.. ဒါေၾကာင့္ မၿပီးခင္ ဗမာမျမင္ေစနဲ႔လို႔ ေျပာတာ ..” ဆိုၿပီး ကၽြန္မကို ၿပံဳးေစ့ေစ့နဲ႔ စေလေတာ့ “ ေကာင္းၿပီ.. ကၽြန္မ တကယ္ စားေကာင္းရင္ ဟိုေန႔က မေနာ္က လွတယ္လို႔ေျပာတဲ့ လမ္းထိပ္စတိုးဆိုင္က တရုပ္ပိတ္ ၀မ္းဆက္အစေလး ကၽြန္မမုန္႔ဘိုးနဲ႔ ၀ယ္ေပးမယ္.. ဘယ့္ႏွယ့္လဲ.. ” လို႔ ကၽြန္မ စိမ္ေခၚလိုက္မိတယ္။ မေနာ္ကေတာ့ ဘာမွ မေျပာ။ ၿပံဳးတံု႔တံု႔နဲ႔သာ။
တကယ္ေတာ့ မေနာ္ကို ကၽြန္မကိုယ္တိုင္ သြားေခၚခဲ့ရတာ။ ကၽြန္မ တကၠသိုလ္ေက်ာင္း စတက္ေတာ့ အေမကလဲ အလုပ္တစ္ဖက္နဲ႔ဆိုေတာ့ အိမ္မွာ အိမ္အလုပ္လဲ ကူရေအာင္၊ ကၽြန္မလဲ အေဖာ္ရေလေအာင္ အိမ္အကူတစ္ေယာက္ေလာက္ေတာ့ ရွာမွဆိုလို႔ အေမ့မိတ္ေဆြ တစ္ေယာက္ရဲ႕ အႀကံေပးခ်က္နဲ႕ အလံုမစ္ရွင္ေက်ာင္းလမ္းမွာ အိမ္အကူ သြားရွာခဲ့ပါတယ္။ ေရာက္သြားေတာ့ အလုပ္ လာေခၚသူေတြကို တန္းစီၿပီီး ထိုင္ေစာင့္ေနသူေတြထဲမွာ မေနာ္ကို ကၽြန္မ မ်က္စိက်သြားရပါတယ္။ ဒူးဆစ္အထိ ရွည္လွ်ားနက္ေမွာင္တဲ့ ဆံပင္ကို အုန္းဆီရႊဲေနေအာင္ လူးလို႔၊ နဖူးအေျပာင္သိမ္းကာ စည္းထားလွ်က္၊ မ်က္လံုးျပဴးျပဴး၊ မ်က္ႏွာက်၀ိုင္း၀ိုင္း၊ နဖူးျပင္ က်ယ္က်ယ္၊ အရပ္ခပ္ျပတ္ျပတ္နဲ႕ ရိုးသားပြင့္လင္းတဲ့ ဟန္ပန္ရွိတဲ့ ဗုဒၶဘာသာ ကိုးကြယ္သူ၊ က်န္းမာသန္စြမ္းတဲ့ ေက်းလက္ ကရင္တိုင္းရင္းသူ မေနာ္ကို ကၽြန္မ စိတ္ႀကိဳက္ ေရြးေခၚယူခဲ့ပါတယ္။ ကြၽန္မေရြးတာမွန္ခဲ့ပါတယ္။ မေနာ္ရဲ႕ နာမည္အရင္းက “ ေနာ္ခရီးေမ ”၊ ျမစ္၀ကၽြန္းေပၚ ေတာင္ပို႔ႀကီးလို႔ ေခၚတဲ့ ကရင္လူမ်ဳိးေတြ အမ်ားစုေနတဲ့ ေက်းရြာေလးက။ မေနာ္က ကၽြန္မထက္ အသက္၆ႏွစ္ေတာင္ ႀကီးတယ္။ အစသန္တဲ့ ကၽြန္မ၊ မိန္းကေလး အေဖာ္မရွိေလတဲ့ ကၽြန္မအတြက္ စိတ္ရွည္တဲ့ မေနာ္က တကယ့္ အေဖာ္ေကာင္း တစ္ေယာက္ပါ။ မေနာ္ကလဲ အဆင့္အတန္း မခြဲျခားတတ္တဲ့၊ ပြင့္လင္းေဖာ္ေရြတဲ့ ကၽြန္မတို႕မိသားစုကို မၾကာခင္မွာပဲ ခင္တြယ္လာခဲ့ပါတယ္။ အခုတစ္ေလာ ခံတြင္းပ်က္ေနတယ္လို႔ အေမညည္းလိုက္တာကို ၾကားၿပီး ဒီေန႔ေတာ့ မေနာ္တစ္ေယာက္ သူ႕စိတ္ႀကိဳက္ လက္စြမ္းျပေနေလၿပီ။
“ ကဲ.. စခ်က္ၿပီေ၀့…” လို႔ မေနာ္က အသံေပးၿပီး ငရုပ္သီး၊ ၾကက္သြန္ကို ေမႊးလာတဲ့အထိ ဆီသတ္လိုက္ၿပီး ခုနႏွပ္ထားတဲ့ ငါးဘဲျဖဴမ်ားကို ဆီသတ္ ဒယ္အိုးထဲထည့္လို႔ လက္ႏွီးေလးနဲ႔ ဒယ္အိုးကို လွဳပ္လိုက္၊ အဖံုးေလးအုပ္လိုက္နဲ႔၊ တေအာင့္ေနေတာ့ မက်ည္းရည္ ပ်စ္ပ်စ္ေလးဆမ္းလို႔ ဆားျပား၊ အခ်ဳိမွဳန္႔ ထည့္ၿပီး နံနံပင္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလးေတြကို လက္နဲ႔ ႏွစ္ပိုင္းခ်ဳိးျဖတ္လို႔ အေပၚက အုပ္ျဖဴးကာ ဒယ္အိုးေလးကို လွဳပ္ေပးျပန္ပါတယ္။ ငါးအိုးဆီျပန္လို႔ မေျခာက္ခင္မွာ ခုန ျပဳတ္ထားတဲ့ ငါးပေနာ္ကို အရိုးသင္ပါတယ္။ ခဏၾကာေတာ့ ငါးဘဲျဖဴ အိုးကပ္ဟင္းေလးက ဆီသံ တဖ်စ္ဖ်စ္ျမည္လာကာ ေမႊးလာပါတယ္။
ငါးဘဲျဖဴဟင္း က်က္ေလေတာ့ ငါးျပဳတ္ရည္အိုး မီးဖိုေပၚျပန္တင္ၿပီး၊ ခုနက အရိုးႏႊံထားတဲ့ ငါးပေနာ္အသားမ်ား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္ထားတာကို ပြက္ပြက္ဆူလာတဲ့ ျပဳတ္ရည္အိုးထဲကို ပစ္ထည့္လိုက္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ သင္ထားတဲ့ ကန္စြမ္းရြက္၊ ဘူးညြန္႔၊ ဟင္းႏုႏြယ္နဲ႔ ပဲညြန္႔တို႔ကို ကရင္လို သီခ်င္းတစ္ပုဒ္ ပါးစပ္က ညည္းလွ်က္က ဟင္းအိုးထဲ ပစ္ထည့္ျပန္တယ္။ ဟင္းအိုးပြက္လို႔ ဟင္းရြက္ေတြ နူးလာခ်ိန္ ေစာင့္ေနတုန္းမွာ ဘယ္ကရွာလာမွန္းမသိတဲ့ ၀ါးသီတံတစ္ေခ်ာင္းကို က်န္တဲ့ ငါးပေနာ္တစ္ေကာင္ကို ပါးစပ္ကေန အၿမွီးထိေအာင္လ်ဴိလို႔ ငါးကင္ဖို႔ ျပင္ပါေလတယ္။ ဟင္းရြက္ျပဳတ္အိုး ပြက္လာခ်ိန္မွာ အေပါ့အငန္ျမည္းလို႔ ငရုပ္ေကာင္းေလွာ္ခတ္၊ ဆူးပုတ္ရြက္ကို ေနာက္ဆံုးဘိတ္ ပစ္ထည့္ၿပီး အဖံုးအုပ္ကာ ဖိုေပၚမွ ခ်လိုက္ပါေတာ့တယ္။
