**Public Health**
ဘယ္အခ်ိန္မ်ားက ေရေသာက္ရန္အ
(၁) တညတာလံုးျငိမ္သက္ေနတဲ့ ခႏၵာကို္ယ္တြင္း ကလီစာမ်ားကို ျပန္လည္တက္ၾကြလာေအာင္ လႈံ႔ေဆာ္ေပးဖို႔ နံနက္အိပ္ယာ ထတာနဲ႔ ေသာက္ေရ ၂-ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။
(၂) အစာေၾကညက္ေစဖို႔ ထမင္းမစားခင္ နာရီ၀က္ၾကိဳတင္၍ ေရ ၁- ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။ (၃) ေသြးခုန္ႏႈန္းမွန္ေစရန္နဲ႔ ေသြးက်ေစဖို႔ ေရမခ်ိဳးခင္ ေရ ၁-ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။ (၄) ေလျဖတ္/ႏွလံုးေရာဂါေတြ မျဖစ္ေအာင္ ညမအိပ္ခင္ ေရ ၁-ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။ (၅)အိပ္ေပ်ာ္ေနစဥ္ ေျခသလံုးၾကြက္သားေတြ ၾကြက္တက္ျခင္း မျဖစ္ရေလေအာင္ ညဘက္တေရးနိုးတဲ့အခါ ေရထေသာက္ေပးပါ။ - ေရ(လံုး၀) မေသာက္သင့္ဆံုးအခ်ိန္က ဘယ္အခ်ိန္ျဖစ္ပါသလဲ ? အေမရိကန္ က်န္းမာေရးသုေတသီေတြရဲ့ စစ္တမ္းမ်ားအရ ကမၻာေပၚမွာ တရုပ္နဲ႔ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြမွာ အူကင္ဆာေရာဂါဖိစီးခံရမႈ အနည္းဆံုး ျဖစ္ၾကပါတယ္တဲ့။ အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ထို္လူမ်ိဳးေတြက ထမင္းစားေနစဥ္မွာ ေရခဲေရ/ ရိုးရိုးေရေအး မေသာက္ၾကဘဲ၊ ေရေႏြးျဖဴ(သို႔မဟုတ္)လၻက္ရည္ၾကမ္း ပူပူကိုသာ ေသာက္သံုးေလ့ရွိလို႔ပါဘဲ။ အထူးသျဖင့္ ထမင္းစားရင္း ေရခဲေရ ေအးေအးေသာက္တဲ့အခါ ဟင္းလ်ာထဲမွာပါရွိတဲ့အဆီအႏွစ္ေတြက(ဥပမာျပရရင္ ေရခဲေရနဲ႔ ေတြ႔တဲ့အခါ ဟင္းအဆီေတြက) အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းမွာ ရြံ႕ေစးအနယ္အႏွစ္မ်ားသဖြယ္ ခဲပ်စ္သြားတတ္ၾကျပီး၊ အစာေကာင္းစြာ မခ်က္ျပဳတ္နိုင္ေတာ့ဘဲ အူကင္ဆာျဖစ္လာေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ထမင္းဟင္း ပူပူစားရင္း ေရခဲေရေအးေအးေသာက္လိုက္တဲ့ အခါမ်ားမွာလည္း၊ အပူအေအး တျပိဳင္နက္တည္း ေတြ ့လိုက္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္ကို ကသိကေအာက္ျဖစ္ေစပါတယ္။ အပူအေအး တန္ျပန္သက္ေရာက္မႈက အစာအိမ္ အက္ဆစ္ထြက္ရွိမႈကို ကေမာက္ကမ ျဖစ္လာျပီး ဗိုက္နာဗိုက္ေအာင့္ေစပါေတာ့တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ထမင္းစားေနစဥ္မွာ ေရခဲေရ/ေသာက္ေရေအးတို႔ျဖင့္ ေမွွ်ာမခ်ဘဲ ဟင္းခ်ိဳပူပူ(သို႔မဟုတ္)ေရေႏြးျဖဴ(သို႔မဟုတ္)ေရေႏြးၾကမ္းတို႔ျဖင့္သာ ထမင္းလုပ္ မနင္ေအာင္ေမွ်ာခ်ၾကပါရန္ႏွင့္ ထမင္းစားျပီး အနည္းဆံုး နာရီ၀က္ေက်ာ္ၾကာမွသာ ေသာက္ေရေအးေသာက္ၾကပါရန္ အေမရိကန္ရွိ က်မၼာေရးသုေတသီမ်ားက Daily Health Tips (ေခၚ) အင္တာနက္သတင္းမွာ အၾကံေပးေဖာ္ျပသြားခဲ့ပါတယ္။ credit to: ေဆးပညာဆိုင္ရာေဆာင္းပါးမ်ား Rest of your post
(၂) အစာေၾကညက္ေစဖို႔ ထမင္းမစားခင္ နာရီ၀က္ၾကိဳတင္၍ ေရ ၁- ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။ (၃) ေသြးခုန္ႏႈန္းမွန္ေစရန္နဲ႔ ေသြးက်ေစဖို႔ ေရမခ်ိဳးခင္ ေရ ၁-ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။ (၄) ေလျဖတ္/ႏွလံုးေရာဂါေတြ မျဖစ္ေအာင္ ညမအိပ္ခင္ ေရ ၁-ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။ (၅)အိပ္ေပ်ာ္ေနစဥ္ ေျခသလံုးၾကြက္သားေတြ ၾကြက္တက္ျခင္း မျဖစ္ရေလေအာင္ ညဘက္တေရးနိုးတဲ့အခါ ေရထေသာက္ေပးပါ။ - ေရ(လံုး၀) မေသာက္သင့္ဆံုးအခ်ိန္က ဘယ္အခ်ိန္ျဖစ္ပါသလဲ ? အေမရိကန္ က်န္းမာေရးသုေတသီေတြရဲ့ စစ္တမ္းမ်ားအရ ကမၻာေပၚမွာ တရုပ္နဲ႔ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြမွာ အူကင္ဆာေရာဂါဖိစီးခံရမႈ အနည္းဆံုး ျဖစ္ၾကပါတယ္တဲ့။ အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ထို္လူမ်ိဳးေတြက ထမင္းစားေနစဥ္မွာ ေရခဲေရ/ ရိုးရိုးေရေအး မေသာက္ၾကဘဲ၊ ေရေႏြးျဖဴ(သို႔မဟုတ္)လၻက္ရည္ၾကမ္း ပူပူကိုသာ ေသာက္သံုးေလ့ရွိလို႔ပါဘဲ။ အထူးသျဖင့္ ထမင္းစားရင္း ေရခဲေရ ေအးေအးေသာက္တဲ့အခါ ဟင္းလ်ာထဲမွာပါရွိတဲ့အဆီအႏွစ္ေတြက(ဥပမာျပရရင္ ေရခဲေရနဲ႔ ေတြ႔တဲ့အခါ ဟင္းအဆီေတြက) အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းမွာ ရြံ႕ေစးအနယ္အႏွစ္မ်ားသဖြယ္ ခဲပ်စ္သြားတတ္ၾကျပီး၊ အစာေကာင္းစြာ မခ်က္ျပဳတ္နိုင္ေတာ့ဘဲ အူကင္ဆာျဖစ္လာေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ထမင္းဟင္း ပူပူစားရင္း ေရခဲေရေအးေအးေသာက္လိုက္တဲ့ အခါမ်ားမွာလည္း၊ အပူအေအး တျပိဳင္နက္တည္း ေတြ ့လိုက္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္ကို ကသိကေအာက္ျဖစ္ေစပါတယ္။ အပူအေအး တန္ျပန္သက္ေရာက္မႈက အစာအိမ္ အက္ဆစ္ထြက္ရွိမႈကို ကေမာက္ကမ ျဖစ္လာျပီး ဗိုက္နာဗိုက္ေအာင့္ေစပါေတာ့တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ထမင္းစားေနစဥ္မွာ ေရခဲေရ/ေသာက္ေရေအးတို႔ျဖင့္ ေမွွ်ာမခ်ဘဲ ဟင္းခ်ိဳပူပူ(သို႔မဟုတ္)ေရေႏြးျဖဴ(သို႔မဟုတ္)ေရေႏြးၾကမ္းတို႔ျဖင့္သာ ထမင္းလုပ္ မနင္ေအာင္ေမွ်ာခ်ၾကပါရန္ႏွင့္ ထမင္းစားျပီး အနည္းဆံုး နာရီ၀က္ေက်ာ္ၾကာမွသာ ေသာက္ေရေအးေသာက္ၾကပါရန္ အေမရိကန္ရွိ က်မၼာေရးသုေတသီမ်ားက Daily Health Tips (ေခၚ) အင္တာနက္သတင္းမွာ အၾကံေပးေဖာ္ျပသြားခဲ့ပါတယ္။ credit to: ေဆးပညာဆိုင္ရာေဆာင္းပါးမ်ား Rest of your post