ဆူးပုတ္ရြက္ ရနံ႔ေလးေမႊးလာေတာ့ ကၽြန္မဗိုက္ထဲ ဂြီခနဲေတာင္ ျမည္လာပါတယ္။ အိမ္ေရွ႕ကေန အေဖ့ရဲ႕ “ ေမႊးတယ္ေဟ့.. က်က္တာနဲ႕ စားမယ္ေနာ္ ” လို႔ ေျပာလိုက္သံ ၾကားလိုက္လို႔လားမသိ။ မေနာ္က ခ်က္ေနတာကို အရွိန္ျမွင့္လိုက္ေလတယ္။ ခုန သီထားတဲ့ ငါးကင္တံကို မီးဖိုေပၚမွာ ဟိုသည္လွည့္လို႔ ကင္တယ္။ တခဏေနေတာ့ ငါးကင္နံ႕ေမႊးေမႊးက ႏွာ၀ကို လာကလူေလတယ္။ “ အဲ့ဒီ ငါးကင္က ဘာလုပ္ဖို႔လဲ ” ေမးေတာ့ ငပိရည္ေဖ်ာ္မွာဆိုပဲ။ အရြယ္ေတာ္ ဟင္းပန္းကန္ တစ္လံုးယူၿပီး အရိုးထြင္ထားတဲ့ ငါးကင္၊ ခုနက ျပာပူမွာ မီးအုံးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ကုလားေအာ္ငရုပ္ေတာင့္တို႔ကို လက္နဲ႔ ပယ္ပယ္နယ္နယ္ ေရာသမကာ ဖိေခ်ပါေတာ့တယ္။ ေက်နပ္ေလာက္ေအာင္ ဖိေခ်ၿပီးေတာ့မွ ေစာေစာက က်ဳိထားတဲ့ ငပိရည္က်ဳိကို အေပၚကေန ေလာင္းထည့္တယ္။ ငပိတို႔စရာ ႀကိဳက္တဲ့ ကၽြန္မအတြက္ ငါးမီးဖုတ္ငပိရည္ေဖ်ာ္ စိမ္းျမျမရဲ႕ ေမႊးရနံ႔က စိတ္ကို မထိမ္းႏိုင္ေတာ့ေလၿပီမို႔ လွ်ာဖ်ားတေလွ်ာက္ လွ်ံတက္လာတဲ့ သြားရည္ကို လည္ေခ်ာင္းထဲကို ဂလုဆို ၿမိဳခ်ပစ္လိုက္ရပါတယ္။ စိတ္ကို ဘယ္လိုမွ မထိမ္းႏိုင္ေတာ့တာနဲ႔ ပန္းကန္ေတြ ေရေဆးလို႔ ထမင္းကို ႀကိဳတင္ ခူးခပ္ထားလိုက္ႏွင့္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ မေနာ္က ဆီဒယ္အိုး မီးဖိုေပၚတင္လို႔ ဒညင္း၀က္ကို အျခမ္းေလးေတြျခမ္းၿပီး မီးလက္က်န္ေလးနဲ႔ ဆီပူထိုးကာ ေၾကာ္ေနပါၿပီ။
ကၽြန္မလဲ ထမင္းခူးၿပီးတာနဲ႔ ငါးဘဲျဖဴ မက်ည္းႏွစ္အိုးကပ္ခ်က္ကို ပန္းကန္နဲ႔ထည့္။ အလယ္ေသာက္ ပန္းကန္ႀကီးထဲမွာ ငါးပေနာ္ ဟင္းရြက္စံု ဟင္းခ်ဳိ ပူပူေလာင္ေလာင္ကို ခပ္။ ငါးမီးဖုတ္ ငပိရည္ေဖ်ာ္ ေမႊးေမႊးနဲ႔ မေနာ္ယူလာေပးတဲ့ ဒညင္း၀က္ေၾကာ္ပန္းကန္ကို ေနရာခ်။ တစ္ခ်ိန္ထဲမွာ “ အေမေရ.. စားလို႔ရၿပီ ” လို႔ အိမ္ေရွ႕ကို လွမ္းေအာ္လိုက္တယ္။ ကၽြန္မတို႔ မိသားစု ေလးေယာက္ ထမင္း၀ိုင္းမွာ ေနရာယူလိုက္ခ်ိန္မွာ မေနာ္က တို႔စရာဆိုၿပီး ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ လာခ်ေပးလို႔ ၾကည့္လိုက္ေတာ့ မွ်စ္ျပဳတ္ ၀ါ၀ါေလးေတြနဲ႔အတူ စစခ်င္းတုန္းက ကၽြန္မက ဒါ ဘာအရြက္ေတြလဲလို႔ ေမးခဲ့ရတဲ့့ အရြက္ေလးေတြကို ရိုးတံနဲ႔အတူ အစိမ္းလိုက္ အေလာေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ ထည့္ထားတာ ေတြ႔ရေလတယ္။ “ ဒါ.. ထိကရုန္းရြက္ေလ..၊ ကၽြန္မတို႔ ရြာမွာဆို ေပါခ်င္းေသာခ်င္း..၊ ဒီအတိုင္း ေပါက္ေနတာ၊ ငပိေဖ်ာ္နဲ႔ တို႔စားရင္ ခံတြင္းၿမိန္ၿပီး ေဆးဘက္လဲ ၀င္တယ္ ” လို႔ မေနာ္က ေျပာျပေလေတာ့ ကၽြန္မတို႔ မိသားစုရဲ႕ လက္ေတြက တို႔စရာ ပန္ကန္းေပၚမွာ ရစ္၀ဲလို႔ သြားျပန္ပါတယ္။
ကၽြန္မတို႔မိသားစု ေလးေယာက္ စကား မေျပာႏိုင္ၾကေတာ့ပါဘူး။ ငါးဘဲျဖဴ အိုးကပ္ဟင္းရဲ႕ အရသာက အရိုးပါ ၀ါးစားလို႔ လွ်ာမွာ အရသာ စြဲၿငိေနပါတယ္။ ထိကရုန္း အရြက္ေတြကို ထမင္းထဲ ျမဳပ္၊ ငပိေဖ်ာ္ စပ္စပ္နဲ႔ တဂၽြမ္းဂၽြမ္းတို႔၊ ဒညင္း၀က္ေလး ကိုက္လိုက္၊ မွ်စ္ကေလး ျမဳပ္တို႔လိုက္နဲ႔ ရွဴးရွဴးရွဲရွဲနဲ႔ စပ္လာေတာ့ ဆူးပုတ္ရြက္နံ႔ သင္းေနတဲ့ ငရုပ္ေကာင္းႏိုင္ႏုိုင္နဲ႔ ဟင္းရြက္စုံ ျပဳတ္ရည္ပူပူကို တရွဴးရွဴး မွဳတ္ေသာက္။ ထမင္းလုပ္ေတြက တစ္လုပ္ၿပီး တစ္လုပ္ အေသာ မသတ္ႏိုင္ေတာ့။ ေခြၽးသီးေခြၽးေပါက္ေတြက