**Public Health**
ဘယ္အခ်ိန္မ်ားက ေရေသာက္ရန္အ
(၁) တညတာလံုးျငိမ္သက္ေနတဲ့ ခႏၵာကို္ယ္တြင္း ကလီစာမ်ားကို ျပန္လည္တက္ၾကြလာေအာင္ လႈံ႔ေဆာ္ေပးဖို႔ နံနက္အိပ္ယာ ထတာနဲ႔ ေသာက္ေရ ၂-ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။
(၂) အစာေၾကညက္ေစဖို႔ ထမင္းမစားခင္ နာရီ၀က္ၾကိဳတင္၍ ေရ ၁- ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။ (၃) ေသြးခုန္ႏႈန္းမွန္ေစရန္နဲ႔ ေသြးက်ေစဖို႔ ေရမခ်ိဳးခင္ ေရ ၁-ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။ (၄) ေလျဖတ္/ႏွလံုးေရာဂါေတြ မျဖစ္ေအာင္ ညမအိပ္ခင္ ေရ ၁-ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။ (၅)အိပ္ေပ်ာ္ေနစဥ္ ေျခသလံုးၾကြက္သားေတြ ၾကြက္တက္ျခင္း မျဖစ္ရေလေအာင္ ညဘက္တေရးနိုးတဲ့အခါ ေရထေသာက္ေပးပါ။ - ေရ(လံုး၀) မေသာက္သင့္ဆံုးအခ်ိန္က ဘယ္အခ်ိန္ျဖစ္ပါသလဲ ? အေမရိကန္ က်န္းမာေရးသုေတသီေတြရဲ့ စစ္တမ္းမ်ားအရ ကမၻာေပၚမွာ တရုပ္နဲ႔ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြမွာ အူကင္ဆာေရာဂါဖိစီးခံရမႈ အနည္းဆံုး ျဖစ္ၾကပါတယ္တဲ့။ အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ထို္လူမ်ိဳးေတြက ထမင္းစားေနစဥ္မွာ ေရခဲေရ/ ရိုးရိုးေရေအး မေသာက္ၾကဘဲ၊ ေရေႏြးျဖဴ(သို႔မဟုတ္)လၻက္ရည္ၾကမ္း ပူပူကိုသာ ေသာက္သံုးေလ့ရွိလို႔ပါဘဲ။ အထူးသျဖင့္ ထမင္းစားရင္း ေရခဲေရ ေအးေအးေသာက္တဲ့အခါ ဟင္းလ်ာထဲမွာပါရွိတဲ့အဆီအႏွစ္ေတြက(ဥပမာျပရရင္ ေရခဲေရနဲ႔ ေတြ႔တဲ့အခါ ဟင္းအဆီေတြက) အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းမွာ ရြံ႕ေစးအနယ္အႏွစ္မ်ားသဖြယ္ ခဲပ်စ္သြားတတ္ၾကျပီး၊ အစာေကာင္းစြာ မခ်က္ျပဳတ္နိုင္ေတာ့ဘဲ အူကင္ဆာျဖစ္လာေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ထမင္းဟင္း ပူပူစားရင္း ေရခဲေရေအးေအးေသာက္လိုက္တဲ့ အခါမ်ားမွာလည္း၊ အပူအေအး တျပိဳင္နက္တည္း ေတြ ့လိုက္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္ကို ကသိကေအာက္ျဖစ္ေစပါတယ္။ အပူအေအး တန္ျပန္သက္ေရာက္မႈက အစာအိမ္ အက္ဆစ္ထြက္ရွိမႈကို ကေမာက္ကမ ျဖစ္လာျပီး ဗိုက္နာဗိုက္ေအာင့္ေစပါေတာ့တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ထမင္းစားေနစဥ္မွာ ေရခဲေရ/ေသာက္ေရေအးတို႔ျဖင့္ ေမွွ်ာမခ်ဘဲ ဟင္းခ်ိဳပူပူ(သို႔မဟုတ္)ေရေႏြးျဖဴ(သို႔မဟုတ္)ေရေႏြးၾကမ္းတို႔ျဖင့္သာ ထမင္းလုပ္ မနင္ေအာင္ေမွ်ာခ်ၾကပါရန္ႏွင့္ ထမင္းစားျပီး အနည္းဆံုး နာရီ၀က္ေက်ာ္ၾကာမွသာ ေသာက္ေရေအးေသာက္ၾကပါရန္ အေမရိကန္ရွိ က်မၼာေရးသုေတသီမ်ားက Daily Health Tips (ေခၚ) အင္တာနက္သတင္းမွာ အၾကံေပးေဖာ္ျပသြားခဲ့ပါတယ္။ credit to: ေဆးပညာဆိုင္ရာေဆာင္းပါးမ်ား Rest of your post