အားလံုးရဲ႕ နဖူးမွာ၊ ႏွာသီးဖ်ား ထိပ္မွာ၊ ႏွဳတ္ခမ္း တစ္၀ိုက္မွာ တြဲရြဲခိုလို႔။ ႏွာရည္မ်ားေတာင္ ယိုလာခ်င္ခ်င္။ ထမင္း၀ိုင္းမွာ လက္ေတြက ရွဳပ္ရွက္ခတ္လို႔ ေနၿပီ။ ဇြန္းေတြ ခလုပ္တိုက္ကုန္ၿပီ။ ဟင္းပန္းကန္ေတြ အေပၚမွာ ကၽြန္မတို႔ လက္ေတြ မနားတမ္း ၀ဲပ်ံေနၾကၿပီ။ မေနာ္ရဲ႕ ေတာဟင္း လက္ရာေအာက္မွာ ကၽြန္မတို႔ မိသားစု ေခါင္းမေဖာ္ႏိုင္ေတာ့ၿပီ။
မေနာ္ကလဲ ၿမိန္ရည္ယွက္ရည္ စားေနတဲ့ ကၽြန္မတို႔ မိသားစုအတြက္ ေခၽြးတလံုးလံုးနဲ႔ စားပြဲ နေဘးကေန ထမင္း၊ ဟင္း လိုအပ္တာေတြ ဒရစပ္ လိုက္ေပးလို႔။ ထမင္းစား နည္းတဲ့ အေမေတာင္ ႏွစ္ပန္းကန္ ေမာက္ေမာက္စားႏိုင္ေလေတာ့ ဒီပြဲမွာ မေနာ္ ႏိုင္ေလၿပီေပါ့။ အသားမပါရင္ မစားတတ္ေလတဲ့ ေမာင္ေလးကလည္း အစားႀကီးတဲ့ ကၽြန္မကို အမွီလိုက္လို႔။ ေနာက္ဆံုးဘိတ္ ဟင္းခ်ဳိတစ္ဇြန္း ခတ္ေသာက္အၿပီး ကၽြန္မရဲ႕ ဗိုက္က တင္းေဖာင္းလို႔ ျပည့္အင့္သြားခ်ိန္ မေနာ္တစ္ေယာက္ ဘာေတြမ်ား လုပ္ေနပါလိမ့္လို႔ မီးဖိုထဲကို လွမ္းၾကည့္လိုက္ေတာ့၊ သူ စားဖို႔ေတာင္ တစ္စိ မက်န္ေတာ့ေအာင္ ေျပာင္သလင္း ခါသြားေလတဲ့ ေလးလံုးခ်က္ ထမင္းအိုးကို ပီတိမ်က္ႏွာနဲ႔ ၿပံဳးၿပံဳးႀကီး ရွိလွ်က္က ကၽြန္မကို လွမ္းျပေလတယ္။
ထမင္းစားၿပီးေတာ့ ကၽြန္မ မ်က္လံုးေတြက ထမင္းဆိပ္တက္ၿပီး ေလးလံအိက်လာတယ္။ အင္း… ထမင္းလံုးစီၿပီးလို႔ တေရးတေမာ ႏိုးလာရင္ေတာ့ လမ္းထိပ္က စတိုးဆိုင္ေလးကို မေနာ္နဲ႔အတူ သြားၿပီး ကတိအတိုင္း ၀ယ္ေပးဦးမွ..။
( “အိပ္မက္ေကာက္ေၾကာင္း” ရသစာစုမ်ားထဲမွာ ပါ၀င္ျဖစ္ခဲ့တဲ့ လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ႏွစ္ေလာက္က ပို႔စ္အေဟာင္းေလးပါ။)
ဆႏၵနဲ႔ဘ၀တစ္ထပ္ထဲက်ၾကပါေစ။
** ျမေသြးနီ**
No comments:
Post a Comment