(၂) အစာေၾကညက္ေစဖို႔ ထမင္းမစားခင္ နာရီ၀က္ၾကိဳတင္၍ ေရ ၁- ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။ (၃) ေသြးခုန္ႏႈန္းမွန္ေစရန္နဲ႔ ေသြးက်ေစဖို႔ ေရမခ်ိဳးခင္ ေရ ၁-ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။ (၄) ေလျဖတ္/ႏွလံုးေရာဂါေတြ မျဖစ္ေအာင္ ညမအိပ္ခင္ ေရ ၁-ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။ (၅)အိပ္ေပ်ာ္ေနစဥ္ ေျခသလံုးၾကြက္သားေတြ ၾကြက္တက္ျခင္း မျဖစ္ရေလေအာင္ ညဘက္တေရးနိုးတဲ့အခါ ေရထေသာက္ေပးပါ။ - ေရ(လံုး၀) မေသာက္သင့္ဆံုးအခ်ိန္က ဘယ္အခ်ိန္ျဖစ္ပါသလဲ ? အေမရိကန္ က်န္းမာေရးသုေတသီေတြရဲ့ စစ္တမ္းမ်ားအရ ကမၻာေပၚမွာ တရုပ္နဲ႔ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြမွာ အူကင္ဆာေရာဂါဖိစီးခံရမႈ အနည္းဆံုး ျဖစ္ၾကပါတယ္တဲ့။ အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ထို္လူမ်ိဳးေတြက ထမင္းစားေနစဥ္မွာ ေရခဲေရ/ ရိုးရိုးေရေအး မေသာက္ၾကဘဲ၊ ေရေႏြးျဖဴ(သို႔မဟုတ္)လၻက္ရည္ၾကမ္း ပူပူကိုသာ ေသာက္သံုးေလ့ရွိလို႔ပါဘဲ။ အထူးသျဖင့္ ထမင္းစားရင္း ေရခဲေရ ေအးေအးေသာက္တဲ့အခါ ဟင္းလ်ာထဲမွာပါရွိတဲ့အဆီအႏွစ္ေတြက(ဥပမာျပရရင္ ေရခဲေရနဲ႔ ေတြ႔တဲ့အခါ ဟင္းအဆီေတြက) အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းမွာ ရြံ႕ေစးအနယ္အႏွစ္မ်ားသဖြယ္ ခဲပ်စ္သြားတတ္ၾကျပီး၊ အစာေကာင္းစြာ မခ်က္ျပဳတ္နိုင္ေတာ့ဘဲ အူကင္ဆာျဖစ္လာေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ထမင္းဟင္း ပူပူစားရင္း ေရခဲေရေအးေအးေသာက္လိုက္တဲ့ အခါမ်ားမွာလည္း၊ အပူအေအး တျပိဳင္နက္တည္း ေတြ ့လိုက္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္ကို ကသိကေအာက္ျဖစ္ေစပါတယ္။ အပူအေအး တန္ျပန္သက္ေရာက္မႈက အစာအိမ္ အက္ဆစ္ထြက္ရွိမႈကို ကေမာက္ကမ ျဖစ္လာျပီး ဗိုက္နာဗိုက္ေအာင့္ေစပါေတာ့တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ထမင္းစားေနစဥ္မွာ ေရခဲေရ/ေသာက္ေရေအးတို႔ျဖင့္ ေမွွ်ာမခ်ဘဲ ဟင္းခ်ိဳပူပူ(သို႔မဟုတ္)ေရေႏြးျဖဴ(သို႔မဟုတ္)ေရေႏြးၾကမ္းတို႔ျဖင့္သာ ထမင္းလုပ္ မနင္ေအာင္ေမွ်ာခ်ၾကပါရန္ႏွင့္ ထမင္းစားျပီး အနည္းဆံုး နာရီ၀က္ေက်ာ္ၾကာမွသာ ေသာက္ေရေအးေသာက္ၾကပါရန္ အေမရိကန္ရွိ က်မၼာေရးသုေတသီမ်ားက Daily Health Tips (ေခၚ) အင္တာနက္သတင္းမွာ အၾကံေပးေဖာ္ျပသြားခဲ့ပါတယ္။ credit to: ေဆးပညာဆိုင္ရာေဆာင္းပါးမ်ား Rest of your post
No comments:
Post a Comment